Republica Moldova condamna crimele regimului comunist sovietic si INTERZICE “SECERA SI CIOCANUL”

16-07-2012 2 minute Sublinieri

Hotărârea de joi a Parlamentului Republicii Moldova de condamnare a crimelor regimului comunist sovietic şi de interzicere a simbolurilor comuniste în scopuri politice a agitat anumite forţe politice de la Moscova. Partidul Comunist din Rusia a anunţat că va protesta împotriva acestei hotărâri. Comuniştii ruşi consideră că prin adoptarea acelei Hotărâri „se doreşte nimicirea completă a moştenirii sovietice. Aceştia mai susţin că „în Moldova s-a instaurat o dictatură de dreapta, care încearcă să revizuiască istoria modernă a statului moldovenesc”. Partidul Comuniștilor din Republica Moldova, condus de Vladimir Voronin, este obligat acum să renunțe la simbolul secera şi ciocanul cu care câștigase de trei ori puterea din 2001 până în 2009, în caz contrar va fi radiat din registrul partidelor.

A fost îndeplinită o obligaţie morală

Joi, hotărârea Parlamentului a fost votată de 53 de deputaţi din coaliţia de guvernare. Un singur deputat din Alianţa pentru Integrare Europeană s-a abţinut. Este vorba de liberal-democratul Chiril Lucinschi, fiul ex-preşedintelui moldovean Petru Lucinschi.

În Hotărârea Parlamentului se menţionează că „Partidul Comunist din perioada sovietică a fost organizatorul represiunilor şi deportărilor în masă, al colectivizării forţate şi foametei planificate, soldate cu sute de mii de victime. Urmând scopuri utopice şi substituind organele statale, regimul creat de acest partid a mutilat suflete umane, a desfigurat destine şi a marcat câteva generaţii”. (…) „Condamnarea regimului comunist sovietic este o obligaţie morală şi politică”, se arată în finalul Hotărârii, care invocă, pe lângă o serie de rezoluţii europene, concluziile Comisiei prezidenţiale pentru studierea crimelor regimului comunist sovietic din 2010. Liderul comunist Vladimir Voronin a anunţat că deputaţii PCRM vor contesta Hotărârea de joi a Parlamentului la Curtea Constituţională.

Hotărârea Parlamentului Republicii Moldova privind condamnarea crimelor regimului totalitar comunist şi interzicerea folosirii, în scopuri politice, a secerii şi ciocanului a devenit subiectul principal în presa din ţările vecine, dar şi din Rusia. “Această reglementare afectează direct Partidul Comuniştilor care încă foloseşte secera şi ciocanul şi în cazul în care nu renunţă la acest simbol, riscă să fie desfiinţat”, a relatat Radio România Actualități.

A fost onorată memoria celor ucişi de sovietici

Agenţia ucraineană „Korrespondent” scrie că „Parlamentul Republicii Moldova a interzis simbolurile comuniste pentru a onora memoria miilor de persoane ucise în perioada sovietică”. Portalul rusesc „Vesti.ru” scrie, la rândul său, că pentru utilizarea simbolurilor comuniste în scopuri politice, se va aplica o amendă de la 200 până la 1000 de dolari.

Liderul comunist Vladimir Voronin a acuzat Uniunea Europeană de faptul că a exercitat presiuni asupra politicienilor moldoveni în vederea interzicerii simbolicii comuniste – în ajunul şedinţei de joi a Legislativului, mai mulţi ambasadori europeni acreditaţi la Chişinău întâlnindu-se cu liderii Alianţei pentru Integrare Europeană.

PCRM trebuie să-şi schimbe sigla

Vineri, PCRM a anunţat că pe 18 iulie va avea loc plenara Comitetului Central al PCRM la care va fi discutată situaţia politică actuală şi vor fi stabilite acţiunile de mai departe ale opoziţiei comuniste. Partidul Comuniştilor din Republica Moldova are la dispoziţie două luni ca să-şi schimbe sigla.

Directorul IMAS-INC Chişinău, Doru Petruţi, susţine că la viitoarele alegeri PCRM va acumula aproximativ acelaşi număr de voturi.Păstrându-şi culoarea şi având un alt simbol, alegătorii îi vor identifica oricum”. În opinia lui Petruţi, „nu trebuie pus acentul pe siglă”. „Nu am văzut nici o campanie a comuniştilor centrată pe siglă”, a menţionat sociologul. Comentând hotărârea Parlamentului de condamnare a crimelor comuniste, el a spus că “pentru PCRM, ceea ce s-a întâmplat este o simplă înfrângere”.

Oazu Nantoi: „O hotărâre întârziată”

Analistul politic Oazu Nantoi crede că hotărârea de joi a Parlamentului este întârziată: ,,Acest lucru trebuia realizat încă pe când URSS-ul se clătina. Atunci noi am fi fost în altă ţară, poate împreună cu ţările Băltice în componenţa Uniunii Europene şi în NATO. Sper că decizia Parlamentului va contribui la conştientizarea de către cetăţenii Republicii Moldova a faptului că nu poţi să mergi spre un viitor european atâta timp cât nu am condamnat trecutul comunist”.

Există, însă, şi voci care susţin că hotărârea de a condamna crimele comunismului şi de a interzice secera şi ciocanul va avea consecinţe negative asupra soluţionării diferendului transnistrean, invocând prezenţa simbolicii comuniste sovietice pe aşa-zisele „însemne statale” ale autoproclamatei republici moldoveneşti nistrene.


Categorii

1. DIVERSE, Basarabia, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

3 Commentarii la “Republica Moldova condamna crimele regimului comunist sovietic si INTERZICE “SECERA SI CIOCANUL”

  1. Pingback: PUTIN SI MERKEL SE PREGATESC SA IMPARTA BASARABIA. Violente intre UNIONISTI si RUSOFILI la Balti - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  2. Pingback: FEDERALIZAREA MOLDOVEI, LA PACHET CU CEA A UCRAINEI? Germania si Rusia isi impart ESTUL Europei - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  3. Pingback: NOUA ORDINE EST-EUROPEANA A BERLINULUI, independenta Rep. Moldova si cum a semnat Romania TRATATUL PRIVIND FRONTIERELE DIN 2010 - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare