In ce conditii sunt OAMENII DISPUSI SA-SI TORTUREZE SEMENII? (video)

19-04-2012 1 minut Sublinieri

Unii jurnalisti (producatori tv) sunt produse derivate ale tele-realitatii

Reality show-urile fac oamenii mai violenti, ii incurajeaza sa isi urmeze instinctele primare

(Nick Christophe, realizator documentar)

Documentarul francez Jocul Mortii

Un studiu efectuat de psihologii Universităţii din Paris, în 2010, dar ale cărui rezultate au fost publicate abia acum, arată că autoritatea unui prezentator TV este suficient de mare pentru a determina oamenii obişnuiţi să comită acte reprobabile, chiar să tortureze alţi oameni.

Psihologii au creat un concurs TV fals, pentru experimentul lor, la care au participat 80 de concurenţi. Într-un studio TV, în faţa a 100 de spectatori, aceştia au fost rugaţi să pună o serie de întrebări unui al concurent, un actor care s-a recomandat drept Jean Paul. Actorul era imobilizat într-un scaun electric.

În cazul în care Jean Paul răspundea greşit, concurentul trebuia să apese o manetă, spunându-i-se că Jean Paul va suferi un şoc electric. Cu fiecare răspuns greşit, şocul devenea mai puternic, ajungându-se de la 20 de volţi la 460 de volţi.

Dintre cei 80 de concurenţi, 64 au fost dispuşi să-i administreze lui Jean Paul şocuri de 460 de volţi, în ciuda faptului că acesta urla de durere şi implora ca jocul să înceteze. Când concurenţii se arătau reticenţi, gazda concursului îi încuraja să continue, spunând că producătorii îşi asumă responsabilitatea, în cazul în care Jean Paul păţeşte ceva.

Concurenţii au continuat să administreze şocurile de 460 de volţi chiar şi când un membru al echipei de filmare (alt actor) intervenea şi spunea că un astfel de şoc poate fi mortal şi că tot concursul este unul periculos şi imoral.

Numai 16 concurenţi au refuzat să continue concursul înainte de a se ajunge la administrarea şocurilor de 460 de volţi.

Studiul cercetătorilor francezi s-a bazat pe experimentul realizat în anii ’60 de profesorul Universităţii Yale, Stanley Milgram. Acesta a încercat atunci să verifice cât de dispus este un om să comită acte imorale dacă primeşte un ordin de la o persoană investită cu autoritate.

Experimentul lui Milgram a fost menit să explice comportamentul soldaţilor germani din timpul Celui de-al Doilea Război Mondial, care au contribuit la Holocaust şi a arătat că 80% din cei studiaţi au fost dispuşi să comită acte împotriva conştiinţei lor la ordinele unei persoane investite cu autoritate.

Se ştie de multă vreme că televiziunea şi prezentatorii TV exercită o influenţă asupra comportamentului telespectatorilor. S-a bănuit că această putere de influenţare poate duce şi la modificarea comportamentului acestora, în sensul în care telespectatorii să fie convinşi să comită gesturi imorale, dar până acum acest lucru nu a fost dovedit“, spun cercetătorii francezi.

Rezultatele arată că supunerea în faţa prezentatorului TV a fost răspunsul dominant al persoanelor studiate, la fel ca şi în experimentul clasic al lui Milgram“, se mai arată în concuziile experimentului.

În paralel, concursul fals, denumit “Zona extremă” a fost şi subiectul unui documentar despre succesul şi posibila influenţă a programelor TV de tip “Reality show”.

In dimineata de dinaintea lansarii filmului lor documentar, “Le Jeu de la mort“, realizatorii Christophe Nick si Michel Eltchaninoff au raspuns intrebarilor LEXPRESS.fr (video in lima franceza):


Categorii

1. DIVERSE, Dezinformari, hoaxuri, diversiuni, manipulari, Documentare/ Reportaje, Noile totalitarisme, dictatura si reeducare, Studii psiho-sociologice, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

12 Commentarii la “In ce conditii sunt OAMENII DISPUSI SA-SI TORTUREZE SEMENII? (video)

 1. In general la aceste emisiuni de “télé-realitate”, vorba vine, ca sunt regizate la maxim , participantii vin acolo ca sa castige o suma de bani. Castigatorul pleaca cu cateva zeci de euro, daca nu mai mult !
  Cei care participa la asa ceva nu sunt interesati decat sa faca bani si pentru asta sunt dispusi sa faca orice.
  Nu pentru ca prezentatorul emisiunii le impune, ci pentru ca ei vin deja cu ideea ca trebuie sa “rupa” tot ca sa ia acei bani.

  Pana la urma nu este nimic nou sub soare !

  Iubirea de bani, intotdeauna, a redus fiinta umana la stadiul de monstru !

 2. Errata : am vrut sa zic “pleaca cu cateva zeci de mii de euro sau mai mult”

 3. Pingback: VASILE VOICULESCU (†26 aprilie 1963) despre SUFLETUL FARA IUBIRE. O distopie profetica exceptionala despre LOBOTOMIZAREA LUMII -
 4. Pingback: Film documentar: PSIHOPATUL CORPORATIST. De ce ne lasam condusi de psihopati si ce putem face in aceasta privinta? - Recomandari
 5. Pingback: ICE BUCKET CHALLENGE – experiment de snobism “caritabil” prin “social media”. “Ce-ar fi sa contribuim la o cauza nobila pentru ca VREM si nu pentru ca e TRENDY sa fii parte dintr-un ultra-mediatizat joc de domino?”
 6. Pingback: CALAUL DIN NOI. Studiu psihologic despre “BANALITATEA RAULUI”. Oamenii obisnuiti pot executa crime nu neaparat din obedienta, ci ADERAND LA O CAUZA “SUPERIOARA” - Recomandari
 7. Pingback: DE LA PITESTI LA ABU GHRAIB via EXPERIMENTUL STANFORD. Despre conditiile in care oamenii normali devin TORTIONARII FEROCI ai semenilor lor. In plus: observatii critice fata de proiectul ”REEDUCAREA DE LA PITESTI” realizat de CNSAS - Recomandari
 8. Pingback: CAZUL REGIMULUI SAAKASVILI – Georgia. De la Revolutia Trandafirilor la Dictatura Maracinilor sau cum a dus SPIRITUL PUNITIV al ‘democratilor’ la ORORILE unei TIRANII bazate pe TEROARE - Recomandari
 9. Pingback: GLOBALIZAREA NOULUI PITESTI. Scandal major in SUA, unde un raport despre TORTURILE CIA va fi discutat in SENAT. Dosarul integral, de SASE MII de pagini, va ramane CLASIFICAT - Recomandari
 10. Pingback: TORTURILE CIA – marturii de la prizoneri nevinovati. Guantanamo, dronele si INSTRUMENTALIZAREA ADEVARULUI - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare