Dan Dungaciu despre decizia Curtii Constitutionale a Republicii Moldova: LIMBA DE STAT ESTE LIMBA ROMANA. Reactii din partea unor oficiali rusi

6-12-2013 2 minute Sublinieri

republica-moldova

Curtea Constituțională a Republicii Moldova a decis că textul Declarației de Independență a Republicii Moldova care prevede că limba de stat este cea română prevalează asupra prevederilor Constituției, potrivit căreia limba de stat este cea “moldovenească”. Prin urmare, că limba de stat a Republicii Moldova este limba română. Moscova are totuși prea multă experiență diplomatică pentru a protesta împotriva unei asemenea decizii, spune, la RFI, Dan Dungaciu.

Decizia nu are nicio legătură nici cu parafarea acordului de asociere al Republicii Moldova cu Uniunea Europeană și nici cu declarațiile președintelui Traian Băsescu despre unirea cu Moldova ca obiectiv pe termen lung, explică la RFI Dan Dungaciu, directorul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române. Au existat și capcane când I s-a solicitat Curții să se pronunțe, mai spune profesorul Dan Dungaciu. El mai spune și că Moscova are totuși prea multă experiență diplomatică pentru a protesta împotriva unei decizii care vizează limba care se vorbește la Chișinău.

Duma de Stat a Rusiei este îngrijorată de decizia Curţii Constituţionale a Republicii Moldova privind înlocuirea termenului de „limba moldovenească” cu „limba română”. Conform declaraţiilor preşedintelui Comitetului Dumei de Stat pentru afaceri externe din Rusia, Alexei Puşcov, acest pas reprezintă un eşec în contextul relaţiilor cu Transnistria.

„Înainte-în trecut! Moldova a adoptat limba română ca limbă de stat contrar prevederilor propriei Constituţii. Încă un pas spre detaşarea completă de Transnistria”– a scris Puşkov, joi, pe contul său de Twitter.

Curtea Constituţională, în componenţa căreia se află şase magistraţi cu cetăţenie română, a hotarât că limba de stat a Republicii Moldova se va numi română. La baza acestei decizii a stat concluzia conform căreia textul Declaraţiei de Independenţă a Republicii Moldova, în care limba de stat poartă denumirea de „română” prevalează asupra Constituţiei, unde aceasta apare sub termenul de „moldovenească”, transmite RIA Novosti.

  • Timpul: 

Rogozin, după ce a ucis moldoveni în războiul din 1992 amenință din nou: “Așa vreți să păstrați integritatea țării?”

Vicepremierul Federației Ruse, Dmitri Rogozin, vede ca o amenințare pentru integritatea Republicii Moldova “egalarea de către Curtea Constituțională a limbii moldovenești cu cea română”. 

Româna a fost recunoscută limbă de stat în Moldova. Iar Transnistria răspunde prin introducerea legislației Federației Ruse. La Chișinău cred că astfel vor păstra integritatea țării)?  – a scris Rogozin pe rețelele de socializare.

Fostul comunist Marian Lupu refuză sa accepte Declarația de Independență, “vrea” referendum și pretinde că există 2 limbi “identice”

Liderul Partidului Democrat Marian Lupu a propus vineri ca poporul să decidă în privinţa denumirii limbii de stat. În acest context el a propus organizarea unui referendum la această temă.

Marian Lupu a declarat vineri presei, după hotărârea din ajun a Curţii Constituţionale că organizarea unui referendum ar fi cea mai indicată cale. El a precizat că a discutat această chestiune în cadrul Partidului şi că o va aborda şi în Coaliţia Pro-Europeană.

”Cea mai indicată metodă pentru a rezolva această întrebare este referendumul. Doar poporul este deasupra clasei politice şi a elitei poitice. Ideea referendumului este doar rezultatul unor discuţii în PDM.Vom discuta şi cu cei din coaliţia de guvernare”, a declarat Lupu.

Fostul Președinte de Parlament al RM, pe timpul lui Voronin, recunoaște că cele „două” limbi sunt identice, cu toate acestea consideră că fiecare cetățean are dreptul să o numească așa cum crede de cuviință.

Lupu mai spune că în Constituție va rămâne sintagma „limba moldovenească” și că modificarea Legii Supreme în acest sens poate avea loc doar în cadrul unui referendum național.

Eu sunt moldovean și eu vorbesc limba moldovenească”, a declarat președintele PDM care timp de 4 ani de zile a fost Președintele unui Parlament condus de PCRM (Voronin).


Categorii

1. DIVERSE, Basarabia, Dan Dungaciu, Rusia, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

2 Commentarii la “Dan Dungaciu despre decizia Curtii Constitutionale a Republicii Moldova: LIMBA DE STAT ESTE LIMBA ROMANA. Reactii din partea unor oficiali rusi

  1. “Eu sunt moldovean și eu vorbesc limba moldovenească”, a declarat președintele PDM care timp de 4 ani de zile a fost Președintele unui Parlament condus de PCRM (Voronin).

    Si John este australian si vorbeste limba australiana iar John este din New Zealand si vorbeste neozealandiana iar John din Barbados,barbadoziana…curat murdar coane Fanica.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare