Proteste de amploare in Brazilia DETURNATE in confruntari violente si huliganisme de ”ANARHISTI” (video)

8-10-2013 2 minute Sublinieri

Peste 10.000 de persoane, potrivit poliţiei, au defilat paşnic luni seara la Rio de Janeiro, susţinând revendicări ale cadrelor didactice, însă manifestaţia a degenerat ulterior, aproximativ 200 de anarhişti cu faţa acoperită de măşti provocând multiple pagube în centrul oraşului.

Strigând “Acest Guvern va cădea! Afară Cabral şi Paes!” (Sergio Cabral, guvernatorul Rio şi, respectiv, Eduardo Paes, primarul oraşului), mii de manifestanţi, profesori şi simpatizanţi au mărşăluit paşnic pe bulevardul Rio Branco până la Piaţa Cinelandia, unde se află sediul Consiliului Municipal.

Primele incidente au avut loc în această zonă, spre ora locală 20.00 (marţi, 2.00, ora României), ele fiind iniţiate de aproximativ 200 de “black blocs” (anarhişti mascaţi). Un autobuz a fost incendiat, geamurile mai multor chioşcuri şi agenţii bancare au fost sparte, iar scaune şi mobilier au fost stivuite ca baricade.

Un grup de anarhişti mascaţi a spart intrarea în Primărie, alţii au aruncat cu bombe artizanale în faţadă şi au incendiat pubele în stradă.

Manifestanţii au fost dispersaţi de către un comando antirevoltă din cadrul poliţiei, cu gaze lacrimogene.

“Când nu există poliţişti, nu există violenţe, dar am venit pregătit, nu se ştie niciodată”, a declarat pentru AFP un anarhist mascat, Hugo Cryois, în vârstă de 23 de ani, cu faţa acoperită de o mască neagră, purtând un scut inscripţionat cu litera “A”, de la anarhist.

Potrivit sindicatelor cadrelor didactice, aflate în grevă de aproape două luni, aproximativ 50.000 de persoane au răspuns îndemnurilor la manifestaţii difuzate prin intermediul unor reţele de socializare, însă poliţia a estimat la 10.000 numărul manifestanţilor.

Marţea trecută, confruntări violente au izbucnit între câteva sute de profesori şi poliţişti, în faţa sediului Consiliului Municipal, care a adoptat un plan privind cariera respins de profesori. Mai multe geamuri ale unor agenţii bancare au fost sparte.

“Acest plan este neconstituţional. Este necesar să fie retras şi să fie adoptat planul sindicatului” cadrelor didactice, a declarat luni pentru AFP o învăţătoare, Dione Brito, în vârstă de 45 de ani.

Aflaţi în grevă de 53 de zile, profesorii de la şcolile publice, administrate de muncipalitate, reclamă retragerea acestui plan privind cariera şi o creştere salarială, pentru a relua negocierile cu Primăria Rio. Greva afectează aproximativ 60.000 de elevi.

Potrivit sindicatelor cadrelor didactice, acest plan îi vizează pe cei care muncesc 40 de ore pe săptămână în aceeaşi şcoală, reprezentând 7% dintre dascăli. În prezent, ei sunt plătiţi cu 25 de reali (opt euro) pe oră. Şcolile publice sunt frecventate de elevi care provin din rândul populaţiei sărace. Copii celor bogaţi merg la şcoli private.

Mai mult de 10.000 de persoane, potrivit politiei, au manifestat pasnic luni seara, la Rio pentru a sustine cererile profesorilor, dar evenimentul a degenerat cand au intervenit 200 de anarhisti mascati, autorii unor mari distrugeri in centrul orasului, scrie AFP . 

Scandand “Acest guvern va cadea ! Afara Cabral si Paes!” ( n.r. Sergio Cabral, guvernatorul din Rio si Eduardo Paes, primarul orasului), mii de manifestanti, profesori si simpatizanti ai lor au marsaluit pasnic pana la Piata Cinelandia unde se afla Consiliul municipal.

Acolo, odata cu lasarea serii, in jurul orei 23.00 GMT, au inceput primele incidente ala initiativa a circa 200 de anarhisti mascati.  Un autobuz a fost incendiat, ferestrele mai multor chioscuri si sucursale ale bancilor au fost sparte. Un grup de anarhisti mascati au spart usile primariei, altii au aruncat cu bombe artizanale si au dat foc pubelelor de gunoi in strada.

Demonstrantii au fost dispersati de catre fortele de ordine cu gaze lacrimogene. Potrivit sindicatelor din invatamant, in greva de doua luni, aproximativ 50.000 de oameni au raspuns la apelurile de a manifesta difuzate prin intermediul retelelor sociale, politia estimand numarul de demonstranti la  10.000.

an-br


Categorii

1. DIVERSE, Revolte populare, revolutii, Video

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

2 Commentarii la “Proteste de amploare in Brazilia DETURNATE in confruntari violente si huliganisme de ”ANARHISTI” (video)

  1. Pingback: GAZELE DE SIST POT SA DECLANSEZE “REVOLUTIA” LA CARE VISEAZA UNII? FOARTE GRAV: Rugaciunea “TATAL NOSTRU” huiduita de o parte din manifestantii “ecologisti” din Bucuresti. CIOCNIRI GRATUITE CU JANDARMII, OBSCENITATI, DI
  2. Pingback: REVOLTA SOCIALA SI HAOS in Bosnia-Hertegovina [VIDEO]. Somajul si saracia au dus la MANIFESTATII VIOLENTE si la ASEDIEREA institutiei presedintelui - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare