Presiunile “aliatilor strategici”: SUA a facut o “PRIORITATE” din RETROCEDARILE CATRE GRECO-CATOLICI. In Romania doar 0,8% sunt uniati…

31-07-2013 2 minute Sublinieri

usc

Administraţia Statelor Unite tratează “în mod prioritar” problema restituirii de către statul român a proprietăţilor aparţinând Bisericii Greco-Catolice confiscate după anul 1945, conform unei scrisori publicate miercuri de Departamentul de Stat, relatează MTI.

Scrisoarea are data de 9 iulie şi este semnată de Thomas B. Gibbons, subsecretar de Stat responsabil de Afaceri Juridice. Scrisoarea este un răspuns adresat unor membri ai Congresului SUA care ceruseră ajutorul secretarului de Stat John Kerry în iunie, potrivit MTI.

Congremenii – 13 republicani şi şapte democraţi – solicitaseră intervenţia lui Kerry în cazul modificării legislaţiei române privind retrocedarea proprietăţilor bisericeşti, care prelungeşte de la 5 la 10 ani perioada de aşteptare pentru restituirea proprietăţilor.

“Administraţia SUA a jucat un rol esenţial în încurajarea României să aplice o legislaţie care să ofere o soluţie corectă, transparentă şi rapidă pentru proprietarii de drept ai proprietăţilor confiscate sau naţionalizate de fostele regimuri fasciste şi comuniste din România”, se arată în scrisoarea semnată de Gibbons.

“Emisarul special privind Holocaustul, ambasadorul Douglas Davidson, s-a deplasat la sfârşitul lunii mai la Bucureşti pentru a discuta despre această problemă cu Guvernul României, cu Parlamentul şi reprezentanţii societăţii civile”, adaugă oficialul american.

O copie a scrisorii a fost pusă la dispoziţia MTI de Fundaţia ungară pentru Drepturile Omului, cu sediul la New York.

În 17 aprilie, Guvernul şi-a angajat răspunderea în Parlament pentru Legea privind despăgubirile pentru imobile naţionalizate, care stabileşte că foştii proprietari ai caselor naţionalizate care nu pot fi despăgubiţi în natură vor primi puncte în valoare nominală de un leu, raportat la valoarea casei, cu care vor putea achiziţiona prin licitaţie alte imobile sau le vor preschimba în bani, dar după 2017, în limita a 14% pe an din suma punctelor.

Reprezentanții Bisericii Greco-Catolice contestă rezultatele oficiale de la Recensământul Populaţiei şi al Locuinţelor 2011, care arată că numărul greco-catolicilor din România a scăzut cu 20% față de precedentul recensământ, până la 150.593.

Inalții prelați susțin că scăderea prezentată de INS “nu poate fi justificată”, în condițiile în care comunitățile de greco-catolici “au crescut și s-au înmulțit”. Potrivit ziarmm.ro, aceștia au transmis o scrisoare publică premierului Victor Ponta, în care solicită explicații clare față de modul de raportare a datelor Recensământului.

“Scăderea numărului de greco-catolici din datele oficiale, cu peste 40.000, nu poate fi justificată, deoarece comunitățile greco-catolice au crescut și s-au înmulțit de la Recensământul din 2002, până în 2011”, au arătat prelați ai bisericii, adăugând că în fiecare județ unde există greco-catolici se constată o discrepanță majoră între numărul real și cel oficial.
“Pe durata Recensământului din 2011, presa a relatat situații concrete care confirmă că multor persoane nu li s-a trecut corect religia”, se transmite prin intermediul scrisorii. De asemenea, în respectivul document se arată că au fost înregistrate plângeri din partea greco-catolicilor, care “fie nu au fost recenzați, fie li s-a spus de către recenzor că dacă sunt români atunci sunt ortodocși”.

Populația, în creștere, greco-catolicii, în scădere

Greco-catolicii sunt de parere că statul s-a încurcat în cifre, ba mai mult, rezultatele au fost ajustate în vederea manipulării.

“Compararea datelor preliminare ale Recensământului, publicate la 24 august 2012, cu cele finale, publicate la 4 iulie 2013, arată că cele din urmă au fost «prelucrate» de către oficialii Statului Român: 2012 – 19.043.767 persoane în Romania, 160.275 greco-catolici; 2013 – 20.121.641 persoane în România, 150.593 greco-catolici. Este inexplicabil cum, de la un an la altul, datele oficiale ale aceluiași Recensământ arată că populația României a crescut cu peste 1 milion, iar numărul de greco-catolici a scăzut cu circa 10.000 persoane”, scriu reprezentanții Bisericii.


Categorii

1. DIVERSE, America, Greco-Catolici (Uniatia), Razboiul impotriva Romaniei

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

10 Commentarii la “Presiunile “aliatilor strategici”: SUA a facut o “PRIORITATE” din RETROCEDARILE CATRE GRECO-CATOLICI. In Romania doar 0,8% sunt uniati…

  1. “Administraţia SUA a jucat un rol esenţial în încurajarea României să aplice o legislaţie care să ofere o soluţie corectă, transparentă şi rapidă pentru proprietarii de drept ai proprietăţilor confiscate sau naţionalizate de fostele regimuri fasciste şi comuniste din România”, se arată în scrisoarea semnată de Gibbons.

    “Emisarul special privind Holocaustul, ambasadorul Douglas Davidson, s-a deplasat la sfârşitul lunii mai la Bucureşti pentru a discuta despre această problemă cu Guvernul României, cu Parlamentul şi reprezentanţii societăţii civile”, adaugă oficialul american.

    1. Legile care solutioneaza retrocedarea proprietăţilor confiscate sau naţionalizate de fostele regimuri fasciste şi comuniste din România sunt de competenta exclusiva a Romaniei.
    2. Sa nu se permita administratiei SUA sau altor state sa impuna guvernului Romaniei cum sa faca si sa aplice aceste legi.
    3. Se vede ca administratia SUA face presiuni asupra Romaniei ca aceste legi sa fie facute si aplicate in asa fel incit sa fie in interesul celor ce cer(sau vor cere) despagubiri pentru Holocaustul despre care vorbeste Emisarul special privind Holocaustul, ambasadorul Douglas Davidson. Acum inteleg motivul pentru care Ion Iliescu a trebuit sa recunoasca existenta unui Holocaust in Romania. Greco-catolicii sunt beneficiari colaterali(potentiali) ai acestor legi si este posibil ca daca nu vor avea o pozitie political-corect(ca si pina acum) sa nu intre in categoria beneficiarilor la final(cind se va distribui prada de razboi impotiva Holocaustului).
    Doamne iarta, miluieste si mantuieste pe romanii ortodocsi, iar pe cei ce nu sunt ortodocsi lumineaza-i ca sa vina pe Calea ce dreapta.
    Amin.

  2. Stau și mă întreb dacă nu cumva se retrocedează și averile făcute prin jaf escrocherie, hoție sau abuz și exploatere a celor năpăstuiți și mulți, a țăranului român de acum 80 sau 180 de ani? Mă gîndesc dacă nu cumva se retrocedează și averile celor ce i-au schingiuit pe roată, pe Horia și Cloșca? Ca să vezi cu ce clasă politică ne-am pricopsit la tămbălău!

  3. Pingback: SATUL NADĂȘ la “Jocuri de putere” (VIDEO) – Rares Bogdan, Marcel Barbatei si localnicii despre JAFUL STRIGATOR LA CER AL RETROCEDARII ABUZIVE A UNUI SAT INTREG sau Cum sa stergi Transilvania de pe harta României, jefuindu-i pamantul,
  4. Pingback: MANASTIREA BIXAD RETROCEDATA GRECO-CATOLICILOR si pe cale sa fie EXECUTATA SILIT cu trupe jandarmi si politie dotate cu pusti cu gloante de cauciuc! Staretul Emanoil Rus: “NOI NE APARAM BISERICA, APARAM BISERICA NEAMULUI” - Recomandari
  5. Pingback: Se repeta istoria agresiunii uniate din Ardeal? CAZUL RETROCEDARII MANASTIRII BOXAD [video] - Recomandari
  6. Pingback: CE SE INTAMPLA, DE FAPT, IN UCRAINA? Dezinformari si perspective geopolitice: LA MIJLOC E “DEMOCRATIA” SAU HEGEMONIA REGIONALA? Si un altfel de “cocktail Molotov”: greco-catolici vs cazaci, kieveni vs moscoviti, occidentali vs ruso
  7. Pingback: PROVOCATORII EXTREMISTI DIN UNGARIA SI AGENTII ANTI-ROMANI. De ce a comparat LASZLO TOKES Tinutul Secuiesc cu Crimeea? [VIDEO]. Riscul tulburarilor etnice intr-un context international inflamat/ RETROCEDARILE DIN TRANSILVANIA sau un altfel de SEGREGARE ET
  8. Pingback: Dinu C. Giurescu despre slugarnicia politicii externe romanesti: “DACA MERGEM TOT ASA, IN 20 NU VA MAI EXISTA STAT ROMAN CU AUTORITATE”/ Dan Dungaciu despre UNGARIA – AGENTUL DESTABILIZATOR REGIONAL SI RELATIA SPECIALA CU RUSIA [video] -
  9. Pingback: Vizita Papei Francisc în România: un prilej de revitalizare a GRECO-CATOLICISMULUI. Vor fi „beatificați” episcopii uniați care au refuzat, în 1948, să treacă la Biserica Ortodoxă
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare