VIDEO: Inundatiile din GERMANIA si UNGARIA – de proportii istorice, catastrofale. CENTRUL BUDAPESTEI INVADAT DE APE, MII DE OAMENI EVACUATI

9-06-2013 3 minute Sublinieri

  • HotNews:

VIDEO Inundatiile din Europa: Evacuarile continua in Germania, Ungaria se pregateste pentru “‘cele mai grave inundatii din toate timpurile” (sambata, 8 iunie)

Mai multe localitati din estul Germaniei, amenintate de revarsarea fluviului Elba, au fost evacuate in ultimele 24 de ore, in conditiile in care nivelul apelor a continuat sa creasca sambata, anunta Agerpres. In landul Saxonia-Anhalt, au fost evacuati circa 8.000 de locuitori ai comunei Susigke, din cauza unei brese in dig, a precizat Pia Leson, purtatoare de cuvant a celulei de criza. In Gross Rosenburg, comuna situata la confluenta dintre Elba si raul Saale, localnicii au fost indemnati sa-si paraseasca imediat locuintele, amenintate de revarsarea apelor Elbei. La randul ei, Ungaria continua sa-si consolideze sambata dimineata digurile, pregatindu-se pentru “cele mai grave inundatii din toate timpurile“, potrivit premierului Viktor Orban.

Circa 4.500 de soldati, ajutati de mii de voluntari, continua sa consolideze digurile in special in zona localitatilor Bitterfeld si Magdeburg. In Bitterfeld a fost evacuat un spital, amenintat de o ruptura intr-unul din diguri, in timp ce la Magdeburg, unde mai multe drumuri se afla sub ape, autoritatile au decis evacuarea mai multor centre pentru persoane in varsta.

Situatia ramane “extrem de tensionata” la Muhlberg, in landul Brandenburg, potrivit lui Ines Filohn, un purtator de cuvant al politiei regionale. Aceasta localitate, situata pe malurile Elbei, a primit in ultimele 24 de ore ajutorul unor efective militare. Majoritatea celor 4.000 de locuitori, care numara numeroase exploatari agricole, au fost evacuati miercuri si joi spre un centru de primire.

La randul ei, Ungaria continua sa-si consolideze sambata dimineata digurile, pregatindu-se pentru “cele mai grave inundatii din toate timpurile“, potrivit premierului Viktor Orban.

Trei comune situate in amonte de Budapesta sunt izolate de vineri din cauza apelor. In cursul noptii trecute un sat cu 1500 locuitori, situat la 115 km vest de Budapesta, a fost evacuat din precautie, dupa ce digul care il protejeaza a fost slabit de o alunecare de teren.

La Budapesta, unde viitura ar urma sa ajunga luni, nivelul Dunarii era sambata dimineata la ora 09.00 GMT de 8,55 m, recordul istoric fiind de 8,60, in 2006. Primarul Istvan Tarlos a dat asigurari sambata dimineata ca nivelul apei nu va depasi 9 metri, aceasta fiind cota maxima asteptata de hidrologi.

In schimb, la granita cu Austria, la Rajka, nivelul fluviului scazuse considerabil sambata dimineata, la 5,96m de la 6,46 in ajun.

In Austria, ca si in Republica Ceha, care au platit cel mai greu tribut – patru decese in Austria si 10 in Cehia -, apele continuau sa scada sambata si operatiunile de curatare erau in progres. Totusi, autoritatile din ambele tari au mentinut apelul la vigilenta, intrucat duminica si luni sunt asteptate noi precipitatii.

Inundatiile care au lovit Europa centrala si de est incepand de la sfarsitul saptamanii trecute s-au soldat in total cu cel putin 17 morti si mai multe persoane sunt inca date disparute, iar pagubele ar putea fi la fel de mari ca la amplele inundatii care au afectat regiunea in 2002.

VIDEO Inundatiile din Europa: Germania se confrunta cu o “catastrofa nationala”. Dunarea a atins niveluri-record in Ungaria (duminica, 9 iunie)

Dunarea a atins la primele ore ale zilei de duminica un nivel record de 8,83 metri la Budapesta, in timp ce digurile de protectie ridicate pe cursul fluviului in Ungaria rezista. Cel mai inalt nivel al fluviului in capitala tarii vecine este asteptat sa fie atins insa luni dimineata, potrivit AFP. La randul sau, Germania se confrunta cu cele mai grave inundatii din ultimii 10 ani. Mii de oameni au fost evacuati. Gerda Hasselfeldt, deputat al partidului conservator CSU, a vorbit despre “o catastrofa nationala”.

UPDATE (ora 18:15): Dunarea a atins 8,90 de metri duminica la Budapesta. Digurile de protectie pe fluviu au rezistat pana acum, iar autoritatile spun ca nu se mai asteapta la cresteri semnificative.

  • Ungaria: Niveluri-record ale Dunarii, 1.000 de persoane evacuate

Dunarea a atins duminica la Budapeste nivelul-record de 8,83 metri, in conditiile in care la precedentele precipitatii insemnate, in anul 2006, Dunarea a atins  8,60 metri in capitala Ungariei.

“Varful se apropie de centrul tarii, ne asteapta doua zile extrem de importante”, a declarat duminica premierul Viktor Orban la Esztergom (circa 50 de km nord-vest de Budapesta), unde si-a petrecut noaptea. “Trebuie ca acum sa ne adunam toata forta”, a mai spus el, adaugand ca Parlamentul ar urma sa aprobe luni prelungirea starii de urgenta, potrivit MTI, citat de Agepres.

Sambata dupa-amiaza, aversele puternic au determinat o crestere a nivelului apelor de 30-50 cm in centrul zonei Buda timp de cateva ore, din cauza canalizarilor infundate, insa apa a fost repede pompata in fluviu.

Voluntari si personal anticatastrofa au lucrat 24 de ore din 24 in vestul si nord-vestul tarii, unde toate recordurile privind nivelul apei au fost depasite sambata. Cu toate acestea, nivelul apei a inceput sa scada in vestul tarii.

Circa 1.000 de persoane au fost evacuate in intreaga tara, ca masura de precautie.

Trei sate, Pilismarot, Domos si Kisorszi, sunt in continuare izolate si sunt aprovizionate cu barcile. La Domos, satul nici macar nu a mai amanat scrutinul pentru alegerea unui nou primar.

Din moment ce scaderea nivelului apei va fi lenta, fortele de protectie a digurilor vor parasi abia joi judetul Gyor-Moson-Sopron.

Descresterea Dunarii la Budapesta ar urma sa dureze 7-8 zile, malurile putand fi din nou practicabile abia cand nivelul apei va reveni la 6,50 metri.

  • Deputat german: Catastrofa nationala

In Germania, mii de membri ai echipelor de salvare, militari si voluntari lupta duminica impotriva celor mai puternice inundatii din ultimii peste zece ani din Germania, care au fost calificate drept ‘catastrofa nationala’ de o deputata si care au determinat evacuarea a mii de persoane, potrivit AFP.

Atentia se concentreaza pe orasul Magdeburg (landul Saxonia Superioara), ale carui imprejurimi sunt acoperite de apa murdara a fluviului Elba, venita din Cehia in urma importantelor precipitatii de saptamana trecuta. Nivelul fluviului la Magdeburg a atins duminica dimineata 7,45 m, cu mult peste nivelul normal de 2 m si de asemenea superior nivelului de la ultimele inundatii majore, din 2002, au precizat autoritatile locale.

Aproape 3.000 de locuitori au fost evacuati din cartierul Rothensee, unde sute de militari lucreaza la intarirea unui dig care protejeaza o instalatie electrica cruciala pentru a preveni noi intreruperi de curent in oras.

Alte cartiere au fost evacuate in apropiere de Barby, la confluenta Elbei cu raul Saale. La cativa km departare, o parte din cei 8.000 de locuitori din Aken si-au parasit domiciliul la bordul unor vehicule militare sau ambulante.

Presedintele german Joachim Gauck urmeaza sa se deplaseze duminica in orasele afectate de inundatii in Saxonia si Saxonia Superioara si sa participe la o slujba religioasa cu echipele de salvare si localnici la Halle.

Guvernul condus de cancelarul Angela Merkel pregateste o reuniune de criza cu liderii de landuri pentru a discuta repartizarea costurilor inundatiilor, potrivit editiei cotidianului Leipziger Volkszeitung care va aparea luni.

“Ne confruntam cu o catastrofa nationala”, a declarat, citata de cotidianul amintit, Gerda Hasselfeldt, deputata CSU de Bavaria, o alta regiune puternic afectata de inundatii.

Orasul bavarez Passau a suferit de pe urma cresterii nivelului apelor pe Dunare si pe doi dintre afluentii sai care se intalnesc in acest oras, la frontiera cu Austria.

Cresterea cotelor Dunarii a afectat de asemenea Austria si Slovacia, iar in prezent loveste Ungaria, unde cel mai ridicat nivel este asteptat in cursul noptii de duminica spre luni la Budapesta.




Legaturi:


Categorii

1. DIVERSE, Dezastre, calamitati, Video

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

3 Commentarii la “VIDEO: Inundatiile din GERMANIA si UNGARIA – de proportii istorice, catastrofale. CENTRUL BUDAPESTEI INVADAT DE APE, MII DE OAMENI EVACUATI

  1. Oare nu spunea Parintele Elpidie ca natura se va revolta.. Atatea schimbari bruste de clima, ploi, etc..

  2. Hristos a inviat!

    @ Petru:

    Mare dreptate! Dumnezeu sa ne apere!

  3. @ Petru:

    Se revolta de mult, de cand omul a atentat luciferic la randuiala pusa in ea de Facator. Acum din ce in ce mai mult, bineinteles, dupa cum e si profetit. La ce sa ne asteptam? Dar dupa ape trebuie sa vina si FOCUL pentru pacatele impotriva firii…

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare