MARSURI ANTI-AVORT in SUA si FRANTA. Papa Francisc sustine, doar de pe twitter marsurile pro-viata

23-01-2014 2 minute Sublinieri

abortion

  • Adevarul: 

Anualul „Marş naţional pentru viaţă” a scos în strada mii de americani

Temperatura scăzută din Statele Unite nu i-a oprit marţi pe mii de americani să iasă în stradă pentru a participa la „Marşul anual pentru viaţă”, eveniment organizat la Washington împotriva liberalizării avortului, potrivit AFP. Marşul din acest an marchează al 41-lea an de la legalizarea avortului pe teritoriul Statelor Unite, evenimentul fiind cel mai mare de acest fel la nivel mondial.

Manifestanţii au mers prima dată pe esplanada Congresului pentru ca, ulterior, să ajungă în faţa Curţii supreme. La acest exerciţiu de protest au participat numeroşi tineri şi preoţi, dar şi susţinători ai interzicerii avortului. Moto-ul folosit în acest an a fost „O decizie eroică pentru mamele gravide aflate în situaţii dificile”, potrivit preşedintei „March fot Life”, Jeanne Monahan. „Realizăm acest marş deoarece 56 de milioane de americani nu au avut şansa de a se bucura de zăpadă”, a anunţat organizaţia „March for Life” într-o postare pe Twitter.

Într-un mesaj pe Twitter, Papa Francisc se asociază marşului din SUA împotriva avortului. ”Mă asociez, prin rugăciunile mele, ‘Marşului pentru viaţă’ de la Washington. Dumnezeu să ne ajute pentru respectarea oricărei forme de viaţă, mai ales a celor mai vulnerabili”, scrie Suveranul Pontif în mesajul său. În schimb, liderul de la Casa Albă a anunţat că susţine decizia Curţii Supreme în ceea ce priveşte principiul că „fiecare femeie are dreptul de a face propriile alegeri în ceea ce priveşte corpul şi sănătatea sa”. În urmă cu 41 de ani, în urma deciziei cazului „Roe vs Wade”, cea mai înaltă instanţă judiciară americană liberaliza avortul.

Franţa a votat în favoarea relaxării legii avortului

Parlamentarii francezi au votat marţi seara modificarea legii care reglementează avortul, venind în ajutorul femeilor atunci când decid să îşi încheie sarcinile înainte de termen. Relaxarea legii a fost întâmpinată de criticile grupurilor anti-avort şi de reprezentanţii partidelor conservatoare. Legea „Veil”, aşa cum este cunoscută legea avortului în Franţa, a fost adoptată în 1975. Susţinută de fostul ministru al Sănătăţii Simone Veil, după care a fost supranumită legea, garantează tuturor femeilor a căror sarcină reprezintă un risc pentru viaţa lor dreptul de a avorta. Deşi avortul este predominant nerestricţionat în Franţa, au existat totuşi voci care au spus că legea lui Veil este arhaică şi discriminatorie. „Avortul este în sine un drept, iar nu ceva pur şi simplu tolerat în funcţie de condiţii”, a declarat Najat Vallaud-Belkacem, ministra franceză pentru Drepturile Femeilor, citată de France 24.

Modificarea legii, care s-a bucurat de sprijinul partidelor de stânga, presupune schimbarea textului legii pentru a explica în mod concret că orice „femeie are dreptul de a alege să ducă sarcina la termen sau să o încheie”. Parlamentarii au mai votat asupra unei alt amendament, de data aceasta împotriva propunerii partidului de centru-dreapta Uniunea pentru o Mişcare Populară de a tăia rambursările statului pentru costurile avorturilor. În octombrie, guvernul francez a aprobat schimbări ale bugetului asigurărilor sociale, potrivit cărora toate avorturile din ţară sunt decontate în totalitate de stat. În ciuda susţinerii predominante a francezilor (86% dintre femeile franceze susţin legea avortului, potrivit unui studiu din 2010), în Franţa se dezvoltă o mişcare pro-viaţă din ce în ce mai puternică, iar activiştii organizează în fiecare an marşuri care adună peste 10.000 de oameni. […]

Un “Marş pentru viaţă”, organizat de opozanţii avortului în Franţa, a reunit duminică la Paris 16.000 de persoane, potrivit poliţiei, şi 40.000 potrivit organizatorilor, informează AFP. 
    
Manifestanţii, impulsionaţi de “exemplul” spaniol, protestau daţă de unele dispoziţii ale unui proiect de lege, care va fi discutat începând de luni de către deputaţii francezi şi care, potrivit criticilor săi, “banalizează total” întreruperea voluntară de sarcină.

Defilând şi strigând “Da vieţii” au “Viva Espana”, numeroşi manifestanţi arborau culorile roşu şi galben ale Spaniei, unde Guvernul de dreapta intenţionează să suprime dreptul la avort, votat în 2010, cu excepţia câtorva cazuri foarte precise.

Manifestanţii au primit susţinerea Papei Francisc, care i-a invitat sâmbătă să “îşi menţină atenţia vie pentru acest subiect atât de important”.

Cu excepţia lui 2013, când s-a alăturat unei manifestaţii mai mari împotriva căsătoriilor între persoanele de acelaşi sex, “Marşul pentru viaţă” este organizat în fiecare an la Paris din 2005 de circa 15 asociaţii în jurul datei aniversare a legii din 1975, care a legalizat avortul în Franţa.

În 2012, manifestaţia a reunit 7.000 de persoane potrivit poliţiei, 30.000 potrivit organizatorilor.

Nota noastra:

Conform principiul “a se face tuturor toate“, golit insa de substanta evanghelica (“pentru a-i castiga pentru Hristos”) si transformat intr-un PR cinic (“a le face pe plac tuturor”), Papa Francisc, dupa ce castigase dragostea liberalilor si aggiornamentistilor prin criticarea implicarii “politice” a bisericii romano-catolice in chestiuni ca avortul si homosexualitatea, isi fidelizeaza acum si publicul catolic pro-viata prin sustinerea (via twitter, ca in interviurile pentru marile cotidiene joaca alta partitura) acordata acestor marsuri…


Categorii

1. DIVERSE, Avort, Papa (Papism)

Etichete (taguri)

, , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

2 Commentarii la “MARSURI ANTI-AVORT in SUA si FRANTA. Papa Francisc sustine, doar de pe twitter marsurile pro-viata

  1. Deci papa le-a dat like cu ambele maini… Bravos domle! Mare om si papa asta!
    Daca nu ar fi de-a dreptul trist, ar fi de-a dreptul amuzant!

  2. Pingback: Papa Francisc si cybermisticismul: “INTERNETUL E UN DAR DE LA DUMNEZEU”, “CATOLICII TREBUIE SA FIE CETATENI AI EREI DIGITALE” - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare