Uniunea Europeana pregateste MONOPOLUL ASUPRA SEMINTELOR. Vom cultiva doar OMG? “Ne afundam intr-o directie mult mai irationala decat teroarea rosie!”

18-05-2013 5 minute Sublinieri

Terminator-Seeds-Canada11feb05

Gustul legumelor româneşti este pe cale să devină istorie şi asta pentru că seminţele pe care agricultorii le sădesc şi sunt din producţia proprie ar putea fi interzise în blocul comunitar, conform Digi24.

De vină este un proiect legislativ care impune folosirea seminţelor cu productivitate crescută şi rezistenţă mare, adică cele de tip hibrid. Măsura a stârnit deja revolta mai multor ONG-uri care apără drepturile micilor producători.

Fără doar și poate trăim vremuri ciudate. E destul de greu să înțelegi ce se întâmplă în condițiile în care constați, din ce în ce mai des, că bunul simț e considerat dubios și că, în scurt timp, e posibil să fie scos în afara legii.

[…]

De data aceasta vom vorbi despre agricultură, unul din domeniile în care țuțerii de la Bruxelles încearcă să pună ordine. Și nu orice fel de ordine, ci una care va avea ca efect întărirea (sau, mai bine spus, desăvârșirea) monopolului chimic asupra continentului. Pe scurt, Uniunea Europeană s-a hotărât să reglementeze modul în care sunt produse și comercializate semințele. Lucrând într-o conspirativitate aproape perfectă, Comisia Europeană a adoptat în 6 mai o serie de reglementări pentru întărirea sănătății și securității alimentare. În tot pachetul de măsuri s-a strecurat și o reglementare otrăvită, prezentată de mașina de marketing a Buxelles-ului în felul următor: „The package provides more simplified and flexible rules for the marketing of seeds and other plant reproductive material with the aim to ensure productivity, adaptability and diversity of Europe’s crop production and forests and to facilitate their trading”.Capcana este tocmai în cuvintele pe care le-am subliniat deoarece deschide larg ușa unui anumit tip de semințe, anume a celor care au o productivitate și o adaptabilitate sporite. Ghici ciupercă ce-i!

Dacă ar fi vorba numai despre acest element, probabil s-ar găsi mulți care să mă acuze că sunt obsedat de diversele teorii ale conspirației. Numai că, dacă ai puțină răbdare și cauți prin mecanismele infernale ale mașinăriei europene, dovezile vin mult mai repede și mult mai clar decât ți-ai putea imagina. Astfel, am aflat cu stupoare că încă din 24 februarie a.c. Directorate General for Health and Consumer a adoptat un draft de hotărâre care urmează să reglementeze producția de semințe. Conform acelui document, producția de semințe va fi reglementată uniform în toată Uniunea Europeană. Aceasta presupune certificarea fiecărui producător după reguli identice. Aici este întreaga chichiță! Dacă pentru multinaționalele care activează în acest domeniu certificarea va fi floare la ureche, pentru micul fermier care-și produce singur semințele va fi imposibil. Legislația este completată cu elemente cât se poate de radicale. Astfel, va fi interzisă comercializarea semințelor necertificate. Și, ca lucrurile să fie și mai limpezi, va fi interzis chiar și schimbul sau cultivarea unor specii care nu sunt livrate de către producătorii certificați. Imaginați-vă câte diversitate va exista atunci când întreaga piață europeană a semințelor va fi adjudecată de 2-3 producători multinaționali!

Probabil, în final, lucrurile vor lua o turnură dramatică atunci când UE va impune trasabilitatea semințelor. Acela va fi momentul în care vom constata că teroarea juridică practicată de producătorii de organisme modificate genetic asupra agricultorilor din SUA este floare la ureche pe lângă realitățile europene. O asemenea reglementare va obliga agricultorii europeni să probeze înainte de a vinde un produs că semințele provin de la o sursă autorizată. Astfel, fermierii se vor găsi în imposibilitatea de a-și cultiva propriile semințe deoarece, nu-i așa, acestea nu au „origine sănătoasă”. O aberație legislativă cum numai birocrații europeni pot genera.

[…].

Uniunea Europeană devine din ce în ce mai clar echivalentul „Fratelui cel mare”, cel care nu ne vrea decât binele. Un bine care va ajunge să ne sufoce și să ne mute într-o teroare extrem de greu suportabilă. Pentru noi, cei scăpați de influența nefastă a unui URSS tembel, e cu atât mai tragic să constatăm că, mult prea repede, ne afundăm într-o direcție de aceeași factură, însă cu mult mai irațională decât ceea ce a fost teroarea roșie. Sper să nu am dreptate!

Integral la SURSA

Un nou proiect de regulament propus la nivelul Uniunii Europene ameninţă cu dispariţia de pe piaţă a sute de mii de soiuri vechi – tradiţionale de seminţe, păstrate de sute de ani de ţărani. Asociaţiile Eco Ruralis – în sprijinul fermierilor ecologici şi tradiţionali şi Re.Generation alături de alte organizaţii internaţionale, reţele de ţărani, consumatori şi activişti se opun ferm propunerii de lege şi reclamă puternice conflicte de interese cu industria de seminţe. În data de 6 mai 2013, propunerea înaintată de Directoratul General Sănătate şi Consumatori (DG SANCO) va fi supusă la vot în Colegiul Comisarilor europeni.

Proiectul de lege înaintat de DG SANCO propune înlocuirea a 12 directive europene [i] printr-un act unic ce va reglementa comercializarea seminţelor şi a materialului de înmulţire vegetativă. Sub noul regulament, cerinţele pentru comercializarea tuturor tipurilor de material vegetal de reproducere (seminţe, material săditor, fructe etc.) vor fi înăsprite şi aplicate uniform în toate ţările membre ale Uniunii Europene. 

Această propunere legislativă este un atac la adresa biodiversităţii, inovării în agricultură şi tuturor ţăranilor, grădinarilor urbani şi conservatorilor de varietăţi vechi şi rare. Legea nu ar afecta doar agricultura, ci, implicit, şi consumatorii, ale căror opţiuni alimentare vor fi restrânse şi limitate doar la ceea ce ar oferi marile companii de agri-business.

Conform noului regulament, seminţele vechi, rare sau tradiţionale păstrate de sute de ani de ţărani nu prezintă suficientă puritate a materialului genetic, calitate şi siguranţă pentru consumatorii europeni, drept pentru care va trebui să se conformeze cerinţelor industriei biotehnologice. Astfel, varietăţile cu material genetic bogat şi divers sunt trimise în categoria de nişă numită „varietăţi vechi“, unde nu există spaţiu pentru adaptarea lor la schimbările climatice şi alte condiţii sau dezvoltarea de noi varietăţi.

Excepţiile pe care Comisia Europeană le prevede nu sunt decât praf în ochi, aplicându-se doar varietăţilor care au existat pe piaţă până în prezent. Toate celelalte varietăţi care nu demonstrează că au fost comercializate vreodată sau nu au o descriere oficială, cât şi soiurile provenite din acestea nu vor putea de acum încolo să intre pe piaţă. De asemenea, legea cuprinde o serie de aspecte injuste faţă de ţărani şi micii producători, precum birocraţie excesivă, etichetare, ambalare sau taxe. Mai mult, importante aspecte practice privind implementarea regulamentului sunt desemnate ca „acte delegate“, adică ar urma să fie stabilite ulterior votării, în cadrul unor comitete şi departe de un proces democratic.

Un alt lucru îngrijorător şi controversat îl reprezintă conflictul de interese în care se află expertul care a scris proiectul de regulament. Isabelle Clement – Nissou, expertul delegat la Bruxelles de guvernul francez pe lângă DG SANCO, a deţinut anterior funcţia de director pentru relaţii internaţionale în cadrul GNIS, o organizaţie privată, comercială, reprezentând industria de seminţe. Această situaţie încalcă explicit regulamentul privind experţii detaşaţi pe lângă Comisia Europeană [ii].

Asociaţiile Eco Ruralis şi Re.Generation se opun categoric acestei legi profund nedemocratice şi solicită comisarilor europeni respingerea ei. Politicile agricole trebuie să se bazeze pe punerea ţăranilor la baza lanţului alimentar, construind o economie rurală puternică şi vibrantă. Legile care îi exclud pe ţărani de pe piaţă, împreună cu soiurile lor locale, vechi din bătrâni, promovează un sistem alimentar bazat pe dominarea pieţei de către marile companii.

„Ţăranii care îşi multiplică propriile seminţe de zeci de ani şi produc hrană sănătoasă şi diversă sunt consideraţi de companii drept principalul concurent pe piaţă. Din acest motiv, industria încearcă înlăturarea noastră şi perpetuarea monopolului său asupra întregului sistem alimentar. Cu noua lege, vom deveni delicvenţi, dacă vom merge la piaţă cu soiurile noastre de roşii, păstrate cu sfinţenie de la părinţii noştri.“, a declarat Nicolae Lalu, ţăran preocupat de soiuri tradiţionale, din partea asociaţiei Eco Ruralis.

În calitate de consumatori, beneficiem imens de pe urma nenumăratelor posibilităţi pe care natura le creează. Această lege împinsă de companiile de agri-business, practic, ne spune că ceea ce natura ne-a dat de atâtea mii de ani nu este o hrană sigură şi sănătoasă şi, de aceea, trebuie să ne lăsăm uşile deschise hranei produse în laborator. Nu trebuie să acceptăm produse care ne transformă în bolnavi cronici, ci să sprijinim cei 4 milioane de ţărani pe care România îi are şi să dezvoltăm, astfel, un sistem alimentar bazat pe mâncare locală, sănătoasă şi gustoasă.“, a declarat Raluca Dan din partea Re.Generation.

Pentru mai multe informaţii, vă rugăm luaţi legătura cu:
Raluca Dan – membru Re.Generation – 0743 518 245, raluca@re-generation.ro
Nicolae Lalu – membru Eco Ruralis – 0761 509 112, ecoruralis@gmail.com

=================
i
Directiva Consiliului 66/401/CEE privind comercializarea seminţelor de plante furajere
Directiva Consiliului 66/402/CEE privind comercializarea seminţelor de cereale
Directiva Consiliului 2002/53/CE privind Catalogul comun al soiurilor de plante agricole
Directiva Consiliului 2002/54/CE privind comercializarea seminţelor de sfeclă
Directiva Consiliului 2002/55/CE privind comercializarea seminţelor de legume
Directiva Consiliului 2002/56/CE privind comercialoizarea cartofilor se sămânţă
Directiva Consiliului 2002/57/CE privind comercializarea seminţelor de plante oleaginoase şi pentru fibre
Directiva Consiliului 68/193/CE privind comercializarea materialului de înmulţire vegetativă a viţei de vie
Directiva Consiliului 1998/56/CE privind comercializarea materialului de înmulţire vegetativă a plantelor ornamentale
Directiva Consiliului 92/33/CEE privind comercializarea materialului săditor de legume
Directiva Consiliului 2008/90/CE privind comercializarea materialului de înmulţire şi plantare fructiferă
Dorectiva Consiliului 1999/105/CE privind comercializarea materialului forestier reproducător

ii
Decizia Comisiei din 12.11.2008 de stabilire a normelor privind experţii naţionali detaşaţi şi experţii naţionali în formare profesională pe lângă serviciile Comisiei: http://ec.europa.eu/civil_service/docs/regime_end_ro.pdf

bigbrother


Categorii

1. DIVERSE, Agricultura/ Satul romanesc, Organisme modificate genetic (OMG), Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

13 Commentarii la “Uniunea Europeana pregateste MONOPOLUL ASUPRA SEMINTELOR. Vom cultiva doar OMG? “Ne afundam intr-o directie mult mai irationala decat teroarea rosie!”

 1. Totul este o consecinta a idolatriei, a omului care se inchina la idolul om.

  Am citit mai demult, despre cateva cuvinte spuse de un preot sau calugar, si anume ca, pe masura ce se implinesc vremurile, oamenii vor ajunge la asa o cadere, incat vor incerca sa inlocuiasca ceea ce a creat Dumnezeu, cu propria lor “creatie”.

  Orice ar fi descoperit omul, daca ii multumeste lui Dumnezeu, constient fiind ca numai cu ajutorul lui Dumnezeu a descoperit acel lucru si il foloseste pentru a face binele, este binecuvantat.
  Dar, daca incepi sa spui ca “eu” sunt cel destept, ca “eu” sunt ceva sau cineva … gata, s-a terminat totul. Cazi in patima mandriei, a egoismului si ajungi mai rau ca dobitoacele.

 2. Am ramas fara cuvinte. Interzicerea becurilor cu incandescenta e un lucru insignifiant fata de asta. Ce mai urmeaza?

 3. doar stim ft. bine ca se urmareste decimarea populatiei planetei

 4. Ce mai defilau romanii acum cativa ani cu steagurile UE pe masini la ”aderare”, acum primim ce meritam, si asta e doar inceputul dictaturii

 5. Sa nu le ajute Dumnezeu satanistilor care conduc Europa si Romania.

 6. Pingback: Proteste fata de SEMINTELE MODIFICATE GENETIC ale gigantului american MONSANTO - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 7. Pingback: MONSANTO renunta la piata EUROPEI OCCIDENTALE... pentru a se concentra pe EUROPA de SUD-EST/ SUA exporta grau modificat genetic NEOMOLOGAT - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 8. Pingback: Uniunea Europeana IMPOTRIVA MICULUI PRODUCATOR AGRICOL. Seminte doar de la CORPORATII/ Micii crescatori de animale, sufocati de impozite, avize, certificate si ...CARDURI ELECTRONICE de acces in piata - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 9. Pingback: Parlamentul a votat cultivarea ORGANISMELOR MODIFICATE GENETIC (OMG) in arii naturale protejate! Va fi Romania “GRANARUL OMG” al Europei? Ne transformam si in “desertul verde” Monsanto… - Recomandari
 10. fratilor..asta este sfarsitul…pune ti mana cu totii si opriti seminte ca vor fi aur curat peste cativa ani..Doamne fereste si apara..chiar asa pe fata sa le faca??????????????

 11. Pingback: Consilier prezidential despre “STRATEGIA BASESCU” PE AGRICULTURA. Romania ar trebui sa devina MARE PRODUCATOR REGIONAL prin cultivarea …ORGANISMELOR MODIFICARE GENETIC - Recomandari
 12. Pingback: Vom trai intr-o Romanie modificata genetic? - Recomandari
 13. Pingback: ORGANISMELE MODIFICATE GENETIC: UE lasa statelor nationale decizia de autorizare sau de interdictie/ “Gandul” raspunde prin PROPAGANDA MONSANTO - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare