BASARABIA: La presiunea protestelor credinciosilor si ierarhilor moldoveni, CETATENII POT RENUNTA LA ACTELE CU CIP SI BIOMETRICE SI NU VOR FI INCLUSI IN REGISTRUL ELECTRONIC AL POPULATIEI

15-07-2012 1 minut Sublinieri

sursa

Deputaţii au cedat în faţa protestatarilor din faţa Palatului Republicii. Legea cu privire la evidenţa electronică a cetăţenilor a fost adoptată, miercuri seara, cu mai multe modificări.

Potrivit prevederilor, la solicitare, cetăţenii pot renunţa la buletine de identitate şi paşapoarte biometrice. Prin urmare, ei nu se vor regăsi nici în Registrul electronic al populaţiei. 

Zeci de enoriaşi s-au rugat, până aproape de miezul nopţii, în faţa Palatului Republicii, pentru ca deputaţii să ţină cont de solicitările lor.

Unii dintre enoriaşi s-au bucurat, alţii, însă, au spus că vor renunţa la proteste doar atunci când se vor convinge că legea adoptată va fi respectată:

“Noi până nu vedem…nu credem până nu vedem. De multe ori ni s-a spus, dar n-am văzut rezultatele până la capăt.”

“Mare este Dumnezeu, cu asta-i spus tot.”

“O părere foarte bună, s-a trezit ceva sufleteşte şi în conducerea ţării noastre. Pentru creştini este forma numărul nouă, dar trebuie să fie fără cod. Foarte greu, dar, totuşi, parcă s-a făcut un pas spre bine.”

Deputaţii i-au asigurat pe credincioşi că, la solicitare, ei nu vor fi incluşi în registrul electronic al populaţiei.

“Noi vom acorda Forma numărul nouă, fără codul de identificare, acestei categorii de persoane. Ei nu vor fi incluşi în baza electronică de date. Persoanele respective vor fi incluse într-un alt registru“, a declarat președintele Comisiei securitate națională, Alexandru Stoianoglo.

Potrivit enoriaşilor, care sunt nemulţumiţi de introducerea codului personal în acte, Mitropolitul Moldovei, Vladimir, urmează să vină în faţa Palatului Republicii pentru a anunţa întreruperea protestelor. 

Publika.md aminteşte că zeci de enoriaşi au protestat mai multe zile în faţa Palatului Republicii, au cântat Psalmi şi au înălţat rugăciuni, în numele Domnului, până după miezul nopţii. Ei s-au arătat împotriva evidenţei electronice a populaţiei, colectarea automatizată a datelor personale şi identificarea forţată a persoanelor fizice.

După două săptămâni de proteste non-stop în fața Palatului Republicii, preoţii şi enoriaşii și-au strâns ieri corturile și au mers acasă. Chiar dacă nu le-au fost ascultate toate doleanțele, credincioşii se declară mulțumiți.

Compromisul a venit din partea deputaților, care au votat miercuri seara modificări la Legea cu privire la evidența electronică a cetățenilor. Potrivit noilor prevederi, la solicitare, moldovenii pot renunţa la buletine de identitate şi la paşapoarte biometrice.

„Această categorie de persoane va primi formularul numărul nouă, fără codul de identificare, şi nu va fi inclusă în baza electronică de date“, a explicat deputatul Alexandru Stoianoglo.

La ultima adunare din fața Palatului Republicii, clericii şi mirenii au citit rugăciuni de mulțumire adresate conducerii statului. La slujbă au participat Mitropolitul Moldovei Vladimir și Episcopul de Bălţi şi Făleşti Marchel. Dacă nu am fi fost atât de leneși cum suntem, am fi dobândit mai multe și am fi fost auziți mai devreme de cei din fruntea țării. Dar, într-un sfârșit, am obținut ceea ce ne-am dorit cu toții, iar statul a făcut tot posibilul”, a declarat Înalt Prea Sfinţitul.

„Milenii la rând, oameni au trăit fără cipuri, așa că ne vom descurca şi de acum încolo fără ele și dosare electronice”, a spus și Episcopul Marchel.  În această dimineaţă, credincioșii sunt așteptați în scuarul Catedralei pentru rugăciuni de mulțumire și de binecuvântare.


Categorii

1. DIVERSE, Carduri electronice/ cipuri, Guvernarea electronica (E-GUVERNARE), Mitropolitul Vladimir Cantarean, Video

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

8 Commentarii la “BASARABIA: La presiunea protestelor credinciosilor si ierarhilor moldoveni, CETATENII POT RENUNTA LA ACTELE CU CIP SI BIOMETRICE SI NU VOR FI INCLUSI IN REGISTRUL ELECTRONIC AL POPULATIEI

  1. Bravo ! Oameni vii nu mamaligi batute-n cap ca noi !

  2. Foarte bine au facut…Bine zice Lucian: oameni vii nu mamaligi…

  3. Desi ar fi de vazut ce au obtinut, totusi. Formularul acela, daca nu are pe deplin rolul de buletin, inseamna pur si simplu privarea de o serie intreaga de drepturi, libertati etc.

  4. Forma de protest este de luat in seama: s-au rugat. Impreuna. Credinciosi si Preoti.Nu-i de colo…

  5. Au protestat, dar aproape nimic nu au obtinut. Cu forma 9 exista restrictii. La pasapoartele biometrice se poate renunta, dar alternative nu-s. Fara pasaport din tara nu se poate iesi.

    Mai e straniu ca unii preferau sa ramana cu pasapoartele sovietice, care au simboluri bolsevice (regim satanic) pe ele (secera, ciocan, stele, …).

  6. Pingback: Biserica Rusa despre GUVERNAREA ELECTRONICA, CARDUL UNIVERSAL, BIOMETRIE SI CIPURI. Pericolul unui sistem global de control totalitar al cetateanului - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  7. Pingback: Mitropolia Inaltului Serafim de Pireu: ATITUDINI PE TEMA ACTELOR DE IDENTITATE ELECTRONICE. Noul act de identitate: BILET FARA INTOARCERE - Razboi întru Cuvânt
  8. Pingback: MITINGUL IMPOTRIVA ACTELOR ELECTRONICE DIN BUCURESTI (video). Subiectul "anticip" condamnat la "rastignire" intre avocatul Rapcea si preotul Tanasescu? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare