COLONIILE AURULUI: In ciuda unei decizii judecatoresti, GRECIA si-a vandut minele de aur EXPLOATATORILOR straini

15-01-2013 1 minut Sublinieri

Compania canadiana ”Eldorado Gold Corporation” spera sa deschida o exploatare miniera a aurului in regiunea rurala din nord-estul Greciei, in termen de doi ani. ”Eldorado” a redeschis si alte operatiuni miniere in vecinatate, in cautare de aur, cupru, zinc si plumb, relateaza New York Times.

Pentru unii locuitori, aceasta activitate, care promite probabil 1.500 de locuri de munca pana in 2015, este o binecuvantare, care ar putea infuza viata in economia sumbra din zona. Pentru alte sute, care au organizat proteste repetate, noua exploatare nu este nimic mai mult decat un simbol al dorintei Greciei din aceste zile de a accepta orice dezvoltare, indiferent care va fi pretul platit in materie de mediu. Cu numai 10 ani in urma, cea mai inalta instanta a Greciei a decis ca suma daunelor aduse mediului de domeniul minier aici nu este pe masura castigului economic.

Tensiunile generate de noile proiecte de dezvoltare sunt resimtite si in alte parti din Grecia, in contextul in care tara se confrunta cu al saselea an de recesiune, fiind dornica sa realizeze operatiuni care aduc bani si obligata de creditorii sai sa simplifice procesele de autorizare. Ecologistii aduc obiectii la planurile care prevad vanzarea de mii de hectare de terenuri si permit explorarea in apropierea unor ecosisteme delicate.

”Eldorado” are planuri mari pentru regiune. Intentioneaza sa investeasca un miliard de euro in operatiuni miniere diferite, iar directorii sai se asteapta ca activitatile miniere sa dureze 15 ani sau mai mult. Dar unii adversari se indoiesc, spunand ca in prezent pretul aurului fluctueaza in jur de 1.700 dolari uncia, ceea ce face ca chiar sterilul lasat in urma de exploatari din trecut sa fie valoros.

”Eldorado” reproceseaza deja acest steril, care contine inca aproximativ 300 de grame de aur pe tona. Noua cariera este de asteptat insa sa produca numai 100 de grame pe tona. Ce se va intampla daca pretul aurului scade? Oficialii de la ”Eldorado” spun ca localnicii nu trebuie sa se ingrijoreze deoarece mina va da si cupru.

Legaturi:


Categorii

1. DIVERSE, Batalia pentru resurse, Grecia, ROSIA MONTANA

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

6 Commentarii la “COLONIILE AURULUI: In ciuda unei decizii judecatoresti, GRECIA si-a vandut minele de aur EXPLOATATORILOR straini

  1. Pingback: Si resursele grecilor vor fi furate nu doar cele romanesti de straini | newsinfo1000
  2. Pentru cei ce proslăvesc tămbălăul din 89, aă știe că „revoluția” ne-a adus în stadiul de colonie. Deci, cînd după un eveniment ajungi o colonie, acel eveniment a fost: revoluție. La noi, în ce privește aurul, se poate spune că e la finalul colonizării; pe cînd la greci cred că e abia la început.

  3. nelutu tata , in primul rand tara este amanetata , pt ca de aprox. 23 de ani astia de iam pus in “capul trebi” sau tot imprumutat de miliarde si miliarde de euro si dolari si pe linga faptul ca nau facut nimic si au bagat banii in buzunarele lor au mai si distrus si vandut pe nimic tot ce mai era, iar niste camatarii de genul fmi, b.m cand te imprumuta doar nu te imprumuta pe ochi frumosi , iar aceste prostituate politice a girat cu toata avutia tarii, iar acum acesti camatari sant stapani din plin pe toata avutia tarii. in concluzie mai este si vina noastra , ca in timp ce astia de iam tot pus prin votul nostru din 89 pinain prezent jefuiau ca in codru noi dormeam pe noi sau traiam pasivi, iar consecintele sant astea pe care le vedem si le traim din plin

  4. Votul nostru a fost o fraiereală din partea lor.

  5. Pingback: De ce cursul bun al leului nu îi ajută de fapt pe cei care au rate « Gigel Chiazna
  6. Pingback: Grecia: inca o mina de aur concesionata CORPORATIILOR STRAINE - Razboi întru Cuvânt
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare