Falsa alarma nucleara din Hawaii: EXPERIMENT SOCIAL sau/si campanie de PR pentru a obisnui populatia cu un RAZBOI NUCLEAR?

16-01-2018 2 minute Sublinieri

‘MISSILE ALERT ERROR THERE IS NO THREAT’ on the Liliha overpass electronic sign along H1 freeway after EMA offices announced human error as cause for accidental state wide announcement of ‘BALLISTIC MISSILE THREAT INBOUND TO HAWAII. SEEK IMMEDIATE SHELTER. THIS IS NOT A DRILL’ was sent out on January 13,2018.

Acum cateva zile, in Hawaii, SUA, s-a intamplat un eveniment ciudat: o alarma de racheta nucleara a ingrozit populatia locala. Dezmintirea a venit abia peste mai bine de jumatate de ora. Autoritatile au exclus varianta unui act de hacking, dand vina pe o “eroare umana”. Cam ciudat, de vreme ce astfel de alerte vin de pe o aplicatie a administratiei federale SUA, Departamentul de Justitie. Adica este un sistem in care hackingul, daca se intampla, antreneaza consecinte grave (daca e atac cibernetic al unui stat devine act de razboi, daca e grupare e act terorist), iar eroarea umana este aproape de neinchipuit. Banuiesc ca aceste alerte nu se activeaza la o simpla apasare gresita de buton sau tasta.

Unii s-au gandit ca la mijloc ar fi un experiment social. Cum ar reactiona oamenii, astazi, daca s-ar afla sub amenintarea unui atac nuclear? S-ar inregistra fenomene de panica in masa, s-ar produce anarhie, sau, dimpotriva, s-ar asterne o tacere generala? Ar predomina frica, revolta sau sentimentul de neputinta? Cum ar reactiona oamenii pe retelele de socializare? Ce ar comunica in astfel de situatii? Cum s-ar organiza? Cum ar intelege evenimentul si pe cine ar da vina? Daca exista reactii diferite in cadrul populatiei, care ar fi motivele diferentelor? Sociale, culturale, politice? In fine, tot felul de observatii se pot face intr-un astfel de experiment care transforma un stat american in laborator.

In acest sens, este interesanta relatarea experientei facuta de un localnic pe siteul Moon Of Alabama, la sectiunea de comentarii. Se pare ca nu toti au primit, totusi, in acelasi moment, pe telefoane, alerta. Asta ar insemna ca transmiterea mesajelor a fost “targetata”. Apoi, se pare ca echipaje de politie circulau pe sosele spunand oamenilor ca liderul nord-coreean a trimis trei rachete catre Hawaii si indemnandu-i sa mearga acasa, sa stea cu familia. Ceea ce inseamna ca a existat o actiune logistica mai ampla, nu doar o simpla alerta transmisa electronic. Multi au primit alerta dupa actiunea echipajelor de politie. Majoritatea s-au panicat, in ciuda faptului ca, daca alerta era reala, rachetele nu ar fi facut mai mult de 20 de minute. Chiar si dupa ce a trecut acest interval, oamenii erau speriati si se asteptau la ce e mai rau. 

Pe The Atlantic este o alta relatare despre reactia oamenilor in urma alertei: multi au cautat sa se refugieze in baile mall-urilor, in farmacii, in orice locatie care arata mai a “adapost”, avand in vedere ca in Hawaii nu exista, de fapt, decat foarte putine, si la fel de putine case sau cladiri cu subsol. Unii oameni si-au dus copiii, mici, in baie, si le-au spus ca urmeaza un bombardament nuclear si sa se roage. Va inchipuiti prin ce momente au trecut parintii si copiii aceia?  In acest reportaj sunt redate si opinii critice in care unii localnici dau vina pe Trump, sau, mai general, pe militarismul SUA pentru expunerea in care se gaseste Hawaii (apropo de intrebarile de mai sus). De altfel, iata ce spune un altul: “aceasta este probabil cea mai mare si singura lectie pe care orice stat a avut-o vreodata in materie de raspuns la o amenintare iminenta”. Acum, toti cercetatorii si oficialii guvernamentali care se ocupa de planuri de reactie in caz de dezastre au la dispozitie “o comoara de date despre cum se intampla real acest lucru, cum reactioneaza oamenii, cum se pot salva infinit mai multe vieti decat pana acum”.

Pe acelasi site, Moon of Alabama, se avanseaza, insa, o ipoteza interesanta. Falsa alarma este corelata cu un alt eveniment mediatic recent: asa-zisa scurgere in presa a unui draft a noii politici nucleare pe care o va propune Administratia Trump in februarie. In acest draft, militarii cer sute de arme nucleare “mici” cu care sa se poata combate Coreea de Nord si Rusia. Adica armament nuclear care ar avea un impact devastator, insa nu intr-atat de distrugator precum cel “mare”. Or, se intreaba Moon of Alabama, nu cumva falsa alerta de atac nuclear face parte dintr-o campanie de relatii publice menita cresterii acceptarii sociale a noii politici militare nucleare si a unui razboi nuclear “limitat”?


Categorii

1. DIVERSE, Al treilea razboi mondial, Inscenari, facaturi, Opinii, analize

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

5 Commentarii la “Falsa alarma nucleara din Hawaii: EXPERIMENT SOCIAL sau/si campanie de PR pentru a obisnui populatia cu un RAZBOI NUCLEAR?

  1. Pingback: Autoritatile din SUEDIA efectueaza o CAMPANIE de PREGATIRE a populatiei pentru RAZBOI
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare