GRECIA: directorul statisticii de stat JUDECAT pentru FALSIFICAREA datelor despre DEFICITUL BUGETAR ce au stat la baza ACORDURILOR AUSTERITATII

22-01-2013 1 minut Sublinieri

Justitia greaca a deschis marti o ancheta impotriva directorului serviciilor statistice, Andreas Giorgiou, suspectat ca a majorat deficitul public din 2009, impingand tara in criza datoriilor si in politicile de austeritate, au anuntat surse judiciare, citate de AFP.

Urmarirea pentru infractiunile de “false atestari in detrimentul statului” si delictul de “incalcarea indatoririlor” a fost ordonata de procurorii financiari Georges Peponis si Spyros Mouzakitis, la capatul unei anchete demarate in toamna lui 2011.

Ancheta ii vizeaza si pe alti directori din serviciile grecesti de statistica (Elstat). Andreas Giorgiou, 51 de ani, care a lucrat si in serviciile de statistica ale FMI, a fost acuzat in 2011 de o persoana care demisionase din Elstat, Zoe Georganta, ca a majorat artificial deficitul public al Greciei in 2009, legitimand astfel recurgerea la ajutorul financiar al UE-FMI, in schimbul unei dureroase cure de austeritate, in vigoare si astazi.

Numit in august 2010, directorul Elstat a respins acuzatiile. O eventuala demisie nu este avuta in vedere in acest moment, au precizat surse din anturajul sau.

Procurorii spun ca exista indicii legate de aceste infractiuni si au incredintat instructia unui judecator anti-coruptie, au precizat sursele judiciare. Acestia au cerut totodata cautarea unor eventuali “instigatori morali”Giorgiou fusese insarcinat de guvernul socialist din acea vreme cu recredibilizarea Elstat, acuzat ca a contribuit la cosmetizarea conturilor grecesti profitand de lipsa de atentie a agentiei europene Eurostat.

Deficitul public al Greciei pentru anul 2009 a fost revizuit in noiembrie 2010 in crestere, la 15,4% din PIB, fata de o precedenta estimare de 13,6%. A fost a patra revizuire a datelor, in cadrul examinarii conturilor grecesti, determinand impunerea de noi sacrificii pentru a respecta obiectivele de asanare bugetara convenite cu zona euro si FMI.

Majorarea a fost avizata de Eurostat. Prima evaluare a conturilor grecesti, la sosirea la putere a socialistilor, in octombrie 2009, a constituit factorul declansator al crizei datoriilor in Grecia si in zona euro.

Legaturi:


Categorii

1. DIVERSE, Acordul cu FMI, Grecia, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

1 Commentariu la “GRECIA: directorul statisticii de stat JUDECAT pentru FALSIFICAREA datelor despre DEFICITUL BUGETAR ce au stat la baza ACORDURILOR AUSTERITATII

  1. Pingback: EXPERIMENTUL GREC. Subminarea statului national si destramarea unitatii teritoriale sau efectele structurale ale CRIZEI si AUSTERITATII - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare