UDMR vrea ca maghiara sa fie LIMBA OFICIALA la nivel regional

18-04-2012 1 minut Sublinieri


Secretarul general al UDMR, Kovacs Peter, a declarat, miercuri, că Uniunea doreşte ca, pe termen lung, în următorii 20 de ani, limba maghiară să devină limbă oficială la nivel regional, pentru atingerea acestui obiectiv fiind nevoie de modificarea Constituţiei şi de susţinerea politicienilor români.

Kovacs a declarat, într-o conferinţă de presă, că limba maghiară ar putea deveni limbă oficială în zonele în care populaţia maghiară trăieşte “în bloc”, în secuime, în regiuni din Bihor, Satu Mare sau Sălaj, transmite corespondentul MEDIAFAX.

“Prin paşi mărunţi am ajuns de la zero drepturi lingvistice în 1989 la 64 şi nu vrem să ne oprim aici, pe termen lung scopul nostru este ca limba maghiară să devină limbă oficială la nivel regional. Dacă ţinem cont de faptul că în 22 de ani am ajuns de la zero la 64 de drepturi lingvistice, atunci în următorii 20 de ani vom ajunge ca limba maghiară să devină limbă oficială la nivel regional. Acest lucru îl vom atinge prin politica paşilor mărunţi, fiecare drept lingvistic fiind în direcţia oficializării limbii maghiare la nivel regional. Mă refer la locuri unde populaţia maghiară trăieşte în bloc, în secuime, în regiuni din Bihor, Satu Mare sau Sălaj, unde maghiarii trăiesc în proporţie de 60 – 80 la sută. Oficializarea limbii maghiare se va face prin modificarea Constituţiei şi de aceea contăm pe voturile a 44 la sută dintre politicienii români şi pe sprijinul comunităţilor locale româneşti”, a spus Kovacs Peter.

Acesta a participat, miercuri, la Cluj-Napoca, la lansarea unei broşuri cu drepturile lingvistice pe care le au maghiarii din România şi pe care aceştia pot să le utilizeze în relaţia cu diferite instituţii. Broşura, editată într-un tiraj de trei mii de exemplare de Institutul pentru Studierea Problemelor Minorităţilor Naţionale, va fi distribuită începând cu 25 aprilie în şapte judeţe din Transilvania cu populaţie maghiară.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu a declarat, miercuri, referitor la afirmaţiile secretarului general al UDMR, Kovacs Peter, despre dorinţa ca în 20 de ani limba maghiară să devină limbă oficială la nivel regional, că singura limbă oficială în stat este şi va rămâne limba română.

“Este opinia domniei sale, are dreptul la ea, este un obiectiv mai vechi al UDMR. Numai că noi nu avem obligaţia de a a-l împărtăşi”, a comentat Crin Antonescu, la finalul şedinţei Biroului Permanent Central.

Potrivit liderului PNL, această declaraţie pune în lumină întemeierea poziţiei liberale şi în cazul UMF Târgu Mureş.

“Sunt paşi, sunt etape. Noi am spus şi am acţionat întotdeauna în conformitate cu cele spuse, că suntem de acord şi cu folosirea limbii materne, şi nu toate mijloacele prin care identitatea culturală, spirituală, lingvistică, a minorităţilor, să fie prezervată, menţinută, dar că singura limbă oficială în statul român a fost şi va rămâne limba română. UDMR are dreptul la o opinie şi noi avem dreptul la o opinie”, a afimat Antonescu.

Secretarul general al UDMR, Kovacs Peter, a declarat, miercuri, că Uniunea doreşte ca, pe termen lung, în următorii 20 de ani, limba maghiară să devină limbă oficială la nivel regional, pentru atingerea acestui obiectiv fiind nevoie de modificarea Constituţiei şi de susţinerea politicienilor români.


Categorii

1. DIVERSE, Destramare teritoriala? (Regionalizare, autonomie)

Etichete (taguri)

,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

6 Commentarii la “UDMR vrea ca maghiara sa fie LIMBA OFICIALA la nivel regional

  1. Eu nu inteleg un lucru si de aceea pun o intrebare : Unde, in afara de tarile africane sau arabe, mai exista partide bazate pe originea etnica ????

  2. Daca-i dai nas lui Janos, el vine si-ti sufla-n bors!…Nu a vrut decat sa fie un pic mai altfel decat tovarasul sau in ale mujiciei,Ivan, care a tintit divanul….Necazul este ca nu avem,la momentul de fata ,o mana forte care sa-i arunce pe toti neavenitii acestia ‘ca pe-o zdreanta in trifoi’….Zimbrul carpatin inca dormiteaza….

  3. Pe langa faptul ca avem un partid bazat pe origine etnica,membrii acestui partid au functii inalte…ce s-ar intampla daca in Ungaria ar fi pus un ministru roman ? Le-ar conveni mai-marilor ? Numai in aceasta tara care si-a pierdut mandria si imbratiseaza in fiecare zi idealuri total straine si inutile se poate asa ceva.

  4. Sa nu le ajute Dumnezeu. In Romania limba oficiala e si va fi limba romana. Cei care vor sa traiasca in Romania trebuie sa depuna un mic efort sa o invete. Nu e greu. O demonstraza atitia studenti straini care o invata in 6 luni-1 an.

  5. UDMR e o porta-voce. A cui ?
    Istoria ne invata ca Sultanul punea Hoarda de Aur (triburile tatare) sa atace Tarile Romane, fie ca pedeapsa, fie ca hartuire inainte de asaltul turcesc.

    Eu cred ca vom intra cu Pasaport, cei care au curaj, sau rude…

  6. “”Horia

    Pe langa faptul ca avem un partid bazat pe origine etnica,membrii acestui partid au functii inalte…ce s-ar intampla daca in Ungaria ar fi pus un ministru roman ?””

    Cred ca i-ar fi apucat strechea…
    dar noi suntem de vina, ca ne alegem politicieni care sunt in stare sa ne vanda cu tot cu tara…si din nefericire nu prea avem ce alege mai bun. Nu vedeti ce se intampla? daca voi vota usl la alegerile viitoare ma aleg iar cu pdl, ca o sterg toti acolo si astia ii primesc si-i pun pe liste, in loc sa-i lase in pauza vreo 5-10 ani, ca sa faca penitenta pentru ce-au facut si pentru tradare (nu?)… ma intreb ca cetateanul turmentat: eu cu cine votez? ca tot pusca iese!

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare