Sfintirea manastirii de la Piatra Alba, dedicata martirilor de la Canal (FOTO)

2-06-2012 53 secunde Sublinieri

 

IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a sfințit ieri (1 iunie) locul unde se va ridica Mănăstirea cu hramul Sfinților Români, în cinstea și memoria tuturor celor care au murit ca martiri la construirea Canalului Dunăre-Marea Neagră.

În prima etapă, va fi ridicat un Paraclis care va avea hramul Sf. Iustin Martirul și Filosoful (dată de prăznuire, 1 iunie), munca efectivă începând de marți, 5 iunie. Totodată, slujbele religioase se vor săvârsi aici zilnic. Pomenirea celor care au murit la Canal s-a făcut încă din această noapte, cand IPS Teodosie împreună cu un sobor de preoți a oficiat prima Sfântă Liturghie (începând cu ora 0.00), continuată cu slujba de pomenire a morților.

La evenimentul sfințirii locului au participat, pe lângă sute de credincioși veniți din diferite colțuri ale țării și patru supraviețuitori ai închisorilor comuniste: George Cușa, Pr. Oancea Gheorghe, Vlad Nicolau (Puiu) și Ion Negoiță. Aceștia au rememorat ororile regimului totalitar, sistemul dezumanizant la care erau supuși și bucuria că, în sfîrșit, pot aprinde o lumânare pe locul suferinței lor. De asemenea, aceștia au pus, propriu-zis, piatra de temelie a Paraclisului, impreună cu ierarhul locului.

Invitat la slujba de sfințire a locului a fost și Părintele Justin Pârvu, unul dintre puținii supraviețuitori ai canalului și ai închisorilor comuniste, dar acesta a suferit o intervenție chirurgicala la picior la Spitalul Judetean Constanța chiar în ziua slujbei, fapt care l-a împiedicat să poată fi în mijlocul credincioșilor.


Categorii

1. DIVERSE, Ierarhi romani, IPS Teodosie Petrescu, Parintele Iustin

Etichete (taguri)

, , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

6 Commentarii la “Sfintirea manastirii de la Piatra Alba, dedicata martirilor de la Canal (FOTO)

  1. Ma bucur! Sa dea Dumnezeu sa se finalizeze repede si fara probleme proiectul. Multumiri IPS Teodosie Tomitanul!

  2. Slava Lui Dumnezeu !

    Daca putem sa contribuim cu ceva, dati-ne un cont in care am putea trimite contributii.

  3. Niciodata nu e prea tarziu! Ma bucur tare mult de aceasta initiativa.DOAMNE AJUTA!!

  4. va rog sa faceti o rectificare POARTA ALBA nu PIATRA ALBA.Dumnezeu sa-i odihneasca pe cei ce au murit in aceste lagare comuniste.

  5. Pingback: UZINA DE EXTERMINARE DE LA “CANAL”. Martiri si tortionari - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare