Israelul santajeaza Uniunea Europeana cu “antisemitismul”, iar Abbas anunta ca va cere ONU sa recunoasca Palestina in septembrie

26-05-2011 2 minute Sublinieri

Sprijinul pe care state dezvoltate din Uniunea Europeană îl acordă Palestinei pentru a obţine statutul de membră a ONU este direct legat de anti-semitism. Iar în Europa există, în general, o tendinţă de a acuza doar Israelul pentru eşecul negocierilor de pace – este ceea ce a declarat ministrul israelian de Finanţe, Yuval Steinitz, pentru Euobserver.com. “E uşor să arunci toată vina din lume pe statul evreu. Sau, aşa cum a spus-o fostul ministru german de Externe Joschka Fischer în Israel, “nu poţi să nu constaţi că există o tradiţie europeană veche de 2000 de ani de a acuza Israelul”. Aşa că poate o parte din animozitatea mascată faţă de statul Israel vine din această tradiţie”.

Aproximativ zece state europene, printre care Grecia, Irlanda, Franţa, Spania şi Suedia, vor sprijini candidatura Palestinei la ONU, susţin mai mulţi diplomaţi palestinieni. Negocierile israeliano-palestiniene sunt de mai mult timp în impas şi, recent, mişcarea Fatah (moderată), care controlează Cisiordania, a format un guvern de unitate cu grupul militant Hamas, care controlează deja Fâşia Gaza şi este considerată de multe state europene organizaţie teroristă.

Refuză propunerea lui Obama

În urmă cu câteva zile, preşedintele SUA, Barack Obama, a ridicat şi mai mult tensiunea Israelului, după ce a susţinut crearea unui stat Palestinian şi revenirea Israelului la graniţele din 1967. În replică, premierul israelian Benjamin Netanyahu a promis Congresului SUA că ţara sa va şti să se arate generoasă cu frontierele unui viitor stat palestinian. El a refuzat însă categoric propunerea lui Obama, de a reveni la frontierele prevăzute de armistiţiul din 1967.

Discursul din Congresul SUA al lui Benjamin Netanyahu a fost întrerupt, pentru scurtă vreme, de o militantă care a protestat faţă de politica israeliană în teritoriile palestiniene. “Gata cu ocupaţia!” şi “Opriţi crimele de război!”, a strigat Rae Abileah, cetăţean american de origine evreiască.

Un cunoscut jurnalist israelian, editorialist la Haaretz (“Glia”), Akiva Eldar, a invocat zilele acestea episodul care circulă de prin 2009, în care Sara Netanyahu povesteşte într-un grup de prieteni că, dacă soţul său Bibi şi-ar propune să candideze la preşedinţia Statelor Unite, ar câştiga-o uşor. După fulminantul discurs în faţa Congresului american, care a ridicat sala în picioare şi a stârnit ovaţii, concluzia presei din Israel e quasi-unanimă: “americanii cumpără orice”, “premierul a irosit şansa de a prezenta o viziune pentru pace”.

Benjamin Netanyahu s-a întrecut pe sine: a reuşit, printr-o retorică dusă la paroxism, să nu spună nimic nou, să mişte auditoriul până la lacrimi invocând întreg arsenalul de metafore uzate (vezi cea cu David şi Goliat), promiţând “compromisuri dureroase” (fără să le numească, făcând doar o trimitere vagă la o prezumtivă cedare de teritorii pentru pace), emoţionându-se de propriile lui minciuni pioase. A declarat, fără să clipească: 650.000 de israelieni trăiesc îndărătul Liniei Verzi (cea trasată de graniţele din 1967). În realitate, nu sunt decât fix 304.569, după toate statisticile. Purtat de valul retoricii, a mai spus: “Dintre cei 300 de milioane de arabi din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, numai cetăţenii arabi din Israel se bucură de drepturi democratice reale”. Fără comentarii, deşi s-au scris studii incendiare şi o bibliotecă de cărţi pe această temă.

Ce transmite, de fapt, premierul, îndărătul artificiilor stilistice? Că nu e de acord nici măcar cu ideea revenirii, la graniţele din 1967, din motive de securitate a ţării. Că nu va discuta cu Autoritatea Palestiniană, câtă vreme aceasta a semnat un pact de colaborare cu Hamas (“o Al-Qaeda în versiune palestiniană”, care nu recunoaşte statul israelian). Faptul că Netanyahu a exclus categoric Hamas de la negocierile de pace (după ce, până nu demult, tot el declarase – pe vremea războiului fratricid dintre Fatah şi Hamas – că nu poate negocia cu o Palestină dezbinată) înseamnă că pune între paranteze Gaza (respectiv aproape două milioane de palestinieni). Suntem gata să facem “compromisuri dureroase”, spune, dar nu vom diviza Ierusalimul. (Autoritatea Palestiniană a declarat în repetate rânduri că doreşte ca Ierusalimul de Est să devină capitala viitorului stat). În fine, întoarcerii refugiaţilor premierul i se opune categoric. (…)

Preşedintele Autorităţii Naţionale Palestiniene, Mahmoud Abbas, a avertizat, astăzi că, în lipsa negocierilor de pace, va cere la Naţiunile Unite, în septembrie, recunoaşterea unui stat palestinian, la o zi după discursul premierul israelian Benjamin Netanyahu în Congresul SUA. Şeful guvernului de la Ierusalim a subliniat, aseară, că principalul obstacol în calea păcii sunt palestinienii care refuză să recunoască statul evreu.

“Alegerea noastră fundamentală sunt negocierile, dar dacă nu sunt progrese în negocieri până în septembrie, ne vom adresa Naţiunilor Unite”, a afirmat liderul palestinian la deschiderea unei reuniuni a comitetului executiv al Organizaţiei de Eliberare a Palestinei (OEP), potrivit AFP, preluată de Agerpres. El a criticat discursul rostit în ajun de premierul israelian, în faţa Congresului american, apreciind că este “mult îndepărtat de procesul de pace şi conţine numeroase erori şi falsificări”. (…)


Categorii

1. DIVERSE, Al treilea razboi mondial, Israel

Etichete (taguri)

, , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

10 Commentarii la “Israelul santajeaza Uniunea Europeana cu “antisemitismul”, iar Abbas anunta ca va cere ONU sa recunoasca Palestina in septembrie

  1. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Analistul Gerald Celente ”profeteste” ca revoltele din tarile arabe si din Spania deschid calea razboiului mondial. DE CE ROMANIA AR PUTEA FI UNUL DIN PRIMII PIONI SACRIFICATI
  2. Pingback: Fost agent CIA crede ca Israelul VA BOMBARDA SITURILE NUCLEARE din Iran in SEPTEMBRIE. Intre timp, Mossadul asasineaza un om de stiinta iranian...
  3. Pingback: TURCIA VREA SANCTIUNI INTERNATIONALE IMPUSE ISRAELULUI SI II EXPULZEAZA AMBASADORUL. De ce?
  4. Pingback: Benjamin Netanyahu, premierul israelian: NU NE CEREM SCUZE TURCIEI. Omologul sau turc, Recep Erdogan, planifica o vizita in Fasia Gaza, pentru SPARGE BLOCADA ISRAELIANA
  5. Pingback: Rusia sustine Palestina in tentativa de obtinere a statalitatii din cadrul ONU. Ce spun oficialii israelieni?
  6. Pingback: Mahmoud Abbas a cerut independenta Palestinei la ONU. CE INSEAMNA PENTRU ORIENTUL MIJLOCIU ACEASTA ZI?/ Obama, primul presedinte... evreu
  7. Pingback: NORI DE FURTUNA IN ORIENTUL MIJLOCIU. Noul Imperiu Otoman - sau ambitiile Turciei/ TENSIUNILE ESCALADEAZA IN CHESTIUNEA CIPRIOTA: Turcia vs Cipru si Israel. Motivul conflictului: LEVIATANUL!
  8. red ca ar trebui cautate si cauzele aversiunii fatza de evrei.De ce oare au fost alungatzi din Palestina,apoi din Spania,apoi si din Germania? Pe de alta parte se bate moneda pe antisemitism dar nu se spune nimic despre crimele comise de evrei la Iasi si in Basarabia,despre pactul cu comunismul si linguseala fatza de noii stapani criminali comunisti,de colaborarea lor si de spionajul pe care sub aripa ocrotitoare a rusilor l-au facut in toata lumea si mai ales nu se spune mare lucru despre crimele ,deportarile facute de rusi si de comunisti,de lagarele comuniste si cele din Rusia (Siberia)de miile de mortzi ingropatzi in gropi comune de la Nistru pana in Ural si peste,si chiar de popoarele din Asia care au devenit sclavi ai rusilor, de japonezii din insulele kurile si toate crimele staliniste si poststaliniste si de milioanele de mortzi schingiuitzi si muritorii de foame carora rusii le-au luat si ciurul de malai lasandu-i sa moara de frig si foame . V-as ruga sa fitzi mai echidistantzi pt ca lumea trebuie sa stie totul.Nu neg crimele naziste dar trebuie sa nu uitam nici suferintzele restului lumii,conduse acum de capitalul evreu. Daca Netaniahul a spus ca poate oricand deveni presedintele S.U.A. pai sa stitzi ca nu a spus-o intamplator.

  9. http://www.activenews.ro/externe/Drapelul-palestinian-va-fi-arborat-in-premiera-la-ONU-125196

    Se pare ca Palestina are sustinerea deplina a Vaticanului, papa numindu-l pe Abbas drept un “inger al pacii”.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare