FRACTURAREA HIDRAULICA LOVESTE SI IN CHINA. Cum incearca China sa scape de aerul poluat otravind pamantul (VIDEO)

26-10-2014 1 minut Sublinieri

chinafrack

Revista Mother Jones a realizat inca un reportaj exhaustiv despre fracturarea hidraulica si exploatarea gazelor de sist. In productia multimedia The great frack forward. China’s coal addiction threatens the planet. But can it handle a natural gas revolution?, autorii arata modul in care conducerea comunista a tarii incearca sa depaseasca dependenta economiei chinezesti de exploatarea carbunelui. Un alt motiv pentru care comunistii chinezi incearca sa evite folosirea intensiva si continua a carbunelui este si efectul devastator de poluant al acestui combustibil – sunt foarte cunoscute imaginile cu smogul care sufoca marile orase din China.

Solutia la aceasta dubla problema a fost gasita in exploatarea gazelor de sist – China avand cele mai mari rezerve din lume, mai mari chiar si decat cele ale SUA. Astfel ca o serie de mari companii straine au inceput sau vor incepe, alaturi de compania de stat chinezeasca, prospectiuni dupa gazele de sist – printre ele Royal Dutch Shell, dar si mai cunoscutele, pentru noi, Chevron, Exxon Mobil s.a.

Exista insa cateva mari semne de intrebare cu privire la acest zel fracturist ce va cuprinde China, conform autorilor materialului citat. In primul rand, regiunile cu rezerve de gaze de sist sunt problematice din punct de vedere ecologic: sunt dens populate si panza freatica se polueaza usor. In al doilea rand, exista mari sanse ca respectarea unor standarde minimale de mediu in exploatarea gazelor de sist sa nu fie nici macar mimate, daramite respectate, principiul de functionare fiind “mai intai polueaza, iar apoi curata”. Daca mai ai cum… In al treilea rand, gazele se gasesc in formatiuni geologice care necesita cantitati de apa mai mari decat cele din SUA, estimarile fiind ca industria exploatatoare va trebui sa foloseasca o cantitate dubla fata de cea din America. Asta in conditiile in care exista, deja, o problema cu apa in China, in masura in care un sfert din tara este in proces de desertificare. Pe langa aceste aspecte, deseurile rezultate din fracturare sunt revarsate direct in apele raurilor si izvoarelor, contaminand apa, ceea ce poate duce la compromiterea industriei alimentare a Chinei.

Reprezentanti ai organizatiilor de protectie a drepturilor omului reclama faptul ca autoritatile stabilesc cote de productie in lipsa totala a oricarei norme de protejare a mediului si de participare a comunitatilor afectate care sa traga la raspundere decidentii. De altfel, au existat si proteste ale locuitorilor din regiunile vizate, cu toate riscurile unei asemenea opozitii, avand in vedere regimul autoritar. Reportajul celor de la Mother Jones se incheie, de altfel, cu marturia unor localnici a caror apa a fost afectata de exploatarea gazelor de sist in asemenea masura incat nu o mai pot folosi pentru gatit si baut:

*

Trebuie amintit ca in SUA presedintele Obama a demarat chiar o campanie impotriva folosirii carbunelui, adica a combustibilului fosil, pe care le vrea inlocuite cu gazul de sist, sub pretextul combaterii incalzirii globale

Vedem, astfel, paradoxurile industriei gazelor de sist si cat de aberanta e incercarea unora de a impacheta interesele economice ale unor actori – state si companii – in povesti ideologice. De la China comunista la Obamezi luptatori impotriva incalzirii globale, de la est la vest, de la comunisti la capitalisti, toata lumea sare pentru gazele de sist…

Cuvantul Ortodox


Categorii

1. DIVERSE, China, Gazele de sist, Transcrieri-Redactari, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

4 Commentarii la “FRACTURAREA HIDRAULICA LOVESTE SI IN CHINA. Cum incearca China sa scape de aerul poluat otravind pamantul (VIDEO)

  1. Lăcomia nu mai are control, nu mai are limite. Până unde (şi cu ce preț), vom merge cu secătuirea pământului de absolut tot ce se poate folosi?. Până unde vom merge cu această nebunie ? Ce va mai rămâne din sol, din ape şi din aer ? Ce va rămâne după noi? Până unde vom mege cu comfortul, cu consumul, cu standardele ,,vieții” moderne ? Probabil până vom face pământul un iad, o plantă a gheenei, a gunoiului otrăvit, a atmosferei ucigaşe prin toate formele posibile (toxice, radioactive)….
    Corporațiile deja sunt mai puternice, decât î-şi imaginează cei ce cred că ştiu şi nu se mai supun decât formal legilor internaționale (şi nu le mai pasă de nimeni şi de nimic).
    ,,Zis-a cel nebun în inima sa, -nu este Dumnezeu”.
    Solul şi apele pământului deja sunt otrăvite în procet alarmant prin reziduri otrăvita, dejecții, erbicide, pestcide şi nu mai ştii câte chimicale şi spucăciuni, atmosfera, cu gaze otrăvite, cu radiații de tot felul, cu unde şi micro-unde…
    Ce va fi după… (noi)? Până unde vom merge ?.
    Mă îngrozesc de ce văd de un timp încoace.De nebunia ce ne-a cuprins pe toți de când ne-am ,, occinentalizat” Nu se mai poate fără gresie, faină, fără plsmă (de acum 4K), fără maşină (de firmă de top), fără mobil (au şi cei de 3-5 ani), fără leptop, fără internet… fără…, fără…, fără… .
    O generație de acum consumă (zic aşa băbeşte), cât nu ştiu câte generații din secolul trecut şi cât mii din alte timpuri.
    Oare nu dăm socoteală, macar în fața celor ce vor veni după noi, dacă nu în fața lui Dumnezeu ?
    Nu credem în Dumnezeu, că Dumnezeu ține de… mitologie, dar credem în mitul cuceririi Universului şi colonizarea planetelor cu şanse de viață (ca să le facem gunoi şi pe acelea…). Păi atunci suntem o boală, sunem viruşi aducători de moarte, devoratori de energie şi resurse, microbii Universului.
    Gazele de şist au un preț uriaş. Este prețul solului otrăvit, este prețul apelor subterane otrăvite, este prețul dezechilibrării energiilor tectonice (la micro şi macro) şi… vai copiilor noştrii…

  2. * faianță (nu făină).
    Mi-au mai scăpat şi alte greşeli. M-am grăbit că e oră târzie. Scuze pentru neglijență.

  3. din pacate asa este, lacomia nu mai are limite

  4. Pingback: CRIZA IMIGRANTILOR DIN EUROPA: cea mai grava de dupa al doilea razboi mondial/ CATASTROFA IN CHINA: explozii devastatoare in orasul industrial TIANJIN (Video) | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare