Conflictul Israelo-Palestinian din Fâșia GAZA sau ”cine a deschis PORTILE IADULUI”?

20-11-2012 6 minute Sublinieri

Gaza e o închisoare în aer liber. Nu mai ştiu cine a spus asta, dar ce-ar mai fi de adăugat?

Duminică (zi de muncă pentru ambele tabere) a fost cea mai sângeroasă de la începutul ofensivei israeliene. Cum se explică reacţia bruscă a Israelului (disproporţionată, ca de obicei), la o situaţie care durează de ani de zile? De ce s-au decis premierul Netanyahu şi Barak (ministrul Apărării) să-l ucidă acum pe Ahmed Said Khalil Jabari, liderul aripii înarmate a Hamas? Pentru că se apropie alegerile (mai sunt două luni) şi pentru că atenţia cetăţenilor trebuie abătută de la costurile tot mai mari ale vieţii. Pentru că trebuie, şi unul şi celălalt, să-şi recâştige electoratul. 

Locuitorii oraşelor din sud sunt cu nervii întinşi de ani de zile. E cumplit (mai ales când ai în grijă copii şi bătrâni) s-o ţii tot într-o alarmă aeriană şi într-o gimnastică spre adăpost, să trăieşti cu teroarea că, oricând, o bombardea rătăcită îţi poate bate la fereastră. Pe de altă parte, în Gaza sunt 1600000 de suflete, căroira “loviturile chirurgicale” ale israelienilor le produc aceeaşi groază. Doar că palestinienii sunt, în plus, liberi să moară de foame, sub un embargou economic de nesuportat. Şi-atunci, ca răspuns la acest tratament, aripa înarmată a religiosului Hamas – (care controlează Fâşia şi, spre deosebire de laicul Fatah, nu recunoaşte cu obstinaţie statul evreu) – aruncă rachete în Israel. Uneori, sute pe zi: Qassam (numite astfel după un legendar şeic local) – cu o rază de acţiune de 7-10 kilometri, cele mai slabe, care lovesc imprecis; Grad (sovietice), mai mari şi mai puternice, cu o rază de acţiune de până la 40 de kilometri; în fine, Fajr (“auroră” în limba farsi şi în arabă), de fabricaţie iraniană, mai puţin numeroase (armata israeliană susţine că a reuşit să le distrugă, dar nu în totalitate) – cele mai periculoase, cu o rază de acţiune de până la 75 de kilometri şi cu o putere de distrugere uriaşă. În şase zile, au explodat în Israel în jur de o mie de bombe, dintre care sistemul anti-rachetă (foarte performant) a distrus în aer aproape jumătate. (Scutul urmăreşte şi neutralizează doar rachetele care urmează să cadă în zone locuite. A fost instalată între timp şi a 5-a baterie antirachetă în zona de centru, pentru protejarea Capitalei şi a Tel-Aviv-ului).

De ce nu se înţeleg părţile în conflict de vorbă bună? (O încercare de reconciliere măcar temporară face acum – inimos, dar lipsit de anvergură – preşedintele Egiptului, Muhammad Mursi). Răspunsul quasi-complet la întrebare ar dura câteva zile. Răspunsul scurt poate fi formulat în câteva secunde: din cauza prostiei şi a fuduliei politicianiste. Bieţii oameni – palestinieni şi evrei, deopotrivă – sunt mereu victimele inocente ale liderilor pe care (valabil şi pentru Hamas, de când a devenit şi partid politic) i-au ales.

Îl mai ţineţi minte pe laureatul Nobel pentru Pace, sângerosul, vicleanul, inteligentul, carismaticul Arafat (Abu Amar, pentru prieteni)? Alunecos şi îndărătnic cum era, făcuse câţiva paşi spre pace. Marele său interlocutor, cel cu care a împărţit Nobelul, Yitzhak Rabin, i-a plătit cu viaţa. Arafat a spus în viaţa lui multe minciuni, dar şi câteva jumătăţi de adevăr, între care şi că Hamas e o creaţie a încăpăţânării violente a liderilor israelieni, obişnuiţi mereu să suprareacţioneze. Uneori sunt de înţeles până şi ei. Atunci când ultrareligioşii din ZAKA vin la câte-un atentat să adune morţii cu penseta. (Povestea Hamas e lungă şi complicată, dar poate vreodată merită povestită).

La puţină vreme după ce Armata Israeliană s-a lăudat pe… Twitter cu lichidarea lui Jabari, Brigăzile Ezzedin al-Qassam, au comunicat, tot pe Twitter, cu afectata retorică arabă: “Mâinile noastre sfinte îi vor inhăţa pe şefii şi pe soldaţii voştri oriunde s-ar afla ei. Aţi deschis porţile iadului”. Adevărul e că, în zonă, porţile iadului au fost mereu întredeschise. La anumite intervale de timp, când unii, când alţii le deschid larg.

Deocamdată, nu se ştie pentru câtă vreme, cea mai mare putere militară din Orientul Mijlociu se bate cu un inamic mic, dar debusolat şi flămând, pe care – contrar artei războiului – l-a adus la disperare. Iar un inamic, cât de mic, adus la disperare, e în stare de orice, fiindcă nu mai are ce pierde.

Dacă vreţi să aflaţi ce se întîmplă de fapt în Gaza (sau Siria, sau Iran), nu faceţi greşeala să citiţi ziare româneşti. Se ştie că resursele umane şi de orice altă natură din presă au fost lovite greu de criză, dar nu toate compartimentele au fost afectate la fel. Producătorii de ştiri interne au măcar minimul avantaj de a locui în ţara despre care scriu. Externele, în schimb, care nici înainte nu erau prea grozave, au ajuns cu adevărat jalnice.

Tot ce se poate citi în presa românească despre conflictul din Palestina sînt relatări simple, descriptive ale evenimentelor. În cel mai bun caz, ele tind spre un minim echilibru, măcar în redarea corectă a bilanţului victimelor, cum face de exemplu ştirea aceasta de pe Mediafax, dar de regulă imensa majoritate a presei româneşti reproduce automat, probabil că uneori chiar inconştient, imaginea dominantă, impusă de cei care deţin puterea: Israelul nu face decît să se apere împotriva unor terorişti (termen folosit automat, fără ezitare).

Cum spuneam, probabil că de regulă acest fapt nu reflectă o opţiune politică activă, ci doar internalizarea automată a clişeului cel mai puternic sau, la un nivel mai concret, dezinteresul total. Nu am găsit în presa românească mainstream nici o încercare convingătoare de analizare şi interpretare a situaţiei. Acelaşi Mediafax, preluat de Gîndul şi Adevărul, publica azi în deschiderea site-ului un articol despre teroarea unei românce din Israel. Teroarea celor din Palestina, fie ei palestienieni sau români, pare să conteze mai puţin.

Aşa că semnalez cîteva articole în engleză pentru cei care vor să-şi facă o imagine mai echilibrată: aici, despre dublu standard, ipocrizie şi imagine în media, aici, despre mecanismul de provocare şi agresiune al Israelului în Palestina, aici, despre implicarea SUA (cu un citat din Haaretz în care ministrul de interne israelian declara că obiectivul operaţiunii e să arunce Gaza înapoi în Evul Mediu). (…)

În contextul escaladării violenţelor din Fâşia Gaza, ambasadorul palestinian la Bucureşti, Ahmad Bader Aqel, a acordat un interviu pentru “Adevărul”. Diplomatul palestinian spune că “Hamas este partea poporului palestinian” şi că operaţiunea militară a Israelului încalcă legile internaţionale şi drepturile omului.

Care este poziţia Autorităţii Palestiniene vizavi de actualele atacuri ale Israelului în Gaza?

Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei a denunţat ultima escaladare a violenţelor comise de Israel în Gaza, precum şi politicile sale ilegale privind asasinarea unor „ţinte”. Atacurile aeriene au dus la uciderea şi la rănirea unor civili palestinieni, cei mai mulţi dintre ei femei şi copii. Această campanie militară care ia drept ţintă populaţia palestiniană din Fâşia Gaza reprezintă o provocare ostentativă care încalcă legislaţia internaţională şi pe cea privind drepturile omului.

Autoritatea Palestiniană a făcut apel la Consiliul de Securitate al ONU să acţioneze pentru a opri atacurile Israelului. Ce măsuri aşteptaţi de la ONU?

Motivul creării Consiliului de Securitate al ONU după al Doilea Război Mondial, în 1946, este de a menţine pacea şi securitatea internaţională. Atribuţiile sale includ constituirea operaţiunilor de menţinere a păcii, impunerea de sancţiuni internaţionale şi autorizarea acţiunilor militare. Noi vrem să rezolvăm acest conflict în mod paşnic în cadrul Consiliului de Securitate al ONU. Este, de asemenea, singurul organism internaţional care poate lua măsuri. Dar, din păcate, la Consiliul de Securitate al ONU, Israelul este tratat drept stat privilegiat şi este deasupra legii.

Credem cu convingere că acest atac este o încercare deliberată de a împiedica eforturile Palestinei de a deveni stat-observator în cadrul Adunării Generale a ONU. Guvernul israelian a încălcat mereu legile internaţionale. Cerem Consiliului de Securitate al ONU să adopte măsuri ferme pentru a opri imediat politica de execuţii extrajudiciare a Israelului, uciderea şi rănirea unor civili nevinovaţi şi opresiunea continuă a palestinienilor care trăiesc sub ocupaţia militară israeliană.

Această campanie militară a început cu asasinarea de către Israel a liderului militar al Hamas, Ahmed Jabari, pe care presa de la Ramallah l-a numit “martir”. Autoritatea Palestiniană susţine acţiunile lui Ahmed Jabari, în ciuda faptului că era membru al grupului rival, Hamas?

Hamas este parte a poporului Palestinian, este o organizaţie politică, care luptă pentru drepturile poporului palestinian, iar în întâlnirile recente dintre Autoritatea Palestiniană şi Hamas am ajuns la un acord, al cărui scop este crearea unui stat palestianian cu graniţele din 1967. Am ales să cream acest stat pin negocieri şi prin eforturi paşnice. Din păcate, Israelul pune mari presiuni pe Autoritatea Palestiniană să aleagă între pacea cu Hamas şi pacea cu Israelul. Este evident că Israelul găseşte mereu scuze pentru a separa Hamas de organizaţiile politice palestiniene şi pentru a nu-i lăsa pe palestinieni să trăiască în pace şi să fie independenţi, în propriul lor stat. Este evident că guvernul israelian găseşte scuze să nu permită Autorităţii Palestiniene să meargă la Consiliul de Securitate al ONU pentru a solicita ridicarea statutului său.

Cum ar putea evolua acest conflict în actualul context regional (războiul civil din Siria şi un nou guvern în Egipt, care este mai puţin favorabil Israelului)?

Chestiunea palestiniană este principala problemă a Orientului Mijlociu şi toate celelalte chestiuni sunt legate de conflictul palestiniano-israelian, de aceea găsirea unei soluţii oneste, aceea de a da palestinienilor drepturile lor fireşti de a locui în propriul lor stat, va aduce pacea în regiune. Dar dacă Israelul va continua să ucidă palestinieni, aceasta cu siguranţă va duce la alte conflicte , care desigur, nu sunt în favoarea Israelului. De aceea, soluţia de bază pentru pacea în Orientul Mijlociu este simplă şi trebuie să înceapă cu intenţii reale şi serioase din partea Israelului de a face pace şi de a da palestinienilor drepturile ce li se cuvin.

Ministerul de Externe al Israelului a propus, într-un document strategic, „înlăturarea” preşedintelui palestinian Mahmoud Abbas, dacă efortul de ridicare a statutului Palestinei la ONU va avea succes. Cum comentaţi această informaţie?

Acest guvern al Israelului este unul extremist. Nu crede în soluţia ce implică două state şi continuă acţiunile de construire a coloniilor în teritoriile palestiniene şi a zidului de separare, ca şi acţiunile de expulzare a palestinienilor din Ierusalim, încercând să anexeze cât mai mult posibil din teritoriile palestiniene. Totuşi, noi credem încă în pace şi preşedintele Mahmoud Abbas insistă în toate discursurile sale că singura soluţie a acestui conflict este pacea. Sperăm că ONU ne va ajuta să ne obţinem drepturile. Israelul, prin ameninţările sale absurde, încalcă repetat legislaţia internaţională. Vom merge înainte cu planurile noastre, deoarece ridicarea statutului la ONU nu contrazice eforturile de pace. Negocierile directe sunt suspendate din septembrie 2010.

Legaturi:


Categorii

1. DIVERSE, Articolele saptamanii, Israel

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

7 Commentarii la “Conflictul Israelo-Palestinian din Fâșia GAZA sau ”cine a deschis PORTILE IADULUI”?

  1. În engleză:

    http://www.globalresearch.ca/gaza-the-politics-of-greater-israel/5312107

    http://www.globalresearch.ca/silencing-the-truth-media-center-in-gaza-targetted-by-israel/5312228 pozele vorbesc singure cât de accidental a fost acest atac..

    http://www.globalresearch.ca/video-israel-bombing-residential-areas-civilian-infrastructure-in-gaza/5312203

    The New York Times reports that “Israel broadened its assault on the Gaza Strip on Saturday from mostly military targets to centers of government infrastructure.”

    The purpose behind this is clear: as Interior Minister Eli Yishai said, “The goal of the operation is to send Gaza back to the Middle Ages. Only then will Israel be calm for forty years.”

    http://www.globalresearch.ca/dissecting-idf-propaganda-the-numbers-behind-the-rocket-attacks/5312184

  2. http://www.facebook.com/freedompage/photos_stream
    Si totusi in gaza mor copii, ei sunt cele mai multe victime. Sa ne feresca Dumnezeu de asa ceva…Am facut un exercitiu dureros de a privi imaginile. Mi-am dat seama ca nu sunt pregatita. Oare cat va mai dura si mirajul in acre traim noi. Ca virtuti nu avem sa ne scape Dumnezeu de o soarta poate si mai rea ca a lor.Deocamdata noi omaram copii prin avorturi.

  3. Mincinosii de la CNN in frunte cu Anderson Cooper arata la TV cum cica o racheta ar fi explodat undeva langa Cooper in timp ce acesta era in direct. Am sa postez vidul si va rog sa va uitati atent si veti putea observa ca nu e real. In primul rand mai intai se vede un flash de lumina rosie in fundal dreapta si apoi se aude sunetul de la impact dar surprinzator nu se arata nici o explozie pe ecran. Adica cum e posibil sa se vada flashul de lumina cauzat de impact/racheta dar sa nu se vada unde a cazut sau cum iese fum etc. Cameramanul ar fi putut foarte usor indrepta camera spre dreapta de unde s-a vazut flasul dar nu o face, tine camera nemiscata. Alarmele masinilor sunt sunt pre inregistrate si puse in background doar de umplutura ca sa para totul mai real.
    Iata si clipul:

    http://www.youtube.com/watch?v=X22QHxrwp_E&feature=g-logo

    Apoi un altul tot la fel de fals:

    http://www.youtube.com/watch?v=OSv2fDWyVss&feature=watch_response

    Aici se vede explozia dar nu se vede racheta inainte de impact. Iar fundalul pare a fi un ecran mare ca de cinema iar Cooper pare a fi plasat in fata ecranului ca sa para cumva ca el este undeva sus mai indepartatat de locul impactului.

    Aici va rog sa vizionati cum cei de la CNN realizeaza o falsa prezentare live:

    CNN Fake Newscast Best Quality: ( va rog sa va uitati pana la capat ca sa intelegeti cat de bine joaca acesti reporteri):

    http://www.youtube.com/watch?v=jTWY14eyMFg

    Aici tot unul fals despre conflictul din Libia ( merita vizionat):

    http://www.youtube.com/watch?v=T1v5eQLCj_s

    Asta asa ca idee….

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare