Cazul conflictului din Siria. RUSIA ACUZA SUA CA O SANTAJEAZA PENTRU O REZOLUTIE DURA IMPOTRIVA SIRIEI

23-09-2013 1 minut Sublinieri

lavrov-kerry

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a acuzat duminica Statele Unite ca santajeaza Rusia pentru ca aceasta sa sustina o rezolutie dura la ONU impotriva Siriei si reproseaza Occidentului ca este orbit de ideea unei schimbari de regim in aceasta tara devastata de razboi, relateaza Mediafax, citand AFP.

“Partenerii nostri americani incep sa ne santajeze: daca Rusia nu sustine o rezolutie in virtutea Capitolului VII al Consiliului de Securitate al ONU, vom inceta sa mai lucram la Organizatia pentru interzicerea armelor chimice”, a declarat Lavrov in cadrul unui interviu pentru Channel One, relateaza agentiile ruse. Potrivit lui Lavrov, Organizatia pentru interzicerea armelor chimice (OIAC) este “pe punctul de a lua o decizie” privind Siria, dar procesul este amenintat de “pozitia aroganta a unor parteneri occidentali”.

“Ei au nevoie de Capitolul VII, care prevede, in caz de incalcare a dreptului international, masuri coercitive, inclusiv sanctiuni si posibilitatea de a recurge la forta”, a declarat el.

Washingtonul, Parisul si Londra vor o rezolutie foarte ferma, eventual sub Capitolul VII al Cartei Natiunilor Unite, un demers pe care Lavrov il considera contrar acordului istoric de dezarmare chimica al Siriei, obtinut cu omologul sau american John Kerry la Geneva, la 14 septembrie. “Partenerii nostri sunt de acum orbiti de obiectivul lor ideologic de schimbare a regimului (in Siria)”, a adaugat seful diplomatiei ruse. “Tot ce spun ei este ca Bashar al-Assad trebuie sa plece”. “Singurul interes pentru ei este sa isi demonstreze superioritatea”, in timp ce Rusia incearca sa “rezolve problema armelor chimic din Siria”, a declarat Lavrov.

El a adaugat ca Rusia este pregatita sa trimita trupe in Siria in cadrul unei prezente internationale pentru a securiza munca expertilor la depozitele de arme chimice: “Noi suntem pregatiti sa trimitem militari, politie militara, pentru a participa la aceste eforturi”. Lavrov a contestat, de asemenea, afirmatiile presedintelui Assad, potrivit carora programul de dezarmare ar costa un miliard de dolari. “La Geneva, am discutat despre eventualul cost al acestui program. Cifrele sunt mai putin importante”, a adaugat el.


Categorii

1. DIVERSE, Siria, SUA versus Rusia

Etichete (taguri)

, , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

2 Commentarii la “Cazul conflictului din Siria. RUSIA ACUZA SUA CA O SANTAJEAZA PENTRU O REZOLUTIE DURA IMPOTRIVA SIRIEI

  1. Aici e adevarata problema. Citesc articole pe thetelegtaph unde un oarecare general din armata lui
    Assad, acum refugiat prin tari occidentale afirma, cum ca de trei ori a ordonat Assad sa se dea cu arme chimice dar el a folosit nu stiu ce substante inofensive in loc de substante toxice. Asta prin 2011 si 2012. Si mai sustine genaralul cum ca Assad ar mai fi folosit armele chimice de cand a inceput conflictul. Pana aici numai de bine. Rusii, in ciuda faptului ca batusera palma cu americanii au mai trime vreo trei nave de lupta in zona pe langa cele 7 pe care deja le aveau acolo si pana la sfarsitul lui septembrie trebuie sa mai soseasca inca una. Si cand totul parea sa mearga ca pe roate, vine rusul si face o declaratie soc: americanii si tarile occidentale ne santajaza! De fapt americanul vrea acest acord ca Rusia si China sa-si dea acceptul ca, in cazul in care Assad nu va respecta cu strictete acordul convenit “de buna voie” sa poata justifica interventia armata lasand Rusia si China fara nici o posibilitate de a interveni – cel putin nu sup palaria dreptului international, de care Rusia face uz acum, plasand-o la momentul respectiv in afara legalitatii. Si binentelels ca vor avea ei grija sa nu-si duca la indeplinire angajamentul, punand la cale diversiuni din cele mai neasteptate sau mai bine zis din cele mai asteptate. Asa ca cine a zimbit pe sub mustati ironic zicand ca nu o sa vina nimic si ca doar cativa nebuni mai cred in razboaie sa mai astepte!

  2. Maimuta de la Washington nu prea are incotro – mai devreme sau mai tarziu va executa directivele . Pe 3 septembrie s-a testat gradul de reactie al rusilor cand s-au lansat in Mediterana doua rachete americane cu destinatia Siria – acestea au fost interceptate de sisteme rusesti – nu e clar din ce locatie

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare