Rusia si-a plasat mai multe BATERII ANTIRACHETA la granita cu Uniunea Europeana

15-12-2013 1 minut Sublinieri

Training of Air Defense Forces in Western military district (ZVO) at Kapustin Yar in Astrakhan region

Rusia ar fi instalat mai multe baterii cu rază scurtă de acţiune la frontierele Uniunii Europene, ca răspuns la proiectul de scut antirachetă european , scrie cotidianul german Bild în ediţia de sâmbătă, citând “surse din domeniul securităţii”.

Bild afirmă că imagini înregistrate prin satelit, confidenţiale, pe ale căror provenienţă şi dată nu le precizează, arată că un “număr cu două cifre” de baterii antirachetă de tip Iskander-M, cunoscute şi sub numele de SS-26, au fost amplasate “în ultimele 12 luni” în enclava rusă Kaliningrad, între Polonia şi Lituania, şi de-a lungul frontierei ruse cu ţările baltice.

Aceste rachete de tip SS-26 pot fi dotate cu focoase convenţionale sau nucleare, adaugă Bild, iar raza maximă de acţiune este de aproximativ 500 de kilometri, un atac asupra Berlinului devenind, astfel, posibil, capitala germană aflându-se la aproximativ 527 de kilometri de Kaliningrad.

Potrivit Bild, preluat de Mediafax.ro, Rusia pune astfel în aplicare o ameninţare pe care a formulat-o ca reacţie faţă de proiectul antirachetă NATO, care are la bază tehnologie americană.

Acordurile cu Iranul au modificat situaţia geopolitică, iar NATO ar trebui să îşi modifice proiectele privind scutul antirachetă din Europa, a declarat vineri adjunctul ministrului rus de Externe, Aleksei Meşkov, într-un interviu acordat jurnaliştilor ruşi.

“Noi apreciem că înţelegerile cu Iranul creează o situaţie geopolitică total diferită. Am auzit mereu partenerii noştri spunând că motivul demersurilor lor vizând crearea unui scut antirachetă european este îngrijorarea cu privire la programul nuclear iranian. În prezent, ni se pare că aceste preocupări sunt în curs de diminuare. Ar fi logic ca acest lucru să se repercuteze asupra proiectelor NATO de a crea scutul antirachetă precum şi a sistemului antirachetă american la nivel global. Vom vedea cum vor acţiona partenerii noştri”, a declarat diplomatul rus, relatează RIA Novosti, în pagina online.

Statele Unite şi alte ţări membre NATO, sub pretextul unei apărări în faţa unui eventual atac cu rachete din partea Iranului, şi-au anunţat intenţia de a instala un scut antirachetă în Europa şi de a amplasa elemente ale acestuia în apropierea frontierelor ruse, afirmă RIA Novosti.

Moscova consideră că aceste proiecte vizează Rusia şi că scutul european este susceptibil să distrugă echilibrul forţelor strategice de disuasiune nucleară între Rusia şi Statele Unite.


Categorii

1. DIVERSE, Iran, Rusia, Scutul antiracheta (Deveselu), Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

1 Commentariu la “Rusia si-a plasat mai multe BATERII ANTIRACHETA la granita cu Uniunea Europeana

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare