Alt sondaj: 50% DINTRE ROMANI AR VREA CA BISERICA SA SE OCUPE DE TEMA HOMOSEXUALITATII, 67% DE CEA A AVORTULUI

14-08-2013 1 minut Sublinieri

patriarhia-ortodoxa-romana

Mai mult de două treimi dintre respondenţii la un sondaj IRES au auzit despre introducerea de către Patriarhia Română a slujbei pentru sfinţirea unui vehicul, 55% apreciind măsura bună sau foarte bună. Daca 96% dintr romani cred in Dumnezeu, 45% recunosc ca isi consulta horoscopul (16% chiar tin cont in activitatea zilnica de ceea ce le spun astrele), iar 20% dintre romani au un talisman norocos.

Cele mai importante rezultate ale sondajului IRES realizat in august 2013

Mai mult de două treimi dintre respondenţi au auzit despre introducerea de către Patriarhia Română, în Moliftelnic, a slujbei pentru sfinţirea unui vehicul. 55% apreciază această măsură ca fiind bună şi foarte bună, 27% recunosc că şi-au sfinţit deja maşina, dar 43% dintre respondenţi spun că nu ar face acest lucru

Unul din cinci respondenţi merge o dată pe săptămână la slujbele sau la evenimentele religioase curente. 22% dintre români participă la acestea de câteva ori pe lună, un sfert de doar câteva ori pe an. În timp ce 6% dintre participanţii la studiu participă la slujbele religioase de câteva ori pe săptămână, 18% merg mai rar decât o dată pe an

Printre temele pe care trebuie să le abordeze Biserica, primele locuri sunt ocupate de infidelitate (75%) şi de problemele lumii a treia (75%), urmate de discriminarea rasială (74%), ecologia şi problemele de mediu (70%), avortul (67%), dezarmarea nucleară (62%), eutanasia (60%), şomajul (59%) sau  homosexualitatea (50%). Politica şi politicile guvernamentale sunt printre temele care au întrunit cele mai puţine opţiuni din partea respondenţilor ca fiind printre cele abordate de Biserică.

Cei mai mulţi români (96%) cred în Dumnezeu, credinţă care se manifestă mai pregnant la persoanele între 36 şi 50 de ani şi la femei

Credinţa în viaţa de după moarte, împărtăşită de 66% dintre respondenţi, se manifestă cu precădere la femei

Dacă în rai cred 76%, în iad cred doar 61% dintre participanţii la studiu, iar 54% cred în diavol

Unul din 5 români are un talisman norocos. Printre aceştia se află cei între 51 şi 60 de ani, fără studii sau cu studii elementare, respondenţii din Moldova

45% dintre respondenţi recunosc că obişnuiesc să consulte horoscopul, iar 16% ţin cont de horoscop în viaţa de zi cu zi. Majoritare la acest capitol sunt femeile, cei care au între 36 şi 50 de ani, respondenţii fără studii sau cu studii elementare

Majoritatea românilor (62%) consideră că un politician care nu crede în Dumnezeu nu este potrivit pentru a ocupa o funcţie publică.

În timp ce 95% dintre respondenţi spun că şi-ar da viaţa pentru un membru al familiei, doar 48% ar face acest lucru pentru ţară

Metodologia sondajului
Volumul eșantionului: 1.370 indivizi de 18 ani și peste
Tipul eșantionului: multi-stratificat, probabilist, reprezentativ la nivel national.
Reprezentativitate: eroare maximă tolerată de ± 2,7%
Interviurile s-au desfășurat prin metoda CATI
Perioada anchetei: 5-7 august 2013
Unele întrebări din această cercetare au fost adaptate din studiul World Value Survey, realizat de The World Values Survey Association


Categorii

1. DIVERSE, Avort, Eutanasie, Homosexualitate

Etichete (taguri)

, , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

12 Commentarii la “Alt sondaj: 50% DINTRE ROMANI AR VREA CA BISERICA SA SE OCUPE DE TEMA HOMOSEXUALITATII, 67% DE CEA A AVORTULUI

  1. In societatea contemporana,tipic capitalista,au aparut tot felul de institutii,organizatii,care traiesc numai din sondaje

    -ce parere aveti despre homosexuali,dar despre biserica
    -va plac merele
    -perele de ce nu va plac
    -credeti ca diavolul are par sau blana

    De cele mai multe ori sondajele sunt facute de o asa maniera ca rezultatele sa convina celui care a comandat sondajele si le-a platit.

    Scopul final al multor sondaje este si influentarea si manipularea opiniei publice,mai ales a celor usor de manipulat.

    In momentul cand afisezi rezultatele sondajelor,practic manipularea capata forme concrete.

    In cadrul societatii contemporane,careia i se arunca mereu teme de dezbatut,pentru a i se abate atentia de la chestiunile cu adevarat importante sau pentru a se crea teme false,exista mereu un procent(mai mic sau mai mare) din populatie,usor de manipulat.

    In Romania,acest procent este foarte mare datorita gradului redus de cultura,preocuparii pentru consum si material,pentru eu si confort,care sunt incurajate strident de media.
    Iar cand materialul,confortul si binele propriu te domina,nu mai vezi esenta,vezi doar copacii din fata ta si atat.

  2. What The Times and CBS, along with other MSM outlets, are really doing is polling on the media’s effectiveness at indoctrinating readers and TV viewers with opinion-shaping propaganda — or in The Patriot’s parlance, “pollaganda.”

    Pollaganda is outcome-based opinion samples (polling instruments designed to generate a preferential outcome) based on prior-opinion indoctrination or cultivation by the media, the results of which are then used to manipulate public opinion further by advancing the perception that a particular opinion on an issue has majority support, and then presenting this “data” as if it were “news.”

    http://patriotpost.us/alexander/3060

    Cine e interesat de o abordare academica poate incerca http://www.amazon.com/The-Superpollsters-Measure-Manipulate-Opinion/dp/0941423743

    An history of polling and pollsters challenges the legitimacy of the methods and practices that may create an illusion of public opinion rather than measure it.

  3. @ mircea
    “In societatea contemporana,tipic capitalista…”

    Sa fim seriosi, manipularea maselor este caracteristica si societatii “tipic comuniste/socialiste” :-)…
    Dar masele nu au nicio vina aici ?? Sigur, cine manipuleaza constiinte are o vina esentiala, dar si cine se lasa manipulat are o vina !

  4. @mircea,BRAVO.asa este,iar aceste sondaje ofera publicului sa isi faca alte idei care de cele mai multe ori se vede rezultatul.

  5. De unde le scot frate ???!!!

    Oricum, fie vorba intre noi, eu sunt convins ca aceste date sunt in mare parte rezultatul unor sondaje reale, efectuate pe teren.

    Asta pentru ca oamenii in general si romanii, in particular, au ajuns sa fie extrem de ipocriti vis-a-vis de propriile convingeri si sa minta extrem de mult. Mai ales in sondaje.

  6. @ Pufulete

    “asa este,iar aceste sondaje ofera publicului sa isi faca alte idei care de cele mai multe ori se vede rezultatul”

    Bravo, Pufulete ! Esti roman ?

  7. @Hrisanti,da sunt Roman,sunt din Prahova.

  8. Elocvent ar fi un sondaj pe tema accidentelor al acelora care si-au sfintit masinile: au avut sau nu accidente? Daca da, cat de grave etc. Am inteles de la un preot ca acest gen de sfintire e asimilat ierurgiilor,cand se sfinteau si lucrurile care folosesc omului in viata de zi cu zi, recoltele etc. De multe ori m-am intrebat si daca cei care au cruci atarnate la bord au avut accidente…

  9. Eu am mare incredere in biserica, institutia facuta de Domnul pe pamant.Nu cred in horoscop, nu am talismane si nu am fost la vrajitori.Totdeauna cand am avut ceva mai greu de treut am mers la biserica, m-am rugat , am dat acatiste si am reusit.In privinta homoxexualitatii biserica are un cuvant greu de spus si ar trebui sa se tina cont de el.Nu cred ca la noi sa se faca casatorii gay datorita acestui popor .Ca sunt doi , trei cu aceasta idee nebuna nu ma mira, dar nu trebuie sa se accepte niciodata aceasta uriciune in fata Domnului.

  10. Eu cred ca tema acestui sondaj este una falsa. Cred ca se incearca readucerea discutiei despre homosexualitate si avort, dar nu din punctul de vedere al invataturii ortodoxe, ci din punctul de vedere al “societatii civile”, alcatuita in mare parte din persoane care nu merg la Biserica Ortodoxa decat de Paste, care nu stiu cine este Dumnezeu, care nu stiu ca Legea lui Dumnezeu nu este negociabila sau adaptabila vremurilor.
    Legea Dumnezeiasca a fost data odata si asa va ramane pana la sfarsitul lumii acesteia.

    De aceea, stiindu-se ca Biserica abordeaza in permanenta subiectul homosexualitatii si al avortului, si de fiecare data le numeste pacate, se incearca punerea de presiune prin manipularea maselor necunoscatoare a Legilor lui Dumnezeu, necunoscatoare a invataturii ortodoxe.

    “96% cred in Dumnezeu, 45% recunosc ca isi consulta horoscopul …”

    Cati dintre cei 96% cred in Dumnezeu cel Viu si Adevarat, Facatorul cerului si al pamantului, Cel in Sfanta Treime inchinat: Dumnezeu Tatal, Dumnezeu Fiul Iisus Hristos si Dumnezeu Sfantul Duh?
    Sunt multi romani care cred ca Dumnezeu este o entitate, o lumina, o energie, o forta din alta galaxie …

    Multi romani cred ca papa este un om “mare si sfant”.

    Foarte multi nici nu stiu ca este un pacat sa crezi ca prezentul sau viitorul tau depinde de stele. 45% se incred mai mult in “stele verzi” decat in Dumnezeu.

    Doar 54% cred ca exista diavolul.

    Este foarte trist, dar aceasta s-ar putea sa fie situatia reala a unui popor care se crede majoritar ortodox.

    Din moment ce abordezi o tema falsa, ca cea a abordarii subiectului homosexualitatii si a avortului, stiind foarte bine ca aceste pacate sunt abordate permanent de catre Biserica, inseamna ca scopul acestui sondaj este doar crearea unei mase de manevra in scopul exercitarii de presiuni.

    Rezultatele acestui sondaj, cred ca reflecta in mare masura un posibil raspuns in legatura cu acest subiect:

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2013/08/12/incredere-biserica-sri-sie-dna-sondaj/

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare