CHEVRON si guvernul demareaza explorarile COMPLET NETRANSPARENT (video). Comuna POPENI (Vaslui) se pregateste sa primeasca primele SONDE AMERICANE

15-05-2013 1 minut Sublinieri


SECRETOMANIA GUVERNULUI SI A COMPANIEI CHEVRON de medialert

Compania care va începe explorarea gazelor de şist în România ţine la secret costurile acestei operaţiuni şi ce se aşteaptă să găsească în subteran.

Oamenii care locuiesc în aceste zone sunt nemulţumiţi de secretomania Chevron şi a Guvernului, şi spun că până acum nimeni nu i-a întrebat dacă sunt de acord cu explorarea.

Între timp, Executivul susţine în continuare că gazele de şist ar putea să scape România de importurile ruseşti.

Comuna Popeni din Vaslui va găzdui, în curând, sondele americanilor de la Chevron. Compania are aviz de explorare în trei perimetre din zona Bârladului şi are 5 ani la dispoziţie ca să vadă dacă pot fi extrase gaze de şist din această regiune.

Nu doar localnicii sunt ţinuţi în neştiinţă, ci şi autorităţile locale. Primăria ar vrea şi nu prea ca americanii să îşi instaleze utilajele pe islazul satului. 

Specialiştii europeni estimează că ţara noastră, împreună cu vecinii bulgari şi unguri, ar deţine o rezervă de gaze de  şist de 538 de miliarde de metri cubi. Suficient ca să scăpăm de importurile ruseşti. Guvernul nu explică însă cum s-ar putea întâmpla acest lucru, în condiţiile în care explorarea şi ulterior exploatarea ar fi făcute de o firmă privată care, evident, îşi va urmări interesele economice. Nici compania nu e mai darnică în informaţii. 

“Factorii economici care determină costul unei sonde variază în funcţie de geologia specifică a perimetrelor explorate, cadrul legal, reglementarile locale, precum şi de dinamica pieţei locale de servicii petroliere. “ au răspuns cei de la Chevron unei solicitări a Antena 3.
Sursă: Chevron

Specialistii cred însă că explorarea unui perimetru de mărimea a două terenuri de fotbal ar costa în jur de 120 de milioane de dolari. O investiţie care cel mai probabil va forţa mâna Guvernului pentru eliberarea avizelor de mediu, atunci când compania va dori să înceapă oficial exploatarea

Comisarul european pentru Energie, Gunther Oettinger, susţine că  extracţia gazelor de şist ar putea ajuta Uniunea Europeană să negocieze cu ruşii de la Gazprom un preţ mai bun pentru gazele de import. România importă însă doar 20% din gazele naturale necesare pentru a-şi acoperi cererea internă, ţara noastră fiind unul dintre cei mai importanţi producători de gaze naturale din regiune.


Categorii

1. DIVERSE, Batalia pentru resurse, Razboiul impotriva Romaniei, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE), Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

4 Commentarii la “CHEVRON si guvernul demareaza explorarile COMPLET NETRANSPARENT (video). Comuna POPENI (Vaslui) se pregateste sa primeasca primele SONDE AMERICANE

  1. http://www.agerpres.ro/media/index.php/economic/item/195882-Victor-Ponta-Pactul-pentru-energie-coloana-vertebrala-a-strategiei-energetice-a-Romaniei.html

    Victor Ponta: Pactul pentru energie, coloana vertebrală a strategiei energetice a României

    “Pactul pentru energie”, lansat joi, la Academia Română, nu poate constitui o strategie în sens larg, dar în mod sigur constituie coloana vertebrală a strategiei energetice a României, a declarat premierul Victor Ponta.

    “Toate cele opt obiective asumate sunt obiective corect definite, obiective pe care Guvernul le consideră extrem de necesare şi utile. Acest pact nu poate constitui o strategie în sens larg, dar în mod sigur constituie coloana vertebrală a strategiei energetice a României. Sunt cu totul şi cu totul de acord că o decizie de a avea un pact pe energie şi ulterior o strategie pe energie nu poate şi nu trebuie să fie doar în sarcina unui Guvern sau chiar a Parlamentului. Ideea de a uni mediul academic, mediul universitar, mediul privat pentru a identifica împreună cele mai bune soluţii de dezvoltare pe viitor cred că este în mod sigur cea mai bună strategie posibilă şi cea care ne poate oferi pe termen mediu şi lung cele mai importante direcţii de dezvoltare”, a spus primul ministru.

    El a remarcat implicarea din ce în ce mai mare a Academiei Române în subiectele importante pentru societatea românească, precum dezvoltarea regională şi energia. Ponta a apreciat că instituţia oferă credibilitatea şi cunoştinţele necesare pentru a lansa proiecte care transcend cicluri electorale.

    Premierul a mai spus că, fără a fi un specialist, a înţeles că energia este pentru România unul din posibilele motoare de dezvoltare, dar ca orice mare oportunitate reprezintă şi un pericol şi că depinde de de factorii de decizie să valorifice corespunzător această oportunitate.

    Victor Ponta a exprimat susţinerea Guvernului pentru cele opt direcţii prioritare, exprimându-şi speranţa că va fi spart “blestemul vechi” de a încheia pacte, strategii foarte bune pe care nu le aplică nimeni în realitate.

    “De multe ori am reuşit să avem strategii foarte bune, am avut pacte pentru anumite domenii, foarte rar am reuşit să le şi implementăm cu consecvenţă. Şi probabil că un pact atât de bun, cum este cel propus astăzi, va avea nevoie în perioada următoare de ceea ce a lipsit altor acţiuni de acest fel şi anume capacitatea de implementare pe termen mediu şi lung”, a mai spus Victor Ponta.

    Academia Română a lansat miercuri “Pactul pentru energie”, document care reprezintă o sinteză a principiilor pe care mediul academic şi cel de afaceri le consideră prioritare pentru sectorul energetic. Documentul a fost elaborat sub egida Academiei Române, cu participarea Universităţii Politehnice Bucureşti, Universităţii de Petrol-Gaze Ploieşti, Academiei de Studii Economice Bucureşti, Universităţii Bucureşti şi a specialiştilor din sectorul energetic, atât companii private cât şi din companii cu capital majoritar de stat.

    Pactul conturează opt direcţii prioritare: creşterea securităţii energetice a României prin acţiuni interne şi externe; optimizarea unui mix de energie primară echilibrat şi diversificat; eficienţă energetică, energii regenerabile şi protecţia mediului; promovarea unor mecanisme adecvate pentru protecţia consumatorului vulnerabil; susţinerea activităţii de cercetare-dezvoltare şi de educaţie profesională; crearea unui cadru legislativ şi de reglementare funcţional, stabil şi predictibil, favorabil investiţiilor; asigurarea guvernanţei corporative a companiilor de stat în baza principiilor unei pieţe energetice funcţionale; creşterea importanţei României ca actor pe piaţa energetică europeană. AGERPRES

    Ponta vorbeşte despre asta: http://pactenergie.ro/consultare-publica/
    Nu avem societate civilă, nu existăm în democraţia asta.. aşa mimată cum e ea!

  2. http://www.ziuaveche.ro/actualitate-interna/politica-interna/ce-a-discutat-crin-antonescu-cu-presedintele-stratfor-167908.html

    Ce a discutat Crin Antonescu cu preşedintele Stratfor

    Potenţialul energetic şi valorificarea resurselor naturale ale României au constituit joi principalele teme abordate de preşedintele Senatului, Crin Antonescu, la întâlnirea cu preşedintele agenţiei americane Stratfor, George Friedman.

    “George Friedman a apreciat evoluţia României din ultimii ani, exprimându-şi convingerea că ţara noastră va utiliza toate resursele de care dispune pentru a se dezvolta pe viitor”, se arată într-un comunicat al Senatului.

    George Friedman l-a invitat pe preşedintele Senatului să efectueze o vizită de lucru la Houston (Texas), pentru a observa modul de lucru al marilor corporaţii americane din domeniul energetic. Crin Antonescu a salutat prezenţa şi interesul agenţiei americane în ceea ce priveşte evoluţiile de pe piaţa românească, exprimându-şi admiraţia faţă de modelul de dezvoltare american şi a punctat faptul că ţara noastră dispune de resurse umane şi naturale importante pe care trebuie să înveţe să le valorifice.

    Preşedintele Stratfor a subliniat că resursele naturale constituie o parte importantă a securităţii naţionale, având în vedere faptul că un stat este cu atât mai puternic cu cât este mai puţin dependent din punct de vedere energetic.

    “Crin Antonescu şi George Friedman au concluzionat că România are toate şansele să devină un stat puternic din punct de vedere energetic şi să joace un rol esenţial în ceea ce priveşte securitatea regională”, se menţionează în comunicat.

    Cei doi au discutat şi despre oportunităţile de investiţii atât în Statele Unite, cât şi în România, subliniind importanţa relaţiilor economice dintre SUA şi România. Un alt subiect abordat a vizat birocraţia din România care poate îngreuna activitatea investitorilor străini care au venit sau doresc sa vină în ţara noastră, se arată în comunicat.

    Tată ce lobby ştiu să facă ăştia!!

    Şi un comentariu interesant peste care am dat la consultarea publică pactenergie.ro, aparţinând domnului Victor Aradan, cetăţean, liber profesionist 🙂 :

    Marea majoritate a populatiei Romaniei va intra in categoria “consumator vulnerabil”

    “Justificarea” Pactuli Pentru Energie este ipocrita: “Energia este vitala pentru prosperitatea societatii noastre, pentru confortul si productivitatea fiecaruia dintre noi”. Romania este obligata sa “liberalizeze” pretul gazelor naturale pentru populatie pana la 31 decembrie 2018, adica sa il duca la nivelul celui mediu din UE.
    Asta inseamna o scumpire semnificativa intr-un interval scurt de timp.

    Conform Eurostat, in semestrul 2 din anul 2011, media europeana a pretului gazelor naturale pentru populatie a fost de 0,064 EURO/kWh (acest pret s-a regasit, de exemplu in Germania si Franta). In Romania, pretul a fost de 0,028 EURO/kWh. Asta inseamna ca pana in 2018, pretul gazelor din Romania va trebui sacreasca de 2,286 ori (in cel mai bun caz, daca nu se va mai scumpi pretul gazelor la nivel mondial).
    http://epp.eurostat.ec.europa.eu/statistics_explained/index.php
    Electricity_and_natural_gas_price_statistics

    Tot Eurostat spune ca consumul de gaz anual al unei gospodarii variaza intre 5.600 kWh si 56.000 kWh. Asta inseamna un consum mediu de 30.800 kWh. La pretul de 0,064 EURO/kWh, costul anual al gazului (pentru un consum mediu) va fi de 1.971 EURO, adica 8.870 LEI (la un curs de 4,5 LEI/EURO, luat in calcul pentru bugetul din 2013).
    Costul lunar mediu va fi de 739 LEI, la un salar minim net de 750 LEI/Luna. Salariului mediu net in 2012 a fost de 1.697 LEI (conform insse.ro).

    Totusi aceasta cifra nu reflecta realitatea! “Romanii castiga in medie doar 1.552 lei in momentul de fata” (realitatea.net).Sau: “Judetele in care se inregistreaza cele mai mici salarii din Romania se gasesc cu o treime sub media nationala: Botosani- 1.052 lei lunar, Suceava – 1.055, Salaj- 1.067, Vaslui- 1.068, Maramures – 1.068, Harghita -1.069, Vrancea-1.071.
    Iar diviziunile administrative unde se vad cele mai mari remuneratii lunare au in frunte Bucurestiul – 2.222 lei/luna si Ilfovul – 1.919 lei, urmate de Sibiu – 1.619, Cluj – 1.584, Timis – 1.517, Gorj – 1.487, Prahova – 1.477, Brasov – 1.434, Mures – 1.422 si Arges – 1.409”.
    http://www.finantistii.ro/bani/salariile-din-moldova-sunt-cu-un-sfert-mai-mici-decat-media-nationala-73033

    De fapt, situatia se prezinta si mai prost. Conform unei analize facuta de businessday.ro: “daca ii scoatem din calcul pe cei care se situeaza in top 3% din punctul de vedere al veniturilor, venitul mediu scade cu 18%, de la 1306 lei la 1075 lei. Daca nu ii luam in considerare pe cei situati in top 20%, media scade dramatic, de la 1306 la 702 lei” (in anul 2010, insa procentele raman valabile si in 2013).

    Sau: “Romania este singura tara in care aproape un sfert dintre angajati au salariul minim, numarul acestora crescand cu peste 200.000 numai in ultimul an, dupa modificarea Codului Muncii, a declarat, vineri, presedintele Blocului National Sindical (BNS), Dumitru Costin” (e-transport.ro-Aprilie 2012).

    Astfel, marea majoritate a populatiei Romaniei va intra in categoria “consumator vulnerabil”, fiind in imposibilitatea de a-si plati facturile. (probabil ca si salariile vor mai creste pana in 2018, insa in mod sigur cu mult mai putin decat de 2,286 ori, de cate ori va creste pretul gazului).

    ***

    De ce trebuie scumpit gazul pentru populatie, cand si la pretul actual, gazul din productia interna este cu mult peste pretul de productie: In Romania, pretul de productie al gazelor este de 110 LEI/1000mc.
    “Pretul gazelor romanesti este cel stabilit prin Memorandumul cu FMI, adica 110$/1000 mc, spune Cosmeanu, referindu-se la Romgaz”. http://www.hotnews.ro/stiri-arhiva-1208842-distributia-gazelor-arde-consumatorii-buzunar.htm

    “Prin ordinul nr.254/2006, MEC si ANRM a hotarat ca, in perioada 01.03-31.12.2006, valorificarea gazelor naturale noi din productia interna se va face la un pret maxim determinat dupa formula: PRET PRODUCTIE INTERNA + 10 USD/1.000 mc. este posibil ca Petrom sa furnizeze o cantitate de circa 3,6 milioane mc, pentru numai doua combinate, dar nu la pretul de 110+10 USD, ci de 130+10 USD, conform unui ordin al ANRM din 2005. “Pentru ca Petrom este societate privata, nimeni nu poate sa faca nimic, chiar daca industria ingrasamintelor chimice se duce derapa”, a conchis Marin Mirea.
    http://www.9am.ro/stiri-revista-presei/2006-05-11/presedintele-organizatiei-patronale-nitrofosfor-avertizeaza-petrom-pune-in-dificultate-industria-de-ingrasaminte-chimice.html

    Asta inseamna un pret de 0,007935 EURO/kWh (la o “puterea calorifica superioara” de 10,5 kWh/mc):
    E=V x PCs
    unde:
    E- energia gazelor naturale [kWh]
    V- volumul masurat în conditii de referinta(indicat de convertor sau, în absenta acestuia, de contor [mc]
    PCs-puterea calorifica superioara corespunzatoare conditiilor de referinta [kWh/mc]
    http://www.eon-gaz-distributie.ro/cps/rde/xchg/SID-85834783-43246EB9/eon-gaz-distributie/hs.xsl/2454.htm?rdeLocaleAttr=ro

    PCs = 10,5 kWh/mc
    1 DOLAR = 0,7574 EURO
    E (la 1000mc) =1000mc x 10,5kWh/mc = 10.500 kWh
    Energia (la 1000mc) = 10.500 kWh
    10.500 kWh …………………………………. 83,314 EURO (110 dolari)
    1 kWh…………………………………………… x EURO
    x = 0,007935 EURO

    !!!!!!!!!!!!
    Pret Productie = 0,007935 EURO/kWh
    Pret actual Gaze = 0,028 EURO/kWh
    0,028 : 0,007935 = 3,52867
    REZULTA CA PRETUL ACTUAL AL GAZULUI ESTE DE 3,5 ORI MAI MARE DECAT PRETUL DE
    PRODUCTIE!

    ***
    Ce folos ca avem resurse naturale si vom fi independenti energetic daca pretul pentru populatie nu este dictat de costuri (de extractie, prelucrare, etc.) ci de interese comerciale private? Daca cetatenii romani ar cumpara doar gaze din productia interna, pretul gazelor pentru populatie nu ar trebui sa creasca. Avand in vedere puterea de cumparare foarte scazuta a cetatenilor romani si “Justificarea” care vorbeste de “prosperitatea societatii noastre”, ar fi normal ca “Pactuli Pentru Energie” sa contina la capitolul “masuri necesare” si pastrarea pretului actual al gazului pentru consumatorii casnici (asigurarea lui exclusiv din productia interna).
    P.S. Comentariul se refera la consumatorii casnici nu si la consumatorii industriali.

    Preţ de producţie care la rândul lui e de fapt o convenţie încheiată cu FMI-ul. Suntem un popor fascinant! Îmi cer iertare că vorbesc de unul singur pe astfel de subiecte.. Doamne, ajută!

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare