CNCD considera ca inscrierea din oficiu la ORA DE RELIGIE incalca libertatea constiintei

22-02-2013 1 minut Sublinieri

ora_de_religie

 

“Daca s-ar recunoaste (cum ar fi legal) faptul ca religia poate fi doar facultativa, atunci profesorii de religie nu ar putea fi angajati permanent in scoli, ci doar prin contracte temporare, pe an scolar”, a declarat pentru HotNews.ro presedintele Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), Csaba Asztalos. Potrivit acestuia, “inscrierea din oficiu a elevilor la ora de religie – adica de catre stat – incalca dreptul la libertatea constiintei, dreptul parintilor sau al tutorelui legal de a asigura potrivit propriilor convingeri educatia copilului. Nicio persoana din Romania nu este obligata sa raspunda la o intrebare cu privire la apartenenta sa la un cult”. 

Presedintele Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), Csaba Asztalos, a declarat pentru HotNews.ro ca “la inscrierea copilului in anul scolar parintele nu are obligatia sa raspunda la intrebarea functionarului scolar privitor la apartenenta religioasa“. Potrivit acestuia, “legal ar fi daca s-ar oferi dreptul oricarui parinte sa isi inscrie sau nu copilul la ora de religie, adica dreptul de a alege, tocmai ce prevede si Constitutia in art. 29 alin. (6)” [Parintii sau tutorii au dreptul de a asigura, potrivit propriilor convingeri, educatia copiilor minori a caror raspundere le revine – art. 29 alin. (6) din Constitutie – n.red.].

Declaratiile integrale ale lui Csaba Asztalos, presedintele CNCD, pentru HotNews.ro:

“Inscrierea din oficiu a elevilor la ora de religie – adica de catre stat – incalca dreptul la libertatea constiintei, dreptul parintilor sau al tutorelui legal de a asigura potrivit propriilor convingeri educatia copilului. Nicio persoana din Romania nu este obligata sa raspunda la o intrebare cu privire la apartenenta sa la un cult. Legea protectiei datelor personale interzice acest lucru. Deci, la inscrierea copilului in anul scolar parintele nu are obligatia sa raspunda la intrebarea functionarului scolar privitor la apartenenta religioasa.

Legal ar fi daca s-ar oferi dreptul oricarui parinte sa isi inscrie sau nu copilul la ora de religie, adica dreptul de a alege, tocmai ce prevede si Constitutia in art. 29 alin. (6). Dreptul de a inainta o cerere pentru revocarea copilului de la ora de religie este o pacaleala, o comedie, nu o alegere. De ce sa inaintez eu o cerere pentru a-mi revoca copilul daca eu nu am ales sa-l inscriu la ora de religie?

Daca reprezentantii cultelor au propria convingere si incredere in rolul lor in scoli, atunci de ce nu au incredere in parinti pentru a le recunoaste dreptul de a alege? Sau vorbim doar de o relatie de frica si nu credinta? Pana la urma, daca s-ar recunoaste (cum ar fi legal) faptul ca religia poate fi doar facultativa, atunci profesorii de religie nu ar putea fi angajati permanent in scoli, ci doar prin contracte temporare, pe an scolar.

Ministerul Educatiei ar fi trebuit sa formuleze reguli, cerinte minime pentru scoli in vederea asigurarii unor activitati alternative pentru cei care nu frecventeaza ora de religie”.

Legea Educatiei Nationale: Elevii pot sa nu frecventeze orele de religie, la solicitarea scrisa a parintilor

Amintim ca dezbaterea privind numarul de ore de religie in scoala si modalitatea de inscriere la aceasta materie a fost lansata odata cu punerea in dezbatere de catre Ministerul Educatiei a planului-cadru pentru invatamantul primar. Potrivit planului, Religia face parte din materiile obligatorii inca din clasa pregatitoare.

Legea Educatiei Nationale prevede ca parintii isi pot retrage copiii de la ora de religie, printr-o solicitare scrisa. Ce spune Legea Educatiei Nationala in vigoare la acest moment:

“Art. 18. – (2) La solicitarea scrisa a elevului major, respectiv a parintilor sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor, elevul poate sa nu frecventeze orele de religie. In acest caz, situatia scolara se incheie fara disciplina Religie. In mod similar se procedeaza si pentru elevul caruia, din motive obiective, nu i s-au asigurat conditiile pentru frecventarea orelor la aceasta disciplina”.


Categorii

1. DIVERSE, Razboiul impotriva Bisericii/ crestinismului, Razboiul impotriva familiei / vietii/ copiilor

Etichete (taguri)

, ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

11 Commentarii la “CNCD considera ca inscrierea din oficiu la ORA DE RELIGIE incalca libertatea constiintei

  1. Un lucru care reiese din articol este ca in legea noastra parintii au drepturi absolute asupra copilului. Ce vrea parintele e automat bine pentru copilul din posesia lui (ca sa zic asa). Din asta reiese obligativitatea copilul de a fi exact ca parintele, sau ca un copil are statut de proprietate a parintelui care orice vrea e bine. Nu mi se pare o abordare sanatoasa a relatiei parinte-copil, desi o alternativa nu stiu care ar fi. Pana la urma este o consecinta a despartirii societatii moderne de valorile traditionale si mai ales de Dumnezeu in care exista libertatea deplina si adevartele principii de viata.

  2. dar inscrierea la ora de matematica cum e? Nu-ti incalca libertatea de constiinta? Sunt incredibili cei de la cndc.

  3. La recensamantul populatiei, cetateanul a fost obligat sa raspunda la intrebarea privind aparteenta religioasa,atunci CNCD-ul nu a mai comentat nimic.Inscrierea din oficiu la ora de religie este fireasca la un popor majoritar ortodox.Daca s-ar face un referendum pe aceasta tema,sigur ca majoritatea s-ar pronunta pentru inscrierea din oficiu.

  4. am putea extinde cazuistica si catre obligativitatea platii impozitelor catre stat. De ce ar trebui facuta asta din oficiu? fiind o realitate impusa, nu incalca asta libertatea persoanei? Statul ar trebui sa fie convingator si sa incheie contract de furnizare de servicii (administratie, paza militara, politie etc) cu fiecare cetatean, cel putin adult sa spunem.
    insa in alta ordine de idei … ce am observat din toata aceasta hartuire sistematica de catre diverse ONG-uri a sentimentului religios si a prezentei cultelor – implicit a BOR – in spatiul public din Romania? Ca nu se doreste un dialog real pentru aflarea unor adevaruri, deoarece unora le prieste numai “conflictul si lipsa de limpezime” si pentru nimic in lume nu-si doresc sa iasa din aceasta stare.
    Acum e iar timpul ca misiunea bisericii sa fie facuta de fiecare credincios(de altfel asta e porunca data tuturor ucenicilor Mantuitorului) si sa nu mai asteptam doar ca preotii, monahii sau episcopii sa faca asta. Stim ca exista mai multe feluri de a face misiune crestina, modalitati care sunt perfect coerente si complementare. In timp ce clerului ii revine datoria de a face misiune publica in societate, crestinul obisnuit are datoria de a fi model familiei sale, mediului in care traieste si lucreaza. Cred ca de se va face asta si numai de catre 1-2% (~2-300.000 persoane) din cei declarati crestin ortodocsi in Romania, ONG-urile astea ar avea dificultati foarte mari in a-si raspandi mesajul “umanist”. De aceea le urez un sincer bravo protestatarilor de la MTR. Au demonstrat ca (inca) se mai poate face ceva in Romania si de catre societatea laica.
    Domnul sa ne miluiasca!

  5. Bună ziua, ori am intrat la spam ori ironia mea nu a fost înţeleasă în measjul anterior.

    În afara subiectului: este pentru a doua oară în decurs de 5 zile, când Stratfor se joacă cu imaginile:

    http://www.stratfor.com/video/germanys-geographic-challenge?utm_source=facebook&utm_medium=official&utm_campaign=link

    http://www.stratfor.com/sample/image/romanias-ethnic-minorities

  6. @IoanC

    pana una-alta este bine ca parintele, si nu altcneva, are puterea de decizie cu privire la copilul sau minor.

    altfel, si in curand ne vom lovi de asta, va decide statul(cine-i asta?)sau mai rau, ong-urile, dulaii corectitudinii politice si a “libertatii de constiinta” care vor decide in numele parintilor (“iresponsabili” sau “fundamentalisti”) daca are nevoie copilul de ora de religie, de vaccin, de viata sexuala asumata “liber”, de casa parinteasca, de invatatura ateista si satanista, de “magie” si “iluzionism” etc

    si abia atunci ni se vor infatisa diversi “astaloshi” la usa cu “ordin de executare” si ne vor ridica copiii de acasa internandu-i in centrele lor de reeducare pentru ca noi parintii le-am ingradii copiilor nostri dreptul la invatatura, la acces la servicii medicale, la informare “libera”, la “libertate de constiinta”, la libertatea de a consimtii daca si cand si cu cine (sau ce) isi vor incepe viata sexuala, etc

    cu alte cuvinte, iadul pe pamant!

    Dumnezeu sa ne miluiasca si pazeasca de asa ceva.

  7. treceti va rog cu vederea greselile gamaticale….m-am precipitat un pic…

  8. Pingback: Patriarhia raspunde ALEGATIILOR CNCD: domnului Csaba Asztalos DEZINFORMEAZA - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  9. Da acest csaba si nu stiu cum il mai cheama (ca iti rupi limba pronuntandu-i numele) nu imi incalca libertatea de constiinta cu pretentiile lui; acest minoritar are dreptul sa comande majoritatii ortodoxe ce sa fac si ce nu; cine-i da dreptul “fascistului” (ca sa ma exprim pe limba lui) sa ne hotarasca ce sa facem si ce nu, cum sa ne educam copii. El nu e “fascist”. De ce nu se ocupa de liceele, scolile unguresti din Romania si cum isi trimit unguri copii la orele de religie. Cum e la scolile unguresti. facultativ sau obligatoriu. Nu-l intreaba nimeni pe mancatorul asta de bani publici. Il intreb pe csaba: de ce anume sa platesc impozite pentru ca sa mearga banii la institutia al carui sef este si cine l-a votat pe el sef acolo, pe cine reprezinta el ca sa dea directive unui intreg popor. si-a depus candidatura si a fost votat de natiunea aceasta sa o cenzureze, s-a facut referendum pentru ca Romania sa aiba un CNCD condus de csaba si ce rol are acest CNCD. Rolul de CEKA, si de ce sa-l plătim noi pe csaba si gasca lui…

  10. Eventual la un viitor protest ar trebui sa se ceara si limitarea dreptului de interventie a CNCD sau chiar desfiintarea lui.Ca tot ne seaca lunar,din banii contribuabililor.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare