PRIVATIZAREA POSTEI ROMANE. Singurii din regiune care ne vindem serviciile postale

18-05-2013 1 minut Sublinieri

pr

Ministrul britanic pentru mediul de afaceri Michael Fallon a ameninţat săptămâna trecută, într-un interviu pentru săptămânalul The Observer că, dacă sindicatele continuă să se opună privatizării pe bursă a Royal Mail, va vinde compania unui investitor străin. Fallon este însărcinat cu cotarea la bursă din Londra a 10% din acţiunile Poştei britanice – o companie fanion, cu o istorie de secole – dar sindicatele refuză să accepte privatizarea parţială, chiar dacă 10% din capitalul companiei ar urma să revină angajaţilor, în urma acestui proces.

Royal Mail este o companie fanion a Angliei. A fost creată în urmă cu 500 de ani de Henric al VIII-lea. De 30 de ani guvernele britanice de toate culorile politice încearcă să privatizeze compania, fără succes până acum. Chiar şi durul premier Margaret Thatcher care a privatizat în anii 80 ai secolului trecut British Gas, British Airways, British Telecom şi alte zeci de companii de stat, a avut reţineri în a vânde Royal Mail, argumentând: “Nu sunt pregătită să privatizez capul Reginei” (efegia Reginei este logoul companiei). Guvernul actual spune însă că va merge până la capăt, iar Fallon afirmă că mai multe fonduri suverane, investitori instituţionali şi companii străine din Statele Unite , Canada şi chiar Quatar sunt intersate să cumpere poşta britanică.

Poşta română urmează să fie şi ea privatizată. În 2011, cifra de afaceri a Poştei române a scăzut cu 8,2%, la 1,2 miliarde de lei (280 mil. euro), în timp ce pierderile au crescut cu 50%, până la 183 mil. lei (42,5 mil. euro), conform da­telor publicate pe site-ul Ministerului de Fi­nanţe. Aproape o treime din cifra de afaceri a Poţtei este asigurată de serviciile de plată a pen­siilor.

Ineficienţa statului în administrare, ma­nagementul defectuos şi prevalarea interesului privat în faţa celui public scot la vânzare pachetul majoritar de acţiuni al Poştei, un colos cu 6.000 de oficii poştale. Termenul pentru depunerea ofertelor este 28 mai.

În regiune, statul ungar nu renunţă la operatorul de servicii poştale Magyar Posta, care obţine profit, cel polonez extinde monopolul poştei – Poczta Polsk, iar cel austriac face profit renunţând la un pachet minoritar de acţiuni. Statul român controlează 75% din capitalul Poştei, restul fiind deţinut de Fondul Proprietatea, iar prin privatizare vrea să renunţe la pachetul de control.


Categorii

1. DIVERSE, Acordul cu FMI, Razboiul impotriva Romaniei

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

5 Commentarii la “PRIVATIZAREA POSTEI ROMANE. Singurii din regiune care ne vindem serviciile postale

  1. Am inteles de la cineva din interior ca e vorba de interese ale clientelei politice de a vinde terenuri ,cladiri ,masini si alte bunuri din patrimoniul postei romane – banuiesc ca sa cam terminat fierul vechi de prin cele 1200 de intreprinderi si combinate

  2. da sa ajuns la fundul sacului si acum a ramas posta,minele in special rosia montana, hidrocentrale, C.F.R,dupa care urmeaza sa fim vanduti noi precum animalele

  3. “Singurii din regiune care ne vindem.”..sigur, pentru a imparti saracilor.

  4. Pingback: VAL DE CONCEDIERI IN ADMINISTRATIE SI COMPANIILE CFR ANUNTAT DE PREMIERUL PONTA [video]/ Seful FMI, Ch. Lagarde, ne cere “disciplina” si VINDEREA ultimelor COMPANII DE STAT - Recomandari
  5. Pingback: FMI: ASASINII ECONOMICI AI ROMANIEI. De ce ni s-a impus privatizarea CFR MARFA si CE JAF se pregateste la CUPRUMIN? [extrase video din Secvential si Jocuri de putere] - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare