CARDUL DE SANATATE: ce a inteles Ministerul sa satisfaca din cererile organizatiilor crestine (VIDEO)

3-08-2012 5 minute Sublinieri

Cardul national de sanatate va ajunge, intr-o luna, la primii abonati. Pentru inceput, vor intra in posesia lui un milion de cetateni din judetul Arad. Ulterior, il vom primi toti pe rand, pentru ca fara el nu vom mai putea merge la doctorul de familie, la spital sau la farmacie.

Reprezentantii unor asociatii religioase au cerut ca pe document sa fie scrisa forma articulata a cuvantul “Card”, ca sa nu poate fi citit “drac” de la dreapta la stanga. Cardul national de sanatate va fi valabil 5 ani si va deveni cu timpul monitorul serviciilor medicale pentru fiecare pacient.

Dupa tiparire, documentele vor fi distribuite asiguratilor de casele judetene de sanatate. Cardul va contine obligatoriu pe langa nume si prenume, un numar de asigurat, altul decat codul numeric personal. Datele medicale devin optionale. Numai la cererea asiguratului vor fi inmagazinate pe cipul cardului.

Medicul de familie este cel care activeaza si inscriptioneaza datele medicale pe cip, pentru care pacientul isi da acordul. Adica grupa de sange, rh, boli cu risc vital, boli cronice acordul pentru donarea de organe. Datele pot fi actualizate la fiecare vizita la doctor.

Tot pe cip se va putea trece si numarul de contact al unei persoane in caz de urgenta. Intentia initiala de a introduce obligatoriu datele medicale a stirnit controverse in randul asociatiilor de pacienti, care au cerut ca informatiile sa fie optionale si in responsabilitatea fiecaruia.

In plus, pe document va fi scris cuvantul “Card” in forma lui articulata,”cardul” din ratiuni religioase. Odata eliberat, detinatorul cardului va trebui sa-l prezinte insotit de un act de identitate la doctor, la spital sau la farmacie, iar toate serviciile medicale vor fi inregistrate in sistemul informatic al casei de asigurari.

Cardul constituie una din componentele sistemului informatic sanitar, care, alaturi de reteta si dosarul electronic al pacientului, vor simplifica si imbunatati serviciile medicale, promit oficialii.

  • Gandul:

MOTIVUL pentru care noile carduri de sănătate nu vor avea inscripţionate pe ele cuvântul “CARD”

Cardurile de sănătate, a căror distribuire va începe în septembrie, nu vor avea inscripţionat cuvântul “card”, după ce unele organizaţii religioase au reclamat că acesta, citit invers, devine “drac”, a declarat, pentru MEDIAFAX, medicul şef al CNAS, Marius Filip.

“Prezenţi la dezbaterile despre acest document medical, reprezentanţii unor organizaţii religioase au cerut să fie făcută modificarea astfel încât cuvântul «card» să fie trecut articulat”, a spus Filip.

De asemenea, la solicitarea organizaţiilor de pacienţi, pe card nu vor fi inscripţionate bolile cronice ale posesorului.

Pe card nu va fi trecut nici codul numeric personal, din raţiuni de protecţie a datelor personale, în locul acestuia optându-se pentru un cod al asiguratului, potrivit lui Filip.

O altă noutate referitoare la inscripţionare este aceea că pe carduri va fi trecut, alături de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), Ministerul Sănătăţi, instituţie care suportă valoarea acestor documente medicale, respectiv doi euro/bucată.

Distribuirea primului milion de carduri naţionale de sănătate începe în septembrie, cu o întârziere de cinci ani, inscripţionarea unor date, cum ar fi grupa sanguină, bolile cu risc vital şi acceptul pentru donarea de organe fiind realizată doar cu acordul scris al posesorului.

Nu stim care or fi fost organizatiile religioase care au protestat pentru… cuvantul card, insa este ceva pur si simplu stupid. Probabil autoritatile si-au batut joc, profitand de unele revendicari aberante, pentru a trece cu vederea altele serioase si fundamentate, cum ar fi aceasta:

FOR: 5 puncte controversate şi 3 motive pentru care autorităţile trebuie să renunţe la ordonanţa de urgenţă ce statuează introducerea cardului de sănătate

Ministerul Sănătăţii a făcut publică nota de fundamentare prin care intenţionează să modifice, prin Ordonanţă de Urgenţă, legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii. Scopul modificării este introducerea cardului de sănătate ce va înlocui documentele justificative de până acum ce atestau calitatea de asigurat al sistemului.

Deşi apreciem ideea unei reforme a sistemului român de sănătate, considerăm că măsurile luate trebuie să fie eficiente şi adresate acolo unde sunt problemele majore (plata corespunzătoare a cadrelor medicale, asigurarea aprovizionării cu medicamente a spitalelor, buna şi continua funcţionare a sistemului de medicamente compensate) şi nu într-o zonă unde nu există nicio dovadă că ar fi utile, ridicând, în schimb, probleme majore în domeniul respectării libertăţilor fundamentale aşa cum sunt prevăzute de Constituţia României.

Lectura acestei note de fundamentare scoate în evidenţă următoarele puncte controversate:

1. Scopul generic al introducerii cardului de sănătate pare a fi un mai bun control al furnizării de servicii medicale asiguraţilor.

Controversă: nu există niciun studiu, dovadă, sau evidenţă statistică prin care Ministerul să arate în ce măsură acest scop nu era îndeplinit de actualele metode de atestare a calităţii de asigurat. Nu există nicio dovadă că de aceste servicii ar fi beneficiat în mod abuziv persoane care nu îşi achitau obligaţiile de asigurat. Este aceasta problema principală a sistemului românesc de asigurări ?

2. Despre costurile acestui sistem de carduri de sănătate aflam, potrivit notei de fundamentare, următoarele:

„Fondul naţional unic de asigurări de sănătate nu ar putea susţine nici lansarea şi nici întreţinerea unui sistem de carduri”, soluţia oficialilor fiind introducerea coplăţii.

Controversă: de ce nu există nicio estimare transparentă a costurilor implicate de introducerea acestui sistem? Cum justifică Ministerul introducerea unei măsuri contestabile pe care nu este în stare să o finanţeze singur, în condiţiile unei crize dramatice care zguduie sistemul sanitar, făcând ca serviciile să fie din ce în ce mai precare?

3. Tot în nota de fundamentare, se regăsesc şi contradicţii flagrante referitoare la aspectele ce ţin de datele personale conţinute pe card. Astfel, citim la p. 2 a notei:

„nu sunt introduse elemente de identificare a persoanei în relaţia cu medicul de familie sau cu familia”.

În paragraful imediat următor, însă, citim:

„informaţiile adiacente vor face referire la situaţia asiguratului în relaţia cu medicul de familie sau cu familia”.

La p. 9 găsim aceste informaţii adiacente: numele, prenumele şi datele de contact ale medicului de familie şi situaţia co-asiguraţilor (relaţia cu familia).

Controversă: deşi informaţiile adiacente sunt presupuse a nu fi expuse accesării, ele sunt totuşi inserate în card. Care este justificarea pentru introducerea acestor date personale? Care este garanţia că ele nu pot fi citite, copiate (clonate), însuşite fraudulos şi/sau folosite împotriva persoanei ce deţine cardul? În ce măsură a evaluat Ministerul dacă acest proiect respectă drepturile la intimitate şi protecţia datelor personale (menţionăm că datele incluse pe card par a include 2 categorii de date ce au un statut special în legea 677/2001 – date cu funcţie de identificare (CNP) şi date privind starea de sănătate)?

4. Refuzul consultării cu organizaţiile non-guvernamentale: În nota de fundamentare Ministerul afirmă că „nu este cazul” consultării cu organizaţiile non-guvernamentale şi cu institute de cercetare sau alte organisme (un astfel de organism ar fi, in opinia noastră, Biserica Ortodoxă Romană). Informăm pe această cale Ministerul că organizaţiile de protecţie a drepturilor civile cu care FOR a intrat deja în contact consideră extrem de necesar un astfel de proces de consultare şi vor lua, de altfel, atitudine faţă de acest proiect legislativ. Este absolut regretabil că Ministerul a ales calea politicii faptului împlinit, abuzivă în sine şi complet nedemocratică.

5. Menţionarea, printre informaţiile adiacente disponibile pe card, a statutului de donor de organe în vederea transplanturilor.

Controversă: Ministerul Sănătăţii era obligat să ceară un aviz etic de la BOR măcar pe această temă. Transplantul de organe este o temă bioetică asupra căreia Biserica şi-a exprimat punctul de vedere, subliniind faptul că

„se impune solicitarea si obtinerea consimţământului în scrisprealabil, expres şi liber al donatorului sau al persoanei terţe căreia legea îi permite acest fapt; de asemenea, se va solicita şi acordul scris al primitorului”.

Aşadar, transplantul de organe nu poate face obiectul unor instrumentări generale de către stat, impersonale, lărgite la o întreagă populaţie, ci este o practică medicală între persoane concrete, punctuală şi circumscrisă în cadre specifice, negeneralizabile.

Pe lângă aceste puncte controversate, enumerate foarte sintetic, neepuizând probleme puse de OUG a MS, FOR consideră că Ministerul trebuie să renunţe la ideea implementării cardurilor de sănătate prin ordonanţă de urgenţă pentru următoarele trei motive principale:

1. Problema securităţii cardurilor: Este inadmisibil ca Ministerul să introducă astfel de carduri electronice fără cea mai mică grijă manifestată pentru securitatea datelor personale expuse în aceste dispozitive.

Prezentul proiect nu conţine nicio referire la aspecte cheie legate de securitatea datelor personale stocate (cum ar fi existenţa sau nu a unei baze de date unice cu toate aceste informaţii, drepturi de scriere sau modificare a datelor, cine are dreptul de acces la date etc.), aşa cum prevede legea 677/2001. Organizaţiile civice care au contestat maniera de introducere a cărţilor de identitate electronice au arătat că e necesar un audit de securitate public, extern şi independent care să ateste cât de fiabile sunt dispozitivele electronice în cauză. Acesta este cu atit mai necesar cu cât cardurile de sanatate pot conţine şi date personale extrem de sensibile.

2. Problema protecţiei datelor cu caracter personal, a dreptului la intimitate şi a libertăţii de conştiinţă: Fiind vorba despre datele personale, este vădit necesară o profundă analiză a modului în care aceste măsuri respectă drepturile civice enumerate mai sus. Este inadmisibil să se meargă înainte cu acest proiect care va interzice accesul la serviciile medicale celor care nu deţin carduri de sănătate sau care nu le au asupra lor în momentul ajungerii la spital, în condiţiile în care probabil vor exista cetăţeni ce nu le vor dori datorită implicaţiilor asupra siguranţei datelor personale, intimităţii şi libertăţii de conştiinţă. Care este avantajul înscrierii datelor pe un cip şi de ce, în condiţiile în care s-ar stabili că ar fi date utile, nu s-ar proceda mai degrabă la inscripţionarea lor direct pe cardul de sănătate?

3. Problemele etice: din punct de vedere creştin, FOR nu poate accepta instrumentalizarea persoanei umane prin metode sofisticate de control şi evidenţă a populaţiei şi expunerea electronică a intimităţii sale. În mod evident, introducerea cardului de sănătate depăşeşte o limită etică dincolo de care funcţiile de supraveghere şi identificare a persoanelor ce beneficiază de politici publice devine nelegitimă.

Pe baza acestor observaţii, FOR cere Ministerului să asigure organizarea unei dezbateri publice pe marginea acestui proiect legislativ, pe care normele unei bune guvernări şi ale respectului faţă de statul de drept o cer a fi suspendată.

Legaturi:


Categorii

1. DIVERSE, Carduri electronice/ cipuri, Guvernarea electronica (E-GUVERNARE), Sistemul romanesc de sanatate, Video

Etichete (taguri)

, , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

29 Commentarii la “CARDUL DE SANATATE: ce a inteles Ministerul sa satisfaca din cererile organizatiilor crestine (VIDEO)

  1. Bun, si, daca nu luam? Mergem la privat sau .. ne tratam acasa?

  2. @ Ciprian T:

    Care privat, ca totul devine privat cu noua lege… Ne tratam cu gropinol, cimitirol si altele de acelasi fel 🙁

    PS: poate, totusi, noi, cei din Biserica, am putea macar o secunda sa ne punem SI problema sarmanilor care vor fi lipsiti de servicii medicale? Sau Evanghelia e doar despre cipuri?

  3. “Pentru inceput, vor intra in posesia lui un milion de cetateni din judetul Arad.”

    Ne-am inmultit peste noapte de cand cu referendumul sau sa fie vorba de “turisti” unguri? 😀

    Altfel, era firesc ca autoritatile sa ia in deradere eforturile “organizatiilor religioase”. F.O.R.-ul acela cred ca n-a tinut decat trei zile, ca orice minune din spatiul carpato-danubiano-pontic. Tot cam atat a tinut si memoria autoritatilor.

  4. Ce bine ar fi dacă ar refuza toată lumea să-l ia. Ce protest mai paşnic decât ăsta am putea face?

  5. Este o chestiune demonica sa ai bani de carduri de plastic, dar sa nu gasesti fonduri pentru spitale. In conditiile in care anul trecut s-au inchis spitale, in spitale nu exista pansament si bolnavii vin cu medicamentele de acasa, mi se pare absurd sa vii si sa spui ca sunt bani pentru carduri.

    Cum il putem refuza ? Daca se cere acordul scris cu privire la transplantul de organe, se poate refuza atunci cand facem declaratia scrisa? Ce posibilitati avem?

  6. @ OLGA MARINESCU!

    …o idee inteligenta!

  7. @ Roxana:

    Pentru donare de organe, doar cei care doresc sa doneze trebuie sa declare explicit. Acordul nu va fi prezumat (implicit), deci fara o declaratie expresa din partea detinatorului se considera ca el NU doreste sa doneze. In ciuda intoxicarilor care au circulat, asta e realitatea.

    In rest, am raspuns la postarile mai vechi, mentionate la LEGATURI si aici: http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2012/03/13/din-august-cardul-de-sanatate-si-din-iunie-reteta-electronica/#comment-79955

  8. @admin

    bun, dar ni se da macar certificatul de deces pt cimitirol, fara carduri?

    Biserica invata pe cat posibil a nu se dispretui stiinta medicala, dar daca pentru pacatele noastre s-a hotarat lipsirea saracilor(indiferent de carduri si cipuri), de aceste servicii, omul n-are nici o vina ca va fi obligat sa astepte fie direct mila lui Dumnezeu fie moartea. Cand omul nu mai are mila de semenul sau, il aude Dumnezeu pe cel sarman.

    Apoi daca fie luam card cu cip, fie nu luam, tot suntem lipsiti de servicii medicale, oricum vor fi obligti oamenii sa se orienteze fie la metode medicale alternative, atat timp cat sunt inca accesibile si dau rezultate, sau daca nu la Sf Maslu si credinta.

    Nici n-are rost ca cei saraci sa accepte cardul! De ce sa-l accepte? Ca sa se sinucida apoi din cauza cine stie caror datorii cauzate de coplata?
    Mai bine ar invata incet incet de la babele din sat cum sa-si trateze cu plante sau oricum altfel incepand de la raceli, bronsite pana la altele mai grele. Iar daca nu sa se multumeasca cu Sf Maslu.

    Iar ca raspuns la asta:
    “PS: poate, totusi, noi, cei din Biserica, am putea macar o secunda sa ne punem SI problema sarmanilor care vor fi lipsiti de servicii medicale?”

    Poate ar trebui ca macar noi toti cei din Biserica sa nu le luam, nu din cauza cipurilor, ci in semn de revolta pentru toti saracii care sunt lipsiti de serviciile medicale prin jaf. Iar in al doilea rand pentru batjocura cu care ne trateaza invocand cuvantul “drac”.

  9. S-a vazut la referendum cat de eficienti suntem la evidenta populatiei, daca nu era prea clar ca acest card vine dintr-o alta lume care nu tine nicidecum la soarta oamenilor si la viata reala. Cum va mai suporta lumea toate aceste aberatii, nu se stie, mai ales ca singura speranta pentru viata devine moartea.

  10. @ Ingrid, Olga M. si altii:

    Sunt boli cronice grave care chiar nu se vindeca cu ceaiuri si cu ulei de la Sf. Maslu. Macar sa nu ne asumam responsabilitatea si pentru altii cand e vorba de decizii cruciale care pot insemna moartea. Si acest gen de protest pt saraci nu stim nici cat efect ar avea, nici cat este de binecuvantat. Un protest, cum discutam si in cazul referendumului, are valoare cata vreme se exprima si este auzit raspicat, altminteri orice boicot tacut este oricum rastalmacit si folosit de fiecare grup de interese asa dupa cum ii convine. Trebuie sa ne pastram discernamantul, sa ne sfatuim cu povatuitorii duhovnicesti personali si sa ne rugam sa fim luminati sa stim ce sa alegem. Doamne, ajuta!

  11. Pacat si de oamenii noi puteri a USL-ului!
    Nu sunt cu nimic mai “breji” ca cei ai PDL-ului!
    Se apropie alegrile din toamna, si se pare ca nu au invatat nimic din “supararea” romanilor pe Basescu…
    Nu-i nici un bai…daca si ei vor sa aiba parte de respingere din partea populatiei atunci sa faca si ei ceea ce a facut Basescu si PDL-ul, adica SA NU TINA SEAMA de vointa romanilor…si vor avea si ei surprize…

    Pacat, pur si simplu vedem peste tot NUMAI SPERANTE INSELATE si ASTEPTARI TRADATE, vedem numai ipocrizie si lipsa de “preocupare” si de “interes” pentru tara…

    Nu cuvantul “card”, citit de la cap la coada, ii sperie pe romani si nici formatul de “plastic” al cardului de sanatate, ci “colecatarea electronica a datelor cetatenilor romani” si “cipul elctronic” din cardul de sanatate, care poate fi “spart” si “clonat” si “accesat” de hakkeri si de toti cei care au vreun interes sa ii controleze pe romani!

    Se pare ca USL-ul nu vrea sa tina cont de “vehementa LUARE DE ATITUDINE” a multor romani fata de pasapoartele electronice…
    Prin 2009, avocatul SOVA, membru al PSD-ului spunea ca a votat IMPOTRIVA Ordonantei de Guvern care reglementa documentele electronice si spunea intr-un interviu TV, atunci ca a votat contra acelei ordonante, fiindca NU PUTEA SA NU TINA CONT DE OPINIA POPULATIEI ROMANESTI care isi exprimase oponenta fata de aceea ordonanta!

    Dar acum oare MAI TIN SEAMA membrii USL-ului de OPINIA romanilor fata de aceste documente electronice de identitate?
    Oare chiar vor sa aiba soarta PDL-ului in ochii romanilor?
    Oare chiar vor sa inceapa cu stangul noua lor guvernare, si in loc de simpatie, sa isi atraga OPROBIUL si NEINCREDEREA ROMANILOR?

    In seara Referendumului, cand se asteptau rezultatele EXIT-pollurilor, Priministrul VICTOR PONTA “ii asigura” pe romani ca guvernul pe care il conduce VA TINE SEAMA in toate actiunile sale DE VOINTA MAJORITATII romanilor…

    Se pare insa ca am ascultat si “perceput FALS” niste declaratii care au fost mai mult DEMAGOGICE…

    Cine stie, asa cum au ajuns multi romani sa-l “pretuiasca” post-mortem pe Ceausescu, poate asa vor ajunge sa-l “stimeze” post-factum pe Basescu, si sa spuna in sinea lor “a fost mai bun acesta decat psd-istii” si “liberalii”…

    Nu mai avem NADEJDE in bine decat numai in BUNUL DUMNEZEU DIN CERURI, in oamenii politicii, nu mai avem deloc…

    Dumnezeu sa aiba mila de noi toti! Amin!

  12. o mica continuare la ideile precedente…

    Tara nu asteapta de la USL, si de la viiitorul presedinte al romanilor, “lucruri CARPITE” si “drese”, ci asteapta lucruri NOI, si un “suflu NOU”, asteapta o “conducere OXIGENATA” si nu asfixiatoare…
    Tara asteapta ceva INEDIT, ceva FAVORABIL romanilor, ceva SANATOS si PROCPICE pentru ei, ceva care sa II BUCURE si sa ii faca pe romani SA II MULTUMEASCA LUI DUMNEZEU ca au avut sansa SA AIBA O NOUA CONDUCERE care cu adevarat FACE CEVA BUN pentru ei, si pentru tara…si ca AU SCAPAT DE CONDUCERI “indiferente” si “nepasatoare” fata de romani.

    Dar, daca aceaste ASTEPTARI, nu le poate IMPLINI, actuala guvernare a USL-ului, sa fie siguri atunci si “USL-istii” ca vor ajunge si ei tot la “stalpul INFAMIEI” opiniei publice romanesti, ca si “pdl-stii” si ca fostii “pntcd-sti”!

    Nu o “atipatie” fata de MUTRA sau “persoana” lui Basescu i-a scos pe 8 milioane si ceva de romani din casa la Referendum, ca sa voteze PENTRu demiterea sa, CI PROASTA lui conducere…si indiferenta sa si a oamenilor sai fata de lipsurile si necazurile si nevoile oamenilor de rand.

    Tot asa nu vreo MASCA SCHIMBATA si poleita cu “culori NOI” ai actualei guvernari, ii va MULTUMI pe romani, ci o ATITUDINE si GRIJA cinstita si NEIPOCRITA fata de NEVOILE REALE si cele mai urgente ale romanilor si ale tarii!

    Or, introducerea unui CARD de sanatate nou si electronic NU REPREZINTA VREO URGENTA a romanilor sau vreo “rezolvare” a vreunei MARI nevoi sociale a lor, ci din contra reprezinta O MASURA POLITICA, care ii va deranja pe romani si care II VA NEMULTUMI pe multi dintre ei, caci care dintre romani va fi fericit sa stie ca datorita cardului de sanatate electronic ORICINE “poate” ca sa intre in datele dosarului sau “electronic” poate nu numai sai “fure” si “cloneze” datele, ci chiar sa i le MODIFICE si foloseasca in foloase ilegale…, cintindu-i libertatea si putandu-l URMARI si MONITORIZA si LOCALIZA la orice ora…

    Spunea saptamanile trecute MIRCEA PLATON intr-un articol de al sau ca prin “demiterea lui BASESCU”, va fi o mica “relaxare” a vietii romanilor, se va face O PAUZA in mersul ANTIromanesc al politicii de pana acum (citez doar din memorie ideile lui Mircea Platon si nu mot a mot…), iar unii jurnalisti spuneau ca prin “demiterea lui Basescu” va avea loc un “(RE)start”, a intregii vieti sociale si policitice a romanilor si o LIMPEZIRE si REASEZARE intr-o “matca SANATOASA” a vietii romanilor…

    Insa se pare ca NU VA FI ASA, caci si “cu” Basescu si “FARA” BASESCU, viata romanilor NU SE VA IMBUNATATI si SCHIMBA, cata vreme USL-ul NU ARATA prin nimic concret CA A ADUS UN SUFLU nou in viata romanilor, UN BINE CONCRET, o “scoatere din impas CLARA si VIZIBILA” si IMEDIATA…

    Personal imi exprim o “idee proprie”, si anume, daca USL-ul nu va avea grija la si de CALITATEA morala a omenilor sai, si la PERCEPTIA REALA a romanilor fata de “cinstea” si “probitatea morala” a oamenilor sai, NU VA PUTEA SA-I CONVINGA pe romani, ca ceea ce a spus Basescu despre “mogulii”, si “puscariabilii” care exista in USL, nu a fost catusi de putin adevarat si intemeiat…!

    Si ca sa inchei cu un recurs la istorie…
    Cand a aparut BISERICA GRECO-CATOLICA in Transilvania in secolul al 18-lea, a aparut fiindca au fost facute MULTE PROMISIUNI de catre clericii catolici, clericilor ortodocsi romani, ca daca acestia vor trece sub conducerea Romei, vor avea parte de o viat mai buna…

    Dar Episcopul unit IOAN INOKENTIE MICU – KLEIN, le-a “reprosat” si IMPUTAT apoi vehement si hotarat catolicilor ca nu isi tin PROMISIUNILE si FAGADUINTELE FACUTE romanilor, si i-a avertizat si amenintat ca DACA NU-SI VOR TINE PROMISIUNILE, atunci va trece muntii in Tara Romaneasca cu credinciosii sai, si se va UNI cu romanii ortodocsi de peste Carpati, si a adaugat (reproduc iarasi din memorie)”NE VOM FACE ORICE…PANA VOM OBTINE DREPTURILE NOASTRE…”

    Asa se vor face orice si ROMANII actuali, romanii de jos, cei care compun “TALPA TARII”, se vor face ORICE, daca si USL-ul le va “trada” asteptarile si promisiunile (caci si USL-ul A PROMIS ca va face si va drege…daca romanii ii vor da puterea la alegeri…)

    Numai ca la toate acestea, mai poate INTERVENI CEVA si anume un FACTOR EXTERN in ecuatia SORTII si a VIITORULUI neamului romanesc, INDEPENDENT de “actiunea POLITICULUI” in viata romanilor, respectiv o INTERVENTIE TAINICA dar REALA a DIVINITATII, la care politicienii nu se asteapta si pe care o ignora…dar pe care multi romani simpli O ASTEAPTA si se ROAGA pentru ea…fiindca atunci cand pastorii si conducatorii NU MAI AU GRIJA de cei incredintati lor, MARELE ARHIEREU si IMPERATOR – Hristos, se ingrijeste el de “izbavirea” necajitilor sai…cum spune un stih dintr-un psalm al Imparatului David (Psalmul 11, vers.5)

    Sa-l rugam pe Dumnezeu ca sa isi ARATE MILA LUI FATA DE ROMANI si prin politicieni, daca doreste, dar mai ales PRIN POPORUL SIMPLU, prin tainica lui randuire a vietii romanilor!

    AMIN!

  13. Ciprian T a intrebat despre sine, daca el personal nu vrea sa-l ia (fara sa puna problema ce fac altii, sau sa-si ia raspunderea pt altii), si ati obiectat ca nu se gandeste la cei saraci. Pt cei saraci, afara de protest in masa, sau si pe bloguri, si prin FOR-uri (care deja si-au spus parerea si n-au fost auziti) – practic nu se poate face nimic. Daca Ciprian T fara sa-l judece pe saracul sau bolnavul care ia cardul, intreaba pt el insusi cam ce s-ar intampla daca el personal nu l-ar lua, inseamna ca nu se gandeste la sarmanii care sunt lipsiti de serviciile medicale?

    Iar daca se gandeste, ce ar putea face? Ar putea de ex economisi orice consultatie, spitalizare ce s-ar putea trata prin plante, nu numai prin ceaiuri, ci si prin salate, cu planta intreaga, tincturi, etc, ca sa ajute pe cei gata sa se sinucida din cauza datoriilor pt cateva luni de spitalizare platita. Sau cum ii propuneti sa va arate fratiilor voastre ca se gandeste si la ceilalti saraci?

    In mod realist privind lucrurile, tot la asta se ajunge, indiferent ca sunt primite sau nu cardurile. Anume boicotarea pe tacute, din motive financiare a serviciilor actualului sistem medical, se vor lua decizii cruciale care pot insemna moartea, refuzandu-se din motive financiare tratamente indispensabile. Si aceasta boicotare tacuta nu va fi rastalmacita, ci inteleasa corect ca scop pentru care s-a conceput reforma: imposibilitatea accesului saracilor la respectivele tratamente.

    Si atunci ori Sf Maslu si rugaciunile particulare unii pt altii vor avea putere sa vindece si boli pe care medicina actuala nu le poate vindeca (Dumnezeu cu adevarat are putere sa vindece orice boala si orice neputinta daca ne este de folos), ori daca asa a hotarat Dumnezeu pt pacatele noastre ne vom bucura de tratament obligatoriu cu cimitirol.

  14. Iar in privinta asta “Pentru donare de organe, doar cei care doresc sa doneze trebuie sa declare explicit. Acordul nu va fi prezumat (implicit), deci fara o declaratie expresa din partea detinatorului se considera ca el NU doreste sa doneze.”
    Daca semnaturile cu privire la acordul pt donarea de organe ar fi prezente vizibil cu ochiul liber pe card, ar fi una. Dar daca doctorul te are in coma si schimba informatia de pe card transformand-o in acord pt donare de organe, unde se va cauta documentul scris ca tu cine stie unde, in ce oras ai semnat pt donare, si in alt oras ai semnat pt nedonare, etc?
    Te ucide, iti ia organele apoi cine pe cine mai da in judecata?

    Noi avem buletin de Iasi. Am semnat la EON, sa vina factura pt apartamentul din Husi la adresa din Husi, ne-a intrebat de vreo 3-4 ori si i-am repetat respectivei ca factura vrem sa vina exact la adresa din Husi, nu la cea de pe buletin. Si factura vine la Iasi…

  15. Trebuie cercetat cu atentie cum se poate refuza! recensamantul fantastic obligatoriu de anul trecut parca a putut fi refuzat… eu de ex, nu am raspuns la majoritatea intrebarilor din formular, mi-am dat doar numele si cam atat.. si? Multe sunt obligatorii in tara si nu se respecta (aprobari, avize, asigurari, impozite, legi)… cei care le au cu legea sa caute sa dea un raspuns la intrebarea. Ce se intampla daca refuz cardul? Ok, devin neasigurat. Si, mai departe?

    Trebuie sa incepem sa reactionam in fapt… refugiul in rugaciune nu ma e solutie decat ptr calugari poate, rugaciune ajuta desigur, dar nu te invata direct cum sa scapi de un card sau alte nebunii, si asa, sa fim sinceri, ne rugam cand si cand…. e vremea luptei pe fata, demonismul e atat de mare ca Dumnezeu nu mai poate interveni intr-o indracire umana STRUCTURALA, LEGIUITA, NORMALIZATA atat de mare pentru a schimba lucrurile radical, caci ar insemna tulburarea libertatii unora. Insa o va face la sfarsit. Insa n-L putem astepta pana atunci, doar pt ca toate sa se rezolve atunci, iar pana acolo sa stam sa privim la “cer” sau la ierarhi sau la mai stiu eu cine.

  16. Pingback: Medicii de familie contesta CARDUL DE SANATATE - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  17. la cererea “organizatiilor religioase” nu mai scrie CARD (DRAC) va scrie CARDUL. Cu alte cuvinte daca nu era evident mesajul il face si mai: LU DRAC (a lui drac/u). Nu va ganditi la biseric/religie (daca vi se pare deplasat) ganditi-va la cuvant in sine care semnifica raul/maleficul/etc si faceti legatura, indiferent cum ai citi sau interpreta tot sclav al noii ordini mondiale se traduce!

    Pace!

  18. @ Andrei:

    Daca doar atata putem vedea si gandi… e cam trist.

  19. Pingback: CARDUL DE SANATATE nu ar mai fi OBLIGATORIU - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  20. Pingback: Autoritatile au legiferat prin OUG regimul CARTII DE IDENTITATE. Alternativa se mentine/ Proiectul faranoic al DIGITALIZARII SANATATII si ambiguitati cu privire la CARDUL ELECTRONIC DE SANATATE - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  21. Pingback: UPDATE: A inceput eliberarea experimentala a primelor CARDURI ELECTRONICE DE SANATATE ce vor deveni ACTIVE din 2014. ”SINGURA TARA DIN LUME” care a implementat acest sistem totalitar si inept! - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  22. Pingback: Minciuni oficiale si incalcarea dreptului la protectia datelor private: NUMARUL DE ASIGURAT DE PE CARDUL DE SANATATE E DERIVAT EXCLUSIV DIN CNP - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  23. Pingback: MIZA PE CARD. De ce respingem CARDUL DE SANATATE: consideratii TEHNICE si JURIDICE. Intrebari esentiale - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  24. Pingback: Dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor (VIDEO): CARDUL DE SANATATE ESTE UN INSTRUMENT PERICULOS PENTRU DEMOCRATIE - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  25. Pingback: PROPAGANDA EXASPERATA. Cardul de sanatate ar intra in vigoare abia in 2015 - Recomandari
  26. Pingback: CARDUL ELECTRONIC DE SANATATE. Seful CNAS raporteaza PRODUCTIE RECORD de carduri si inceperea distribuirii acestora in luna SEPTEMBRIE. Dosarul electronic – disponibil din APRILIE - Recomandari
  27. Pingback: A INCEPUT DISTRIBUIREA CARDURILOR DE SANATATE/ Proiect legislativ: TRANSPLANT DE ORGANE fara consimtamantul familiei - Recomandari
  28. Pingback: CARDUL DE SANATATE. Minciunile si manipularile autoritatilor: CONFORM “INSTRUCTIILOR”, ACORDUL PENTRU DONAREA ORGANELOR E INCLUS IN CARD! - Recomandari
  29. Pingback: In ciuda sincopelor si a opozitiei medicilor, autoritatile vor sa faca utilizarea CARDURILOR DE SANATATE OBLIGATORIE de pe 1 februarie - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare