A introdus SUA CONTROLUL TOTAL al internetului?

31-05-2012 1 minut Sublinieri


Chiar dacă suferiţi de paranoia, asta nu înseamnă că nu sunteţi urmăriţi. În orice caz pe Internet. Şi chiar dacă sunteţi absolut sănătoşi, oricum sunteţi urmăriţi. Dacă aveţi îndoieli, este necesar să vă familiarizaţi cu lista de cuvinte folosite de Ministerul de Securitate Naţională al SUA pentru monitorizarea site-urilor şi reţelelor sociale.

Ea a fost publicată sâmbăta trecută de ziarul The Daily Mail, care a comunicat că Ministerul de Securitate Naţională este obligat să publice acest document după cererea făcută de organizaţia publică „Centrul Informativ de Apărare a Vieţii Private în mediul electronic”.Pe listă este amintit întreg Orientul Mijlociu: Irak, Iran, Afganistan, Pakistan, Yemen, Somalia, de asemenea, Coreea de Nord şi Columbia. Principiile de selectare a cuvintelor şi termenilor sunt absolut clare: lista este împărţită în „securitatea nucleară”, „ocrotirea sănătăţii şi gripa aviară”, „terorism” şi altele. Se înţelege prezenţa unor expresii şi cuvinte precum „bombă murdară”, „prizonieri”, „Jihad”, „Al-Qaida”. Însă se află şi cuvinte din lexicul obişnuit al oricărui internaut: „nor”, „zăpadă”, „pod”.

Apărătorii drepturilor omului de la centrul sus-menţionat consideră că lista conţine prea multe cuvinte care au sensuri diferite, ceea ce creează un pericol la adresa garanţiilor date de primul amendament la Constituţia SUA, care proclamă libertatea cuvântului.

Ministerul de Securitate Naţională este într-o anumită măsură de acord cu critica. Potrivit purtătorului de cuvânt al departamentului, Matthew Chandler, este necesar să se specifice algoritmul de folosirea a motoarelor de căutare. La rândul său, un oficial de la minister a declarat în interviul acordat pentru publicaţia electronică Huffington Post că activitatea în sfera monitorizării pe Internet se află în stadiul incipient şi este axată pe prevenirea terorismului şi pe controlul asupra cataclismelor naturale, însă, în acelaşi timp, a respins suspiciunea că ministerul foloseşte posibilităţile sale pentru a-i controla pe oamenii cu opinii contrare.

Departamentul Securităţii Naţionale (DHS) din SUA a fost forţat să publice lista cuvintelor cheie şi a frazelor pe care le monitorizează pe siteurile de socializare şi pe media online, în căutarea ameninţărilor teroriste la adresa SUA. Unele sunt cuvinte strict legate de terorism, altele par inocente – porc, nor, echipă sau Mexic, relatează Daily Mail.

Departamentul a fost obligat să facă publică lista în urma unei audieri în Congresul SUA, însă a subliniat că lista nu este folosită pentru a face poliţie pe internet, ci pentru a preveni potenţialele ameninţări.

Lista a fost publicată pe internet de un grup de monitorizare numit Electronic Privacy Information Center, care a şi făcut cererea de publicare, în baza Legii Libertăţii de Informare. Centrul consideră lista drept “vastă, vagă şi ambiguă”. Departamentul Securităţii Naţionale a recunoscut că lista trebuie adusă la zi.

“Pentru a asigura claritatea, DHS va revizui limbajul conţinut în toate materialele, pentru a susţine clar şi meticulos parametrii şi intenţia programului”, a declarat Matthew Chandler, purtător de cuvânt la DHS.

Aceasta este lista completă de cuvinte cheie urmărite de DHS:


Categorii

1. DIVERSE, Era Big Brother, Internet, New Media, Noile Tehnologii

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

1 Commentariu la “A introdus SUA CONTROLUL TOTAL al internetului?

  1. Pingback: SUA: sistem national de SUPRAVEGHERE VIDEO cu tehnologie de ANALIZA COMPORTAMENTALA - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare