UNGARIA INGHESUITA DE AGENTIILE DE RATING SI DE FMI? Premierul Viktor Orban: Daca FMI se intoarce in tara, plec eu

18-11-2011 3 minute Sublinieri

Standard&Poor’s a plasat la începutul săptămânii datoria suverană maghiară “sub supraveghere negativă”. Această decizie a provocat reacţia imediată a primului ministru Viktor Orbán, care a declarat că “Ungaria nu are nevoie de niciun acord de împrumut cu FMI. Dacă FMI se întoarce în ţară, plec eu”, scrie Hirszerzö.

Dar unde ne aflăm cu adevărat?”, se întreabă site-ul de ştiri. Pentru că moneda naţională este în cădere liberă: pe 17 noiembrie, un euro se schimba cu 316 forinţi; în martie 2009, când cursul de schimb era de 317 forinţi pentru un euro, Ungaria ceruse ajutorul FMI. Datoria publică a atins 76% din PIB, iar “economiştii şi bancherii FMI se gândesc că viitorul este în mod inevitabil compromis”.

Ţara merge prost, recunoaşte Hirszerzö. Dar site-ul refuză ca “din dragoste pentru libertatea economică” maghiarii să plătească preţul “unui naţionalism ratat”. Este mai bine “să revedem în scădere previziunile de creştere, iar dacă sosirea FMI înseamnă plecarea primului ministru, atunci drum bun!

În 2011, guvernul premierului Viktor Orban a decis să renunţe la acordul cu FMI. Acum, Budapesta se află într-o situaţie dificilă şi se vede nevoită să solicite ajutorul instituţiei.Guvernul ungar demarează negocieri pentru un nou tip de cooperare cu FMI în cursul consultărilor programate, a anunţat Ministerul ungar al Economiei, citat de NewsIn.

Un nou tip de cooperare, conceput pentru a se potrivi intereselor Ungariei şi economiei, ar putea fi un instrument util. Acest tip de cooperare, spre deosebire de vechiul acord FMI, nu va reduce, ci va creşte independenţa financiar-economică a ţării, a explicat ministerul. Noul acord nu va fi cuantificat la datoria publică, pentru că nu va fi un împrumut, ci un acord “de asigurare”, menit să crească siguranţa investitorilor în Ungaria, a explicat ministerul. El oferă Ungariei şansa de a induce creşterea economică preconizată.

Decizia anunţată joi de Budapesta a luat prin surprindere, în condiţiile în care guvernul lui Viktor Orban era susţinătorul unei politici prin care să evite acordurile cu FMI, argumentând că în acest fel se poate menţine suveranitatea economică şi financiară a Ungariei.

FMI a reacţionat azi printr-un comunicat, anunţând că nu negociază în prezent acordarea unui împrumut pentru Ungaria.

În 2008, Ungaria a primit un împrumut de 25,1 miliarde de dolari de la FMI, în timpul guvernului socialist, însă Viktor Orban, al cărui partid de centru dreapta, Fidesz, şi-a asigurat o majoritate de două treimi la algerile din 2010, a decis anul trecut să nu mai reînnoiască acordul stand-by cu FMI.

Costurile de împrumut ale Budapestei au urcat spectaculos, iar forintul s-a depreciat la un minim istoric. Prăbuşirea monedei alimentează inflaţia şi dificultăţile a sute de mii de unguri care au luat credite ipotecare în valută într-o periaodă în care forintul era mult mai puternic, scrie Financial Times, citat de Mediafax.

Ungaria a fost lovită din plin de agravarea crizei din zona euro, iar problemele celei mai îndatorate economii din Europa Centrală şi de Est ar putea indica un nou val de contagiune în regiune, afectată puternic şi în 2008 de criza financiară, potrivit Financial Times (FT). Budapesta “a îndurat” trei licitaţii dificile pentru vânzarea de obligaţiuni într-o săptămână, randamentele au urcat puternic, iar forintul s-a depreciat la un minim istoric. Prăbuşirea monedei alimentează inflaţia şi dificultăţile a sute de mii de unguri care au luat credite ipotecare în valută într-o periaodă în care forintul era mult mai puternic.

Agenţiile Fitch şi Standard&Poor’s au înrăutăţit la negativă perspectiva de rating a Ungariei, aflată pe ultima treaptă recomandată pentru investiţii, iar retrogradarea în categoria “junk” pare numai o chestiune de timp, potrivit Financial Times, citat de Mediafax. Ungaria a înregistrat o încetinire a creditării, în contextul evitării riscului de către investitori şi înrăutăţirii aşteptărilor economice pentru zona euro, cea mai mare piaţă de export a ţării.

“Există acum temeri că problemele Ungariei ar putea prefigura un nou val de contagiune în ţările din Europa Centrală şi de Est, lovite deosebit de puternic de criza financiară din 2008”, scrie Financial Times. Guvernul de centru dreapta, format de partidul Fidesz, susţine că a făcut eforturi pentru a controla deficitul, cu un obiectiv de 2,5% din PIB pentru anul următor, şi a început să reducă datoria ţării de la nivelul de 80% din PIB “moştenit” de la precedenta administraţie.

“Nu suntem Grecia. Suspectăm unele acţiuni speculative în spatele acestei situaţii”, a declarat ministrul pentru comunicare al guvernului de la Budapesta, Zoltan Kovacs. Vicepreşedintele institutului de cercetare ungar GKI, Laszlo Akar, este de acord că actuala presiune “nu este justificată de situaţia bugetului“. Exporturile solide ale Ungariei şi surplusul de cont curent, împreună cu intrările de fonduri europene, ar trebui să asigure ţării o poziţie puternică, afirmă Janos Samu, macroeconomist la Concorde Securities în Budapesta.

O parte importantă a economiştilor consideră, însă, că Ungaria ar putea fi penalizată pentru politicile “neortodoxe” ale guvernului. După ce a câştigat alegerile anul trecut, guvernul Fidesz a întrerupt acordul cu FMI, care a salvat ţara de la colaps financiar în 2008, şi a permis acumularea unui deficit bugetar mai mare decât ar fi acceptat instituţia financiară internaţională. Comisia Europeană a insistat ca Ungaria să continue reducerea deficitului, forţând astfel o regândire a strategiei. Economiştii afirmă că de la momentul respectiv politicile guvernului par adeseori improvizate.

Executivul a redus unele taxe, anunţate anterior, dar pentru a acoperi deficitul de venituri a introdus o taxă specială pentru bănci, sectorul telecom, retail şi energie, iritând investitorii străini. Guvernul a stârnit noi controverse prin transferul economiilor ungurilor la sistemul obligatoriu de pensii private înapoi către stat. Recent, executivul de la Budapesta a nemulţumit băncile, controlate în principal de grupuri străine, după ce a oferit posibilitatea plăţii creditelor ipotecare la rate de schimb reduse artificial, pierderile urmând să fie suportate de sectorul bancar.

“Probabil că piaţa a înţeles abia acum efectele negative asupra economiei ale schimbărilor instituţionale din Ungaria după ultimele alegeri”, a spus Akar. Analiştii consideră că rezervele valutare de 52 de miliarde de dolari ale Ungariei i-ar putea permite să supravieţuiască prima jumătate a anului următor fără finanţare externă, însă ulterior ar avea probleme. Pentru a reduce presiunea pe forint, Ungaria ar trebui să crească dobânzile, să folosească rezervele pentru a apăra cursul forintului sau să se întoarcă la FMI, consideră Timothy Ash, analist la Royal Bank of Scotland.

Banca centrală a indicat, marţi, că ar putea înăspri “gradual” politica monetară, însă analiştii Citigoup au avertizat că o astfel de măsură ar fi echivalentă cu “un glonţ în cap” pentru economie. În mod ciudat, şeful grupului parlamentar al Fidesz, Janos Lazar, nu a exclus în această săptămână o întoarcere la FMI. Linia oficială a guvernului rămâne însă că nu are nicio intenţie de a face aşa ceva.


Categorii

1. DIVERSE, Acordul cu FMI, Criza datoriilor suverane, Criza mondiala, Ungaria

Etichete (taguri)

, , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

4 Commentarii la “UNGARIA INGHESUITA DE AGENTIILE DE RATING SI DE FMI? Premierul Viktor Orban: Daca FMI se intoarce in tara, plec eu

  1. Pingback: UNGARIA: bancile participa la pierderi. FMI SI UE INTRERUP NEGOCIERILE, protestand fata de intentia Ungariei DE A PRELUA CONTROLUL BANCII NATIONALE
  2. Pingback: Ungaria s-a ”predat” NECONDITIONAT FMI-ului? - Razboi întru Cuvânt
  3. Pingback: Ungaria ar alege mai degraba FALIMENTUL decat AUSTERITATEA - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  4. Pingback: UNGARIA: parlamentul decide CONTROLUL BANCII NATIONALE. “Izolare internationala” pentru regimul Orban? - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare