CyborgUtopia sau NOUA ORDINE MONDIALA: solutia “crizei demografice” sunt… ROBOTII (video)

20-07-2013 5 minute Sublinieri

Panicarzii pleacă de la ideea că roboții vor înlocui oamenii la muncă.

De fapt, roboții pot deveni colaboratorii noștri esențiali, eliberându-ne de muncile anoste și mecanice. Rodney Brooks arată cât de valoroși vor fi când numărul adulților apți de muncă va scădea, iar al pensionarilor va crește. Ni-l prezintă pe Baxter, robotul cu ochi mișcători și cu brațe sensibile la atingere, care ar putea să muncească alături de o populație tot mai bătrână și să ajute și la treburile casnice.

Arthur C. Clarke, un renumit scriitor de science-fiction din anii ʼ50, a spus: „Supraestimăm tehnologia pe termen scurt și o subestimăm pe termen lung”. Supraestimând tehnologia pe termen scurt, ne temem că vom pierde locuri de muncă prin folosirea inteligenței artificiale și a roboților. Eu mă tem însă că nu vom putea dezvolta tehnologia necesară pe termen lung. Demografia ne va lăsa cu o mulțime de posturi vacante, iar societatea noastră va trebui să se bazeze pe umerii de oțel ai roboților în viitor. Așadar mă tem că nu vom avea destui roboți.

Teama de a pierde locuri de muncă în favoarea tehnologiei e veche. Prin 1957 era un film cu Spencer Tracy și Katharine Hepburn. Știți cum s-a terminat. Spencer Tracy a adus un computer, un mainframe din 1957, pentru a-i ajuta pe bibliotecari. Bibliotecarii din firmă primeau întrebări de la directori, de exemplu: „Cum se numesc renii lui Moș Crăciun?”, și căutau răspunsul. Computerul mainframe urma să-i ajute în munca asta.

Sigur, un computer mainframe din 1957nu prea era de mare ajutor. Bibliotecarii se temeau că meseria lor avea să dispară. Dar de fapt nu asta s-a întâmplat. Numărul locurilor de muncă pentru bibliotecari a crescut multă vreme după 1957. Abia după apariția internetului, după apariția motoarelor de căutare, a scăzut nevoia de bibliotecari. Cred că în 1957 lumea a subestimat total câtă tehnologie urma să avem cu toții astăzi, în mână și în buzunar. Putem întreba „Cum se numesc renii luiMoș Crăciun?” și ni se răspunde imediat sau orice vrem să întrebăm.

Iar salariile bibliotecarilor au crescut mai repede decât salariile pentru alte meserii din Statele Unite în aceeași perioadă, deoarece bibliotecarii erau partenerii computerelor. Computerele au devenit unelte, iar ei aveaumai multe unelte pe care le puteau folosi, devenind mai eficienți.

Același lucru s-a întâmplat și în birouri. Înainte oamenii foloseau foi de calcul. Foile de calcul erau foi de hârtie, calculate de mână. Apoi s-a întâmplat un lucru interesant. După revoluția computerelor din 1980, programele de foi de calcul au fost ajustate pentru funcționari, nu pentru a-i înlocui, ci le-a respectat funcționarilorcapacitatea de a fi programatori. Funcționarii au devenit programatori de foi de calcul. Li s-au sporit capacitățile. Nu mai aveau de făcut calcule anoste, ci puteau face mult mai mult.

Astăzi începem să vedem roboți în viața noastră. Aici în stânga e PackBot de la iRobot. Când militarii aveau de a facecu bombe artizanale în Irak și Afganistan, în loc să-și pună costum de protecțieși să le împungă cu bățul, așa cum făceau până în 2002, acum trimit robotul. Robotul preia așadar munca periculoasă.

În dreapta sunt niște roboți TUGde la Aethon din Pittsburgh, folosiți în sute de spitale din SUA. Ei duc cearșafurile murdare la spălătorie, duc vasele murdare la bucătărie și aduc medicamentele de la farmacie. Asistentele și ajutoarele lor sunt eliberate de munca anostă de a căra lucruri încoace și încolo și au mai mult timp pentru pacienți.

De fapt roboții au devenit omniprezenți în viața noastră în multe feluri. În schimb oamenii se tem puțin de roboții din fabrici, pentru că e periculos să stai în preajma lor. Ca să-i programezi trebuie să înțelegi vectorii hexadimensionali și cu aternionii. Oamenii obișnuiți nu pot interacționa cu ei. Cred că e o tehnologie aflată pe o direcție greșită, deoarece a exclus muncitorul din tehnologie. Cred că e important să căutăm tehnologii cu care pot interacționa muncitorii obișnuiți.

Vreau să vă povestesc astăzi despre Baxter, despre care am mai vorbit. Baxter e dintr-o primă serie de roboți cu care oamenii obișnuiți pot interacționa în mediul industrial. Iată-l pe Baxter. El e Chris Harbert de la Rethink Robotics. Aici avem o bandă rulantă. Și dacă iluminarea nu e prea… Da, iată, a luat obiectul de pe banda rulantă. Îl va aduce aici și îl va pune jos. Apoi se va întoarce să ia încă un obiect.

Partea interesantă e că Baxter are elemente de simț al realității. Dar ce-i cu ochii? Ochii se văd pe ecran. Ochii arată unde urmează să se miște robotul. O persoană care interacționează cu el înțelege încotro se îndreaptăși nu o surprind mișcările lui. Acum Chris i-a luat obiectul din mână, iar Baxter n-a mai încercat să așeze obiectul. A înțeles că trebui să se ducă să ia altul. Are un simț minim al realității, se duce și ia obiecte.

Se poate interacționa în siguranță cu Baxter. Cu un robot industrial actual nu merge să faci asta, dar cu Baxter nu te doare. El simte forța, înțelege că Chris e acolo și nu-l împinge, nu-l lovește.

Cel mai interesant lucru la Baxter cred că e interfața cu utilizatorul. Chris îi va apuca acum celălalt braț. Atunci robotul intră într-un mod cu forță nulă și compensare a gravitației, iar pe ecran apare o diagramă. Vedeți niște iconițe în stânga ecranuluiprivitoare la brațul lui drept. Chris îi va pune un obiect în mână și-l va aduce aici, va apăsa pe un buton și îi va da drumul. Și robotul înțelege: „A, deci vrea să pun lucruri jos.” Apare o iconiță acolo. Chris vine aici și-i strânge degetele, iar robotul înțelege: „A, vrei să apuc un obiect.” Atunci apare iconița verde acolo. Apoi Chris va trasa o zonă din care trebuie robotul să ia obiectul. Îl mișcă prin zonă, iar robotul înțelegecă aceea a fost o căutare într-o zonă. Nu a fost nevoie de o selecție într-un meniu. Acum Chris va antrena robotulla aspectul vizual al obiectului, în timp ce noi vorbim mai departe.

În continuare vreau să vă spun cum e în fabrici. Zilnic livrăm roboți ca aceștia fabricilor din țară. Ea e Mildred. Mildred lucrează într-o fabrică în Connecticut. Lucrează pe linia de producție de peste 20 de ani. La o oră după ce a văzut primul ei robot industrial, deja îl programase să facădiverse operații în fabrică. Și-a dat seama că-i plac mult roboții. Robotul face operații simple și repetitivepe care înainte trebuia să le facă ea. Acum i le dă robotului să le facă.

Când ne-am dus prima dată să vorbim cu oamenii în fabrici despre cum să facem ca roboțiisă interacționeze mai bine cu ei, una din întrebările pe care le puneam era: „Vreți ca și copiii voștri să muncească într-o fabrică?” Răspunsul era mereu:„Nu, vreau ca ei să aibă un serviciu mai bun.”

Prin urmare, Mildred e o muncitoare tipică pentru fabricile de azi din Statele Unite. Sunt mai bătrâni și îmbătrânesc tot mai mult. Puțini sunt tinerii care vin să lucreze în fabrică. Pe măsură ce operațiile lor devin mai grele trebuie să le dăm unelte cu care se poată colabora ca ei să poată contribui la rezolvare încât să continue să muncească,iar Statele Unite să producă în continuare.

Viziunea noastră e că Mildred,care e muncitor de linie, devine Mildred, instructorul de roboți. Ea evoluează, cum au evoluat funcționarii din anii 1980. Nu le dăm unelte care necesităani și ani de studiu pentru a le putea folosi, ci unelte cu care pot învățasă lucreze în doar câteva minute.

Există două mari forțe atât voliționale cât și inevitabile: schimbarea climei și demografia. Demografia va schimba mult lumea. Aceasta e proporția populației adulte cu vârste încadrabile în muncă. A scăzut puțin în ultimii 40 de ani. Dar în următorii 40 de anise va schimba dramatic, chiar și în China. Procentul adulților cu vârste încadrabile scade considerabil. Privind invers, procentajul celor peste vârstade pensionare crește foarte repede, pe măsură ce generația exploziei de natalitatese apropie de vârsta de pensionare. Asta înseamnă că mai multe persoanecu mai puține asigurări sociale vor concura pentru servicii.

Mai mult, pe măsură ce îmbătrânimdevenim mai fragili și nu mai putem face tot ce puteam înainte. Dacă ne uităm la statistici cu vârsta îngrijitorilor vedem că îngrijitorii sunt tot mai bătrâni. Asta se întâmplă statistic sub ochii noștri. Pe măsură ce crește numărul de oamenipeste vârsta de pensionare, vor fi tot mai puțini oameni care să aibă grijă de ei.

Cred că vom avea nevoie de roboți care să ne ajute. Nu mă refer la roboți ca însoțitori, ci roboți care să facă lucruripe care în mod normal le facem singuri, dar care devin tot mai grele cu vârsta: căratul cumpărăturilor din mașină,pe scări, până în bucătărie, sau chiar, când suntem foarte bătrâni, condusul mașinii ca să vizităm prieteni. Consider că robotica le dă oamenilor șansade a rămâne demni pe măsură ce îmbătrânesc, oferindu-le control asupra soluției robotice. Nu sunt nevoiți să depindă de ajutorulunor oameni tot mai puțini.

Așadar, cred că vom petrece mai mult timp cu roboți ca Baxter, vom lucra cu ei în viața de zi cu zi. Și vom… Da, Baxter, e bine. Și vom ajunge în următorii 40 de anisă ne bizuim cu toții pe roboți în viața de zi cu zi.

 

Nota noastra:

Iata ca atunci cand e vorba sa se faca propaganda unor inovatii tehnologice nu se mai face caz de suprapopulare, ci se porneste de realitate: omenirea traieste o criza demografica ce consta nu in inmultire, ci in imbatranire. 

Si, de fapt, scopul real al acestor inovatii nu va fi nicidecum imbunatatirea serviciilor, mentinerea productiei sau mentinerea sistemelor de asigurari de sanatate, ci productie mai ieftina (robotul are nevoie doar de mentenanta, nu trebuie platit (deci nu mai trebuie platite nici taxe la stat), nu are nevoie de pensie, de asigurari de sanatate, de conditii de munca legale, de program fix etc.), profit mai mare si cheltuieli pe oameni cat mai reduse. Adica exploatare mai intensa a oamenilor.

Un exemplu aproape de noi: sensul educatiei digitale sau a elearning este reducerea cheltuielilor necesare sistemului de educatie clasic si a posturilor de profesor/invatator, precum si a calificarilor respective.

Despre riscurile asupra societatii si a democratiei pe care o asemenea conceptie o reprezinta a scris Fukuyama: Tehnologia pune in pericol democratia

De asemenea, in documentarul Un monde sans humains este discutata pe larg aceasta tematica: O LUME FARA OAMENI. Filmul documentar ARTE Un monde sans humains[VIDEO+SUBTITRARE]. Despre PROIECTUL TOTALITAR NEOLIBERAL al transumanismului: controlarea digitala prin NANO-TEHNOLOGIE a omenirii


Categorii

1. DIVERSE, Ecologism/ Mitologia schimbarilor climatice, apocalipsa incalzirii globale, Noua ordine mondiala, guvern mondial (Pasi catre Antihrist?), Opinii, analize, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

7 Commentarii la “CyborgUtopia sau NOUA ORDINE MONDIALA: solutia “crizei demografice” sunt… ROBOTII (video)

  1. Pingback: INTERNETUL INDUSTRIAL: un nou concept al “revolutiei transumaniste” si al internetului lucrurilor [VIDEO] - Recomandari
  2. Pingback: ROBOTIZAREA ECONOMIEI va afecta negativ tarile de la periferia sistemului capitalist. Romania – rata cea mai ridicata de locuri de munca disparute din UE - Recomandari
  3. AVERTISMENTUL lui Stephen Hawking: Legătura dintre inteligența artificială și sfârșitul UMANITĂȚII

    “Dezvoltarea la cote maxime a inteligenței artificiale poate reprezenta sfârșitul rasei umane. Mașinăriile inteligente se pot dezvolta pe cont propriu și se pot reprograma la o rată atât de mare încât oamenii, a căror viteză de dezvoltare este limitată de evoluția biologică, nu vor fi la fel de competitivi, ajungând să fie depășiți”, explică Hawkings.
    http://www.evz.ro/avertismentul-lui-stephen-hawking-cu-privire-la-pericolul-reprezentat-de-inteligenta-artificiala.html

    In articole aparute ieri in mass media, Hawkings avertizeaza ca robotii vor prelua conducerea umanitatii in 100 de ani.

    Our robot overlords will take over in 100 YEARS: Stephen Hawking warns computers could control humans within a century
    Comments were made today at the Zeitgeist 2015 conference in London
    Humans should be worried if AI can be controlled at all, said physicist
    Earlier this year, Hawking signed an open letter with Elon Musk arguing AI development should not go on without restrictions
    http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-3078611/Our-robot-overlords-100-YEARS-Stephen-Hawking-warns-computers-overtake-humans-century.html

    Robots could take over the world within 100 years, Stephen Hawking warns
    Within 100 years, Google Cars and robot shop assistants could have banded together to kill the human race, Stephen Hawking has warned.

    Speaking at the Zeitgeist event in London, the physicist warned that machines would inevitably overtake human intelligence – and soon.

    ‘Computers will overtake humans with AI at some within the next 100 years,’ he said.
    ‘When that happens, we need to make sure the computers have goals aligned with ours.’
    ‘Our future is a race between the growing power of technology and the wisdom with which we use it.’

    Prof Hawking has previously warned of the dangers of artificial intelligence, saying last year, ‘The development of full artificial intelligence could spell the end of the human race.
    ‘It would take off on its own, and re-design itself at an ever increasing rate. Humans, who are limited by slow biological evolution, couldn’t compete, and would be superseded.’
    http://metro.co.uk/2015/05/13/robots-could-take-over-the-world-within-100-years-stephen-hawking-warns-5194740

  4. China a devenit cel mai mare importator de roboti industriali, in 2014 importurile de roboti au crescut cu 54% fata de 2013!

    China was the biggest destination of industrial robots in 2014
    About 56,000 units were sold, 54% more than in 2013. Chinese robot suppliers delivered 16,000 units and international robot suppliers about 40,000 units.
    http://www.therobotreport.com/news/2014-was-another-record-year-for-robotics

    Anul acesta, numarul robotilor din China va depasi numarul celor din Japonia, devenind cel mai mare operator de roboti industriali.

    China is in the process of becoming the world’s leding operator of industrial robots as an increasing number of its factories turn to mechanical devices to cope with rising labor costs and shortages. The number of industrial robots in use in the country could overtake Japan to be the highest in the world by 2015, reports Japan’s English-language Nikkei Asian Review.
    In 2005, only 4,500 robots were sold in China but the figure is likely to reach 280,000 this year, which is almost neck and neck with Japan, according to the International Federation of Robotics. The figure may even reach 340,000 units by 2015, around 3,000 higher than Japan’s projected figure.”
    http://www.wantchinatimes.com/news-subclass-cnt.aspx?cid=1202&MainCatID=12&id=20140215000076

    China a inceput constructia primei fabrici care foloseste numai roboti

    Construction work has begun on the first factory in China’s manufacturing hub of Dongguan to use only robots for production, the official Xinhua news agency reported.http://www.scmp.com/tech/enterprises/article/1786484/building-work-starts-first-all-robot-manufacturing-plant-chinas

    China este varful de lance al noii ordini mondiale. Oamenii nu mai au nici o valoare si corpurile lor jupuite si plastifiate sunt expuse pe post de arta.

  5. Un colonel american a spus ca armata SUA foloseste deja roboti androizi autonomi pentru antrenamentul trupelor.

    Col. John Petkosek, commander of the U.S. Army Asymmetric Warfare Group at Fort A.P. Hill, appeared Wednesday on C-SPAN to discuss the 300-acre facility, which opened in 2014 and uses realistic buildings to train troops in urban combat against unconventional enemies.

    He said troops used “autonomous robots” dressed in uniforms or civilian clothes in the simulated environments at Fort Hill to help soldiers distinguish between friendly forces and enemies.

    http://www.rawstory.com/2015/05/army-colonels-c-span-segment-turns-into-caller-freakout-about-military-armageddon/comments/#disqus

  6. Ar merita tradus acest film documentar:

    Google’s Scary Robotic Army : World of Machines (Full HD Documentary)
    https://www.youtube.com/watch?v=gWOly9KdU3M

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare