Trist: SI PS TIMOTEI, EPISCOPUL SPANIEI SI PORTUGALIEI, impreuna cu alti clerici zelosi a participat la SAPTAMANA DE RUGACIUNE ECUMENISTA cu catolicii si protestantii

27-01-2012 5 minute Sublinieri

vecernie-ecumenista

 

  • Episcopia Spaniei si Portugaliei:

Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor, la Madrid

În cadrul Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor, creștinii din Spania s-au adunat vineri seara, 20 ianuarie, la biserica „Preasfânta Fecioară Maria” din Madrid, unde Preasfințitul Părinte Timotei, Episcopul Ortodox Român al Spaniei și Portugaliei, a oficiat Vecernia alături de preotul paroh Teofil Moldovan din Madrid, cel care s-a ocupat de organizarea evenimentului religios. Au participat, de asemenea, ieromonahul Porfirie de la Paraclisul Episcopal și Parohia „Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș” din Leon, părintele Cristian Vec Ecumenica Deac din Parohia „Sfântul Nicodim de la Tismana” din Getafe, preotul Ciprian Chidu de la Parohia „Izvorul Tămăduirii” din Villanueva de la Cañada și diaconul Claudiu Nicoară, secretarul administrativ al episcopiei.

Au asistat reprezentanți ai celorlalte confesiuni, printre care Rvdo. Prof. Dr. D. Manuel González Corps, directorul Departamentului de Științe Liturgice al Facultății de Teologie din Madrid, care a prezentat tema acestei ediții a Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor, și anume „Nu toţi vom muri, dar toţi ne vom schimba” (I Corinteni 15, 51).

Preasfințitul Eiscop Timotei a amintit în cuvântul său de pilda în care ucenicii Mântuitorului, după o noapte întreagă de pescuit în care nu au prins nimic, ascultând de Domnul Iisus Hristos, înspre dimineață au aruncat mrejele în adâncuri și au prins mari cantități de pește: „Mreaja care nu s-a rupt la prinderea unei cantități atât de mari de pește simbolizează Biserica lui Hristos, pe care nici porțile iadului nu o vor birui. Trebuie să reținem că mulțimea de pește a fost pescuită din fundul mării, iar acești pești suntem noi, creștinii. Dar pentru a fi prinși și pentru a-L găsi pe Hristos Domnul, trebuie ca fiecare dintre noi să ne întoarcem la tradiția Sfinților Părinți, să înotăm la fundul mării, nu la suprafață, pentru că Hristos nu are nevoie de creștini superficiali. Să ne întoarcem la tradiție, să ne întoarcem la temelie, pentru că temelia Bisericii este Hristos. Să ne ajute Dumnezeu să ne întoarcem cu smerenie la această învățătură a Sfinților Părinți din Biserica primară, unde Îl vom găsi pe Hristos și unitatea pentru care ne rugăm și pentru care ne reunim”.

La finalul serii de rugăciune, preotul Teofil Moldovan, care păstorește în Madrid de mai bine de 30 de ani, le-a adus mulțumiri tuturor participanților, în primul rând Preasfințitului Părinte Episcop Timotei. De asemenea, părintele și-a manifestat speranța ca unitatea între creștini să nu fie înlăturată vreodată.

Săptămâna Ecumenică Internațională de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor

În fiecare an între 18 și 25 ianuarie au loc în toată lumea Acte de Rugăciune și Conferințe tematice cu participare Interconfesională pentru Unitatea Creștinilor. Dacă Dialogul Teologic bilateral între diferitele Biserici a dat rezultatele lui, Dialogul Teologic dintre Biserica Ortodoxă  cu Biserica Catolică, prin Comisia Mixtă de Dialog, inițiată în 1982, a cunoscut frumoase realizări și dă semne de progres. Ecumenismul are trei forme de manifestare: ecumenismul practic, ecumenismul spiritual şi ecumenismul intelectual.

Astfel, în seara zilei de 19 ianuarie 2012, Preotul – Paroh Teofil Moldovan de la Madrid a fost invitat de către Decanul Facultății de Teologie Prof. Dr. Fernando Rodriguez și Director al Centrului de Studii Ecumenice și Orientale ”Juan XXIII” a Universității Pontificia din Salamanca, și a prezentat conferința cerută: ”La 50 de ani de la inițierea Conciliului II Vatican. Punct de vedere al unui teolog ortodox”.

Conciliulecumenism Vatican II a semnificat un ”aggiornamento”, o actualizare a Bisericii Catolice, progresul Teologiei, cu deschidere spre Teologia patristică și a Bisericii Ortodoxe, reforma liturgică, reintroduce rolul Sinoadelor locale – Conferințele Episcopale, rolul Episcopilor și al Preoților etc., deschiderea spre lume și spre celelalte Biserici, prin Documentul despre Ecumenism și Decretul ”Unitatis Redintegratio”.

Acesta este o glosă și o frumoasă apreciere a istoriei, a tradiției și a spiritualității, a disciplinei  şi a teologiei orientale – ortodoxe. A fost tratată tema cerută și actualizarea  temelor Conciliului Vatican II în studiile teologice ale Bisericii Ortodoxe și în pastorația preoților în țările majoritar catolice. A urmat un dialog cu asistenții. Apoi, Actul de rugăciune ecumenică. Din partea Bisericii Ortodoxe Române au participat Preotul Teofil Moldovan și Preotul – Paroh Nicodim Moldovan din Salamanca.

Act ecumenic la Parohia Ortodoxă Română din Madrid

În seara zilei de vineri, 20 ianuarie 2012,la Parohia”Prea Sfânta Fecioara Maria”  din Madrid avut loc Slujba Vecerniei Ortodoxe, din Programul Săptămânii Ecumenice 2012. Protos al acestei Vecernii  a fost Prea Sfinţitul Episcop Timotei. Dintre Preoţii din Comunitatea Regională de Madrid au participat şi au slujit: de la Reşedinţa Episcopală:

Părintele Porfirie (Florea) şi Diaconul Claudiu Nicoară, apoi Preoţii: Ciprian Chidu dela Parohia Villanuevadela Cañada, Cristian Mihail Deac de la Parohia Getafe şi Preotul – Paroh Teofil Moldovan de la Madrid. Răspunsurilea u fost date de Corul Parohiei.

A predicat: Profesorul Dr. Manuel González de la Facultateade Teologie ªSan Dámaso” din Madrid.  Numărul de participanţi ai Bisericilor din Madrid a fost  mare. La sfârşitul slujbei, Prea Sfinţitul Episcop Timotei a adresat un scurt cuvânt de învăţătură şi tuturor le-a înmânat câte o iconiţă ortodoxă.

Săptămâna Ecumenică continuă până în 25 ianuarie 2012. Consider că toți Preoții Parohi ortodocși români au fost invitați și participă fiecare la Actele ecumenice interconfesionale organizate de Comisia Ecumenică din respectiva localitate. Deontologia ecumenică ne ajută, participând, să ne reprezentăm valorile Bisericii Ortodoxe Române. Vă îndemn, faceți-o!

Preot – Paroh:  Teofil  Moldovan – Madrid

Sărbătoarea Sfântului Fructuosus de la Tarragona

Pomenirea Sfântului Ierarh Fructuosus pe 21 ianuarie este în fiecare an un prilej de sărbătoare pentru credincioșii ortodocși români din Tarragona, Spania, ca și pentru catolicii de aici. La manifestările dedicate comemorării a 1753 de ani de la martiriul acestuia, organizate la acest sfârșit de săptămână altar catolicla Tarragona, a fost invitat și Preasfințitul Părinte Timotei, Episcopul Ortodox Român al Spaniei și Portugaliei. Și pentru că parohia ortodoxă română din acest oraș îl are ca ocrotitor spiritual și pe Sfântul Fructuosus, alături de Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica, Preasfinția Sa a slujit duminică Sfânta Liturghie arhierească în mijlocul comunității de români din Tarragona, Reus, dar și din împrejurimi.

Sfântul Fructuosus a fost Episcop de Tarragona și a fost arestat în timpul persecuției asupra creștinilor a împăraților Valerian și Galian. A fost judecat în anul 259, împreună cu diaconii Augurius și Eulogius, pentru faptul că erau creștini și au refuzat să se lepede de credința lor în Dumnezeu.

Din porunca Guvernatorului Emilian, toți trei au fost arși pe rug, primind astfel moartea martirică în amfiteatrul din Tarragona, rugându-se Domnului până la ultima suflare. Prin harul lui Dumnezeu, în timp ce ardeau, toți cei de față au putut vedea cum cei trei martiri se ridicau la cer, primind cununa muceniciei luminoși și plini de nădejde.

Pentru a comemora acest act martiric, Asociația Culturală Sfântul Ierarh Fructuosus a organizat sâmbătă, 21 ianuarie, în amfiteatrul roman din Tarragona, o piesă de teatru, act la care au asistat sute de credincioși. De aici, mulțimea s-a îndreptat spre Catedrala din Tarragona, acolo unde a fost altar-catolicsăvârșită Misa Catolică, prezidată de Arhiepiscopul de Tarragona, Mons. Jaume Pujol, cu participarea a 40 de preoți catolici. La acest moment euharistic a asistat și Preasfințitul Părinte Timotei, Episcopul Ortodox Român al Spaniei și Portugaliei.

Euharistia solemnă a fost acompaniată și de Orga și Corul Orchestrei Prietenilor Catedralei, care au întreținut cântecul liturgic și au interpretat diverse piese care au evocat martiriul Sfântului Ierarh Fructuosus și al diaconilor Augurius și Eulogius.

Catedrala din Tarragona adăpostește și un fragment din moaștele Sfântului Ierarh Fructuosus, astfel că la finalul Misei, Arhiepiscopul a ținut părticica în mâini pentru ca toți participanții să treacă să-i aducă cinstire.

Parohia ortodoxă română și-a serbat unul dintre hramuri

Peste trei sute de credincioși ortodocși din Tarragona și localitățile din jur au luat parte duminică, 22 ianuarie, la Sfânta Liturghie arhierească oficiată de Preasfințitul Părinte Episcop Timotei în biserica Parohiei „Sfinții Ierarhi Calinic de la Cernica și Fructuosus de Tarragona”, bucuria fiind mare pentru enoriașii de aici de a-l cinsti pe unul dintre cei care le poartă de grijă, în prezența chiriarhului lor. Sărbătoarea a fost încununată și de pomenirea Sfântului Apostol Timotei, ocrotitorul după nume al Episcopului nostru.

Ierarhul a fost întâmpinat dimineață în fața capelei mănăstirii catolice în care se oficiază slujbele pentru românii de aici, de o mulțime de români, o fetiță îmbrăcată în straie populare românești amintind de importanța acordată de noi, românii, vizitei chiriarhului și de bucuria întregii comunități la primirea sa. […]

Vecernie ecumenică la Catedrala Reformată din Madrid

Răspunzând invitației organizatorilor Săptămânii de Rugăciune Ecumenică din Madrid, Preasfințitul Părinte Timotei, Episcopul Ortodox Român al Spaniei și vecernie-ecumenistaPortugaliei, a asistat marți seara, 24 ianuarie 2012, la Vecernia oficiată în Catedrala Episcopiei Reformate de Comuniune Anglicană din Madrid. Ceremonia, care a început la ora 20.00, a fost prezidată de Episcopul Rvdmo D. Carlos Lόpez, cu participarea mai multor clerici și pastori ai unor confesiuni creștine, alături de clerul catedralei episcopale.

Preasfințitul Episcop Timotei a fost cel care a prezentat cuvântul de învățătură, în care, pornind de la citatul ales ca temă de meditație pentru anul acesta: „Nu toţi vom muri, dar toţi ne vom schimba” (I Corinteni 15, 51), a reliefat profunda semnificaţie teologică a acestei afirmații, din perspectiva eshatologiei creştine.

Schimbarea noastră se poate face numai în Hristos și cu Hristos și începe cu botezul care este moarte și înviere cu Hristos. Sfântul Ioan Gură de Aur spune că „Noi, creștinii, am murit de o îndoită moarte, deci să aşteptăm o îndoită înviere”, prin urmare trebuie să trecem printr-o îndoită moarte şi printr-o îndoită înviere”, a argumentat Părintele Episcop Timotei.

La seara ecumenică de la Catedrala Reformată din Madrid, inclusă în programul Săptămânii Internaționale de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor, Preasfințitul Părinte Episcop Timotei a fost însoțit de secretarul administrativ al episcopiei, părintele diacon Claudiu Nicoară. Evenimentul ecumenic se desfășoară în perioada 18-25 ianuarie.


Categorii

"Reforma" in biserica/ aggiornamento, 1. DIVERSE, Ecumenism, Papa (Papism), PS Timotei Prahoveanul

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

5 Commentarii la “Trist: SI PS TIMOTEI, EPISCOPUL SPANIEI SI PORTUGALIEI, impreuna cu alti clerici zelosi a participat la SAPTAMANA DE RUGACIUNE ECUMENISTA cu catolicii si protestantii

  1. Pingback: Retrospectiva SAPTAMANII UNITATII ECUMENISTE la Bucuresti. UN PASTOR CALVIN a predicat in catedrala patriarhala despre… “dreapta credinta” (cea ecumenista), iar PF DANIEL despre miscarea ecumenica (FOTO+VIDEO) - Razboi întru Cuvânt - R
  2. Pingback: Biserica Greciei NU A PARTICIPAT la saptamana de rugaciune ECUMENISTA. Consecinta: zelotii greci se fac de ras - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  3. Pingback: NEVINDECATA RANA A ECUMENISMULUI: ”saptamana de rugaciune pentru unitatea crestina” sau FARISEISMUL IUBIRIST - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  4. Pingback: “SAPTAMANA DE RUGACIUNE PENTRU UNITATEA CRESTINA” cu tema: “Oare s-a impartit Hristos?” continua sa propovaduiasca RATACIREA grava a TEORIEI RAMURILOR (a “BISERICILOR” CRESTINE DESPARTITE), talcuind eretic Scriptura - R
  5. Pingback: Interviu cu Pr. Prof. Theodoros Zisis in “Lumea credintei” despre IUBIREA FALSA A ECUMENISMULUI si CONSECINTELE MINIMALISMULUI DOGMATIC: “Fara adevar, iubirea este minci­noasa. Aceasta perioada este cea mai grea dintre toate. Nu stiu da
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare