“IN CURAND, STATUL VA PUTEA SPIONA TOTUL”. Franta se grabeste si ea sa devina ORWELLIANA

28-11-2013 2 minute Sublinieri

france

Guvernul va supune votului o extindere considerabilă a posibilităților de a capta datele digitale cu caracter personal. Actorii importanți ai Web-ului sunt îngrijorați de lipsa de acțiune a CNIL (Commission nationale de l’informatique et des libertés/Comisia nationala de informatica si a libertatilor) și reclamă un moratoriu.

Franța devine o societate orwelliană? În plin scandal Snowden, aceasta cârtiță care a dezvăluit modul în care America spionează lumea în numele luptei împotriva terorismului, guvernul pregătește votul unui proiect de lege privind programarea militară ce conține unele prevederi ce extind posibilitățile de a capta datele digitale a zeci de mii de oameni pe an. Este vorba de a ști pe cine sună acești potențiali “dușmani ai statului”, sau chiar de a-i localiza în timp real prin intermediul telefoanelor sau calculatoarelor lor. În afara oricărui mandat acordat in justiție.

Această misiune nu va mobiliza numai forțele de ordine, ci de acum înainte, toată “comunitatea informațiilor”, începând de la Ministerul Afacerilor Interne la cel al Apărării, inclusiv cel de la Bercy. Și pentru motive mult mai largi decât riscul terorist, în sensul strict al cuvântului.

Textul a fost deja examinat in Senat in octombrie, intr-o stare de cvasi-indiferenta. Va reveni, in aceasta saptamana, pentru doua zile, la Adunarea Nationala. Dar, de aceasta data, marii actori ai Internetului vad rosu in fata ochilor. De la Google la Microsoft, trecand prin Facebook, Dailymotion, Skype, Dezzer sau AOL, regurpate in Asociatia serviciilor comunitare de internet (@sic), creata in 2007 pentru promovarea “noului internet” al retelelor sociale, au pornit un razboi impotriva articolelor de lege care prevad “accesul administrativ la datele de conectare” si lupta impotriva “ciberamenintarilor“. Presedintele @sic, Giuseppe de Martino, secretar general al Dailymotion, a reclamat un moratoriu asupra acestor aspecte si se mira de “lipsa de reactie a “Comisiei de informatica si a libertatilor”.

Dupa el, in ceea ce priveste supravegherea facuta de servicii ale Statului asupra tuturor utilizatorilor, fie persoane juridice, fie simpli particulari, “proiectul de lege de programare militara vrea sa extinda regimul exceptiilor si, astfel, sa acorde agentilor ministerului Bugetului acces in timp real la datele de pe Internet. Nu e normal!”, spune el. 

(…)

Ceea ce nelinisteste este supravegherea continutului. Mai clar: supravegherea a tot ceea ce se pastreaza si se prelucreaza de catre operatorii de internet si telefonie pentru a stabili factura clientului, “inclusiv datele tehnice legate de identificarea numerelor abonamentelor”, dar, de asemenea, si “localizarea echipamentelor terminalelor folosite”, fara a mai vorbi despre “lista de numere apelate sau apelante, durata si datele comunicatiilor”, adica faimoasele facturi detaliate. Pe scurt, traseul apelurilor, al SMS-urilor, al mailurilor. 

Aceasta supraveghere se practica din 2006 (45ooo cereri pe an) in cadrul legii antiteroriste, sub controlul unei “persoane calificate” de sub autoritatea Ministerului de Interne. Se poate ordona inclusiv geolocalizarea in timp real, dar, in acest caz, fara o baza legala reala – in contradictie totala cu jurisprudenta CEDO din 2010 care impune o “lege precisa”.

Sistemul juridiciar stie ceva despre acest lucru, de vreme ce parchetele tocmai si-au vazut interzise geolocalizarile de catre Curtea de Casatie, aceasta considerand ca doar judecatorul poate sa le autorizeze. 

Marilor actori ai internetului le-ar placea, asadar, sa fie aduse clarificari. Ce ii socheaza, pana la urma? Intai, faptul ca se autorizeaza accesul la informatiile private ale conexiunilor pentru alte motive decat riscul terorist. “Vizand la modul general preventia criminalitatii, acest regim al exceptiilor se va aplica tuturor infractiunilor“, se teme seful @sic.

Apoi, mai spune el, “faptul ca extinde accesul la date unor servicii diferite de cele de la Interne, fara ca acest lucru sa fie trecut macar prin fata unui judecator”. Pana si agentii Agentiei nationale a securitatii sistemelor informatice, ce tine de Matignon, se pot “adresa oricarui furnizor de internet pentru a obtine identificarea oricarei adrese de IP”. 

Promotorii legii considera ca vor fi acordate garantii cetatenilor, cum ar fi nominalizarea unei “persoane calificate” pe langa premier pentru a controla cererile diverselor servicii ministeriale. “Comisia nationala de control a interceptarilor de securitate, autoritate administrativa independenta, va incadra receptarea datelor de conexiune si de geolocalizare”, asigura  Jean-Yves Le Drian, ministru al Apararii. Un prefect se mira de polemica: “Atunci cand a izbucnit afacerea Merah, s-a zis ca politia nu a stiut sa previna. Si acum, se reproseaza serviciilor ca vor sa anticipeze*”. Ramane sa fie gasit echilibrul optim.

traducere razbointrucuvant

* Nota noastra: reamintim faptul ca Merah avea un istoric de activitati teroriste, asadar el s-ar fi incadrat in legea deja existenta in Franta privind supravegherea. Deci mirarea prefectului nu se justifica, ci scoate mai mult in evidenta caracterul gratuit al extinderii supravegherii. 


Categorii

1. DIVERSE, Facebook, Google, Guvernarea electronica (E-GUVERNARE), Internet, New Media, Noile Tehnologii, Panopticon, Teroarea "terorismului", Traduceri

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

7 Commentarii la ““IN CURAND, STATUL VA PUTEA SPIONA TOTUL”. Franta se grabeste si ea sa devina ORWELLIANA

  1. Pingback: DE CE NE-AR PĂSA DE FAPTUL CA SUNTEM SUPRAVEGHEAȚI ONLINE? [documentar VIDEO] - Recomandari
  2. Natiunile Unite (draft de rezolutie): Supravegherea generala a cetatenilor violeaza drepturile omului.

    The United Nations has joined the growing chorus of people, organizations and activists denouncing government mass surveillance of citizens without cause and says that such programs are a violation of basic human rights.

    The Social, Humanitarian, and Cultural – Third Committee of the United Nations General Assembly has adopted a draft resolution affirming that arbitrary surveillance and collection of personal information violate the universal human right to privacy and expression.

    sursa: http://threatpost.com/un-mass-surveillance-violates-universal-human-rights/103070

  3. Pingback: “Prefer sa fiu victima unui terorist decat sa traiesc sub continua observatie”. CUM A AJUNS UN SCRIITOR SUSPECT DE TERORISM PENTRU FBI DIN CAUZA SCRIERILOR SALE “ANTI-PROGRES” SI “ANTI-DEZVOLTARE” - Recomandari
  4. Pingback: OBAMA – MESIA STATULUI POLITIENESC. Cosmetizarea operatiunilor NSA si pregatirea pentru REGIMUL TOTALITAR/ Legalizarea unui abuz: divulgarea DOSARULUI MEDICAL catre serviciile secrete/ Cine e INAMICUL PUBLIC NR. 1 pentru SERVICII? - Recomandari
  5. Pingback: Big Brother “chinezesc” in Romania: SISTEM DE SUPRAVEGHERE PRIN RECUNOASTERE FACIALA PE STRAZILE ROMANIEI, negociat de Ponta si Dragnea cu firma HUAWEY din China (VIDEO) - Recomandari
  6. Pingback: NSA si-a construit propriul motor de cautare “GOOGLE” - Recomandari
  7. Pingback: ATENTAT GRAV LA PARIS. Directorul publicatiei Charlie Hebdo, jurnalisti si politisti UCISI DE ATACATORI INARMATI CU MITRALIERE care au strigat Allah Akbar [VIDEO] - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare