PROSTITUTIA NU MAI E CONSIDERATA INFRACTIUNE in noul Cod Penal. Marturii din iadul copiilor si tinerilor exploatati sexual

14-12-2013 8 minute Sublinieri

exit-bed-500x4742

Un primar de comună din România aşteaptă de câteva luni bune o prostituată pentru a o pune “la treabă”. Treaba pe care femeia în cauză trebuie să o presteze se traduce prin muncă în folosul comunităţii, pentru că ea a adunat la primărie amenzi în valoare de circa 100.000 de lei, practicând cea mai veche meserie din lume. Prin noul Cod Penal care va intra în vigoare la 1 februarie 2014, practicarea prostituţiei în România nu mai este considerată infracţiune, ci doar contravenţie, astfel că amenzile vor continua să curgă. Nu în acelaşi ritm va fi şi plata lor.

Potrivit articolului 328 din actualul Cod penal din România, prostituţia reprezintă fapta persoanei care îşi procură mijloacele de existenţă sau principalele mijloace de existenţă, practicând în acest scop raporturi sexuale cu diferite persoane, faptă care se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani. Proxenetismul este pedepsit, în baza articolului 329 din acelaşi Cod, cu închisoare de la doi ani şi până la 18 ani pentru cazurile de trafic cu minori în scopul exploatării sexuale.

Din datele furnizate de IGPR, la solicitarea gândul, reiese că în primele zece luni ale acestui an, au fost sesizate 909 de cazuri de prostituţie, în creştere faţă de perioada similară a anului trecut. De asemenea, în primele 10 luni ale anului 2012 (1 ianuarie – 31 octombrie), au fost sesizate 732 de cazuri de prostituţie, comparativ cu 712 de cazuri în aceeaşi perioadă a anului 2011.

Aceleaşi date mai arată că, în primele 10 luni ale anului 2013, au fost sesizate 208 de cazuri de proxenetism. În aceeaşi perioadă a anului 2012, au fost sesizate 243, comparativ cu 207 de cazuri sesizate în acelaşi interval din 2011. În ceea ce priveşte contravenţiile pentru prostituţie, numai în Bucureşti au fost aplicate în primele 11 luni ale anului circa 11.100 de amenzi cuprinse între 500 şi 1.500 lei, potrivit datelor furnizategândul de către Poliţia Capitalei.

Noul Cod penal românesc: prostituţia nu mai e incriminată, ci doar proxenetismul

Odată cu intrarea în vigoare a noului Cod penal, de la 1 februarie 2014, prostituţia nu mai este incriminată, ci doar proxenetismul şi traficul de persoane în scopul exploatării sexuale.

„Prin noul Cod, se permite, cel puţin în această situaţie, practicilor ilegale să înflorească. Gândiţi-vă că prostituţia, fiind doar contravenţie, cu atât mai mult victimele respective vor fi expuse reţelelor de traficanţi pentru că nu riscă decât o contravenţie. Până acum, atâta timp cât prostituţia era infracţiune, mai existau victime care depuneau plângere împotriva lor, acum, fiind contravenţie, chiar nu le mai pasă, mai ales că astea sunt infracţiuni care se probează cu martori şi este foarte greu să găseşti fete să depună mărturie împotriva celor care fac parte din aceste reţele”, a afirmat avocatul Iulian Urban, fost parlamentar, pentru gândul.

După părerea acestuia, soluţia cea mai bună pentru România era ca prostituţia să rămână incriminată, “dar să fie legalizată (?! – n.n.), pentru că este exact pragul în care poţi să elimini reţelele de trafic de carne vie”.

Psiholog: Trei sferturi dintre victimele traficului de carne vie sunt minori

Franţa a decis recent amendarea celor care solicită şi plătesc pentru servicii sexuale. Germania, în schimb, a devenit un paradis sexual odată cu legalizarea prostituţiei, multe dintre prostituate fiind romance. Unele dintre ele ajung acolo fără voia lor, prin intermediul reţelelor de trafic de persoane. Potrivit datelor Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane (ANITP), solicitate de gândul, în primul semestru al acestui an au fost identificate 222 de victime ale traficului de persoane – exploatate sexual, toate fiind de gen feminin. Mai mult de jumătate dintre acestea, respectiv 130 de victime, erau minore.

În anul 2012, au fost identificate 526 de victime, dintre care 279 minore (271 fete şi 8 băieţi).

Reţelele de trafic de persoane au racolat în scopul exploatării sexuale, în ultimii trei ani, persoane, în principal, din judeţele Dolj, Iaşi, Olt, Timiş, Botoşani, Argeş, Constanţa, Braşov, Suceava, Arad Galaţi şi Mureş.De altfel, potrivit Agenţiei, aceste judeţe sunt şi în topul  sclaviei sexuale. Principalele destinaţii în afara graniţelor ale persoanelor traficate în scopul exploatării sexuale sunt Italia, Germania, Spania sau Marea Britanie.

Psihologul Iana Matei, preşedintele organizaţiei „Reaching Out Romania”, care încearcă să refacă vieţile victimelor traficului de persoane, contrazice datele Agenţiei:

“Cazurile de persoane traficate în scopul exploatării sexuale sunt mult mai mari. Noi nu raportăm date către Agenţia Traficului de Persoane pentru că ei impun să furnizăm şi CNP-ul victimelor sau alte date cu caracter strict personale, pe care fetele nu vor să le dea”.

Iana Matei, care se luptă cu traficanţii de carne vie la propriu, de multe ori smulgându-le victimele din mâini, atrage atenţia asupra unei situaţii extrem de grave:  amploarea foarte mare a traficului cu minori.“Până în 2007, un sfert din fetele traficate erau minore cu vârste care nu erau mai mici de 16 ani. În prezent, trei sferturi dintre victimele traficate sunt minori”, afirmă psihologul.

Când spune minor, Iana Matei vorbeşte de vârste cuprinse între 13 şi 16 ani.

“Aceste fete sunt recrutate atât de tinere pentru că sunt foarte uşor de manipulat, de controlat, de speriat. Ele sunt exploatate pe străzile din România până când se obişnuiesc cu ideea că nimeni nu le va ajuta vreodată, că traficantul sau peştele e tatăl lor, care ulterior le va duce în afară în apartamente închiriate special pentru prostituţie”.

Prostituţie pe o ciorbă

Prostituatele şi victimele traficului de persoane în scopul exploatării sexuale ajung în această situaţie, potrivit specialiştilor, ca urmare a faptului că provin din familii dezorganizate sau sunt orfane, abandonate, sărăcia fiind abia pe locul doi.

“20% dintre prostituate au trecut pe la casa de copii. Acest procent este semnificativ. Ele nu au avut familii şi nici resurse materiale, dar şi sufleteşti. Singuri în lume, asta a fost calea de supravieţuire a lor”, afirmă Monica Dan, psiholog coordonator în cadrul Asociaţiei Române Anti-SIDA.

Obligate de cineva sau nu, în Bucureşti, tinerele se prostituează şi pentru o mâncare caldă, în zona Gării de Nord, ajungând ca pe străzile din centrul Capitalei să ceară pentru un serviciu sexual şi 50 – 60 de lei.

Revenind la situaţia traficului de persoane, Iana Matei, inamicul “peştilor”, vorbeşte de cazuri grave cu care s-a confruntat şi care au fost mediatizate intens:

“La copii, am avut cazuri când ei au fost recrutaţi din centrele de plasament de către asistenţi. Copiilor le erau puse droguri în băutură, violaţi şi aşa ajungeau să fie exploataţi. Băieţii mai purtau şi stigmatul apoi că sunt homosexuali. De asemenea, de regulă, acolo unde se fac recrutări în masă există o înţelegere între poliţişti şi traficanţi. Aici mă refer la poliţiştii de ordine publică sau alte structuri, nu cei de la crimă organizată şi antitrafic. Întotdeauna când am avut o gaură neagră de unde se recrutau, la câtva timp a apărut şi informaţia că cineva din cadrul poliţiei proteja”, mai spune ea.

Un astfel de caz a ieşit la iveală luna trecută, când un poliţist, fost angajat al SRI, a fost arestat preventiv după ce procurorii DIICOT l-au acuzat că a racolat minore pe care le-a exploatat sexual pe raza municipiului Iaşi.

Fetiţă de şapte ani, vândută într-un hotel de top din Capitală

Cea mai mică victimă traficată pentru sex a fost o fetiţă în vârstă de nouă ani pe care Iana Matei a cunoscut-o în urmă cu mai puţin de un an.

“Mama ei fusese dusă în Spania şi era controlată prin fiica ei care rămăsese în ţară. Şi pentru că mama a fugit, traficantul a pus mâna pe copilă, a apucat să o violeze şi urma să îi aducă clienţi. Ştiu că a fost un apel la 112 la unul dintre cele mai mari hoteluri de cinci stele din Capitală, cred că un turist american a sunat înnebunit, că nu înţelegea în ce ţară a ajuns. Traficanţii se duc prin hoteluri, au metodele lor de recrutare a clienţilor. El (americanul n.r.) ca să scape de traficanţi le-a spus că vrea una mai tânără, şi atunci traficantul a venit cu o fetiţă de şapte ani. Spre norocul nostru, turistul a sunat la 112, dacă era pedofil nu mai ştiam că avem copii de şapte şi nouă ani vânduţi în hoteluri mari din Capitală”, afirmă Iana Matei.

Preţurile pentru care victimele traficului de persoane sunt vândute de câtre şefii reţelelor încep de la câţiva zeci de lei şi ajung şi la câteva zeci de mii de euro, în cazul minorilor. “Am avut o fată din Moldova care a fost vândută cu 30 de lei. Fusese exploatată foarte mult, devenise inertă şi peştele a spus a considerat probabil că nu o poate da degeaba”.

Legalizarea prostituţiei, un subiect destul de controversat în ţara noastră, nu este văzută ca o soluţie salvatoare de către ONG-urile care se ocupă de victimele traficului de persoane şi ale prostituţiei.

“Legalizarea sau abolirea prostituţiei este irelevantă pentru traficul de persoane. Pedepsirea clientului sau înăsprirea legilor referitore la migraţie sunt irelevante pentru traficul de persoane. Traficul de persoane este crimă organizată, cineva o organizează, el îşi recrutează şi client şi victimă. Întotdeauna vor găsi portiţă. Fete din Constanţa au fost duse să facă prostituţie în Suedia, care pedepseşte grav clienţii”, mai spune Iana Matei.

O formă de prostituţie mascată şi care a luat amploare foarte mult în ultimii ani sunt saloanele de masaj erotic, în fiecare oraş din România existând cel puţin unul.

“Hai să ne uităm unde se duc banii din saloanele de masaj. Ne e frică de ce se ascunde dincolo. În orice loc am parcat din Bucureşti, am găsit în parbrizul maşinii cel puţin trei anunţuri de servicii de masaj erotic, cu ce vrei tu. Plus cu numere de telefon, că vin ei şi te iau de la hotel. Dacă te duci în orice recepţie a unui hotel din Bucureşti, găseşti astfel de oferte. Asta este emblema noastră, toată lumea care vine sesizează reclamele făcute dechis acestor bordeluri, că astea sunt”.

Prostituţia şi economiaGheorghe Ialomiţianu: “Ca finanţist, nu merg pe ideea să impozitezi orice”

Monica Dan, psiholog coordonator în cadrul Asociaţiei Române Anti-SIDA, este părere că legalizarea prostituţiei nu ar contribui la creştere sănătăţii populaţiei.

“Ar trebui să primească servicii gratuite de sănătate, nu să fie obligate să se testeze. Ştim cu toţi că atunci când apare obligaţia atunci antipatia faţă de acel lucru este şi mai mare. Din punct de vedere economic, dacă se legalizează va exista întotdeauna şi piaţa neagră a celor care nu îşi permit să plătească impozite sau care ocolesc lucrul ăsta.”

Singura propunere legislativă pentru legalizarea prostituţiei, făcută după modelul Germaniei,  i-a aparţinut în urmă cu doi ani fostului deputat PDL, Silviu Prigoană. Propunerea a fost respinsă. Deşi nu mai este în Parlament, Silviu Prigoană afirmă în continuare că legalizarea prostituţiei ar trebui făcută pentru că fenomenul ar fi ţinut sub control, plus că “ar exista o forţă de muncă care ar fi pusă pe roate”. “Ideea principală nu a fost să aduc bani la buget, ci la bugetul sănătăţii, din care 6 – 8% dispar anual pe cartela bolilor venerice, tratate gratuit. Acum, toate curvele cu toate bolile venerice din Occident vin acasă şi se tratează gratuit pe banii noştri”, afirmă el tranşant.

Aflat în continuare în Parlament, fostul lui coleg de partid, deputatul PDL Gheorghe Ialomiţianu afirmă că în calitate de finanţist nu ar impozita chiar orice.

“Legalizarea prostituţiei, la prima vedere, pare ceva uşor, dar nu e aşa. Depinde de decizia politică. Trebuie să ţii cont şi de alte instituţii. Eu am avut rezerve faţă de asta pentru că am avut multe discuţii cu cei de la Biserica Ortodoxă Română şi au spus că nu ar trebui promovat un asemenea proiect în România. Ca finanţist, nu merg pe ideea să impozitezi orice. Eu nu am fost de acord nici cu impozitul pe stâlp. Trebuie un echilibru în societate, trebuie respectate unele instituţii, mai ales că Biserica se bucură de un respect mai mare decât Guvernul sau ministerul de Finanţe”, a afirmat fostul ministru de Finanţe pentru gândul.

Referitor la Biserica Ortodoxă Română, reprezentanţii ei afirmă că “legalizarea prostituţiei nu contribuie la sănătatea, prosperitatea şi progresul societăţii, ci, dimpotrivă, reprezintă un rău multiplu pentru persoană, familie şi valorile morale ale societăţii”.

Primarul din Bahna: “Judecătoria îmi trimite notă să o punem la treabă”

Până la scoaterea prostituţiei din Codul penal, la primăriile din ţară continua să vină amenzi care cumulează chiar şi sute de mii de lei pe numele prostituatelor care îşi au domiciliul în localităţile respective.

În comuna Bahna, din judeţul Neamţ, o prostituată a adunat pe numele ei amenzi al căror cuantum total se ridică la nu mai puţin de 100.000 de lei. “Noi am trimis-o în judecată ca să facă muncă în folosul comunităţii, însă nu e de găsit pe raza comunei. Judecătoria îmi trimite notă să o găsim şi să o punem la treabă. Nu e de găsit, pur şi simplu, şi uitaţi că ne face necazuri”, a spus cu amărăciune primarul Cristian Liviu Ploşniţă, contactat de gândul.

Primarul crede că legalizarea prostituţiei ar fi benefică, astfel, “şi aceste femei ar plăti la buget, la fel cum plătesc şi agenţii  economici. “Ar fi bine, nu ar mai sta pe toate pâraiele şi potecile după… în sfârşit. Ar fi o chestie bună dacă s-ar face”, consideră el.

Şi la Vaslui o prostituată a adunat peste 550 de amenzi, însumând circa 170.000 de lei. Nici aceasta nu este găsit, astfel că reprezentanţii Primăriei s-au adresat instanţei în repetate rânduri.

Franţa pedepseşte cu 1.500 de euro clienţii prostituatelor

Din dorinţa de a diminua prostituţia, considerată o formă de “violenţă împotriva femeilor” ai căror vinovaţi sunt “cei care cumpără serviciile sexuale”, Adunarea Generală din Franţa a decis zilele trecute sancţionarea clienţilor prostituatelor. Potrivit proictului de lege, contravenţia aplicată celor care apelează la servicii sexuale este de 1.500 de euro.

“Pasul pe care l-am făcut astăzi este cât se poate de preţios. Putem semnala, în acest mod, ceea ce societatea apreciază ca fiind dezirabil sau indezirabil”, a declarat ministrul pentru Drepturile Femeilor, Najat Vallaud-Belkacem, după adoptarea proiectului.

Proiectul, inspirat din legislaţia suedeză, ţară care a reuşit să reducă la jumătate prostituţia stradală în doar zece ani de la pedepsirea clienţilor, mai prevede şi asistenţă socială şi profesională pentru persoanele care renunţă să mai practice cea mai veche meserie din lume. În acest scop, Guvernul francez va aloca 20 de milioane de euro anual, potrivit Mediafax.

În prezent, în Franţa, există între 20.000 şi 40.000 de prostituate, majoritatea provenind din Europa de Est (Bulgaria, România), Africa (Nigeria, Camerun), China şi America de Sud.

Germania, paradisul sexului

Dacă în Franţa prostituatele sunt tolerate de autorităţi şi se iau măsuri pentru ajutorarea lor, dar şi prin pedepsirea clienţilor, Germania a ales să profite, din punct de vedere economic, de pe urma practicantelor celei mai vechi meserii din lume, creând un adevărat paradis sexual. De la legalizarea prostituţiei, în 2002, numărul prostituatelor care lucrează în Germania s-a dublat în ultimii zece ani şi se apropie acum de 400.000 de persoane, potrivit ultimelor cifre.

Potrivit Der Spiegel, doar în Berlin există 500 de localuri pentru sex, iar la nivelul întregi ţări peste 3.000 de astfel de localuri. Potrivit legii care a legalizat prostituţia (Prostituţion Act – Prostitutionsgesetz, 2002), practicantele celei mai vechi meserii din lume pot lucra ca angajate opt ore pe zi sau independent, dar serviciul sexual trebuie să se desfăşoare doar în locuri special amenajate. De asemenea, deţinătorii de bordeluri nu au voie să deţină şi prostituate, ci doar să le închirieze camare acestora. Codul Penal german protejează prostituatele, astfel încât este interzisă exploatarea lor. În aceelaşi cod de reglementare, prostituţia este interzisă minorilor sau să fie realizată în apropierea clădirilor cu minori (şcoli, grădiniţe).

Statisticile poliţiei din Germania arată că numărul cazurilor de trafic de fiinţe umane în scopul exploatării sexuale a scăzut cu o treime între 2001 şi 2011, în ciuda studiilor care afirmă că două treimi din prostituatele din Germania provin în mare parte din Europa de Est.


Categorii

1. DIVERSE, Cultura desfraului, Razboiul impotriva familiei / vietii/ copiilor

Etichete (taguri)

, , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

5 Commentarii la “PROSTITUTIA NU MAI E CONSIDERATA INFRACTIUNE in noul Cod Penal. Marturii din iadul copiilor si tinerilor exploatati sexual

 1. VAI DE COPII NOSTRI CE VIITOR VOR AVEA CACI SPURCACIUNILE SE LEGIFEREAZA PE BANDA RULANTA

 2. @Mihai
  Vai de toata Romania ca e condusa de antihristi.

  Doamne ajuta!

 3. http://romanian.ruvr.ru/2013_12_19/Va-deveni-Romania-un-paradis-gay-9365/

  Nu mai hotaram noi nimic. Altii peste capetele noastre. Si cu asa clasa politica……

 4. Pingback: DEZINCRIMINAREA PROSTITUTIEI in noul Cod Penal: o forma incipienta a LEGALIZARII acesteia? - Recomandari
 5. Pingback: NOUL COD PENAL intra in vigoare. PROSTITUATELE SI PEDOFILII, PRINCIPALII AVANTAJATI? - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare