FILIPINE – nesfarsita TRAGEDIE cu iz apocaliptic a unor semeni uitati si… infricosat AVERTISMENT PENTRU NOI TOTI. Oare noi ce am face in locul lor? (video)

19-11-2013 8 minute Sublinieri




***

  • TVR:

Filipine, 10 zile după dezastru. O înregistrare video arată forţa distrugătoare a taifunului Haiyan (18 nov.)

S-au împlinit zece zile de la dezastrul din Filipine. Eforturile comunităţii internaţionale şi ale autorităţilor locale încep, uşor-uşor, să se vadă. Cu toate acestea, nevoile celor rămaşi în viaţă sunt în continuare mari şi urgente, iar viaţa în normalitate a devenit un deziderat poate prea îndepărtat pentru localnici. Presa internaţională a difuzat, duminică, imagini din ziua taifunului, surprinse de un amator.

Taifunul Haiyan înregistrat în 8 noiembrie în Filipine este unul dintre cele mai puternice care au lovit vreodată uscatul.

O înregistrare de amator dată publicităţii, duminică, arată forţa distrugătoare a taifunului Haiyan, cunoscut de localnici sub denumirea de Yolanda.

La zece zile de la dezastru, Filipine continuă să îşi numere morţii.

Potrivit celui mai recent bilanţ oficial, 3.976 de persoane şi-au pierdut viaţa şi 1.598 sunt date dispărute, în urma tafinului Haiyan care a lovit Filipine în 8 noiembrie. Bilanţul va fi, însă, unul “înfiorător”, anunţa, săptămâna trecută, ministrul filipinez de Interne, într-un interviu CNN.

ONU a anunțat, vineri, că taifunul Haiyan a provocat moartea a cel puțin 4.460 de persoane, estimare contestată de Guvernul de la Manila.

Tacloban, la zece zile după dezastru

Situaţia în Tacloban, oraşul cel mai afectat de taifunul Haiyan în 8 noiembrie, s-a mai schimbat. În ultimele zile, au fost realizate progrese în strângerea cadavrelor de pe marginea drumului şi de sub dărâmături, scrie, luni, CNN, care a intervievat doi pompieri însărcinaţi cu această misiune dificilă.

Este foarte greu pentru noi. Mult prea greu, spune Don Pomposo, unul dintre pompierii sosiţi la Tacloban dintr-o altă regiune a ţării, alături de 15 colegi.

Povestea celor doi pompieri este cutremurătoare. Într-o singură dimineaţă au adunat 76 de cadavre de pe o singură stradă din oraşul filipinez. Ei lucrează câte zece ore pe zi şi spun că aştepată cu nerăbdare să îşi termine treaba la Tacloban, despre care nu ştiu cât va dura, şi să se refacă după dificila misiune.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a avertizat asupra “stresului şi traumei” prin care pot trece cei însărcinaţi cu strângerea cadavrelor şi recomandă “sprijin psihologic acolo unde este posibil”.

Un număr mare de angajaţi ai Guvernului filipinez sunt mobilizaţi la faţa locului, în timp ce oameni de rând, din alte regiuni, au venit la Tacloban să dea o mână de ajutor supravieţuitorilor.

Se depun eforturi substanţiale în Filipine. În unele zone, mijloacele de comunicaţii funcţionează, se încearcă reluarea furnizării energiei electrice, alimente şi apă sunt distrubuite celor rămaşi în viaţă. Sunt lucruri pe care ar fi trebuit să le vedem în ziua a doua sau a treia, dar care au început să aibă loc abia după o săptămână, potrivit corespondentului CNN.

Viaţa în normalitate, un vis îndepărtat pentru supravieţuitorii taifunului

Oamenii se tem pentru sănătatea lor şi merg pe străzi acoperindu-şi constant nasul şi gura. Prezenţa cadavrelor în saci aliniate pe străzi ori în gropi comune situate în locuri unde odinioară erau casele unor locuitori este un peisaj macabru care arată cât de departe este oraşul filipinez de revenirea la normalitate, potrivit sursei citate.(w300) Viaţa în

În prezent, mulţi supravieţuitori din Tacloban, în special femei şi copii, au părăsit localitatea şi locuiesc în alte zone, la rude ori cunoştinţe.

Peste weekend, străzile au devenit mai circulate. Molozul a fost în mare parte îndepărtat din centrului oraşului, iar aprovizionarea cu benzină a permis tot mai multor persoane să folosească scutere şi alte vehicule pentru a se deplasa la punctele de distribuire a alimentelor.

Alimente aduse din regiuni învecinate, precum banane proaspete, au putut fi văzute la vânzare.

La zece zile de la trecerea taifunului, ce a adus rafale de vânt de peste 300 de kilometri pe oră și valuri de peste cinci metri înălțime, situația umanitară în zonele afectate este în continuare gravă, în ciuda ajutoarelor internaționale primite.

Află cum te poţi implica în strângerea ajutoarelor pentru sinistraţii din Filipine: “Ultima Ediţie: Crucea Roşie Română lansează un apel de urgenţă în sprijinul victimelor din Filipine

Bilanţul morţilor în Filipine va fi “înfiorător”. 2 milioane de oameni au nevoie urgentă de alimente (14 nov.)

Ajutoarele venite până în prezent de la comunitatea internaţională nu sunt suficiente în faţa dezastrului din Filipine. Medicamente, alimente, apă. Sunt nevoi urgente ale celor rămaşi în viaţă, despre care ministrul filipinez de Interne a vorbit, miercuri, într-un interviu acordat CNN. Bilanţul morţilor va fi înfiorător, a spus oficialul, care coordonează zi de zi strângerea cadavrelor de pe marginea drumului.

Medicamentele s-au epuizat în micul dispensar din Tacloban, singurul loc unde cei rămaşi în viaţă în urma puternicului taifun Haiyan pot găsi ajutor. Doctorii au rămas însă fără materiale sanitare.

Ministrul filipinez de Interne, Mar Roxas, a acordat, miercuri, un interviu CNN, în care lansează un apel “întregii lumi” pentru ajutor. Cele mai urgente nevoi sunt medicamentele, alimentele şi apa.

Peste 2 milioane de filipinezi au nevoie urgentă de alimente

Filipine, supraviețuirea în infern

Apreciem efortul internaţional, dar avem nevoie de medicamente, materiale sanitare şi de igienă. Avem nevoie de vaccinuri antitetanos, medicamante pentru boli precum leptospiroza, a anunţat ministrul filipinez.(w300) Filipine,

Oficialul filipinez a precizat că există suficienţi doctori.

Nu avem medicamente, nu avem materiale sanitare. Mulţi copii sunt deshidrataţi, alţii s-au îmbolnăvit şi prezintă stări de vomă şi diaree, a declarat un doctor corespondentului CNN.

Mulţi dintre supravieţuitori vin la dispensarul din Tacloban să ceară de mâncare şi de băut.

Foarte mulţi oameni nu au ce mânca şi nici apă de băut. Cel mai mult avem nevoie de alimentă, apă şi materiale sanitare, a mai spus doctorul.

Risc major de îmbolnăvire în zona devastată

Pericolul pentru sănătatea celor rămaşi în viaţă este extrem de mare. La şase zile după ce taifunul Yolanda, aşa cum este cunoscut în rândul filipinezilor, a lovit provinciile Leyte şi Samar, încă se pot vedea cadavre pe marginea drumului şi sub dărâmături.

(w300) Dezastru �În fiecare zi ridicăm cadavre de pe marginea drumului. A doua zi găsim altele la loc, a precizat ministrul filipine de Interne, Mar Roxas, în interviul acordat CNN.

Oficialul filipinez a explicat că, în total, 20 de camioane lucrează zilnic pentru distribuirea alimentelor, pentru curăţarea străzilor, dar şi pentru adunarea cadavrelor de pe marginea drumului. Doar un sfert din cele 20, însă, se ocupă, de două ori pe zi, cu strângerea cadavrelor care constituie un pericol major pentru sănătatea celorlalţi rămaşi fără adăpost.

Alte zece camioane urmează să fie mobilizate în zonă, a precizat Mar Roxas, care a cerut ajutor internaţional şi pentru distribuirea de corturi.

Avem nevoie de corturi. Pe o distanţă de mai mulţi kilometri sunt case dărâmate de o parte şi de alta a drumului, a spus ministrul de Interne.

Bilanţul morţilor va fi “înfiorător”

Bilanţul morţilor va fi înfiorător, a anunţat ministrul filipinez de Interne, în cadrul interviului CNN.

2.357 de morţi, 3.853 de răniţi şi 77 de dispăruţi. Este un bilanţ provizoriu anunţat de autorităţile filipineze, dar cu mult sub cel real.(w300) Bilanţul

Bilanţul actual este cu mult sub cel real. Vom avea un bilanţ al morţilor foarte ridicat, a completat ministrul filipinez de Interne.

Autorităţile filipineze au estimat, duminică, un bilanţ al deceselor de  peste 10.000 de persoane.

Sunt 20 de oraşe din 40, în cele două provincii, cu care autorităţile centrale nu au putut lua legătură până în prezent, a mai spus oficialul filipinez în cadrul interviului acordat CNN.

Preşedintele filipinez, Benigno Aquino a declarat, marţi, stare naţională de calamitate. El a precizat că două provincii – Leyte şi Samar – au suferit cele mai mari pierderi de vieţi omeneşti şi pagube materiale.

Taifunul Haiyan este unul dintre cele mai puternice care au lovit vreodată uscatulHaiyan ar putea deveni cel mai puternic ciclon tropical din istorie.

Taifunul care a lovit, vineri, Filipine este de 3,5 mai puternic decât uraganul Katrina înregistrat în SUA în 2005.

Taifunul Haiyan a lăsat cicatrici adânci în sufletele oamenilor. Ei încearcă acum să îşi refacă vieţile, chiar dacă încă îşi mai plâng morţii.

„Tatăl meu a fost lovit de un lemn, apoi a dispărut copilaşul meu. Nu a mai putut să-l ţină, iar copilul s-a înecat. Era atât de plin de viaţă, atât de năzdrăvan!”, povestește o tânără.

Mii de oameni au fost despărţiţi de familii, iar acum încearcă să dea de urma celor dragi. Autorităţile filipineze par depăşite de situaţie.

„Trebuie să fiu sănătos, pentru că sunt primarul acestui oraş. E foarte stresant, dar trebuie să fiu tare. Avem nevoie de hrană şi de adăposturi temporare pentru oameni”, a afirmat primarul oraşului Guiuan.

Ca şi cum nu ar fi fost de ajuns, autorităţile din Arhipelag trebuie să facă acum faţă şi unei scurgeri de ţiţei provocate de distrugerea unei barje în timpul furtunii. Apa din centrul ţării a fost infestată pe cel puţin doi kilometri cu aproximativ 500 de tone de petrol brut.

În mijlocul disperării sosesc totuşi ajutoare în valoare de zeci de milioane de dolari din întreaga lume. Statele Unite au trimis la faţa locului portavionul USS George Washington, iar Japonia urmează să trimită peste o mie de trupe, mai multe nave, dar şi 40 de milioane de dolari.

  • Antena 3: 

Foametea a lovit Filipinele, chiar dacă în ţară au ajuns sute de tone de ajutoare. Ce se întâmplă de fapt cu ele (13 nov.)

Distrugerile și haosul provocate de taifunul Haiyan sunt inestimabile. Mal ales prin prisma faptului că filipinezii, paradoxal, primesc un ajutor care nu ajunge la ei, scrie CNN

”Nu avem case, nu avem ce mânca” spune una dintre victime. Asta, în condițiile în care zeci de transporturi civile și militare, cu ajutoare diverse, ajung în țara devastată de furtună.

Tonele de mâncare se adună în aeroporturi și doar o mică parte din acestea ajung la cei care au nevoie de ele. ”Nu cred că e vina cuiva, ci doar a geografiei și devastării” spune Christopher De Bono, purtătorul de cuvânt al UNICEF.

Rapoartele arată că eforturile organizate de a-i ajutora pe sinistrați sunt minimale, în raport cu gravitatea situației.

Ca idee, sunt 2 milioane de oameni care au nevoie de mâncare, iar miercuri abia 3.000 dintre aceștia primiseră orez, prin programul de distribuire a mâncării, al Națiunilor Unite. 

Cea mai puternică furtună a anului a lăsat urme adânci în Filipine. Localităţi întregi sunt distruse, iar oamenii se confruntă cu lipsa alimentelor (16 nov.)

Taifunul Haiyan a trecut, însă lupta pentru supravieţuire continuă. Locuitorii din Filipine se luptă acum cu lipsa hranei şi a adăposturilor, cu jafurile în masă şi cu epidemiile.  

Foametea a lovit Filipinele, chiar dacă în ţară au ajuns sute de tone de ajutoare. Ce se întâmplă de fapt cu ele

Mai multe state din Occident şi din Asia au sărit în ajutorul sinistraţilor.

Comunitatea internaţională trimite zeci de tone de ajutoare în fiecare zi, însă proviziile nu sunt suficiente. 

Uniunea Europeană a declarat că donaţii în valoare de 7 milioane euro se vor îndrepta către zonele afectate de taifunul Haiyan.

Conform unui raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, extrem de mulţi supravieţuitori au nevoie urgentă de îngrijiri medicale. 

Mai mult, căldura şi umiditatea din Filipine facilitează apariţia infecţiilor. 

Bilanţ oficial: Aproape 4.000 de morţi, în urma taifunului din Filipine (18 nov.)

Autorităţile din Filipine au ridicat luni la 3.976 numărul persoanelor ce şi-au pierdut viaţa în urma taifunului Haiyan, care a devastat partea centrală a ţării, informează agenţia EFE, potrivit Agerpres.

În plus, 1.598 de persoane sunt date dispărute, iar numărul răniţilor este de 18.175. 

În total, peste zece milioane de filipinezi au fost afectaţi de acest dezastru, dintre care mai mult de 350 de mii au rămas fără locuinţe. Echipele de salvare găsesc în continuare cadavre, unele prezentând semnele unui deces recent, ceea ce face autorităţile să spere că încă ar mai putea găsi supravieţuitori printre dărâmături.

ONU a anunţat vineri că taifunul Haiyan a provocat moartea a cel puţin 4.460 de persoane, estimare contestată de guvernul de la Manila.

La 10 zile de la trecerea taifunului, ce a adus rafale de vânt de peste 300 de kilometri pe oră şi valuri de peste cinci metri înălţime, situaţia umanitară în zonele afectate este în continuare gravă, în ciuda ajutoarelor internaţionale primite.

Apocalipsa a venit pentru oamenii din Filipine. Cadavrele sunt lăsate pe străzi şi acoperite cu folii de plastic: “Suntem DISPERAŢI”

O fetiță de numai trei zile a devenit ultima victimă a taifunului Haiyan, din cauză că spitalul în care a fost născută a rămas fără electricitate.

S-au luptat trei zile pentru a-și salva fetițaDin cauză că secția de spitalul unde a fost născută a rămas fără curent în urma taifunului Haiyan, doi părinți filipinezi au fost nevoiți să-i pompeze aer în plămâni fără încetare timp de trei zile, cu ajutorul unei pompe manuale. În ciuda eforturilor lor disperațe, fetița a murit, scrie Daily Mail.

Fetița, Althea Mustacia, s-a născut cu asfixia nou-născutului, o afecțiune în urma căreia copilul nu începe să respire în primele două minute în care este adus pe lume. 

Spitalul Tacloban a fost puternic afectat de către taifunului Haiyan: este parțial inundat, unele ziduri s-au prăbușit, iar alimentarea cu energie electrică a fost oprită. 

Fetița s-a născut la cinci zile după taifun.

Disperare, dar si teama in Filipine printre supravietuitorii taifunului Hayan. Indivizi inarmati umbla pe strazile devastate si trag asupra soldatilor care incearca sa pastreze ordinea si sa opreasca jafurile.

Pe de alta parte, pentru sustinerea operatiunilor de ajutoare a sinistratilor, care se numara cu sutele de mii, Crucea Rosie romana a lansat un apel umanitar de urgenta.

Foamea impinge la gesturi disperate.

Aici a fost un mare depozit pentru distribuirea alimentelor, dar a fost jefuit complet. Oamenii incearca sa ia cat de multe provizii pot“, relateaza Jon Donnison, corespondent BBC News.

Dar pedeapasa apare uneori in cele mai neasteptate moduri. Cel putin 20 de oameni au murit striviti de caderea sacilor cu orez, la un depozit. Peretii altui depozit, la fel, luat cu asalt de supravietuitorii taifunului, s-au surpat si alti 8 au murit.

Au tras rafale de gloante, acolo. Am fugit de frica, povestesc martorii.

Erau civili inarmati. I-am vazut cu ochii mei, civili care aveau arme si trageau“, explica un alt martor.

La Tacloban, orasul devastat de taifun, soldatii se lupta cu bande inarmate. Din cauza schimburilor de focuri, au fost amanate primele funeralii colective prevazute pentru miercuri.

Peste tot sunt numai cadavre si daramaturi. Toate cladirile noastre, toate centrele de evacuare s-au prabusit“, spune un locuitor.

Mii de oameni sunt nevoiti sa doarma sub cerul liber. Pe strazi mirosul este deja insuportabil. Cum nu exista locuri amenajte pentru atatea victime, cadavrele sunt insirate pur si simplu, cu sutele, pe caldaram.

Vreau doar sa-ti spun ca fiica mea a murit. Te rog, iarta-ma, nu am putut sa o salvez. E acolo in colt. Corpul ei e acolo de trei zile“, marturiseste un localnic.

Pentru ca nu mai au alte mijloace de comunicatie, oamenii profita de prezenta jurnalistilor pentru a trimite vesti rudelor din strainatate.

Catre mama copiilor mei care traieste in Virginia. Stiu ca vei urmari aceasta inregistrare: Justin si Ella nu mai sunt printre noi, a transmis un barbat.

 

Cititi, va rugam:


Categorii

1. DIVERSE, Dezastre, calamitati, Video

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

6 Commentarii la “FILIPINE – nesfarsita TRAGEDIE cu iz apocaliptic a unor semeni uitati si… infricosat AVERTISMENT PENTRU NOI TOTI. Oare noi ce am face in locul lor? (video)

  1. La noi nu se strang ajutoare pentru ei?

  2. În legătură cu Filipine și frații noștri ortodocși cred că ați putea să vedeți aici câteva mărturii:
    – în engleză:
    http://orthodoxnepal.org/2013/11/philippines-update-2/
    http://orthodoxnepal.org/2013/11/filipino-orthodox-storm-victims/
    http://orthodoxnepal.org/2013/11/fr-philip-in-the-philippines/
    – în română ( sunt respectivele articole dar traduse în română de subsemnatul – sper să nu se considere că aș vrea să îmi fac publicitate la blog ):
    http://sfappetrupavelandrei.wordpress.com/2013/11/10/update-din-filipine/
    http://sfappetrupavelandrei.wordpress.com/2013/11/16/victimile-ortodoxe-filipineze-in-urma-furtunii/
    http://sfappetrupavelandrei.wordpress.com/2013/11/16/par-filip-in-filipine/

  3. Multumesc. Am mai trimis si la altii

  4. Va mai amintiti ce spunea pr. Elpidie cu privire la natura care se dezlantuie? Acum au fost loviti ei, maine….Cand Sfantul Maximovici era in Shanghai, se minunau bastinasii cum era ascultat Sfantul si poruncea naturii. Nadejdea mi-e in oamenii simpli si smeriti care nici macar nu stiu ca sunt sfinti. Pentru ei sa mai aflam mila in fata Domnului.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare