MARTURII ale parintelui Milea despre “JURNALUL FERICIRII”, manuscrisul vanat de Securitate al monahului Nicolae Steinhardt

4-01-2014 2 minute Sublinieri

parintele Milea

Preotul a ţinut ultima variantă a celebrei opere chiar în casa părintească

O dezvăluire de senzaţie a fost făcută la Focus TV, în preajma Sărbătorilor, de unul dintre cei mai apreciaţi oameni de spirit ai comunităţii creştine. Preotul Mihail Milea, fondatorul Fundaţiei Sfîntul Sava de la Buzău,  a mărturisit, într-o emisiune “Sens Direct” de la Focus TV, dedicată Naşterii Domnului, cum a reuşit să păstreze în taină, vreme de 7 ani, “Jurnalul fericirii“. Lucrarea este capodopera filosofului de origine evreiască Nicolae Steinhardt, carte scrisă în timpul detenţiei în închisorile comuniste. După Revoluţie şi după moartea autorului, preotul Mihail Milea a încredinţat manuscrisul unor scriitori spre a fi publicat.

Lupta cu Securitatea

Condamnat politic, monahul Nicolae Steinhardt avea origini evreieşti. Scriitor şi publicist, el s-a convertit la creştinism în timp ce se afla în închisoarea de la Jilava, unde ajunsese pentru că a refuzat să depună mărturie la Securitate împotriva lui Constantin Noica. În timpul detenţiei,  Nicolae Steinhardt a scris “Jurnalul fericirii”, operă unică în literatura română, volum care împleteşte texte literare cu accente filozofice şi consideraţii asupra unor teme de meditaţie. Lucrarea i-a fost confiscată de Securitate în 1972.

Carte confiscată de două ori

Biografia lui Nicolae Steinhardt este extraordinară. El s-a născut pe 29 iulie 1912 într-o familie evreiască cu condiţie socială bună, tatăl său fiind arhitect şi director al unei fabrici de mobilă. Tînărul Steinhardt a participat activ la Primul Război Mondial şi a fost rănit la Mărăşti, fiind decorat cu Virtutea Militară. Pînă în 1958, cînd a fost arestat şi aruncat în temniţă pentru că n-a vrut să-şi demaşte nişte prieteni, Steinhardt a avut o însemnată activitate literară. În puşcărie Steinhardt a fost botezat întru Iisus Hristos, iar la începutul anilor 70 dă naştere primei versiuni a operei literare “Jurnalul fericirii”, care a fost confiscată de Securitate în 1972. Între timp, scriitorul a finalizat o a doua variantă a “Jurnalului fericirii“, care a fost confiscată a doua oară, în 1984.

Manuscris păstrat ca un secret sfînt

După prima confiscare a operei sale, acţiunea Securităţii nu l-a descurajat pe Nicolae Steinhardt şi, pentru că avea o memorie fantastică, autorul a rescris lucrarea, după ce a fost pus în libertate. În a doua variantă, una mai amplă, avînd peste 700 de pagini dactilografiate, lucrarea a fost multiplicată de autor. Ulterior, un exemplar a rămas la mănăstirea Rohia şi acesta este publicat în ultimii ani, un al doilea a ajuns la Monica Lovinescu, care i-a dat citire la Europa Liberă, iar o ultimă variantă, considerată pierdută, ajunsese în grija preotului buzoian, dezvăluirile sale arătînd că manuscrisul a fost păstrat ca un secret sfînt, vreme de 7 ani.

“L-am deshumat exact după decembrie 89” 

În ceea ce priveşte soarta manuscrisului ajuns la preotul buzoian, părintele Mihail Milea a povestit că l-a păstrat în casa părintească, după care l-a predat Uniunii Scriitorilor imediat după decembrie 1989.

“O carte atît de minunată, şi în care prezenta şi viaţa politică de atunci, i-a fost confiscată de securitate. Avea o memorie fantastică, Nicolae Steinhardt cunoaştea 6 limbi străine, el din memorie a mai scris o dată Jurnalul Fericirii. După aceea el l-a tipărit la maşina de scris care era atunci în mod clandestin, şi un exemplar îl păstrase în peretele mănăstirii Rohia, un exemplar îl dăduse la Europa Liberă şi apoi mi-a încredinţat şi mie unul, pe care l-am păstrat 7 ani, ascuns în casa părintească, fără să ştie absolut nimeni. Şi după cei 7 ani, l-am deshumat exact după decembrie 89, şi l-am  predat la poetul Ioan Alexandru şi Mihai Rădulescu, amîndoi membri la Uniunea Scriitorilor, cu această dorinţă, să îl publice, că ei aveau alte posibilităţi, cunoştinţe”, spune părintele Milea.

“Steinhardt iubea tot ce era românesc”

În acelaşi context, părintele Mihail Milea a povestit cum a devenit marele Steinhardt un creştin zelos. “În temniţele comuniste, unde a fost prigonit pentru credinţa în Dumnezeu şi pentru că iubea tot ce era românesc în acele momente, pînă să vină comuniştii la putere, el a făcut închisoare 13 ani şi, deşi era privat de libertate, pentru că l-a avut pe Hristos s-a botezat în închisoare. Steinhardt Nicolae a devenit un creştin foarte zelos pentru Dumnezeu. El a scris o carte, Jurnalul Fericirii, în care el arată prezenţa lui Dumnezeu în literatură, istorie şi în viaţa omenirii”, mai afirmă părintele Milea.

Povestea intalnirii pr. Milea cu pr. Steinhardt a fost povestita de acesta si la Simpozionul dedicat pr. Nicolae de la Rohia de la Facultatea de Teologie, Bucuresti, 29 mai 2012:


Categorii

1. DIVERSE, Inchisorile comuniste/ Crimele comunismului, NICOLAE STEINHARDT, Parintele Mihail Milea, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

7 Commentarii la “MARTURII ale parintelui Milea despre “JURNALUL FERICIRII”, manuscrisul vanat de Securitate al monahului Nicolae Steinhardt

  1. Doar ca nu l-a scris in timpul detentiei, asa cum eronat se spune in articol, ci dupa. cartea incepe cu randurile “creion si hartie, nici gand sa fi avut in puscarie”. Ziaristii si-ar fi putut da osteneala, inainte de a scrie acest text, sa rasfoiasca macar Jurnalul fericirii, jumatate de ora.

  2. @Vranceanu:

    Da, corect, ne-a scapat prostia aceea din vedere.

  3. “Biografia lui Nicolae Steinhardt este extraordinară. El s-a născut pe 29 iulie 1912 într-o familie evreiască cu condiţie socială bună, tatăl său fiind arhitect şi director al unei fabrici de mobilă. Tînărul Steinhardt a participat activ la Primul Război Mondial şi a fost rănit la Mărăşti, fiind decorat cu Virtutea Militară.”

    curat extraordinara…razboiul pentru Romania a fost intre 1916–18.
    (e vorba nu de Tanarul ci de Batranul Steinhardt)

  4. Pingback: NICOLAE STEINHARDT, monahul de la Rohia – 25 de ani de la mutarea la Domnul: “UN EVREU FARA DE VICLESUG, UN INTIM AL LUI HRISTOS si un “mare reactionar” in fata Fiarei comuniste. MARTURIA CALDA A IPS IUSTINIAN CHIRA -
  5. Pingback: Parintele NICOLAE STEINHARDT (†29 iulie 2012): “Pentru crestinism BANUIALA e un pacat grav si oribil. NEINCREDEREA e ucigatoare ca si pruncuciderea, desfiinteaza ca om pe cel asupra caruia este manifestata” -
  6. Pingback: PĂRINTELE NICOLAE (STEINHARDT) DE LA ROHIA, un îndrăgostit de Hristos şi de neamul românesc. PUTEREA INSPIRATOARE A SUFERINTEI TRANSFIGURATE IN “JURNAL AL FERICIRII”. Uriasa BUCURIE si ONOARE de a fi crestin | Cuvântul Ortodox
  7. Pingback: "PARINTELE NICOLAE STEINHARDT: REVELATIA FERICIRII PRIN SUFERINTA. 30 DE ANI DE LA TRECEREA LA DOMNUL". Eveniment la Facultatea de Teologie din Bucuresti, organizat de Pr. GHEORGHE HOLBEA, marti, 16 aprilie 2019 - Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare