Ministrul Dan Nica anunta o noua BAZA DE DATE ce unifica informatiile de STARE CIVILA

2-06-2013 2 minute Sublinieri

birocratia digitala

Certificatele de naştere se vor putea elibera peste doi ani direct de la spital. Părinţii nu vor mai fi nevoiţi să se plimbe cu toate actele în original pe la Primărie pentru a obţine certificatul odată cu implementarea noului sistem naţional de eliberare a certificatelor de stare civilă, a explicat duminică Dan Nica, ministrul pentru Societatea Informaţională, la emisiunea “După 20 de ani“, difuzată de ProTV şi pe voyo.ro.

“Vom avea sistemul naţional de eliberare a certificatelor de stare civilă. Deci certificatul de naştere se eliberează la orice spital din România, la orice primărie. Eşti părinte, te bucuri că ţi-ai născut copilul, ai uitat de partea de birocraţie. Te duci la spital cu cartea de identitate, toate actele – certificate de naştere, de căsătorie – se află într-o bază centrale de date”, a arătat ministrul.

Programul urmează să fie scos la licitaţie şi presupune scanarea tuturor actelor de stare civilă din România, din ultimii 100 de ani. Nica estimează că procesul va dura în jur de un an şi jumătate.

Potrivit acestuia, funcţionarii din primării vor avea parolă la un sistem securizat de acces care permite, în momentul în care cetăţenii ajung la ei cu diverse probleme, să le găsească imediat certificatele de naştere, de căsătorie. “Nu mai multiplici la xerox, nu mai umbli cu certificatul ăla, că trebuia să te duci cu originalul: S-a terminat”, a arătat ministrul.

Dan Nica a fost invitatul special al ediţiei de duminică a emsiunii “După 20 de ani”, difuzată de ProTV şi pe voyo.ro. El a mai vorbit despre devalizarea Poştei, eşecul privatizării companiei, salariile directorilor din companiile de stat, precum şi despre proiectele derulate de ministerul pe care îl conduce.

Nota noastra:

Se pregateste o baza de date care unifica toate informatiile personale din categoria starii civile (certificat de nastere, de casatorie, deces, buletin, rezidenta). Propaganda oficiala este ca sistemul ajuta la de-birocratizare – nu e nicio noutate aici, este doar aceeasi placa reluata de autoritati. Nu pare clar de ce e nevoie de scanarea tuturor actelor civile din ultima suta de ani. E un demers gigantic si e foarte probabil sa nu fie realist termenul dat iar pretinsele beneficii (inlesnirea unor proceduri birocratice) sa fie complet depasite de costuri (mafiile “digitale” abia asteapta sa mai dea un tun) si de riscurile legate de digitalizarea administratiei de stat.

Dincolo de propaganda, aceasta masura este, insa, doar o etapa din construirea unui nou sistem digital in care se va sti totul, pentru ca date altadata disparate vor fi acum unificate si actualizate. Astfel incat se vor putea construi profile personale, eventual imbogatite cu date biometrice, se vor putea face predictii si patternuri comportamentale etc. Adaugati la acestea informatiile pe care Legea Big Brother le-a pus la dispozitia statului, respectiv mailurile si telefoanele. 

*

 


Categorii

1. DIVERSE, Guvernarea electronica (E-GUVERNARE), Opinii, analize

Etichete (taguri)

, , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

6 Commentarii la “Ministrul Dan Nica anunta o noua BAZA DE DATE ce unifica informatiile de STARE CIVILA

  1. Nu de-birocratizare, ci super-birocratizare.

  2. Vom vedea!
    Pana una, alta…tichia de margaritar ne mai trebuia…paradoxal la romani, la fel ca si in cazul masinilor unde, in ciuda saraciei, au o densitate mare pe m2 – si zac (in fata blocului sau pe trotuare, ori in statiile de parcare) masini ultimul bau-bau (multe 4×4), iar in trafic – mergandu-se bara la bara …asa si-aici: rupti in fund, cu economie zero (cu o industrie distrusa si o agricultura de sub-zistenta) purcedem la tot felul de baze de date ”meseriase”, care vor reunii TREI IN UNUL (sau 5/6 in unul)!

    Sa traiesc, s-o vad si p-asta!

    Ce vor face autoritatile in privinta celor care si-au pierdut casa, masa….cersetorii, aurolacii si altii care, fiindca n-au carte de identitate pentru ca n-au domiciliu stabil (nu sunt luati in spatiu de nimeni, nicaieri), ei, practic – neexistand ca cetateni ai tarii asteia, n-ai ce sa le faci, chiar daca sunt vizibili – in carne si oase…

  3. Unii habar n-au cui slujesc. Se gudura pe langa stapanii lor la gandul ca li se va da dreptul sa “smenuiasca” un anumit procent din banii alocati pentru proiect.

  4. Nici nu vreau sa ma gandesc unde se va ajunge. Multe date cu caracter personal deja se gasesc pe internet. Este si un program care poate fi gasit pe net ce contine o multitudine de CNP-uri cu nume si adrese, infromatii care s-au scurs din baza de date de la evidenta populatiei din Bucuresti.
    VA dati seama unde se va ajunge cand vor fi stocate electronic inclusiv informatiile cu diagnosticele pacientilor si alte asemenea data importante care pot incapea pe mana unor nemernici.

    Si iata cum aceste date cu caracter personal sunt puse la indemana oricuiŞ
    http://www.cotidianul.ro/israelul-controleaza-si-datele-personale-ale-romanilor-156386/
    Prin urmare cand va veni antihristul va gasi totul pregatit, nu va mai sta sa caute stranga date ci ii va avea pe toti indosariati la gramada cine va misca in front va fi anihilat…

    Din 1978, de cand au inceput sa fie indosariati oamenii de bolsevici, alocandu-li-se cate un CNP si fiind numerotati ca niste obiecte de inventar, lumea parca s-a inrauit. Inainte era si mai mult respect intre oameni si lumea traia mai simplu. In ziua de azi pentru multi viata semenilor nu mai inseamna nimic. Prin moda de a fi remarcat cu orice pret, dorinta de afirmare, din lipsa unei constiinte a respectului reciproc si a pretuirii intre semeni s-a nascut aceast sistem monstruos si meschin al zilele noastre. Omul zilelor noastre intr-atat s-a demonizat incat este capabil sa calce peste cadavre ca sa concureze eficient, pentru a se afirma, a parveni, a-si atinge scopurile.

    De asta sunt drepturi, drepturi si iar drepturi peste tot. Majoritatea stiu ca au drepturi insa de responsabilitati in raport cu ceilalti nimeni nu vrea sa auda.

    Ce frumoasa era Romania de alta data !
    Am rude, care inca traiesc, din batrana generatie de dinaintea instaurarii regimului comunist, o matusa foarte batrana, dar in felul cum se poarta si cum gandeste cu totul diferit, cand o asculti ai impresia ca este din alta lume, oameni cu o frumusete rara prin simplitatea lor, care se poate constata dar nu si descrie. Acesti batrani sunt acea lume aparte, cu care, noua, ne-a fost intrerupta legatura si de aceea am ajuns in situatia in care ne aflam azi ca neam, pentru ca nu mai avem continuitate, cum bine spunea Tudor Gheorghe.

  5. @IL:

    Si iata cum aceste date cu caracter personal sunt puse la indemana oricuiŞ
    http://www.cotidianul.ro/israelul-controleaza-si-datele-personale-ale-romanilor-156386/
    Prin urmare cand va veni antihristul va gasi totul pregatit, nu va mai sta sa caute stranga date ci ii va avea pe toti indosariati la gramada cine va misca in front va fi anihilat…

    Ne-am plictisit deja 🙂 de cate ori am atras atentia asupra acestui HOAX:

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2011/03/06/usa-deschisa-internationalizarii-datelor-personale-despre-o-decizie-a-comisiei-europene-implicatiile-reale/

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare