DE CE NE-AR PĂSA DE FAPTUL CA SUNTEM SUPRAVEGHEAȚI ONLINE? [documentar VIDEO]

28-11-2013 2 minute Sublinieri

REZUMATUL ARGUMENTELOR

In acest scurt documentar se demonteaza cateva stereotipuri prin care supravegherea NSA din SUA este tratata ca un lucru lipsit de pericol. Desi se refera la NSA, observam ca aceste mituri propagandistice sunt foarte raspandite, in general, si legate de orice fel de activitate de monitorizare, nu doar de cea tipic americana. Nu-i asa ca auzim deseori spunandu-se: “dar eu nu am nimic de ascuns, deci de ce m-ar ingrijora supravegherea?”, sau “dar aceste monitorizari sunt duse in limitele legii”, sau “oricum deja se intampla pe scara mare, ce sa ne mai batem capul”, sau “e nevoie pentru a combate terorismul sau criminalitatea”? Ei bine, toate acestea sunt demontate in documentarul de mai sus, realizat de New York Times, la care am adaugat si rezumatul urmator.

1. Nimeni nu se uita in ograda mea oricum, asa ca de ce mi-ar pasa

Daca nu te ridici si nu aperi drepturile celorlalti atunci cand sunt incalcate atunci fi pregatit ca si drepturile tale sa fie incalcate atunci cand te vei astepta mai putin.

Cum e asta posibil? Ei bine, sunt atatea si atatea legi, regulamente, statute s.a.m.d. incat este aproape imposibil sa nu incalci vreuna. Si, daca cineva e pornit impotriva ta si are acces la acele informatii, atunci acestea vor fi folosite impotriva ta.

In concluzie, atunci cand spui ca nu te intereseaza ca cineva te spioneaza continuu ar fi bine sa fi 100% sigur ca nu pot folosi nimic impotriva ta (ceea ce este utopic, desigur, intotdeauna se poate gasi ceva chiar si cand nu este. Si noi stim bine asta, de pe vremea comunistilor, nu?).

Apoi, cum poti avea o viata libera de constrangeri atunci cand esti supravegheat constant, 24h din 24? Cum poti sa ai opinii? Ce se intampla daca te implici in lupta sindicala, la locul de munca? Sau daca iesi in strada pentru a protesta impotriva unor legi noi, contrare principiilor tale (cum ar fi legi legate de avort, de dreptul la viata, de gazele de sist, de propaganda de toate felurile)?

Aparatul guvernamental nu are absolut nici o justificare solida pentru a supraveghea astfel de activitati. Si, d.p.d.v. istoric, stim clar ca atunci cand guvernele au avut astfel de informatii la indemana le-au folosit impotriva propriilor cetateni. Se face si o referire la McCarthy… ca daca ar fi avut la indemana uneletele de supraveghere de acum mult mai multi oameni i-ar fi cazut victime (apropo de mccarthysm: https://medium.com/surveillance-state/b3cd7b5e5687 ).

Ce e ingrijorator e faptul ca nu numai ca toti americanii sunt supravegheati electronic incontinuu, ci intreaga lume, inclusiv jurnalisti, potentiale surse, etc. (pe principiul: am dosarul tau, esti jurnalist sau politician, deci te pot manipula cand e nevoie).

In aceste conditii, cum sa mai poti vorbi de separatia puterilor in stat? Cum sa o mai poti face atunci cand puterea guvernamentala/executiva are acces continuu la informatii despre celelalte puteri din stat: juridica, media, etc.

2. Tot ceea ce fac ei este legal

Acest argument este pur si simplu o minciuna sfruntata.

In primul rand, multe din asa zisele legi care guverneaza existenta acestor programe de supraveghere sunt clar anticonstitutionale.

In al doilea rand, programele de supraveghere sunt derulate fara cunostiinta publicului si a politicului, de foarte multa vreme – chiar din vremea cand nu erau guvernate de absolut nici o lege, fie ea anticonstitutionala sau nu.

Astfel incat, prezumtia ca aceste programe sunt legale doar pentru ca un anume politician sau sef de guvern o spune este o pura speculatie.

3. Companiile de tehnologie deja urmaresc si colecteaza datele noastre digitale, de ce ar fi ceva diferit daca o fac si guvernele?

Ei bine, companiile poate ca au colectat o gramada de date si stiu foarte multe despre cetateni insa… acestea nu pot decide nimic unilateral in ceea ce priveste libertatile tale individuale, nu te pot judeca si condamna intr-un proces pentru ca mai apoi sa te arunce in puscarie.

4. Avem nevoie de supraveghere pentru a putea asigura securitatea

Argumentul fals conforma caruia nu poti avea asigurate, in acelasi timp, si securitatea si libertatea. E o alegere falsa. Oamenii au dreptul sa stie ce fac guvernele, in numele lor. Ce legi se dau, cum se aplica.

Apoi, dincolo de argument, mai este vorba de interesul financiar pe care il au corporatiile de serviciu, cele care au legaturi cu aparatul guvernamental si carora le sunt incredintate contracte de zeci, sute si miliarde anual, in cadrul dezvoltarii programelor de securitate/supraveghere.

Este acel tip de parteneriat stat-corporatie (mai degraba decat public-privat), parteneriat despre care daca nu stim nimic (cu atat mai putin sa il putem reglementa) atunci va ajunge sa ne controleze total.

In momentul in care acest parteneriat opereaza complet ascuns de ochiul public, in umbra, in acel moment se poate vorbi doar de o societate controlata, ca in orice dictatura, si nu de o democratie.

Prin urmare, lupta este pentru prezervarea unei societati in care libertatile individuale sa nu fie negate si incalcate.

Prezentare si rezumat de razbointrucuvant


Categorii

Corporatism, Guvernarea electronica (E-GUVERNARE), Internet, New Media, Noile Tehnologii, Opinii, analize, Panopticon, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

15 Commentarii la “DE CE NE-AR PĂSA DE FAPTUL CA SUNTEM SUPRAVEGHEAȚI ONLINE? [documentar VIDEO]

  1. Ciudatenia e ca astazi si “ei” sunt la randul lor supravegheati.

    Pare, sa zic asa, o boala auto-imuna. Reactia de aparare in permanenta alerta si tot mai eficace, indreptata insa contra propriului organism.

  2. http://www.gandul.info/international/scandalul-nsa-agentia-americana-poate-urmari-sute-de-milioane-de-persoane-prin-localizarea-telefoanelor-mobile-11742013

    De această dată, The Washington Post a dezvăluit, miercuri, că agenţia interceptează datele de localizare geografică a sute de milioane de telefoane mobile în lume.

    Agenţia stochează informaţii despre “cel puţin câteva sute de milioane de terminale” şi înregistrează “aproape cinci miliarde” de date de localizare pe zi, scrie cotidianul pe site.

    “Obţinem volume vaste” de date de localizare geografică peste tot în lume, a confirmat un oficial de rang înalt, citat de ziar.

    Contactată de AFP, Agenţia pentru Securitate Naţională americană (NSA) nu a dorit să comenteze.

    Până în prezent, dezvăluirile lui Snowden menţionau, în afară de spionarea a numeroşi conducători străini, o impresionantă colectare de metadate telefonice cu privire la durata apelurilor şi numerelor apelate.

    Urmărirea prin intermediul telefoanelor mobile

    Însă The Washington Post a dezvăluit miercuri că Agenţia urmăreşte şi telefoanele mobile, conectându-se la cablurile care leagă diverse reţele mobile la nivel mondial, inclusiv americane, şi că, astfel, colectează “întâmplător” datele privind localizarea cetăţenilor americani.

    Cel puţin două societăţi, al căror nume nu este citat, colaborează cu Agenţia în domeniul informaţiilor secrete în acest scop, potrivit publicaţiei.

    Datele privind localizarea telefoanelor care aparţin cetăţenilor americani aflaţi în străinătate sunt şi ele colectate.

    Interesul faţă de această colectare, permisă de “dialogul” constant între un telefon şi antena-releu cea mai apropiată şi algoritmi matematici puternici, constă în “trasarea mişcărilor şi relevarea relaţiilor ascunse dintre persoane”, scrie cotidianul, potrivit căruia programul poartă numele de cod CO-TRAVELER.

    Atac la viaţa privată

    Această nouă încălcare a sferei vieţii private a provocat furia asociaţiilor din domeniul apărării libertăţilor individuale.

    “Drumurile pe care le facem zilnic pot dezvălui multe lucruri despre relaţiile noastre politice, profesionale şi intime. Această supraveghere la scară largă, a câteva sute de milioane de telefoane mobile, încalcă obligaţiile internaţionale cu privire la respectarea vieţii private atât a străinilor, cât şi a americanilor”, şi-a exprimat indignarea, citată într-un comunicat, Catherine Crump, o avocată din cadrul ACLU, o influentă asociaţie în domeniul libertăţilor civile.

    Aceste dezvăluiri sunt “mai mult decât tulburătoare”, a apreciat Centrul pentru Democraţie şi Thenologie (CDT), în opinia căruia “localizarea geografică a telefoanelor are implicaţii profunde asupra vieţii private şi provoacă fiori în privinţa libertăţii de întrunire”.

    Volumul datelor înregistrate şi stocate de NSA ar atinge 27 de terabiţi, reprezentând de două ori conţinutul Bibliotecii Congresului, cea mai importantă din lume.

    Acest volum de informaţii “depăşeşte capacitatea noastră de a digera, procesa şi stoca” datele, scrie The Washington Post, citând un document intern aparţinând NSA datat în 2012.

    “Capacităţile NSA de geolocalizare sunt uluitoare (…) şi arată că agenţia este capabilă să depună eforturi uriaşe cu scopul de a deţine comunicaţii securizate inutile”, mai apreciază ziarul. Singura modalitate de a te proteja este să nu ai telefon sau să îl opreşti.

    În urma dezvăluirilor lui Snowden, senatori din ambele tabere au început să lucreze la o propunere legislativă – USA Freedom Act – vizând introducerea unor garanţii suplimentare în activitatea NSA. Însă aceasta se concentrează asupra colectării datelor şi nu face vreo referire la localizarea geografică prin intermediul telefoanelor mobile.

  3. Pingback: GEOLOCALIZAREA PRIN TELEFOANE MOBILE. NSA inregistreaza geografic MILIARDE DE DATE din intreaga lume pentru ”TRASAREA MISCARILOR” si relevarea ”RELATIILOR ASCUNSE” dintre persoane [VIDEO] - Recomandari
  4. Pingback: “Prefer sa fiu victima unui terorist decat sa traiesc sub continua observatie”. CUM A AJUNS UN SCRIITOR SUSPECT DE TERORISM PENTRU FBI DIN CAUZA SCRIERILOR SALE “ANTI-PROGRES” SI “ANTI-DEZVOLTARE” - Recomandari
  5. Pingback: De ce il invidiaza PUTIN pe OBAMA/ Raport american oficial de “inalbire” a operatiunilor de SPIONAJ marca NSA/ Judecator american: SUPRAVEGHEREA NSA ESTE ORWELLIANA - Recomandari
  6. Pingback: PANOPTICON – documentar despre SUPRAVEGHEREA TOTALA SI DISPARITIA INTIMITATII (Video + subtitrare in romana) - Recomandari
  7. Pingback: SPRE “DEMOCRATIA” MILITARIZATA DE SPIONAJ. “Poate vom trăi vremuri când a-ţi stropi florile din grădină va fi socotită o activitate antistatală şi contrasistemică pe cont propriu…” - Recomandari
  8. Pingback: OBAMA – MESIA STATULUI POLITIENESC. Cosmetizarea operatiunilor NSA si pregatirea pentru REGIMUL TOTALITAR/ Legalizarea unui abuz: divulgare DOSARULUI MEDICAL catre serviciile secrete/ Cine e INAMICUL PUBLIC NR. 1 pentru SERVICII? - Recomandari
  9. Pingback: OBAMA – MESIA STATULUI POLITIENESC. Cosmetizarea operatiunilor NSA si pregatirea pentru REGIMUL TOTALITAR/ Legalizarea unui abuz: divulgarea DOSARULUI MEDICAL catre serviciile secrete/ Cine e INAMICUL PUBLIC NR. 1 pentru SERVICII? - Recomandari
  10. Pingback: NSA si programul de supraveghere MYSTIC: ACAPARAREA INTEGRALA A RETELEI TELEFONICE A UNEI TARI/ Agentia americana a spionat si compania chineza HUAWEI – aleasa de autoritatile romane pentru SISTEME INFORMATICE NATIONALE - Recomandari
  11. Pingback: STATUL ALGORITMIC SI DIGITALIZAREA SOCIETATII. Evgheni Morozov despre dictatura noilor tehnologii si omul-rating - Recomandari
  12. Pingback: OCHIUL AMERICAN, OCHIUL LUI IUDA. Vizionarul Virgil Gheorghiu despre Societatea-Uzina si supravegherea omniprezenta intr-o distopie scrisa in 1972. “Un om supravegheat inceteaza de a mai fi om. Este un prizonier. Un om care isi pierde libertatea nu
  13. Pingback: SUA ORWELLIANA. Politia foloseste RADARE pentru a obtine IMAGINI din INTERIORUL LOCUINTELOR [video] - Recomandari
  14. Pingback: CONSILIUL EUROPEI. Semnal de alarma asupra SUPRAVEGHERII IN MASA: dezvoltarea unor COMPLEXE INDUSTRIAL-PANOPTICE poate duce la CATASTROFE ANTI-DEMOCRATICE | Cuvântul Ortodox
  15. Pingback: SUPRAVEGHEREA IN MASA NU poate, NU va putea si NU a reusit niciodata sa opreasca un TERORIST | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare