JEFUIREA LUMII. Cum ne târăsc in razboi marile puteri, institutiile finantei mondiale si corporatiile

19-08-2014 1 minut Sublinieri

jefuirea-lumii-razboi

Goana dupa materii prime si piete, pe un Pamant limitat. In continua cautare de noi resurse care sa acopere nevoi si sa aduca bani, guvernele, bancile si organizatiile internationale nu se dau inapoi nici in fata conflictelor armate. Un razboi e propice pentru industria de armament, dar si un business bun pentru banci. Iar “escapadele politice” sunt, pana la urma, platite de contribuabilii la buget si depunatorii la banci. Ideea este sustinuta de Michael Maier, autorul bestseller-ului “Jefuirea lumii – cum elitele financiare pun la cale desproprietarirea noastra”.

Criza financiara globala a atins politicul si a zguduit structurile de stat si sociale ale multor state, chiar daca unele “gunoaie” au fost temporar maturate sub pres. Ca urmare a crizei, tot mai multe guverne si state sunt preocupate sa dobandeasca, sau dimpotriva, sa isi conserve accesul privilegiat la resurse din ce in ce mai pretioase: pamant, materii prime, energie.

Noua carte “Jefuirea lumii” de Michael Maier, editorul publicatiei economice Deutsche Wirtschafts Nachrichten, este extrem de “contemporana”. Maier se refera in carte la toti actorii de pe scena deciziilor si rolurile lor: guverne, partide, banci, institute financiare si concerne. El face o defalcare istorica a actualei situatii financiare si a “crizei datoriilor”, aratand de ce cetateanul trebuie “sa se trezeasca, sa se opuna, sa se fereasca”.

Caci evenimentele o demonstreaza: mereu in cautare de solutii si de scuze pentru rateurile lor, guvernele si institutele financiare nu exclud din calculele lor actiunile razboinice. Un conflict militar da impuls industriei de armament si altor furnizori implicati, mentine locuri de munca si creeaza datorii care trebuie platite la banci.

Evenimentele ultimelor luni legate de conflictul din Ucraina au demonstrat ca “zgomotul razboiului” nu le este unora atat de neplacut. Iar daca UE, a carei piatra de temelie a fost si este pacifismul, caci doar cateva decenii o despart de ultimul mare razboi din care Europa a iesit praf, intre SUA si Rusia “boxul” se duce cu manusi din ce in ce mai subtiri.

In descrierea oferita de editura cartii se spune:

“Pe nesimtite pentru opinia publica, o clica internationala de politicieni, lobby-isti, bancheri si manageri conduc pradarea lumii. Se naste astfel, o dominatie globala de tip feudal. Bogatiile lumii ajung la o grupare mica, din interiorul sistemului financiar. Iar guvernele vor sa se numere printre profitori si ii silesc pe cetateni la noi si noi sacrificii”.

“Sprijinite de organizatii lipsite de transparenta ca Banca Mondiala, Fondul Monetar International, Banca de Reglementari Internationale si bancile nationale, guvernele jefuiesc avutul privat si renunta la solidaritatea cu adevaratii nevoiasi. Oceane de bani fara valoare inunda mapamondul, in timp ce fluxurile globale de capital se sustrag controlului democratic. Dreptul este incalcat dupa voie. Capriciul este noua ideologie. Bunul simt a devenit un cuvant strain.”

Michael Maier insusi arata cum tentatia banului de hartie a devenit irezistibila pentru guverne, care “cred ca isi pot respecta promisiunile producand tot mai multi bani fara valoare”. Dat fiind faptul ca ciclul flux-reflux, asa-zisul boom-and-bust in cadrul caruia se invart multi politicieni este de doar patru ani, intre doua alegeri, promisiunile sunt din ce in ce mai umflate si mai goale de sens.

De aceea autorul crede ca birocratia, ca “procedura pedanta de mentinere a unor reguli”, nu e neaparat o povara si nici de neinteles, dupa cum o percep multi. Regulile si legea ii apara pe cetateni “impotriva bunului-plac despotic”. Maier pledeaza pentru un stat suplu, dar nu slab. Pentru un stat in care cetateanul sa se simta protejat si reprezentat. El sustine ideea democratiei directe si a limitarii “stapanirii de partid”, in contextul in care unele partide au devenit “stat in stat”.

[…]/ integral pe hotnews.ro


Categorii

Al treilea razboi mondial, Articolele saptamanii, Corporatism, Criza mondiala, Dani Rockhoff

Etichete (taguri)

, , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

2 Commentarii la “JEFUIREA LUMII. Cum ne târăsc in razboi marile puteri, institutiile finantei mondiale si corporatiile

  1. Bancheri nebuloshi si guverne controlate… S-ar putea ca totul sa fie un circ bine controlat, inclusiv conflictul cu Rusia:

    http://realcurrencies.wordpress.com/2014/08/20/the-brics-bank-next-stop-on-the-road-to-world-currency/

  2. Pingback: NUCLEARA FINANCIARA AMORSATA GEOPOLITIC: CADE DEUTSCHE BANK? In timp ce Germania impunea austeritatea in UE, bancherii nemti se ocupau de MANIPULAREA PIETELOR si crearea de CONTURI FALSE | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare