Din nou DESPRE CUTREMUR. Seismologul Dan Rau: “nu trebuie sa mire pe nimeni DACA VINE UN SEISM PUTERNIC” (VIDEO)

13-01-2012 3 minute Sublinieri

Ne aşteaptă un cutremur puternic în zona Vrancea. Acestea sunt avertizările șefului Observatorului Seismologic din Timișoara, care a ţinut să îi liniştească totodată pe bănăţenii speriaţi de seismele din ultimele trei zile. Veștile nu sunt la fel de bune şi pentru cei din Vrancea. Seismologul Dan Rău avertizează că ne putem aștepta la un nou cutremur devastator, ca cel din 1977, în Vrancea. Activitatea seismică de aici este diferită de cea din Banat, zonă care în viitor va fi ferită de cutremure mari.

“În zona Vrancea e cu totul altceva. Acolo există o activitate seismică de 1.000 de ani. S-a văzut în ultimul secol că o dată la 35 de ani vine un cutremur devastator. Așa că nu trebuie să mire pe nimeni dacă vine un seism puternic”, a declarat Dan Rău. Ultimele două cutremure din judetul Timiş au fost resimţite destul de puternic în zonele epicentrale. Când vine vorba de un alt posibil seism major, acesta este posibil să lovească sud-estul ţării. Iar populaţia trebuie să fie pregătită şi instruită.

 “Un seism nu poate fi prezis, anticipat.  Există o teorie cu 21 de secunde, dar acesta poate crea mai multe victime din cauza panicii și poate fi de fapt o alarmă falsă. Cel mai important este disciplina în construcții”, a mai spus șeful Observatorului Seismologic din Timișoara.

Doar în ultima săptămână au avut loc cinci cutremure în zona Vrancea cu magnitudini cuprinse între 2,8 si 4,3 pe scara Richter.

  • Gandul: 

CE ANUNŢĂ cel de-al 37-lea seism de la începutul anului. Mărmureanu: „Oricând poate fi un cutremur de 6-6,2 grade”

Cutremurul de 3,8 grade pe scara Richter care s-a produs vineri după-amiază în Câmpia Română este al patrulea din această săptămână şi al 37-lea de la începutul anului, potrivit site-ului Institutului Naţional de Fizică a Pământului.

Această frecvenţă nu înseamnă nimic. Este o reaşezare a blocurilor tectonice din Câmpia Română şi Oltenia datorată activităţii din Asia. Oricând poate fi un cutremur de 6 – 6,2 grade pe scara Richter, dar care nu poate produce pagube importante, a declarat pentru gândul Gheorghe Mărmureanu, directorul onorific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului.

Acesta a precizat că doar un cutremur vrâncean de peste 7 grade este periculos pentru populaţie. “Spun asta pentru ca oamenii să ştie şi să nu mai sară pe geam. Cutremurul puternic este cel care se simte mai întâi pe verticală şi abia apoi pe orizontală”, a spus Mărmureanu. Ultimul cutremur de peste 7 grade s-a produs în august 1986. Mărmureanu a reamintit că în 1990 au fost două cutremure de peste 6 grade, într-un interval de 12 ore, şi nu s-a întâmplat nimic grav. “Astfel de cutremure nu sunt periculoase”, a conchis directorul onorific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului.

Cutremurul de 3,8 grade care s-a produs vineri în Câmpia Română a fost al patrulea în cinci zile şi al doilea din aceeaşi zi. Tot vineri s-a produs un cutremur de 2,8 grade în Vrancea, la o adâncime de 108 kilometri. Marţi seară, în Vrancea s-a produs un alt cutremur, cu magnitudinea de 4,4 grade. De asemenea, luni seară s-a înregistrat un seism cu magnitudinea de 3,6 grade în Banat.

De la începtul anului s-au înregistrat 37 de cutremure, cele mai multe în intervalul 1-2 ianuarie.

Patru cutremure în 5 zile. Seism de 3,8 grade în Câmpia Română

Un cutremur cu o magnitudinea de 3,8 grade pe scara Richter s-a produs, vineri, în Câmpia Română, la o adâncime de zece kilometri, în apropierea oraşelor Scoarţa, Tîrgu Cărbuneşti, Muşeteşti, Baia de Fier şi Bumbeşti Jiu, informează Institutul Naţional pentru Fizica Pământului (INFP).

Potrivit INFP, cutremurul a avut o intensitate epicentrală de gradul III şi s-a produs la o adâncime de zece kilometri. Epicentrul a fost localizat la 11 kilometri de Scoarţa, la 13 kilometri de Târgu Cărbuneşti, la 15 kilometri de Muşeteşti, la 16 kilometri de Baia de Fier şi la 18 kilometri de Bumbeşti Jiu. Seismul a avut loc la ora 13.26 (UTC).

Tot vineri s-a produs un cutremur de 2,8 grade în Vrancea, la o adâncime de 108 kilometri. Marţi seară, în Vrancea s-a produs un alt cutremur, cu magnitudinea de 4,4 grade. De asemenea, luni seară s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 3,6 grade în Banat.

Cutremurele tot mai dese din România au adus cu ele şi măsuri de precauţie speciale. Un sistem  de alertare în cazul unui seism major, de peste 7 grade pe scara Richter, va fi instalat în mai multe judeţe din sudul ţării. Dispozitivul va fi conectat la serverele Institutului de Fizică a Pământului. Proiectul costă 6 milioane de dolari şi este realizat în parteneriat cu bulgarii.

Dispozitivul de avertizare funcţionează deja în 150 de puncte din România. În curând va fi operaţional în alte şapte oraşe din sudul ţării, dar şi în opt districte din Bulgaria.

Autorităţile vor primi de la sistem alarmarea cu 20-40 de secunde înainte de a ajunge unda periculoasă în zona unde se află, potrivit Antena3. Este un sistem conceput special pentru Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă. Pe lângă declanşarea alertei, el blochează anumite instalaţii periculoase care ar putea afecta populaţia.
Pe lângă instituţiile mari, chiar şi asociaţiile de locatari pot beneficia de pe urma sistemului de alertă. Îşi pot instala un dispozitiv care blochează gazele cu un senzor local sau comandat de la distanţă. Numai că teama de cutremur costă scump – între 5.000 şi 10.000 de dolari!

41 de cutremure în România, numai în ultimele două luni!

41 de cutremure s-au produs în ultimele două luni în zona Vrancea. Cel mai puternic seism din această lună, de 4,8 grade pe scara Richter, a avut loc pe 4 octombrie şi s-a simţit destul de intens în Capitală.

Alte şase seisme s-au mai produs în România de la începutul acestei luni, însă au fost de intensitate mai mică. Cinci dintre acestea au avut loc în zona Vrancea, iar unul în Transilvania. Câte un cutremur s-a înregistrat în Câmpia Română, Moldova şi Banat.


Categorii

1. DIVERSE, Dezastre, calamitati, Video

Etichete (taguri)

, , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

4 Commentarii la “Din nou DESPRE CUTREMUR. Seismologul Dan Rau: “nu trebuie sa mire pe nimeni DACA VINE UN SEISM PUTERNIC” (VIDEO)

  1. Ceea ce nu inteleg apropo de chestia cu alarmele cutremur din ultimii citiva ani este urmatorul lucru: ce sens au toate “previziunile” astea?? Care, apropo, nu sint nici macar corecte (si nici nu prea au cum sa fie). De 5-6 ani de zile aud de 3 ori pe ani ca vine cutrmuru’ al mare. Pai, sigur, daca anunt timp de 10 ani la rind, pina la urma ceva s-o intimpla (dar fara nici o legatura cu acuratetea previziunilor astora). Bun, si ce?! Poate cineva sa in Romania sa prevada un cutremur in TIMP UTIL! Adica cu macar 30 de minute inainte? Si atunci…..ce sens isi au toate “previziunile” lu’ [peste, in afara faptului ca mai adauga un centimentru de stres peste cel zilnic si poate mnai scad preturile la casele vechi.

  2. Pardon, vroiam sa spun cu macar 10 minute inainte…. ca in 30 de secunde nu ai nici macar timp sa transmiti stirea cu atit mai mult sa mai faci ceva…

  3. Exista statistici f vechi, pe baza carora s-a stabilit ca in Vrancea se succed cutremure catastrofale ( peste 7 grade ) la interval de 28-40 ani si ca intre acestea exista cateva cutremure mari , de peste 6 grade (din pacate din ce in ce mai lungi si din acest motiv din ce in ce mai periculoase)
    Dar nu asta e problema!
    Toate aceste stiri sunt bune daca ne mentin starea de vigilenta! Putem muri oricand si trebuie sa veghem mereu.
    Pana la urma si 30 secunde ar fi bune ca sa apucam sa spunem un Doamne miluieste-ma si pomeneste-ma in Imparatia Ta

  4. Pingback: Marmureanu este “razgandeanu”: este posibil un CUTREMUR de 6-7 grade in acest an - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare