Decizie CEDO: site-urile de internet sunt RASPUNZATOARE pentru COMENTARIILE postate de cititori

11-10-2013 1 minut Sublinieri

escroci_internet

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis, joi, că instanţele din Estonia au procedat corect amendând Delfi, unul dintre cele mai mari site-uri de ştiri din ţară, care a fost dat în judecată pentru comentariile anonime ofensatoare vizând un articol.

Şapte judecători ai Uniunii Europene au stabilit că site-ul de ştiri din Estonia este responsabil din punct de vedere legal pentru comentariile ofensatoare pe care le lasă utilizatorii, informează pcworld.com.

În ianuarie 2006, Delfi a publicat un articol despre decizia unei companii de feriboturi de a schimba rutele, ceea ce a dus la întârzieri în deschiderea unor drumuri alternative mai ieftine către unele insule. Mai mulţi cititori au scris comentarii jignitoare şi ameninţătoare la adresa companiei şi a proprietarului ei. Drept urmare, proprietarul companiei a dat în judecată Delfi, în aprilie 2006, şi a primit 433 de dolari despăgubiri.

Reprezentanţii Delfi au argumentat că nu erau responsabili pentru comentarii şi că amenda primită reprezintă o încălcare a legilor Uniunii Europene care garantează libertatea de exprimare. Cu toate acestea, judecătorii au spus că articolul 10 din legea Uniunii Europene permite libertatea de exprimare, atât timp cât acest lucru nu prejudiciază reputaţia unei persoane.

Curtea Europeană a decis că hotărârea a fost proporţională cu natura articolului, având în vedere că Delfi trebuia să se aştepte la comentarii ofensatoare şi să îşi măsuri de protecţie suplimentare.

Mai mult decât atât, site-ul nu a luat măsuri pentru îndepărtarea comentariilor ofensatoare, bazându-se doar pe sistemul automat de filtrare a unor termeni vulgari.

Pe site se precizează că autorii comentariilor sunt responsabili pentru postările lor şi că mesajele ameninţătoare sau jignitoare nu sunt permise, dar foarte mute comentarii injurioase au trecut de acest filtru şi au fost publicate pe pagina online. Cu toate acestea, din moment ce cititorii pot să scrie comentarii fără să se înregistreze, identitatea autorilor este destul de greu de stabilit, astfel încât nu pot fi traşi la răspundere.


Categorii

1. DIVERSE, Internet, New Media, Noile Tehnologii, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

5 Commentarii la “Decizie CEDO: site-urile de internet sunt RASPUNZATOARE pentru COMENTARIILE postate de cititori

  1. Deci vine un troll, aruncă o grenadă și bum!… După ce vor termina cu creștinii urmează restul: toți care s-au scărpinat între dinți când se discuta despre avorturi, vaccinuri, neam, icoane, Biserică, patrie… Cum s-ar spune, după ce se papă frișca se taie și blatul.

  2. Vine un troll, arunca o grenada si nu trece de moderare. Masura e buna, in esenta.
    Cei care detin publicatii online trebuie sa devina (mai) responsabili si pentru ce publica si pentru ce permit sa publice comentatorii lor.

  3. pe pagina pcworld.com. n’am gasit mai nimic…dar e totusi interesant ca “Şapte judecători ai Uniunii Europene” s_au ocupat de o afacere de 433 de dolari despăgubiri.

  4. @Alin-7:

    Masura e buna doar pentru cei care au nevoie de un tatuc ca sa nu injure, sa nu scuipe pe jos. Dar, cum este, de fapt, cazul pentru siteurile cu moderare, pentru cine stie “sparla” strecurata printre randuri de care nu-ti dai seama si care te poate cadorisi cu plangere, nu-i… a buna.

    Da’ noi credeam ca suntem responsabili, deci nu avem nevoie de bici ca sa fim oameni, si nu troli.

  5. dar sa ne spuna noua acest ”CEDO ” CE JOCURI FACE SI PT. CINE LE FACE ?!

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare