DUNAREA provoaca inundatii catastrofale, atinge niveluri istorice si determina STARE DE URGENTA in tarile europene pe care le traverseaza (VIDEO, FOTO)

5-06-2013 5 minute Sublinieri

Europa Centrală se luptă în continuare cu inundațiile. Bilanțul ultimelor zile indică opt morți și nouă dispăruți, în timp ce orașe din Republica Cehă, Germania, Austria și Ungaria au decretat stare de urgență din cauza riscului de inundații. În România, specialiștii hidologi susțin că debitul Dunării este în creștere, urmând să ajungă în jurul valorii de 10.500 metri cubi pe secundă, în zilele de 13-15 iunie.

Lavinia Frimescu, specialist la Institutul Naţional de Hidrologie, a declarat pentru ZiuaNews, că este exclus să se repete situația din 2006, când Dunărea s-a revărsat, provocând inundații devastatoare în România. “Atunci a venit și Dunărea, iar cel mai mare aport de debit de apă l-au adus Sava și Drava. Acum, acestea nu sunt la niveluri ridicate. Singura viitură vine acum de pe Dunăre“, a precizat specialistul.

Situația actuală nu îi îngrijorează pe specialiști, care spun, pe baza datelor, că nu este momentul unor avertizări, ci doar al atenționărilor. “Debitul, la intrarea în țară este în prezent de 7.100 de metri cubi pe secundă, ceea ce nu duce la depășiri de cote de apărare. Debitul este în creștere, în jurul valorii de 10.500 metri cubi pe secundă, în zilele de 13-15 iunie. Va fi maximum prognozat acum în funcție de valorile pe care le avem de la unguri și de la sârbi. Această viitură este mai mică decât cea din aprilie, de anul acesta, și care a avut un debit maxim de 11.900 metri cubi pe secundă. Situația în aval de sistemul hidro- energetic Porțile de Fier, după intrarea în țară, va fi mai ușoară decât a fost în aprilie“, a declarat Lavinia Frimescu.

Potrivit specialistului INH, deocamdată nu se poate spune dacă vor fi depășite cotele. “Noi o să dăm o avertizare, când va fi cazul. Pentru că depinde foarte mult de ce se întâmplă în sectorul amonte, deci și pe Dunăre, și pe afluenți, pe Sava și pe Drava. Oricum, buletinele noastre hidrologice sunt în funcție și de evoluția fenomenelor meteo. Aceasta este o estimare, fără a lua în calcul eventuale precipitații, care acum nu se prevăd“, a precizat expertul INH.

bazinul dunarii

Ungaria, în stare de urgență

În UNGARIA, Dunărea ar urma să ajungă la cota de 860 de centimetri. Fluviul a depăşit un record de 500 de ani, în Passau,(Germania), ajungând la 1.220 de centimetri.

Premierul ungar Viktor Orban a decretat, începând cu marți stare de urgenţă din cauza nivelului ridicat al apelor Dunării. Datele primite din Austria indică niveluri record ce urmeează să fie înregistrate pe Dunăre începând de miercuri. Situaţia continuă să se înrăutăţească, urmând să atingă apogeul la sfârşitul săptămânii, a afirmat Orban, adăugând că “există şanse realiste să se menţină fluviul în matcă“. Autoritățile ungare nu exclud ca persoanele care locuiesc în zonele aflate în pericol de inundaţii să fie evacuate.

7 morți în Cehia

Situația rămâne dramatică și în CEHIA, unde șapte persoane și-au pierdut viața. De asemenea, apele umflate ale râului Vltava au atins cel mai ridicat nivel, marţi dimineaţa, la Praga, iar valul de inundaţii se deplasează spre nordul ţării şi frontiera cu Germania, au anunţat marţi autorităţile locale. “Apele râului au atins cel mai ridicat nivel la Praga, iar valul de inundaţii va afecta în cursul serii Usti-nad-Labem“, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al Institutului de hidrometeorologie, Petr Dvorak.

Oraş industrial cu aproximativ 100.000 de locuitori, Usti-nad-Labem este situat pe Elba, la aproximativ 30 de kilometri de frontiera cu Germania, la fel de grav afectată de inundaţii.

Numărul persoanelor evacuate în Cehia se ridica, marți, la 8.340.

Armata chemată în ajutor

la-riviere-inn-au-fond-et-le-danube-ont-pris-possessionÎn GERMANIA, situaţia s-a înrăutăţit în sudul şi estul ţării. La Passau, oraş bavarez situat la frontiera cu Austria, la confluenţa Dunării cu Inn şi Ilz, recordul stabilit de inundaţiile din 2002 şi din 1954 a fost doborât, iar armata a fost chemată pentru a ajuta echipele de salvare. În Saxonia, fostă regiune a RDG, situată la frontiera cu Cehia şi Polonia, au fost mobilizaţi sute de poliţişti, echipaţi cu bărci, saci de nisip şi o macara. Cancelarul german Angela Merkel a vizitat, din elicopter, cele mai afectate regiuni – Bavaria, Saxonia și Thuringia, și a promis ajutoare imediate în valoare de 100 de milioane de euro.

În AUSTRIA, inundaţiile au provocat moartea a doi oameni, iar alți câțiva au fost dați dispăruți. Sute de locuitori din regiunea Salzburg şi aproximativ alţi 300 din oraşul Melk, situat în nord, au fost deja evacuaţi. Armata a fost mobilizată pentru a contribui la operaţiunile de salvare şi la stăvilirea apelor.

Potrivit autorităţilor, Dunărea şi Inn ar putea să atingă şi chiar să depăşească nivelul din 2002, când inundaţiile au provocat pagube în valoare de 7,5 miliarde de euro.

Traficul fluvial a fost suspendat pe tot sectorul austriac al Dunării, de 350 de kilometri.

În ELVEŢIA, un bărbat a murit, după ce a fost luat de apele umflate ale unui râu, în apropiere de frontiera austriacă, a anunţat poliţia luni.

Budapesta se pregateste pentru inundatia de pe Dunare, care ar urma sa bata recordul din 2002, in conditiile in care starea de alerta a fost declarata in toate departamentele din Pest (centru), precum si in cele din Komarom-Esztergom (nord) si Gyor-Moson-Sopron (vest), scrie AFP.

“Potrivit ultimelor date, inundatia nu va ajunge la Budapesta duminica, ci luni, cu un nivel de 875 cm“, a anuntat ministerul ungar de Interne. In 2002, Dunarea a urcat pana la nivelul de 849 cm in capitala ungara.

Masa de apa care vine este atat de enorma incat reprezinta o adevarata amenintare pentru vietile umane dar, cu o buna cooperare, vom putea proteja toata lumea“, a subliniat premierul Viktor Orban, adaugand ca ar putea avea loc evacuari masive de locuitori in zilele urmatoare.

InundatiiBDigurile sunt intarite cu saci de nisip pe 191 km in nord si vest, zone considerate critice, a adaugat ministerul de interne, intr-un comunicat.

In capitala, cheiurile sunt inchise pe toata lungimea si accesul pe insula Margareta, din centrul capitalei, a fost interzis. Cele doua hoteluri de pe insula, Danubius Health Spa si Grand Hotel, urmeaza sa fie evacuate cel mai tarziu miercuri seara.

In afara de insula, cartierul Romai, construit pe malul Dunarii, in nordul capitalei, este zona cea mai amenintata, astfel incat guvernul ungar a construit un nou sistem de diguri mobile.

Drumurile de-a lungul Dunarii, pe o distanta de circa 50 de kilometri in nordul Budapestei, ar putea fi inundate inca de miercuri, intre Tahitotfalu si Kisoroszi, dar satele din zona vor fi accesibile din mai multe directii si nu vor ramane izolate.

O cititoare gândul aflată în Praga a trimis mai multe fotografii cu capitala Cehiei unde au loc puternice inundaţii.

În imagini, se observă cum râul Vltava s-a umflat din cauza ploilor în exces şi a inundat împrejurimile.

Apele umflate ale râului Vltava au atins cel mai ridicat nivel, marţi dimineaţa, la Praga, iar valul de inundaţii se deplasează spre nordul ţării şi frontiera cu Germania, au anunţat marţi autorităţile din Cehia, unde au murit opt persoane, relatează AFP.

Mai multe uzine chimice din regiune şi-au suspendat producţia, luni, ca măsură de precauţie, între care uzina Spolana din Neratovice (20 de kilometri nord de Praga), unde la inundaţiile din 2002 zeci de tone de clor lichid s-au deversat în apele Elbei.

Inundatii2Sute de locuinţe erau lipsite de electricitate, gaz şi apă la Usti-nad-Labem şi în împrejurimile sale.

Premierul Petr Necas a efectuat o vizită, marţi, în această regiune. El a amintit că bugetul de stat prevede în acest an o sumă de patru miliarde de coroane (155 de milioane de euro) pentru repararea pagubelor cauzate de inundaţii.

Inundaţiile provocate de ploile abundente au provocat moartea a cel puţin opt persoane în Cehia, două în Austria şi a uneia în Elveţia. Mai multe alte persoane sunt date dispărute.

Un copac, care a căzut luni seara în sud-estul Pragăi, a provocat moartea unei femei care se plimba în parc cu câinele. Municipalitatea din Praga a interzis intrarea în parcurile oraşului.

Este imposibil să excludem alte căderi de copaci“, a explicat Tomas Hudecek, primarul interimar al capitalei cehe.

Meteorologii se aşteaptă la o descreştere a apelor în vestul Cehiei, în timp ce precipitaţiile abundente riscă să ajungă în Moravia, în estul ţării. “Apele unora dintre râuri pot cu siguranţă să crească, dar nu la acelaşi nivel ca în vest“, a asigurat Dvorak.

Bratul_Borcea_satelitAutorităţile române se pregătesc de ce este mai rău, chiar dacă, momentan, nu sunt anunţate inundaţii pe sectorul românesc al Dunării.

Cea mai gravă situaţie este în zona braţului Borcea, care are nevoie urgent de consolidare. Oficialii susţin că au alocat deja bani, însă lucrările nu au început. Și asta în condițiile în care Dunărea a făcut deja ravagii în mai multe state.

Debitul afluent al Dunării înregistra, luni, la intrarea în ţară prin sectorul Baziaş valoarea de 6.900 mc/s, cu 500 mc/s peste media multianuală a lui iunie, stabilită de specialiştii hidrologi.

Ieri, în ședința de Guvern, premierul Victor Ponta s-a arătat îngrijorat că sunt inundaţii foarte mari pe cursul superior al Dunării, motiv pentru care le-a cerut miniştrilor cu responsabilităţi în domeniu să fie pregătiţi în cazul în care nivelul Dunării va atinge cote alarmante în România.

Prefecturile și angajații sistemului de gospodărire a apelor au primit deja adrese de la ministrul delegat pentru Ape și Păduri Lucia Varga, prin care li se cere să patruleze și să verifice digurile în detaliu.

O situație deosebită este înregistrată pe brațul Borcea, unde digul are nevoie urgent de consolidare. În urmă cu două luni, Dunărea a fost sub cod portocaliu de inundații pe sectorul românesc

***

Nu doar Europa este afectată de inundaţii, ci şi sudul Statelor Unite. Fluviul Mississippi a ieşit din matcă, iar autorităţile se aşteaptă ca situaţia să se agraveze în zilele următoare.

Cei mai afectaţi sunt locuitorii din statul Missouri, care au ridicat diguri şi parapeţi de nisip pe maluri, în speranţa că vor reuşi să stăvilească apele.

Mai multe drumuri şi autostrăzi au fost închise, cum închisă a fost şi navigaţia fluvială. Meteorologii se aşteaptă în continuare la ploi în Kansas, Missouri şi Oklahoma.

InundatiiD0

Vue-aerienne-de-la-ville-de-passau-dans-le-sud-de-l-allemagne-sous-les-eaux-le-3-juin-2013

InundatiiD3

InundatiiD2

InundatiiD1

InundatiiD1

InundatiiD2

InundatiiD6


Categorii

1. DIVERSE, Dezastre, calamitati, Video

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

19 Commentarii la “DUNAREA provoaca inundatii catastrofale, atinge niveluri istorice si determina STARE DE URGENTA in tarile europene pe care le traverseaza (VIDEO, FOTO)

  1. Asa o sa fie de-acum incolo: ba POTOP, ba FOC!

    Acum…nu stiu daca este vorba de fenomenul HAARP, umblandu-se la ionosfera, ori e Mana lui Dumnezeu!

  2. Citit i din nou profetia Pr. Elpidie. Natura se revolta….

  3. Apropos de profetii…

    http://israel-shabbat-shalom.blogspot.pt/2013/06/evreii-vor-sa-darame-moschea-pentru.html

    Evreii vor sa darame Moschea pentru a construi Templul” – acuza Mahmoud Abbas – Liderul Palestinian
    ” Evreii vor sa darame Moschea pentru a construi Templul” – acuza Mahmoud Abbas – Liderul Palestinian

    Potrivit declaratiilor facute duminica trecută de președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, unui ziar din Arabia Saudită, “săpăturile în curs de desfășurare, efectuate de către israeliți în piata și la baza Moscheii Al-Aqsa, amenință moscheia cu un colaps.”

    Un blogger anonim pro-Israel a detectat un interviu în care Abbas a declarat pentru ziarul “Al Watan”, ca exista “un pericol eminent cu care se confruntă Moscheia Al-Aqsa.”

    În conformitate cu ceea ce blogerul “Elder of Ziyon” a găsit în articolul liderului palestinian, “Abbas sa plâns cu amărăciune fata de extremiștii evrei fanatici …. care au permisiunea de a intra pe Muntele Templului … pentru asi ” practica religia “, explicând că aceasta este tot o parte a unui sistem “pervers și periculoas”cu scopul de a distruge moscheia al-Aqsa și să stabilească pretinsul Templu.”

    Aceste afirmații sunt vechi. De ani de zile, mulți din lumea musulmană, au repetat aceste minciuni, cu intenția evidentă de a atata mânia lumii islamice împotriva Israelului.

    “Fundația pentru Zidul de Vest”, care supervizeaza excavarea, a negat permanent acuzațiile nefondate. Shalom !!!

  4. Doamne, izbaveste-ne de patimi, de pacate si de urgia Ta ce vine pentru ele!

    Dunarea poate afecta limitat oamenii. Dupa pagube, aia sunt mult mai putin pacatosi ca noi.

  5. Recordul de acum nu o să stea mult în picioare, adică peste cîțiva ani va fi un nou record.

  6. Economia de piață, capitalismul, profitul, dezvoltarea haotică și necontrolată a civilizației; invariabil duce în astfel de situații. A fost profitabilă tăierea pădurilor? Se vede și se va vedea mai pregnant în viitorul nu prea îndepărtat.

  7. Schimbarea, încălzirea climei: inundații după care va urma secetă cu temperaturi record.

  8. Si vine… si vine… si sunt convins ca ne va lua “prin surprindere”, facand ravagii si-n tara noastra. Bunul Dumnezeu ne-a oferit sansa nemeritata de a ne pregati, dar sunt convins ca tot degeaba…

  9. @ Nelu (oof-topic, fiindca se repeta si fiindca e prea frumoasa limba noastra ca sa nu o stim, cat inca mai exista si mai existam):

    Va fi/urma/duce, nu v-a fi/urma/duce.

  10. @ bogdan:

    Da, ca de obicei. Desi alt potop mult mai mare, nu de apa, vine, vine, vine… si tot asa ne va lua prin surprindere, desi il vedem venind, si mai ales pt acela nu ne pregatim!

  11. ma ingrijoreaza autismul autoritatilor, de parca Dunarea ar trece vreo cu 500 km mai la nord/sau sud…

  12. Pingback: VIDEO: Inundatiile din GERMANIA si UNGARIA - de proportii istorice, catastrofale. CENTRUL BUDAPESTEI INVADAT DE APE, MII DE OAMENI EVACUATI - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  13. Avem digurile modulare mobile produse de RAMIRA Baia Mare ! Ii doare in …. pe guvernantii USL….! Putem folosi inventia asta, este mai eficienta decat Digurile MOBILE europene , care presupun ANTECONSTRUCTIA unei fundatii !!! Avem si fabrica de pompe AVERSA ! Inca o avem!Inciuda unor interese care o vor pusa la pamant ! Va amintiti de SULFAMIDA ? (Sulfina Barbu ) CARE NU STIA CA AVEM IN TARA FABRICA DE POMPE ! Aducea la greu pompe mici si ineficiente din Ungaria !Acum are o sansa si fabrica asta sa fie folosita eficient!!!!Domnilor de la guvernare :avem in tara o fabrica , una din cele mai bune din Europa ! Lasati dracului SMECHERIILE cu importurile (ca si cazul Vaccinurilor)si folositi ce produc romanii !!!!Daca se mai intampla o catastrofa ca in 2005 (cand la Mediu era Sulfamida)oamenii nu va vor mai ierta ! Folositi DIGURILE (inventia romaneasca)modulare si pompele de la AVERSA !Aveti grija cum ne US-LITI !!!

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare