SANATATEA IN CRIZA: pacientul roman, in pericol de a nu mai beneficia de statutul de asigurat. ESTE NEVOIE DE MASURI RAPIDE PENTRU A NU SE INTRA IN COLAPS

4-10-2012 2 minute Sublinieri

Alianța pentru Sănătate din România (A.P.S.R.) atrage atenția Primului Ministru și Ministrului Finanțelor Publice că în absența unei rectificări bugetare rapide, sistemul de sănătate nu mai poate asigura serviciile garantate populației prin Constituție. APSR avertizează autorităţile că începând cu luna noiembrie pacienții vor scoate bani din buzunar pentru sănătate.

Potrivit APSR, în acest moment, Constituția, Legea sănătății și Contractul cadru “au devenit caduce prin prisma deciziilor politice și administrative ale celor trei Guverne care s-au succedat în acest an”.

Bugetul construit și nerectificat a lăsat fără finanțare sănătatea în trimestrul IV. Tocmai de aceea furnizorii de servicii și produse medicale nu mai au altă opțiune decât să ofere servicii contra-cost. Biletele de trimitere, rețetele compensate și gratuite vor fi inutile, deoarece nu vor mai putea fi onorate.

“Este nevoie să se ia măsuri rapide pentru a nu intra în colaps

Sistemul de sănătate necesită atenție acum. Este nevoie să se ia măsuri rapide pentru a nu intra în colaps. În acest moment este nevoie de finanțare, de o rectificare bugetară, orice altă măsura fiind inutilă. Cine și-a asumat guvernarea trebuie să vină cu soluții. Sistemul de sănătate este un sistem închis, nu putem vedea nicăieri pe site-uri bugetele aprobate şi execuţia bugetară a acestora în timp real. Nu cunoaştem câte fonduri au fost cheltuite până la un moment dat pentru servicii sau pe programe naţionale. Trebuie imperios crescută transparenţa cheltuirii banilor publici”, a declarat Cristian Hotoboc, președintele A.P.S.R.

“Pacientul român nu mai beneficiază de statutul de asigurat la serviciile de sănătate”

“În prezent, pacientul român nu mai beneficiază de statutul de asigurat la serviciile de sănătate decât scriptic. Rolul asigurării de sănătate este să preia riscul financiar în caz de boală. Practic, trebuie să plătim sume accesibile atunci când suntem sănătoși pentru a nu mai plăti sume mari și inaccesibile în cazul în care ne îmbolnăvim pe neașteptate. În realitate, decontările de către sistemul public de asigurări de sănătate au devenit tot mai scăzute, ajungând la cote care nu mai reprezintă acoperirea riscului financiar. Pacienții plătesc de cele mai multe ori între 60 și 100% din contravaloarea serviciilor de sănătate”, a declarat Vasile Barbu, secretar general al A.P.S.R. și președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților.

„Laboratorul și radiologia au fost întotdeauna sectoarele cele mai vitregite, fiind obligate să lucreze la tarife impuse de stat inferioare costurilor reale, iar în momentul de față, întârzierile la plăți, valorile extrem de mici ale plafoanelor coroborate cu epuizarea fondurilor pentru ultimul trimestru ne vor obliga să oferim numai servicii cu plată pentru a evita falimentul”, a completat doctorul Cosmin Alexandrescu, vicepreședinte A.P.S.R. și președintele Asociației Profesionale a Medicilor de Ambulatoriu.

Oncologie: tratamentele sunt incomplete

“În oncologie, s-a perpetuat lipsa de medicamente în ciuda promisiunilor guvernanților de soluționare, pacienții aflându-se în aceeași situație critică. Tratamentele sunt incomplete, pacienții adulți și copii sunt în situația de a se zbate singuri, statul nefiind alături de ei, iar medicii aflându-se în imposibilitatea de a respecta protocoalele oncologice de tratament“, a declarat Olga Cridland, Vicepreședinte A.P.S.R., Președinte Asociația PAVEL.

Nu mai sunt fonduri nici pentru îngrijirile la domiciliu

Îngrijirile la domiciliu nu au beneficiat niciodată de atenție, în ciuda beneficiului imens pe care l-ar fi adus atât pacienților cât și bugetului sărac al sănătății prin diminuarea zilelor de spitalizare prelungită și respitalizare. Deși au fost momente în care s-au alocat fonduri pentru îngrijirile la domiciliu, ele au fost cu țintă directă, fără să fie evaluați furnizorii și realitatea serviciilor decontate. În acest moment nici pentru îngrijirile la domiciliu nu mai sunt fonduri”,  a menționat Doamna Măriuca Ivan, Vicepreședinte A.P.S.R. și Președinte Federația Furnizorilor de Îngrijiri la Domiciliu.

“Am demarat de mai mult timp procedurile necesare pentru a primi informaţii precise de la reprezentanţii Ministerului Sanataţii şi CNAS referitoare la bugetul pe anul 2012 şi modul în care a fost repartizat pe Casele Județene de Sănătate datorită lipsei de transparenţă. Nefinanţarea trimestrului IV duce şi la oprirea tratamentului pentru hepatitele virale afectând grav sănătatea pacienţilor”, a declarat Ionescu Gheorghe, preşedintele Asociației SANO-HEP România.


Categorii

1. DIVERSE, Sistemul romanesc de sanatate

Etichete (taguri)

, , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

4 Commentarii la “SANATATEA IN CRIZA: pacientul roman, in pericol de a nu mai beneficia de statutul de asigurat. ESTE NEVOIE DE MASURI RAPIDE PENTRU A NU SE INTRA IN COLAPS

  1. Fratilor ortodoxi,se vehiculeaza multe stiri alarmiste despre sanatate,alimente intoxicate cu chimicale si vaccinuri care ne omoara,etc,va rog dati un sfat unui tzaran.Dintre cei multi care sunteti prezenti pe aceste site-uri ortodoxe si care aveti cunostinte vaste(ca se vede cand scrieti),cum sa facem cu alimentatia ce sa mancam si de unde sa cumparam alim sanatoase?Apoi daca pasta de dinti este toxica cu ce so inlocuim,sau sarea ,sau margarina(ca vine postul),sau div. medicamente dati si denumiri din fiecare
    sau uleiul rafinat,sau painea cu amelioratori sau despre sucuri?Care stiti nu faceti economie de sfaturi bune,cu credintza si sincer nu doar sa ne aflam in vorba.Am avea si noi cei de jos exemplu de urmat,si sunt multe de intrebat dar eu scriu greu si poate domniile voastre veti gandi si ce nam cerut.Eu cred ca se vor lua multi dupa sfaturi bune,mai ales ca intra si scriu si specialisti in nutritzie bio,profesori,preoti dar si descurcareti care stiu sa se orienteze intre cei ce fac raul oamenilor.
    Caci multi zic ce este nociv dar cu ce inlocuim raul ce ni se face,si nu cred ca e un efort in zadar sa ne ajutam cei ce vrem sa protejam si trupul nu numai sufletul.
    Va multzumesc anticipat si Domnul sa va rasplateasca efortul si facerea de bine !

  2. Domnule administrator eu nu ca am scris ceva impotriva credintei dar dau apa la moara si chiar dv tre sa invatzati pe cei de jos, ca acesta e tratament pentru cei ucisi cu incetul de catre infractorii internationali.

  3. Pingback: Rascoala CAPUSELOR PRIVATE din sanatate si GOARNA propagandistilor basisti. CUM A REACTIONAT ”SISTEMUL PRIVAT” LA DECIZIA MINISTRULUI NICOLAESCU DE A LE TAIA FONDURILE DE LA STAT - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  4. Pingback: PRIVATIZAREA SPITALELOR DE STAT, VARIANTA LIBERALA. Ministrul Nicolaescu aplica un PROGRAM CONTROVERSAT care va INGREUNA ACCESUL LA SERVICII MEDICALE pentru cei saraci - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare