INMORMANTAREA PARINTELUI ILIE CHISCARI. Tragedia unei familii de preoti greu incercata

24-10-2014 9 minute Sublinieri

pr-ilie-chiscari_0

foto: ziarullumina.ro

Doi ierarhi ai Bisericii noastre l-au condus ieri pe ultimul drum pe părintele Ilie Chişcari, de la Biserica „Naşterea Maicii Domnului“ a Parohiei Dudu 2 din comuna ilfoveană Chiajna. Vrednicul slujitor al Sfântului Altar a plecat la Domnul în ziua de 19 octombrie 2014, în urma unui accident. Sicriul cu trupul neînsufleţit a fost înmormântat în apropierea Bisericii „Buna Vestire“ din localitatea Sfântul Ilie, comuna Şcheia, de lângă Suceava.

Biserica „Înălţarea Sfintei Cruci“ din apropierea Spitalului Judeţean „Sfântul Ioan cel Nou“ din Suceava, ridicată de pr. Ştefan Chişcari, a fost neîncăpătoare ieri, 23 octombrie 2014, de numărul mare de preoţi şi credincioşi care l-au condus pe ultimul drum pe părintele Ilie Chişcari, de la Parohia Dudu 2 – Chiajna. Slujba Înmormântării a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, şi de Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar Patriarhal, înconjuraţi de un sobor numeros de preoţi. Lângă sicriul cu trupul neînsufleţit al părintelui Ilie, s-a rugat soţia vrednicului slujitor Emanuela Chişcari, dar şi părinţii, rudele şi prietenii preotului mutat prea devreme din această lume. Familia îndurerată şi foştii colegi ai bunului părinte, ce s-a remarcat prin pregătirea teologică, şi-au stăpânit cu greu lacrimile. De altfel, rugăciunile la căpătâiul părintelui Ilie nu au contenit atât la biserica din Dudu-Chiajna, cât şi în sfântul locaş din Suceava, unde a stat din noaptea de miercuri, 23 octombrie 2014, până în ziua înmormântării. Cântările tânguitoare şi rugăciunile pentru odihna sufletului părintelui Ilie au completat atmosfera plină de durere. La final, Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul a citit mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, adresat familiei părintelui Ilie Chişcari, intitulat „Teolog erudit şi un păstor blând – Părintele Ilie Chişcari 1983-2014“. După ce ierarhii şi slujitorii sfintelor altare şi-au luat rămas bun de la părintele Ilie, sicriul cu trupul neînsufleţit a fost purtat de preoţi în jurul Bisericii „Înălţarea Domnului“. Cortegiul s-a îndreptat apoi către Biserica „Buna Vestire“ din localitatea Sfântul Ilie – Şcheia, unde a fost înmormântat. Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Pimen a scos în evidenţă faptul că părintele Ilie a ascultat mereu de părinţi, astfel că a crescut frumos duhovniceşte.

„O mare pierdere pentru Biserică“

inm1Părintele Romică Macovei de la Protopopiatul Ilfov – Sud a venit la slujba Înmormântării alături de şapte slujitori ai sfintelor altare pentru a-l însoţi pe părintele Ilie Chişcari. „Această fulgerătoare plecare din mijlocul nostru ne-a umplut de durere sufletele tuturor celor care l-au cunoscut. Sute de preoţi au venit la biserica din Dudu să-şi ia rămas bun de la părintele Ilie, care, deşi a stat atât de puţin printre noi, a fost atât de iubit. Suntem alături de familia părintelui şi dorim să fim un real sprijin mai ales pentru soţia Emanuela şi cei doi copii“, a mărturisit pr. Romică Macovei. Pr. prof. dr. Vasile Mihoc, de la Facultatea de Teologie „Andrei Şaguna“ din Sibiu, unchiul părintelui Ilie Chişcari, a mărturisit că vrednicul slujitor plecat la Domnul în dimineaţa zilei de 19 octombrie a fost un preot şi teolog de excepţie. „Este o mare pierdere pentru noi toţi şi pentru Biserică. A fost un om cu multe calităţi sufleteşti intelectuale deosebite, un profund credincios, un slujitor devotat al Bisericii şi un teolog în deplină afirmare. Mângâierea celor care rămân este că moare un om credincios, care a trăit o viaţă pregătindu-se pentru împărăţia lui Dumnezeu“, a spus pr. prof. dr. Vasile Mihoc.

Un om deschis, îndrăgit de credincioşi

Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar Patriarhal, a fost delegat de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la slujba Înmormântării părintelui Ilie Chişcari. La finalul slujbei, Preasfinţia Sa ne-a acordat un interviu în care a conturat chipul inm2vrednicului slujitor plecat în Împărăţia cerurilor.

Preasfinţite Părinte, cum vi-l amintiţi pe părintele Ilie Chişcari?

Am relaţii de frăţietate cu majoritatea membrilor familiei Mihoc. Părintele Ilie va rămâne în amintire ca un tânăr foarte harnic şi foarte determinat să-şi facă o pregătire teologică temeinică, mai ales fundamentată pe Sfânta Scriptură. A terminat Seminarul Teologic Ortodox din Botoşani cu rezultate foarte bune, apoi a absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti şi a realizat un doctorat la Facultatea de Teologie din Sibiu. De asemenea, a făcut studii postdoctorale la Ierusalim, specializându-se în limbile în care a fost scrisă Sfânta Scriptură. S-a remarcat din anii studenţiei cu o inteligenţă remarcabilă. În ultima vreme, ca lucrător în redacţia editurilor Patriarhiei Române, era un om foarte atent cu fiecare cuvânt şi text în parte. Mă surprinde mulţimea colegilor de la Bucureşti, preoţi sau laici care au venit să-l însoţească pe părintele Ilie în această ultimă călătorie. Părintele Ilie era un om deschis, gata să-şi ajute colegii în caz de nevoie. În cele câteva luni cât a slujit la Parohia Dudu 2 a fost foarte îndrăgit de credincioşi.

Prin plecarea la Domnul a părintelui Ilie, Biserica noastră pierde un mare teolog. Zilele trecute, pentru odihna sufletului părintelui Ilie s-a rugat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Preafericitul Părinte Daniel a avut foarte multe momente de lucru împreună cu părintele Ilie, întrucât a lucrat în editurile noastre. Preafericirea Sa a remarcat nobleţea şi fineţea lui sufletească, profesionalismul şi pregătirea teologică foarte temeinică.

Preasfinţia Voastră, ne aflăm la Şcheia, locul unde se află şi alte rude ale părintelui Ilie. În apropierea mormintelor se înalţă o frumoasă biserică. Vedeţi o legătură între acest locaş şi încercările familiei Mihoc?

Ne mirăm cu toţii pentru că lângă această biserică s-au adunat mai multe morminte. Familia Mihoc este una numeroasă, astfel că este firesc ca unii dintre ei să plece la viaţa veşnică. Tragedia este că au plecat la Domnul unii membri ai familiei foarte tineri şi foarte bine pregătiţi. Aici mă refer la unchiul părintelui Ilie Chişcari, părintele Constantin Mihoc, care a fost profesor la facultatea de teologie din Bucureşti şi preot al comunităţii parohiale din Berlin – Germania, dar şi la alţi membri ai familiei.

Preasfinţite Părinte, putem spune că termenul „jertfă“ predomină în familia Mihoc?

Părintele Ştefan Chişcari din Suceava a spus că timp de trei ani l-a avut pe părintele Ilie la doctorat în Ţara Sfântă. El nu şi-a permis să ajungă acolo măcar o dată, părintele Ilie învăţând bine pentru a beneficia de bursă.

Am aflat cu mare tristeţe de trecerea neaşteptată din această viaţă, în di­mi­neaţa zilei de duminică, 19 octombrie 2014, pe când mergea să slujească Sfânta Liturghie, a tânărului teolog şi preot Ilie Chişcari, în vârstă de numai 31 de ani, părinte coslujitor la Pa­rohia Dudu 2 din localitatea Chiajna.

Preacucernicul Preot Ilie Chişcari s-a născut la 18 iulie 1983 în satul Sfântul Ilie (comuna Şcheia, jud. Suceava), făcând parte dintr-o familie care a dat neamului nostru mulţi preoţi vrednici. A fost botezat în credinţa ortodoxă în biserica parohială din sat, care poartă hramul Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul, ctitorie a Sfân­tului Voievod Ştefan cel Mare.

A urmat cursurile Semi­na­rului Teologic Sfântul Gheorghe din Botoşani (1998-2003), apoi, între anii 2003 şi 2007, cursurile Facultăţii de Teologie Ortodoxă Justinian Patriarhul din Bucu­reşti, pe care le-a continuat prin cursurile postuniversitare de masterat la specializarea Exe­geză şi Ermineutică (2007-2009), remarcându-se ca un student silitor şi devotat Bisericii Ortodoxe.

Încă din timpul studiilor universitare, tânărul Ilie Chişcari a arătat o înclinare deosebită că­tre studiu. Astfel, ca tânăr student a câştigat Concursul de Patrologie Preot Profesor Ioan G. Coman, ediţia 2004-2005, cu un studiu dedicat teologiei Sfân­tului Grigore al Nissei, publicat în Anuarul Facultăţii de Teo­logie Ortodoxă din Bucureşti.

Demonstrând o capacitate mare de cercetare în domeniul teologiei biblice, în anul 2013 a obţinut titlul de doctor în teologie din partea Universităţii Lucian Blaga din Sibiu, Facul­tatea de Teologie Ortodoxă Sfân­tul Andrei Şaguna, cu teza intitulată Taina Fiului Omului. Studiu exegetic-teologic al prevestirilor Patimilor şi Învierii în Evangheliile sinoptice, sub în­dru­marea ştiinţifică a pr. prof. dr. Vasile Mihoc. În paralel cu studiile din ţară, teologul Ilie Chişcari şi-a desăvârşit formarea biblică urmând cursuri aprofundate de master la Fa­cul­tatea de Ştiinţe Biblice şi Ar­heo­logice, Studium Biblicum Fran­cis­canum, din cadrul secţiei din Ierusalim a Universităţii ponti­ficale Antonianum (2009-2014).

În ziua de 21 august 2011, s-a căsătorit cu tânăra Ema­nuela Jugănaru (fiică de preot), iar în anul 2013, la 21 august, s-a născut fiica lor Irina, semn al binecuvântării de către Dum­ne­zeu pentru familia nou întemeiată.

Tată şi soţ devotat, Preotul Ilie Chişcari a fost binecuvântat de Dumnezeu cu bucuria aştep­tării celui de-al doilea copil.

Întreaga sa educaţie teologică şi-a dedicat-o slujirii Bisericii, îndeosebi prin activitatea sa în domeniul teologiei biblice. Deşi tânăr, teologul Ilie Chişcari s-a remarcat ca un bun biblist, fiind un fin cunoscător al limbilor clasice: greacă biblică, latină, e­braică biblică, aramaică biblică, aramaică targumică, dar şi al celor moderne: engleză, italiană şi franceză, la nivel avansat, instrumente de studiu pe care le-a pus cu multă pricepere în slujba Bisericii. În perioada 2007-2008, a fost asistent de cercetare în cadrul Centrului de Studii Interreligioase şi Interdiscipli­nare din cadrul Facultăţii de Teologie Ortodoxă Justinian Patriarhul din Bucureşti, iar între anii 2008 şi 2011 a fost corespondent oficial la Ierusalim al Centrului de Presă Basilica şi al revistelor teologice ale Patriar­hiei Române.

Începând din februarie 2013, teologul Ilie Chişcari a ocupat un post de redactor în cadrul Depar­tamentului de Carte Teo­logică al Editurilor Patriarhiei Ro­mâne. A fost secretarul comi­siei pentru editarea Dicţionarului Biblic Ortodox, revitalizând acest proiect printr-o implicare deosebită. Totodată, prezenţa Părintelui Ilie Chişcari în rândul ostenitorilor Editurilor Pa­triar­hiei Române a fost un ­exemplu de profesionalism, dă­ruire, colegialitate şi pregătire teo­logică exemplare, remarcându-se prin dorinţa de a ajuta ne­condiţionat şi de a se dărui mereu.

Deşi se afla la o vârstă tâ­nără, Ilie Chişcari s-a remarcat ca un om de carte şi un teolog promiţător. Până la 30 de ani a publicat mai multe lucrări şi studii ştiinţifice de mare valoare, fiecare în parte demonstrând un caracter ştiinţific şi academic de excepţie, fiind apreciat de în­treaga comunitate de cerce­tători biblişti ortodocşi din România.

De asemenea, a participat la mai multe congrese, seminarii şi simpozioane internaţionale şi naţionale pe teme teologice, îndeosebi din domeniul teologiei biblice, reprezentând cu demnitate şi competenţă teologia bibli­că românească. Din anul 2010, a fost membru al Asociaţiei de Filo­logie şi Hermeneutică Bibli­că din România.

Răspunzând chemării lui Dumnezeu, teologul Ilie Chişcari a fost hirotonit diacon în data de 23 martie 2014 de către Preasfin­ţitul Părinte Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor. În data de 25 martie 2014, de Praznicul Bunei Vestiri, noi l-am hirotonit preot în Catedrala Patriarhală pe seama Parohiei Dudu 2 din localitatea Chiajna.

Teolog erudit şi om harnic, Preotul Ilie Chişcari s-a implicat în viaţa comunităţii parohiale, contribuind la finalizarea pre­gătirii locaşului de cult pentru sfinţirea acestuia, care a avut loc în data de 7 septembrie 2014, când i-am conferit tânărului Preot Ilie Chişcari Diploma omagială Sfinţii Martiri Brâncoveni.

Atunci când viaţa unui tânăr preot este curmată atât de neaşteptat printr-un grav accident de circulaţie, trebuie să ne întărim în credinţă şi să sporim în rugăciune. Comunitatea în­du­rerată a creştinilor din parohia în care a slujit, toţi profesorii şi colaboratorii care l-au cunoscut şi apreciat de-a lungul anilor de studii dau mărturie astăzi, prin gândul lor de rugăciune, pentru modul în care acest tânăr, vrednic teolog şi preot, L-a slujit pe Hristos şi Biserica Sa, la un nivel academic şi inte­lectual de excepţie.

Condoleanţele noastre se în­dreaptă către familia Părintelui, îndeosebi către tânăra lui soţie, Emanuela, preoteasă şi mamă, transmiţându-i gândul Nostru părintesc de mângâiere, compasiune şi întărire în faţa unei suferinţe atât de cumplite. Atât pentru ea, cât şi pentru ­fiica ei Irina, având în cuget şi gândul la pruncul care se va naşte, ne rugăm Preasfintei Treimi să le dăruiască har şi putere ca să biruiască durerea copleşitoare de acum.

În aceste momente de vremelnică despărţire de Preotul Ilie Chişcari, întru aşteptarea În­vierii de obşte, suntem alături de familia îndurerată, de pă­rinţii săi, preotul Ştefan şi preo­teasa Saveta, de toate rudele, de cei cunoscuţi şi apropiaţi Părintelui Ilie, precum şi de întreaga comunitate a credincioşilor Pa­rohiei Dudu 2, la care se adaugă toţi cei care l-au cunoscut şi apreciat, precum şi toţi cei care sunt astăzi marcaţi de vestea dureroasă a morţii unui vrednic preot atât de tânăr. Ne rugăm lui Dumnezeu pentru întărirea şi mângâierea lor. Iar pentru sufletul Părintelui Ilie ne rugăm Domnului Iisus Hristos, Arhie­reul Veşnic, să-l aşeze în ceata sfinţilor Săi slujitori, încunu­nându-l cu pace şi iubire, în lumina Preasfintei Treimi.

Veşnica lui pomenire din neam în neam!

† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Mesaj de condoleanţe transmis la slujba de înmormântare a Preacucernicului Preot Ilie Chiş­cari, preot coslujitor la Pa­ro­hia Dudu 2, 23 octombrie 2014.

Familia Mihoc din Suceava, formată din peste 170 de membri, majoritatea slujitori ai Bisericii, pare lovită de un blestem. Patru dintre preoţii Mihoc au murit în accidente. Cea mai recentă tragedie a avut loc duminică, atunci când preotul Ilie Chişcari a fost călcat de o maşină în timp ce mergea să slujească la biserică.

Preotul Ilie Chişcari (31 ani) de la Parohia Dudu II din comuna Chiajna, Ilfov, a fost lovit de o maşină, duminică dimineaţă, în timp ce mergea spre biserică să oficieze Sfânta Liturghie. La volanul autoturismului Dacia Logan care l-a lovit pe preot se afla o tânără care se întorcea de la discotecă. Poliţiştii au constatat că şoferiţa în vârstă de 22 de ani se afla sub influenţa băuturilor alcoolice.

Preotul Ilie Chişcari a fost înmormântat joi, la Suceava. Tânărul slujitor al bisericii este unul dintre nepoţii lui Nicolae Mihoc, cel care a întemeiat probabil cea mai mare familie de preoţi din ţară.

Familia Mihoc numără peste 170 de membri, cei mai mulţi fiind slujitori ai Bisericii. Mihocii par să fie însă urmăriţi de un blestem. Ilie Chişari este al patrulea preot din familia Mihoc care şi-a pierdut viaţa într-un accident.

Ucis de un perete al bisericii

Prima tragedie din familia Mihoc s-a produs în data de 4 august 2009. Constantin Mihoc, în vârstă de 49 de ani, preot de aproximativ zece ani la Parohia Ortodoxă Română „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Berlin, a murit în timp ce lucra la demolarea unui perete al bisericii. În accident şi-a pierdut viaţa şi un alt muncitor surprins de prăbuşirea peretelui.

Pe locul vechii clădiri, Constantin Mihoc visa să ridice o nouă biserică. Tragedia a făcut ca în aceeaşi clădire, la parter, să se afle sora mai mică a preotului decedat, Rodica, profesor de teologie în Iaşi, care se afla în vizită la fratele ei, pentru câteva zile, pe perioada în care soţia preotului şi copiii erau plecaţi în România.

Constantin Mihoc a înmormântat la Suceava, în curtea Capelei Buna Vestire, şi a fost condus pe ultimul drum de peste o mie de credincioşi. Slujba a fost oficiată de un sobor format din câţiva zeci de preoţi, în frunte cu ÎPS Serafim, Mitropolitul Germaniei, Europei Centrale şi de Nord, ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor.

Patru oameni ai Bisericii, ucişi de Crăciun de un şofer băut

O altă tragedie în familia Mihoc a avut loc în 2010, în prima zi de Crăciun. Constantin Grădinaru, un tânăr de 20 de ani, băut la volan, a tăiat o curbă şi s-a izbit frontal într-un autoturism condus de preotul George Mihoc (69 ani), în care se mai aflau soţia sa, Elena Mihoc (67 ani), fiul lor, preotul Vasile Mihoc (27 ani) şi Dănuţ Maftei (17 ani), dascăl la biserica din Plopeni.

Preotul George Mihoc se pensionase de scurt timp. Cu toţii mergeau să participe la liturghia din prima zi de Crăciun la biserica din satul Plopeni, acolo unde slujea ca preotul fiul său, Vasile Mihoc.

Istoria familiei de preoţi Mihoc

În Suceava, familia Mihoc este recunoscută pentru faptul că aproape toţi membrii au devenit slujitori ai Bisericii. Toţi cei 6 băieţi ai soţilor Nicolae şi Aglaia Mihoc au ajuns preoţi, iar numărul celor care au ales să devină slujitorii Domnului a crescut de-a lungu timpului. Acum sunt peste 30 de preoţi în familie, iar alţii se pregătesc să finalizeze cursurile şcolilor teologice. Mai mult, dintre cei peste 60 de nepoţi şi peste 50 de strănepoţi o bună parte şi-au exprimat intenţia de a deveni preoţi.

Mulţi dintre preoţii din familia Mihoc s-au mutat din judeţul Suceava şi slujesc la parohii din ţară, dar şi din străinătate, în Europa şi SUA.

inm3


Categorii

1. DIVERSE, IPS Pimen, Parintele Vasile Mihoc, PS Varlaam Ploiesteanul

Etichete (taguri)

, , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

5 Commentarii la “INMORMANTAREA PARINTELUI ILIE CHISCARI. Tragedia unei familii de preoti greu incercata

  1. Cine suntem noi sa judecam cum isi chiverniseste Dumnezeu fapturile Sale?..
    Tainele Sale sunt nenumarate, totul se face spre mantuirea noastra.

  2. Dumnezeu sa-l odihneasca!

    Ma intreb insa daca in cazul vaduvelor de preoti exista constituit vreun fond de intrajutorare? Sau poate exista asa ceva deja la nivelul episcopiilor/protopopiatelor?
    Stiu ca ati mai publicat in trecut cazurile unor doamne preotese ramase vaduve si aflate in mare dificultate dupa pierderea sotilor lor (mai ales cand sunt si copilasi ramasi orfani).

  3. Dumnezeu sa-l odihneasca!
    Biserica a pierdut un mare CARTURAR, un viitor savant si specialist, un viitor Profesor Universitar de Teologie, care greu avea egal in tara si in Biserica noastra!
    Si cand te gandesti ca cea care l-a omorat a fost o nemernica, careia, diavolul ii luase mintile cu alcoolul si cu oboseala de dupa o noapte de petrecere si zbenguaila lumeasca…
    Cine stie poate copilul care urmeaza sa vina pe lume si care se va naste fara sa-si cunoasca tatal, VA FI un Om si Sacerdot prin care SE VOR PERPETUA calitatile si DARURILE si harismele tatalui sau…
    Da Doamne sa fie asa…!
    Dumnezeu sa aiba mila de Familia sa si de Preoteasa Sa si de copii sai si de noi toti, si sa ne dea gandul cel mai INTELEPT pe care il putem cugeta in viata aceasta si anume GANDUL la MOARTE si la PREGATIREA pentru INTALNIREA cu Judecatorul Hristos, cand vom da seama de fulul cum am trait si de pacatele pe care le-am facut pe pamant!
    Cred ca pe Parintele Ilie, HRISTOS-MARELE ARHIEREU il va intampina cu o FATA blanda si binevoitoare si ii va da VESNICA LUI IMPARATIE…!
    Amin!

  4. @VELA GHEORGHE

    Ca urmatori ai Domnului Hristos, suntem chemati sa-i iubim si sa-i iertam pe toti.
    Poate ca infierarea bietei soferite este cam dura.
    Nu cred ca suntem in masura sa ‘nemernicim’ pe cineva, si mai mult sa ‘diagnosticam’ daca diavolul a luat sau nu mintile cuiva.
    Iertare …

    Dumnezeu sa-l odihneasca pe Parintele Ilie, iar noi sa avem parte de rugaciunile lui!

  5. Cunosc aceasta familie Mihoc,regret enorm plecarea dintre noi a acestor parinti,dar cred ca acestea sunt jertfe.Datoritaa pacatelor noastre,Bunul Dumnezeu ni-i ia pe cei mai dragi noua,ca jertfe,pt.ca noi sa ne intoarcem cu totii,dar nu citiva, ci TOTI,LA CREDINTA,LA DREAPTA CREDINTA si nu de ochii lumii,ci cu tot sufletul.Doamne ajuta-ne!

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare