Mircea Platon despre adevaratul butoi cu pulbere al Europei: GERMANIA

28-05-2013 2 minute Sublinieri

merkel-germania-ue

Guvernarea USL pare a fi inspirată de romanele lui Sadoveanu despre locuri în care nu se întâmplă nimic. Decât dureri înăbuşite şi drame sentimentale ascunse. Lipseşte, după cum a remarcat şi dl Dinu C. Giurescu, orice viziune curajoasă, de amploare. E o guvernare provincială în sensul de periferică interesului naţional. Ar putea fi însă o guvernare „provincială” în sensul de guvernare preocupată de revitalizarea economică şi culturală a României profunde, dedicată interesul naţional şi refractară la cerinţele centrului imperial al GEUrmaniei. Din păcate, guvernarea USL e, ca şi discursul public din România, acordată în cheia timidităţii în relaţile cu mandarinatul teutono-bruxellez. 

Tonul acestei timidităţi a fost dat cu ocazia referendumului din vara lui 2012, când presa pro-băsistă şi  filobăsiştii globali i-au atacat pe adversarii Preşedintelui drept “anti-europeni”, “naţionalişti”, “fascişti” ş.a.m.d. Cu acea ocazie, oamenii de casă ai Preşedintelui Băsescu şi trusturile de presă fidele Cancelarului Merkel au făcut tot ce le-a stat în putinţă pentru a stabili o relaţie clară între discursul anti-austeritate/eurosceptic – critic la adresa agresiunii politice şi economice germane asupra ţărilor din Sudul şi Estul Europei – şi o aşa-zisă „derivă totalitară” fascistă, comunistă sau fascisto-comunistă.

Valenţele neofasciste ale supremaţiei economice şi ofensivei politice germane asupra Europei au rămas ne-explorate de presa română. Ideologii neoliberali şi creştin-democraţi filo-germani au susţinut –butonaţi de la centru prin intermediul fundaţiilor germane de genul Hans Seidel sau Konrad Adenauer – discursul de „austeritate” german şi au cântat în struna supremaţiei de caracter care ar fi stat la baza „miracolului” economic german. Dreapta neoliberală a vânturat drept analize economice câteva dintre cele mai reacţionare clişee ale anilor 30 referitoare la „hărnicia” germană şi la „lenea” şi „corupţia” Sudului. Dinspre dreapta neolegionară românească s-au auzit chiar murmure de satisfacţie la ideea că Germania redevine forţa conducătoare a Europei. 

Din păcate, nu doar extrema dreapta românească juisează vinovat, ci şi extrema dreaptă germană. Recent, la Munchen, a început procesul membrilor grupării neonaziste germane “Subterana Naţional-Socialistă”. Această mişcare de „rezistenţă” nazistă a ucis, între 2000 şi 2007, opt cetăţeni germani de origine turcă, un grec şi o poliţistă germană. Meseriile victimelor? Un vânzător de flori, un băcan, un croitor... Vânzătorul de flori Enver Simsek a fost găsit zăcând într-o baltă de sânge în spatele camionetei sale, printre crizanteme, flori ale soarelui şi crini. Avea craniul şi toracele ferfeniţite de opt gloanţe trase de la mică distanţă.

Puse în faţa unor asemenea grozăvii, poliţia şi serviciile de securitate germane au refuzat să dea curs informaţiilor care indicau responsabilitatea organizaţiei neonaziste pentru cele 10 crime (plus două atentate cu bombă şi 15 spargeri de bănci). Directorul serviciului de informaţii interne al Germaniei a demisionat în iulie 2012 după ce a ieşit la iveală că subordonaţii săi au distrus dosare referitoare la acest caz. 

În schimb, vreme de 13 ani, autorităţile germane au pus crimele pe seama unor grupări „naţionaliste” din Turcia sau de aiurea. Rasismul domestic german, alimentat şi de discursul arogant şi inconştient al multor politicieni şi publicişti de (centru-)dreapta germani, a fost, vreme de 13 ani, trecut cu vederea ca posibilă cauză a valului de crime.

Nu e greu de văzut în sordida reacţie a autorităţilor germane faţă de aceste crime un reflex al modului în care înţelege Germania să administreze criza politică şi economică a Uniunii Europene de azi. Conform Berlinului, toată Europa e de vină pentru criză, doar Germania nu. Şi cum ar fi, când nemţii sunt atât de harnici, austeri şi civilizaţi. Oricine se opune acestor supraoameni nu poate fi decât un sub-om: un barbar, un fascisto-comunist, un naţionalist, un izolaţionist şi un spirit anti-european. 

Analiştii limbuţi (limbicii) care cu ocazia referendumului şi a alegerilor vedeau doar fascism şi xenofobie pe toate gardurile politice ale României anti-băsiste tac chitic când vine vorba, nu de hitlerismul de ieri, ci de neonazismul de azi al Germaniei. Ziarul România liberă a publicat un revoltător articol intitulat “Beate Zschäpe, terorista cu origini româneşti care a îngrozit Germania. Având în vedere că Beatte Zschäpe s-a născut la Jena, în RDG, în 1975, din tată necunoscut şi dintr-o mamă care a fost căsătorită de mai multe ori, rădăcinile româneşti ale Beatei Zschäpe constau în gametul putativului ei tată român. E o viziune biologistă asupra identităţii unei fiinţe umane perfect compatibilă cu rasismul asasinei.

România liberă e proprietatea unei societăţi deţinute în proporţie de 50% de trustul de presă german Westdeutsche Allgemeine Zeitung (WAZ), care are în portofoliu 300 de publicaţii europene şi se află astfel într-o poziţie privilegiată pentru a influenţa percepţia europenilor asupra Germaniei. În acest caz, a ales să prezinte o problemă care ţine de cultura politică germană drept una care aruncă o lumină nefavorabilă asupra României. Vă imaginaţi ce s-ar fi întâmplat dacă ceva asemănător crimelor de mai sus s-ar fi petrecut în România, sub guvernare USL?

Istoria ultimului secol ne arată că nu Balcanii, ci Germania e butoiul cu pulbere al Europei. Lucru cu atât mai adevărat cu cât, în prezent, şi butoiul, şi pulberea, şi chibriturile sunt fabricate în Germania. 

mp


Categorii

1. DIVERSE, Articolele saptamanii, Germania, Mircea Platon, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

16 Commentarii la “Mircea Platon despre adevaratul butoi cu pulbere al Europei: GERMANIA

  1. In mai multe emisiuni la Trinitas TV s-a vorbit despre dictatura eficientei si a performantei. La o alta emisiune s-a vorbit daca toti trebuie sa fim super-performanti.

    Ce se intampla cu cai care nu pot performa ?
    Ii exterminam dupa model nazist care nu difera prea mult dupa modelul neo-.liberal americano-occidental cu radacini pana la ideologia lui Darwin?

    Dar le nivel de popoarea ?

    Aici doresc sa vad cum abordeaza problema domnul Mircea Platon.
    Din perspectiva invataturii Sfintilor Parinti, la Trinitas s-au facut unele precizari; un pic “dialogal”.

  2. Lucrurile nu-s roze in Germania. Sau in oricare alta tara a Occidentului. Asta o stim. Putini, dar destui. Chestiunile care se intampla acum insa depasesc puterile vreunui stat national. De aceea, cred ca Germania e doar o unealta. Si cand spun Germania, ma refer la conducerea politica a acestei tari. Ca si cum in gradina ei ar fi fost aruncata noua “pisica” internationala. Sigur ca problemele rasiste n-au aparut ieri; dar ele sunt doar un efect. Problema este cauza. Am vazut destui germani care stau toata ziua la baut in carciumile de la gara – band banii ajutorului de stat – si injurandu-i pe est-europenii veniti la munca in Germania. Care est-europeni fac munca pe care acei germani amintiti mai sus nu au “curajul” sa o faca. De ce sa lucreze pentru 1000 E, cand pot lua pe de-a moaca 800 de la stat ? Politica incurajeaza lucrurile acestea. Asa se face ca deja avem de-a face in multe cazuri cu tari “transnationale”; bunaoara, mergand intr-un McDonald din Londra, ai impresia ca esti undeva in Orientul Mijlociu. Singura diferenta e ca in Londra se (mai) vorbeste engleza. Toate tarile care au avut sau au un curs economic ascendent in ultimii ani, au patit la fel. Sunt zone in Germania de Est in care te simti ca in Camerun (nu am nimic impotriva acestor chestiuni, dau doar detalii filtrate de ochiul privitorului). Poate are cineva “sus” oarece interes legat de aceste reactii rasiste, de vreme ce sunt cumva provocate si mentinute…

  3. “România (liberă) e proprietatea unei societăţi deţinute în proporţie de 50% de :
    a) trustul de presă german Westdeutsche Allgemeine Zeitung (WAZ)”
    b) si lista poate continua

    Q: si trustul WAZ este proprietatea carei retele de interese ?
    Cinste lor, isi urmaresc interesele.

  4. @c2,
    “cinstea” nu poate fi asociata unuia/unora cu interese meschine. Concluzia ta e o contradictie in termeni ca sa nu mai spun ca nu are nimic crestin (cum s-ar cuveni)in ea.

  5. Se poate face multa filozofie pe tema dezvoltarii Germaniei,insa nu mai necesar sa discutam despre eficienta dedicata si constienta a muncitorului german.Ca multe lucruri s-au facut cu carca turcilor,precum la francezi s-a facut cu cea a arabilor,acesta este un alt discurs.
    Insa spiritul german vazut ca “ordnung und disziplin” ramane,la fel si ca cel francez recunoscut ca “finesse”.

  6. …daca nu era Planul Marshall nu am fi discutat acum in nuantele si tonurile acestea!
    Se pare astfel ca Germania cam uita istoria riscand sa repete intr-un fel sau altul greselile trecutului!

  7. Pingback: UNIUNEA EUROPEANA ANTI-EUROPA/ Sfatul unui economist laureat cu Nobel catre Romania: IESITI DIN UE!/ "Euro-iobagii" GERMANIEI/ Propaganda austeritatii: CEA MAI MARE MISTIFICARE DIN ISTORIE - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  8. Pingback: Radu Golban despre Romania in CAMASA DE FORTA a UE, la emisiunea "Jocuri de putere" [VIDEO] - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  9. Pingback: Mircea Platon: Cat timp stam la mana marilor puteri, ele isi vor plati politele pustiindu-ne holdele - Recomandari
  10. Pingback: GERMANIA AGRESIVA. “Der Spiegel” sterge pe jos cu Grecia, “CERSETORUL EUROPEI”, europarlamentar crestin-democrat AMPRENTAREA ROMANILOR - Recomandari
  11. Pingback: RADU GOLBAN despre AMPRENTAREA SI UMILIREA romanilor, Elmar Brok si Germania in Europa, PSEUDO-ELITA ROMANEASCA dusmanoasa fata de propriul popor (VIDEO) - Recomandari
  12. Pingback: MERKEL vrea “DREPTATE SOCIALA” si consolidarea STATULUI ASISTENTIAL – dar doar pentru Germania. Periferiile vor servi in continuare neoliberalism salbatic - Recomandari
  13. Pingback: Mircea Platon despre ONG-URILE DRONA EURO-ATLANTICE SI NATIUNILE DE UNICA FOLOSINTA. Cum a fost inlocuita ingineria sociala a COMUNISMULUI cu cea a NEOLIBERALISMULUI - Recomandari
  14. Pingback: RESURECTIA NEONAZISMULUI IN GERMANIA?/ Grecia: radicalii de la SYRIZA tot mai aproape de guvernare - Recomandari
  15. Pingback: EUROPA OLIGARHICA: imperiul in care poparele periferice sunt dominate de Germania/ PODEMOS – “Syriza” Spaniei reuseste o manifestatie uriasa [VIDEO] | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare