FIERBE LUMEA. Protestele si represiunile brutale continua in Turcia (video)/ Zeci de mii de oameni in strada in ITALIA/ Brazilia scufundata in ANARHIE din cauza… CUPEI MONDIALE LA FOTBAL/ Proteste zilnice in BULGARIA

23-06-2013 6 minute Sublinieri

Erdogan arata cu degetul la DUSMANII INTERNATIONALI


La police réprime les manifestants à Ankara de lemondefr

Prim-ministrul turc Recep Erdogan a declarat, sambata, ca protestele din Turcia servesc dusmanilor tarii, in vreme ce o alta multime de manifestanti se aduna la Istanbul.

Intr-un discurs sustinut in fata catorva mii de sustinatori adunati in orasul Samsun, de la Marea Neagra, premierul turc le-a spus acestora ca saptamanile de proteste adesea violente fata de Guvernul sau au facut jocul dusmanilor Turciei, transmite Reuters.

Dupa incheierea discursului sau, in jur de 10.000 de protestatari s-au adunat in Piata Taksim din Istanbul, multi dintre ei pentru a participa la o depunere de garoafe in memoria celor patru oameni care au fost ucisi in proteste.

In fata a 15.000 de simpatizanti care l-au ovationat si au fluturat steagul Turciei, Erdogan le-a cerut acestora sa dea raspunsul protestelor la urne, cand vor avea loc alegeri locale, in martie 2014.

erdogan-a-qualifie-a-de-multiples_beff18407d1d3efc8b4780062f48df30“Cine a castigat din aceste trei saptamani de proteste? Dusmanii Turciei”, a spus prim-ministrul turc, de pe o scena pe care se afla portertul sau si un slogan prin care li se cerea sustinatorilor sai sa “zadarniceasca marele joc” dus impotriva Turciei. “Cine a pierdut din aceste proteste? Economia Turciei, turismul a pierdut. Au umbrit si au patat imaginea Turciei ca putere internationala”, a mai spus Recep Erdogan.

Acesta a facut noi acuzatii ca cei care sunt implicati in protestele din principalele orase occidentale ale Turciei nu respecta islamul: “Lasati-i sa mearga in moschei in pantofi, lasati-i sa bea alcool in moscheile noastre, lasati-i sa ridice mana catre fetele noastre cu capul acoperit”.

  • Hotnews: 

Germania: Aproape 80.000 de oameni au defilat la Koln impotriva lui Erdogan/ In Turcia continua manifestatiile

Aproape 80.000 de persoane au raspuns apelului lansat de comunitatea islamica si au manifestat la Koln impotriva premierului Turciei Recep Tayyip Erdogan, au anuntat organizatorii, potrivit AFP.

Politia nu a dat o cifra precisa a numarului participantilor, insa au vorbit de “cateva zeci de mii”, aceasta fiind cea mai ampla manifestatie impotriva guvernului turc in taksim-partoutGermania de la declansarea protestelor din Turcia. Dupa ce marsul prevazut pe strazile orasului a fost anulat, manifestantii s-au multumit cu a sta intr-o piata din oras. Oamenii veniti din intreaga tara, dar si din Franta, Elvetia si Austria, s-au reunit sub sloganul: “Taksim este pretutindeni. Rezistenta este pretutindeni. Sa terminam cu dictatura lui Erdogan”.

Timp de trei minute, protestatarii au adoptat postura “barbatului nemiscat” – au stat in picioare fara sa se miste si fara sa vorbeasca, privind fix. Intre timp, in Turcia, mii de persoane au revenit in piata Taksim din Istanbul pentru a comemora asaltul politiei asupra manifestatilor din parcul Gezi din urma cu o saptamana.

Turcia: Politia foloseste din nou tunuri cu apa pentru a dispersa protestatarii

Politia turca a folosit tunuri cu apa pentru a dispera miile de manifestanti care s-au intors sambata in Piata Taksim din Istanbul, dupa mai multe zile de calme ce au urmat celor trei saptamani de miscari anti-guvernamentale fara precedent, relateaza AFP. 

Manifestanti s-au strans in piata pentru a comemora asaltul violent la politiei de sambata trecuta, cand Erdogan a decis alungarea celor strans in parcul Gezi si interzicerea adunarilor in zona.

“Nu este decat inceputul, vom continua sa luptam”, au scandat manifestantii, apoi s-au indreptat catre parcul Gezi. Potrivit Reuters, oamenii care locuiesc in jurul pietei au batut in oale si tigai, un semn de solidaritate cu protestatarii. Dupa o ora si jumatate de apeluri din partea fotelor de ordine pentru evacuarea pietei, acestia au actionat cu ajutorul scuturilor si tunurilor cu apa. Nu au fost inca utilizate gazele lacrimogene, masura puternic criticata in special de asociatiile medicale.

Potrivit MEDIAFAX, manifestanţii l-au huiduit pe premierul Recep Tayyip Erdogan, solicitând demisia acestuia şi scandând “este doar începutul, vom continua lupta”, înainte de a arunca garoafe roşii în piaţă şi pe treptele ce duc către parcul Gezi, în semn de omagiu pentru morţii, răniţii şi persoanele arestate în cursul represiunii manifestanţilor de către poliţie.

Autorităţile au încercat să înăbuşească manifestaţiile şi, la Ankara, cel puţin 22 de persoane suspectate de organizarea protestelor antiguvernamentale au fost arestate.

Demonstraţiile au izbucnit la sfârşitul lunii trecute, când locuitorii Istanbulului şi-au manifestat nemulţumirea faţă de planul de reamenajare a Parcului Gezi, dar s-au transformat rapid în proteste antiguvernamentale marcate de violenţe. Cel mai recent bilanţ arată că patru oameni au murit şi circa 7.800 au fost răniţi în confruntările cu forţele de ordine.

Proteste de amploare în Brazilia. Sute de mii de oameni au devastat străzile din Rio de Janeiro

A demonstrator holds a Brazilian flag in front of a burning barricade during a protest in Rio de Janeiro in Rio de Janeiro, Brazil, Monday, June 17, 2013. Protesters massed in at least seven Brazilian cities Monday for another round of demonstrations voicing disgruntlement about life in the country, raising questions about security during big events like the current Confederations Cup and a papal visit next month. (AP Photo/Felipe Dana)Protestele de stradă iau amploare în Brazilia. La Rio de Janeiro, aproximativ 300.000 de oameni au blocat centrul oraşului şi au scandat ore întregi lozinci antiguvernamentale. De asemenea, mai mulţi oameni au atacat cu pietre sediul Ministerului de Externe, unde au spart mai multe geamuri. În întreaga ţară, zeci de persoane au fost rănite, iar un om şi-a pierdut viaţa după ce o maşină a lovit un grup de protestatari.

Mulţimi uriaşe au luat cu asalt bulevardele din Rio de Janeiro şi s-au îndreptat către centrul oraşului. Oamenii care fluturau pancarte şi bannere cu mesaje împotriva guvernului brazilian au fost opriţi la mică distanţă de primăria metropolei.

Guvernul a ordonat o desfăşurare de forţe impresionantă, iar mii de poliţişti au blocat accesul protestatarilor către clădirea legislativului regional, dar şi către locuinţa guvernatorului din Rio de Janeiro. Pentru a ţine sub control mulţimea furioasă, forţele de ordine au folosit gaze lacrimogene şi tunuri cu apă.

Protestele din Brazilia au izbucnit după ce autorităţile din mai multe oraşe au decis să crească tarifele pentru transportul în comun. Deşi măsura a brazil-protests-nj-04.photoblog900fost anulată, furia populaţiei nu pare să fi fost liniştită. Mulţi brazilieni susţin că protestează faţă de corupţia generalizată, dar şi faţă de inegalităţile economice din ţară. Dilma Rousseff, preşedintele Braziliei, şi-a anulat o vizită de stat în Japonia din cauza violenţelor din ţară. Potrivit BBC News, gestul oficialului arată îngrijorare din partea autorităţilor, care nu ştiu cum să liniştească populaţia aflată pe străzi.

Preşedinta Braziliei, Dilma Rousseff, şi-a anulat o vizită în Japonia şi a anunţat o reuniune de urgenţă a guvernului pentru a se discuta despre cele mai ample proteste din ultimele două decenii din Brazilia, proteste survenite exact în perioada Cupei Confederaţiilor şi cu doar un an înainte de Cupa Mondială pe care Brazilia o va găzdui în 2014.

Protestele au degenerat în capitală, unde 30.000 de persoane au atact clădirea Ministerului de Externe şi au fost respinşi de către poliţie. În ciocniri au fost rănite 30 de persoane. La Rio de Janeiro au fost rănite mai multe zeci de persoane, iar poliţia a folosit gloanţe de cauciuc. La Belem, în nord, au fost folosite gaze lacrimogene şi cel puţin patru persoane au fost rănite grav.

Peste un milion de persoane ies în stradă în fiecare zi, de aproape o săptămâna, mobilizaţi iniţial de creşterea tarifelor pentru transportul public din marile oraşe, însă apoi tot mai revoltaţi inpotriva corupţiei politicienilor, a calităţii foarte proaste a educaţiei, serviciilor sanitare şi a cheltuielilor uriaşe pe care guvernul de la Brasilia le-a făcut pentru organizarea Cupei Mondiale din 2014 şi a Olimpiadei din 2016, de la Rio de Janeiro. Iar protestele riscă să facă din aceste evenimente o afacere şi mai proastă decât se văd a fi acum, pentru că estimarea sosirii a 600.000 de turişti poate să scadă dramatic în următoarele luni.

Cei care au ieşit în stradă sunt brazilienii din clasa de mijloc, nemulţumiţi că cea mai puternică economie din America Latină şi a şaptea cea mai mare economie mondială, participantă la marile reuniuni G20 şi membră în tot mai influentul grup BRICS nu reuşeşte să asigure cetăţenilor condiţiile pentru o viaţă civilizată.

Brazil_Confed_Cup_Protests.JPEG-04259-10067Rio de Janeiro, Sao Paulo, Porto Alegre, Brasilia, toate marile oraşe au fost cuprinse de febra protestelor. Preşedinta cu origini bulgăreşti Dilma Rousseff se poate bucura, pentru moment, că nu este pe lista neagră a protestatarilor, până acum preocupaţi mai mult de edilii locali. Aceştia au anunţat o reducere a tarifelor pentru transportul în comun (care crescuse mult mai mult decât inflaţia în acest an). Spaima politicienilor este cu atât mai mare cu cât brazilienii nu cunosc tradiţia protestelor. Mişcări de stradă precum cele de acum nu au mai fost văzute în Brazilia decât în 1968, 1985 şi în 1992 (când protestele au cerut demisia preşedintelui Collor, implicat în scandaluri de corupţie).

“FIFA go home”, “Renunţ la Cupa Mondială/Bani pentru sănătate şi educaţie”, “Sănătate şi educaţie, mai degrabă decât talentul lui Neymar”, sunt câteva din sloganurile tinerilor protestatari, care nu se identifică cu niciun partid politic şi care, în proporţie de 77% (potrivit BBC) au studii superioare. Însă nu sunt uitaţi nici locuitorii din favelas, ale căror locuinţe mizere au fost rase de pe faţă pământului, pentru a oferi împrejurimi cât mai “curate” noilor stadioane ce vor găzdui Cupa Mondială.

Nu a scăpat de critici nici celebrul Pele. Acesta le-a transmis protestatarilor “să uite de agitaţiile care se întâmplă în Brazilia, de toate aceste proteste şi să ne aducem aminte că echipa naţională este ţară noastră şi sângele nostru.” Atât le-a trebuit brazilienilor nemulţumiţi de calitatea vieţii. “Mergi într-un spital, ia autobuzul şi apoi vreau să văd dacă îţi mai vine să spui prostiile astea”, spune unul dintre protestatari. “Pele, ignoranţa ta este la fel de mare că şi geniul tău fotbalistic”, spune un altul. Imediat, Pele a făcut un pas înapoi şi a spus că-i admiră pe tinerii care protestează paşnic.

“Gigantul brazilian se trezeşte”, arată multe titluri ale presei, iar aceasta “nu se întâmplă pentru 20 de centime”, cât ar reprezenta majorarea tarifelor la transport, ţin să explice protestatarii. Numai că, exceptând clasa de mijloc, Brazilia nu pare să se fi trezit din visul fotbalistic. La Salvador da Bahia, acolo unde îşi are cantonamentul echipa naţională, toată lumea este cu ochii doar pe fotbalişti şi aproape că nici nu mai contează că aceştia sunt cazaţi într-un hotel de lux ai cărui 500 de angajaţi sunt acum în grevă.

Zeci de mii de oameni au participat, sâmbătă, în centrul Romei, la un miting de amploare în favoarea creării de locuri de muncă şi echităţii fiscale, la apelul principalelor trei centrale sindicale. 

“Am ieşit astăzi pe străzi pentru că Italia are nevoie de soluţii rapide pentru ieşirea din criză. Iar prima soluţie este o reformă fiscală în favoarea angajaţilor şi pensionarilor”, a declarat Susanna Camusso, liderul sindicatului CGIL (de stânga).

“Sindicatele sunt profund convinse să, în lipsa unei soluţii, pierdem timpul şi criza se agravează”, a adăugat Camusso. “Ne-am săturat de cuvinte frumoase”, a spus, la rândul său, Luigi Angeletti, liderul sindicatului UIL.

Pentru a opta zi consecutiv, mii de bulgari au continuat vineri protestele. Manifestanții au ieșit în stradă în marile oraşe cerând guvernului să părăsească puterea și militând “pentru moralitate în politică”, relatează AFP.

Criza politica din Bulgaria este departe de a se încheia, după ce premierul Boiko Borisov a demisionat, deși, pe 12 mai, au fost organizate alegerile anticipate.

În urma protestelor din cauza prețurilor la electricitate și corupției, Borisov a demisionat, iar alegerile anticipate s-au dorit o cale de a ieși din criza politică.

Nu a fost așa, manifestanţii cerând acum noi alegeri după un amendament la codul electoral în favoarea micilor partide.

“Noi suntem cei care nu sunt reprezentaţi în parlament. Unii au votat cu partide care nu au depăşit limita” de 4 la sută la alegerile legislative de la 12 mai. Alţii au votat pentru partide parlamentare “care le-au înşelat aşteptările. Mai sunt cei care nu au votat, dezgustaţi de spectacolul repugnant reprezentat de putere”, spun manifestanţii.

La Sofia, aproximativ 5.000 de protestatari au au ieșit în fața guvernului şi al parlamentului, iar pe reţelele sociale, aproximativ 4.000 de nemulțumi l-au somat pe premierul Plamen Oreşarski, în funcţie de trei săptămâni, să demisioneze până sâmbătă.

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, i-a solicitat, vineri, lui Oreşarski, într-o întâlnire la Bruxelles, să “ducă consultaţii extinse înainte de a face nominalizări cheie, în special în domeniile luptei împotriva corupţiei şi a crimei organizate“. Solicitarea lui Barroso vine în contextul în care, vinerea trecută, la conducerea agenţiei de securitate naţională (DANS) a fost numit un controversat deputat, nominalizare ce a provocat noul val de proteste.

photo_verybig_151456


Categorii

1. DIVERSE, Revolte populare, revolutii, Turcia, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

14 Commentarii la “FIERBE LUMEA. Protestele si represiunile brutale continua in Turcia (video)/ Zeci de mii de oameni in strada in ITALIA/ Brazilia scufundata in ANARHIE din cauza… CUPEI MONDIALE LA FOTBAL/ Proteste zilnice in BULGARIA

  1. ”Sclavii FIFA!” » Romario acuză: ”Brazilia e condusă de forul mondial”

    Fostul campion mondial zice că se puteau face şcoli, case şi terenuri de sport în locul organizării CM. Preşedinta Dilma aprobă folosirea armatei pentru a stopa luptele de stradă

    http://www.gsp.ro/international/campionate/sclavii-fifa-romario-acuza-brazilia-e-condusa-de-forul-mondial-401734.html

    Si un citat interesant din articol, spaniolii explica de ce autoritatile braziliene nu reusesc sa tina protestele sub control. Cititi cu atentie:

    Spaniolii dau vina pentru luptele de stradă din Brazilia pe poliţie şi serviciile de securitate: “La Madrid au fost manifestaţii de două milioane de oameni şi tot nu s-au produs violenţe. Se ştie dinainte ce amploare are protestul, cum se vor organiza şi cum pot fi dispersaţi manifestanţii. Aici, 10-15 mii sînt suficienţi ca să provoace haos, pentru că poliţia nu ştie ce şi cum să facă“.

  2. Fierbe lumea, dar nu numai oamenii, fierbe lumea cu totul, sunt fenomene meteo cum inca nu s-au mai vazut.

  3. @titus L
    poti te rog sa fii mai precis cind vorbesti despre fenomenele meteo?

  4. @cristian:
    sigur, ninsori in Marea Britanie la sfarsit de mai si inceput de iunie; inundatii catastrofale pe cursul Dunarii si al altor rauri din Europa care au avut debite niciodata inregistrate atat de mari; tot felul de formatiuni noroase de forme noi inca nemaivazute pana acum, in ultimii ani cel putin; Grindina la orice ploaie si canicula dupa orice ploaie; tornade catastrofale care rad de pe suprafata pamantului orase intregi, tornade in locuri in care nu se mai vazusera (sudul Frantei de exemplu, pe Coasta de Azur) si uragane din ce in ce mai mari. Sigur, daca asculti la meteorologii “de serviciu” e de vina incalzirea globala si emisiile de CO2, asta daca nu te gandesti cu ce se hranesc de fapt plantele. Ar trebui sa avem o vegetatie luxurianta, si nu e deloc asa, dimpotriva se desertifica zone din Europa, chiar in Oltenia la noi pe la Dabuleni se poate vedea.

  5. multumesc foarte mult pentru raspuns,in ultima vreme fiind ocupat foarte mult cu serviciul,am omis multe stiri.incerc sa fiu la curent cu multe,dar e greu citeodata sa revii si sa fii la zi

  6. Articolul cuprinde o insiruire de fapte nu o interpretare a lor.

    De pilda in Protocoalele inteleptilor Sionului, se vorbeste la un momentdat de multimi mari de oameni care vor iesi in strada si nici un guvern nu va fi capabil sa le faca fata. Oamenii importanti ai “iliminatilor” vor fi parasit de mult aceste structuri de putere, fiind confortabil instalati in spatele protestatarilor, ca lideri ai lor.

    Revolta SMS-urilor din Turcia pare o palida incercare in acest sens din partea structurilor Soros.

    In Brazilia pare o treaba mai serioasa. Cine lupta importiva cui acolo – oamenii saraci fiind masa de manevra.

    PS: In SUA – “cea mai avansata democratie” 10% din populatie, deci 30 milioane nu are case (homeless). La care se adauga alte zeci de milioane care traiesc cu un ajutor social de 20 dolari pe saptamana (ca sa cumpere mancare ieftina de la supermarket). Si nu au loc asemenea manifestatii.

  7. Pingback: Coperta The Economist: MARSUL PROTESTELOR A CUPRINS INTREAGA LUME - Recomandari
  8. Pingback: Mitropolitul Muntenegrului critica EUROPA TIRANICA si NATO, pe care-l numeste AL PATRULEA REICH/ Turcia acuza LOBBY-UL EVREIESC/ Noi documente semnate pentru SCUTUL ANTIRACHETA - Recomandari
  9. Pingback: Patriarhul Bisericii Bulgare critica LIDERII POLITICI si BINECUVANTEAZA protestatarii - Recomandari
  10. Pingback: Bulgaria: revolta continua. MINISTRI SI PARLAMENTARI BLOCATI DE ASEDIUL PROTESTATARILOR [video] - Recomandari
  11. Pingback: Era tensiunilor sociale si a pescuitorilor in ape tulburi: Papa Francisc vrea sa IMPINGA TINERII AFARA, IN STRADA/ MACEL la Cairo/ PROTESTE in Tunisia/ NEMULTUMIRE ENDEMICA in Bulgaria - Recomandari
  12. Pingback: GAZELE DE SIST POT SA DECLANSEZE “REVOLUTIA” LA CARE VISEAZA UNII? FOARTE GRAV: Rugaciunea “TATAL NOSTRU” huiduita de o parte din manifestantii “ecologisti” din Bucuresti. CIOCNIRI GRATUITE CU JANDARMII, OBSCENITATI, DI
  13. Pingback: REPRESIUNE DURA a protestatarilor ANTI-ERDOGAN la Istanbul [VIDEO, FOTO] - Recomandari
  14. Pingback: CUPA MONDIALA DIN BRAZILIA. Experimentul socio-politic din spatele carnavalului fotbalistic: MILITARIZAREA ORASELOR, REPRESIUNI BRUTALE, SUSPENDAREA DEMOCRATIEI PENTRU PROFITURI URIASE - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare