Proteste la PUNGESTI. MAI incearca sa legalizeze post-factum “ASEDIUL” IMPOTRIVA LOCALNICILOR

26-04-2014 3 minute Sublinieri

chevron-pungesti

 Zeci de localnici din comuna vasluiana Pungesti au protestat, vineri dupa-amiaza, in sediul primariei din localitate, pe timpul si la finalul sedintei ordinare de Consiliu Local, fiind vizat primarul Mircea Vlasa, in zona facandu-ti aparitia politistii, pentru prevenirea unor incidente, transmite Mediafax.

Sediul Primariei Pungesti, judetul Vaslui, comuna unde compania Chevron a ridicat prima sonda de explorare a gazelor de sist din Romania, a fost scena unor noi proteste ale localnicilor, care au umplut holul institutiei, pe timpul si la finalul sedintei ordinare de Consiliu Local.

Vizat de huiduielile si scandarile celor aproximativ 30 de oameni a fost primarul Mircea Vlasa, localnicii acuzandu-l ca ar fi obtinut in mod ilegal terenul pe care l-a concesionat companiei americane pentru desfasurarea activitatilor de forare in zona.

“Oamenii au intrat in sediul primariei si, dupa terminarea sedintei de Consiliu Local, au huiduit si scandat impotriva primarului, care se afla in sala de sedinte. La un moment dat, a venit Politia pentru a calma spiritele, fara ca primarul sa iasa in multimea adunata in sediul institutiei”, a declarat, vineri, secretarul Primariei Pungesti, Constantin Chiriac, pentru agntia de presa citata.

Reprezentantii Politiei Judetene Vaslui sustin ca nu s-au inregistrat acte de violenta, astfel incat nu au fost aplicate sanctiuni.

“Politia de la postul comunal a fost prezenta acolo, in scop preventiv, fara a interveni. Nu au fost inregistrate acte de violenta, si nici nu s-au aplicat sanctiuni”, sustine purtatorul de cuvant al Politiei Judetene Vaslui, Mihaela Straub.

Primarul comunei vasluiene Pungesti, Mircea Vlasa, este cercetat penal de politisti pentru abuz in serviciu si fals in inscrisuri sub semnatura privata pentru modul cum si-a atribuit titlu de proprietate pe terenul pe care, ulterior, l-a concesionat catre Chevron pentru explorarea gazelor de sist. Edilul din Pungesti a afirmat ca terenul pe care l-a concesionat catre Chevron l-ar fi obtinut in mod legal, fiind dobandit in anul 2005, ca mostenire de la bunicul sau.

Asediul abuziv de la Pungești, sub care trăiesc locuitorii comunei din decembrie 2013, este pe cale să se schimbe, ca urmare a unei intenții relativ incerte a Ministerului Afacerilor Interne (MAI) de a modifica Ordinul 60/2010. Conform unui răspuns primit de APADOR-CH de la MAI, oficialii din minister ar fi avut deja două întâlniri de lucru în cadrul cărora au discutat introducerea în amintitul ordin a unor clarificări, ca urmare a sugestiilor primite în urmă cu câteva luni de la Avocatul Poporului. APADOR-CH apreciază această decizie (deși vine la aproape cinci luni de când a fost cerută) și solicită autorităților ca măcar la modificarea ordinului 60 să respecte Legea transparenței decizionale (52/2003) și să invite societatea civilă la dezbateri.

Conform Ordinului 60/2010, MAI poate dispune instituirea unor zone speciale de siguranță publică pe teritorii restrânse, unde se constată fenomene infracționale – violențe, trafic, consum de droguri, prostituție. Niciunul dintre aceste fenomene nu a fost constatat în Pungești (Vaslui), unde țăranii din satele ce compun comuna au protestat în mai multe rânduri la adresa lucrărilor de explorare a gazelor de șist făcute de compania Chevron. Ca urmare a acestor proteste, totuși, MAI a instituit zona specială de siguranță la Pungești, fără să informeze autoritățile locale sau măcar pe locuitori despre ce drepturi și obligații au în asemenea situații.

În luna decembrie 2013 o echipă APADOR-CH s-a deplasat în zonă și a semnalat într-un raport faptul că Ordinul 60/2010 este lacunar și că aplicarea lui în cazul Pungești este de natură să încalce drepturi fundamentale ale cetățenilor, cum ar fi dreptul la liberă circulație, la asociere sau la exprimare în spațiul public. Ca răspuns la acel raport, MAI ne-a explicat că, dimpotrivă, prezența masivă a trupelor de jandarmi și poliție în comună este de natură a proteja, nu a restrânge drepturile cetățenești.

Abia după câteva luni, la solicitarea Avocatului Poporului, MAI admite practic că aspectele semnalate în raportul APADOR-CH sunt corecte și se declară dispus să modifice Ordinul 60/2010.

Din păcate, stilul de lucru al MAI în privința modificării actului normativ este la fel de netransparent ca și procedura de stabilire a unei zone speciale de siguranță publică. Conform răspunsului MAI primit de APADOR-CH, la minister ar fi avut deja loc două întâlniri în care s-a stabilit modificarea/completarea Ordinului nr.60/2010, în sensul:

  • completării art.12, pentru stabilirea condiţiilor/criteriilor necesare pentru adoptarea măsurii privind instituirea zonei speciale de siguranţă publică, care să constituie premise pentru asigurarea unei proporţionalităţi între această măsură şi cauzele ce au determinat-o, respectiv scopul urmărit;
  • introducerii unor dispoziţii referitoare la actele care se efectuează, precum şi la măsurile care se dispun în situaţia instituirii zonei speciale de siguranţă publică, de natură să confere dispoziţiilor respective precizie şi claritate;
  • introducerii unor prevederi referitoare la instituirea unui mecanism de informare publică cu privire la adoptarea măsurii privind constituirea zonei speciale de siguranţă publică.

APADOR-CH apreciază că în cele din urmă MAI a decis să respecte drepturile omului și să modifice Ordinul 60, dar amintește că un alt drept al cetățeanului este acela de a fi consultat în procesul legislativ. Conform articolului 7 din Legea 52/2003, solicităm MAI să organizeze o dezbatere publică cu privire la modificarea ordinului 60, la care să poată participa reprezentanți ai societății civile.


Categorii

1. DIVERSE, Gazele de sist, PUNGESTI

Etichete (taguri)

, ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

2 Commentarii la “Proteste la PUNGESTI. MAI incearca sa legalizeze post-factum “ASEDIUL” IMPOTRIVA LOCALNICILOR

  1. Pingback: CHEVRON A INCEPUT FORAJUL LA PUNGESTI. Tribunalul Vaslui a SUSPENDAT procesul privitor la REFERENDUMUL de la Puiesti - Recomandari
  2. Pingback: Vestul Timisului – un nou Pungesti? ARSEN IN APA UNUI SAT DIN TIMIS. Posibila cauza: gaze de sist exploatate in Serbia/ SE VA DA “LIBER” LA ORGANISME MODIFICATE GENETIC IN EUROPA? - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare