Viktor Orban sfideaza iar autoritatile Romaniei

4-10-2012 2 minute Sublinieri

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat, miercuri, la Târgu Mureş, fiind întrebat despre cererea Ministerului român de Externe ca politicienii din Ungaria să se abţină de la a se implica în campania electorală din România, că, din fericire, oamenii sunt liberi. Premierul Ungariei a fost întrebat de jurnalişti cum răspunde cererii făcute de Ministerul român de Externe în urmă cu câteva zile ca politicienii din Ungaria să se abţină de la a se implica în campania electorală din România, transmite corespondentul MEDIAFAX.

“Din fericire, suntem cu toţii oameni liberi”, a declarat Orban.

Întrebat şi dacă a cerut Guvernului român să aloce resurse financiare pentru universităţi maghiare din România, premierul ungar a arătat că aceasta este treaba conducerii acestor instituţii de învăţământ superior, dar că subiectele legate de educaţie figurează întotdeauna pe agenda întâlnirilor bilaterale.

“Universitatea are propria sa conducere, deci orice cerere ar dori să adreseze Guvernului român nu e treaba primului ministru ungar. Dar în cadrul întâlnirilor pe care le avem întotdeauna discutăm probleme legate de educaţie şi învăţământul superior”, a arătat Orban.

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat, pentru MEDIAFAX, că a solicitat în cadrul vizitei oficiale efectuate luni la Budapesta ca politicienii din Ungaria să se abţină de la a altera campania electorală din România cu episoade care pot genera tensiuni şi interpretări de natură etnică.

Şeful diplomaţiei a avut la Budapesta întrevederi cu omologul ungar, János Martonyi, cu premierul Viktor Orbán şi cu preşedintele Parlamentului, László Kövér.

“Eu am transmis un mesaj clar în toate întâlnirile oficiale pe care le-am avut şi am spus faptul că, în opinia Guvernului României este important să privilegiem aspectele pozitive, proiectele pozitive ale relaţiei bilaterale şi să evităm alte episoade care pot genera tensiuni, pot genera interpretări în legătură cu aşa zise tensiuni de natură etnică şi din acest punct de vedere am solicitat ca în perioada care urmează, în această toamnă, când în România se va desfăşura o campanie electorală importantă pentru viitoarea structură a Parlamentului şi pentru viitorul Guvern să avem înţelepciunea de a separa interesele de natură politică internă dintr-o ţară sau alta şi să nu amestecăm campania electorală românească cu alte lucruri care ţin, poate, de interesele politice de la Budapesta, a declarat Corlăţean.

El a adăugat că le-a explicat oficialilor din ţara vecină că e important ca tematica de campanie electorală să fie concentrată pe priorităţile de ordin economic şi social ale societăţii româneşti, care sunt relevante inclusiv pentru cetăţenii de etnie maghiară.

“Şi din acest punct de vedere am exprimat speranţa că interesul de a avea o campanie electorală care să se concentreze pe priorităţile reale ale societăţii româneşti, de ordin economic şi social, care sunt extrem de relevante pentru toţi cetăţenii, şi pentru români şi pentru maghiarii din România, să nu fie alterată, direcţionată de alte lucruri”, a afirmat Corlăţean.

Întrebat dacă a primit asigurări din partea oficialilor de la Budapesta că solicitarea sa va fi respectată, Corlăţean a arătat că speră ca mesajul Guvernului României să fi fost înţeles.

Şeful diplomaţiei a relatat că a reluat cu preşedintele Parlamentului, László Kövér, subiectul reînhumării scriitorului József Nyirő, căruia i-a transmis “foarte clar” că România şi comunităţile evreieşti au sensibilităţi importante faţă de aceste demersuri privind reînhumarea şi că acestea nu pot fi acceptate.

Preşedintele Parlamentului ungar, Kover Laszlo, s-a aflat într-o vizită neoficială de patru zile în Transilvania, în timpul campaniei electorale pentru alegerile locale, implicându-se în acţiuni electorale ale Partidului Civic Maghiar. El a venit în România deşi preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului de la Bucureşti de la acea vreme, Vasile Blaga şi Roberta Anastase, îi ceruseră să îşi amâne vizita după alegerile locale.


Categorii

1. DIVERSE, Razboiul impotriva Romaniei

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

4 Commentarii la “Viktor Orban sfideaza iar autoritatile Romaniei

  1. Corlatean a declarat aseara ca e incantat de faptul ca Orban apreciaza libertatea de care se bucura, in special aceea de a circula nestingherit prin Romania….

  2. Pingback: Kelemen Hunor sustine DECLARATIILE RADICALE ale primarului din Miercurea Ciuc legate de OBLIGATIVITATEA cunoasterii LIMBII MAGHIARE. "ATENTIE LA EXTREMISTII UNGURI" - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  3. Pingback: Cand premierul Victor Ponta spune adevarul: LASZLO TOKES SI MONICA MACOVEI SUNT FINANTATI DE DUSMANII ROMANIEI SI REPREZINTA INTERESELE STRAINE ANTI-ROMANESTI (video) - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare