Liberalizarea energiei loveste si in romanii racordati la SISTEMUL CENTRAL DE INCALZIRE. Cu cat s-ar scumpi INTRETINEREA

25-11-2014 6 minute Sublinieri

clipboard01_146-465x390

Căldura s-ar putea scumpi, de la 1 ianuarie, cu până la 38% pentru românii racordaţi la sistemul centralizat de încălzire “fără o intervenţie imediată” a autorităţilor, a anunţat luni deputatul Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de Servicii şi Industrii. O familie de trei persoane într-un apartament cu două camere va ajunge să plătească la întreţinere, de anul viitor, aproape 450 de lei pe lună, spune preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari din România.

Românii racordaţi la sistemul centralizat de încălzire ar putea plăti, de anul viitor, cu până la 38% mai mult pentru căldură dacă autorităţile nu vor interveni imediat cu modificări ale legislaţiei, potrivit deputatului Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de Industrii.

Şeful ANRE, Nicolae Havrileţ, a admis că de anul viitor există riscul ca românii care sunt racordaţi la sistemul centralizat de încălzire să plătească mai mult pentru căldură cu 28-38% comparativ cu românii care au centrale termice de apartament, ca urmare a liberalizării pieţei la energie, astfel creându-se o discriminare între cele două categorii de consumatori. Havrileţ a adăugat că se lucrează la o ordonanţă prin care se va elimina această discrepanţă, iar astfel cei racordaţi la sistemul centralizat nu vor plăti mai mult pe gigacalorie faţă de cei care au centrale de apartament.

Departamentul pentru Energie a precizat luni într-un comunicat că preţurile plătite de consumatorii casnici pentru gazele naturale din producţia internă vor rămâne neschimbate, la 1 ianuarie 2015, în raport cu nivelurile actuale.

”La 1 ianuarie, în mod normal prin liberalizarea preţurilor, centralele termice producătoare de apă caldă şi căldură, gaze naturale, ar trebui să crească preţul ca urmare a acestui proces. Ori, ar însemna o discriminare între consumatorii casnici: adică, consumatorii care deţin o centrală termică ar fi discriminat de vecinul său care beneficiză de căldură de la sistemul centralizat. Acest lucru trebuie realizat imediat, mai ales că la noi liberalizarea a fost prelungită până în 2021. Fără o intervenţie imediată, preţul va creşte”, a spus luni deputatul Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de Industrii.

Deputatul Iulian Iancu a precizat pentru gândul că în Comisia de Industrii se analizează un raport al ANRE care a solicitat Departamentului de Energie să intervină pentru a nu se crea o discriminare între consumatorii cu centrală de apartament şi cei care sunt racordaţi la sistemul centralizat de încălzire. “În caz contrar va creşte preţul pentru căldură pentru cei din sistemul centralizat cu 28,8-38,6% arată în raportul ANRE”, a declarat deputatul Iulian Iancu.

Radu Opaina, preşedintele Federaţiei Asociaţiei de Proprietari din România, a declarat pentru gândul că dacă de anul viitor căldura se va scumpi cu 38%, de la 1 ianuarie întreţinerea pentru o familie de trei persoane care locuieşte într-un apartament cu două camere va ajunge la aproape 450 de lei.

“În Bucureşti, o familie de trei persoane într-un apartament de două camere, în condiţii normale, are în prezent un cost total cu întreţinere de 350 lei. Dacă punem în calcul o scumpire a căldurii cu 38%, acea familie va plăti la întreţinere aproape 450 lei”, a declarat Radu Opaina. 

Reacţia Departamentului de energie

Departamentul de Energie a precizat luni că preţurile plătite de consumatorii casnici pentru gazele naturale din producţia internă vor rămâne neschimbate, la 1 ianuarie 2015, în raport cu nivelurile actuale, potrivit unui comunicat al Departamentului de energie.

ANRE şi unele companii private au cerut Departamentului pentru Energie să amâne cu cel puţin un an liberalizarea preţurilor pentru centralele de cogenerare care produc energie termică pentru populaţie şi ca acestea să fie considerate, în ceea ce priveşte tarifele, consumatori casnici.

De asemenea, mai multe companii private solicită amânarea liberalizării preţurilor pentru consumatorii industriali, categorie din care fac parte şi CET-urile.

“Departamentul pentru Energie analizează aceste solicitări şi, la rândul său, a cerut astăzi (luni, n.r.) ANRE, instituţia care monitorizează piaţa gazelor din România, date suplimentare care să demonstreze necesitatea amânării liberalizării”, a anunţat Departamentul pentru Energie, într-un comunicat.

Reprezentanţii instituţiei apreciază că amânarea parţială sau totală a liberalizării pentru consumatorii industriali necesită o aprobare prealabilă a Comisiei Europene.

În luna septembrie ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a declarat că Guvernul va suspenda pe termen nedeterminat liberalizarea preţului gazelor naturale produse în România şi destinate consumului populaţiei şi va prelungi cu cel puţin doi ani şi jumătate dereglementarea pieţei gazelor pentru companii.

“Problema suportabilităţii preţului gazelor de către populaţie devine îngrijorătoare. Pentru companii, liberalizarea este aproape de final conform calendarului, dar vrem să prelungim termenul. Suntem în momentul în care trebuie să începem să propunem măsuri”, a afirmat atunci Nicolescu, într-o conferinţă, potrivit Mediafax.

El preciza că sunt necesare astfel de măsuri, având în vedere că în ultimii doi ani salariul mediu pe economie a scăzut, în timp ce preţul final la gaze naturale a crescut cu 16%.

Departamentul pentru Energie a propus Comisiei Europene să accepte amânarea cu doi ani şi jumătate a calendarului de liberalizare a preţului gazelor pentru populaţie, precum şi menţinerea, până cel puţin la 1 iulie 2016, a preţului actual al gazelor produse intern.

Potrivit unor declaraţii anterioare ale ministrului pentru Energie, ultima discuţie de la Comisia Europeană a avut un rezultat bun, chiar dacă nu s-a ajuns încă la o concluzie, adăugând că în cele din urmă România ar putea ajunge la Curtea Europeană de Justiţie pentru a-şi apăra poziţia. Calendarul de liberalizare presupune creşteri trimestriale ale preţului gazelor din producţia internă.

  • Hotnews:

ANRE: Departamentul pentru Energie trebuie sa promoveze un proiect de OUG pentru a elimina discriminarea intre cetatenii care folosesc centrale de apartament si cei racordati la sistemul centralizat de incalzire

Solicitarea Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) catre Departamentul pentru Energie de amanare a liberalizarii pretului la gaze pentru CET-urile care furnizeaza energie termica populatiei a starnit confuzii si polemici. Departamentul pentru Energie a reactionat spunand ca in acest caz ar putea fi solicitata amanarea in cazul mai multor consumatori non-casnici de gaze, nu doar pentru CET-uri, fapt care ar fi pe placul unor companii ca GDF si E.ON. In schimb, ANRE spune ca este vorba doar despre “eliminarea discriminarii intre cetatenii care utilizeaza gaze naturale pentru incalzire si cetatenii care locuiesc in cele circa 1600 de apartamente racordate la sistemele centralizate de alimentare cu energie termica”.

Potrivit ANRE, este necesara aceasta Ordonanta de Urgenta pentru a nu se crea o discriminare intre consumatorul casnic care detine o centrala de apartament si este in zona reglementata si cel care este racordat la sistemul centralizat de incalzire. Daca nu este aprobata o Ordonanta de Urgenta, consumatorul racordat la sistemul centralizat ar fi defavorizat din cauza cresterii preturilor la energia termica, fapt cauzat de achizitia de catre CET-uri a gazelor de pe piata libera. In mare parte, CET-urile utilizeaza gazele drept combustibil pentru producerea de energie termica. Trebuie precizat ca toti consumatorii noncasnici sunt obligati sa achizitioneze gaze naturale de pe piata libera incepand cu 1 ianuarie 2015. In randul acestor consumatori, ar urma sa intre si CET-urile care furnizeaza energie termica in sistem centralizat. Gazele de pe piata libera sunt mai scumpe pe piata libera decat in zona reglementata, fapt care s-ar reflecta in pretul energiei termice produse de CET-uri, si mai departe in pretul final la consumator.

ANRE a informat luni despre discriminarea care apare dupa 1 ianuarie 2015 cand pretul energiei termice livrata populatiei din sistemele centralizate ar putea creste cu un procent cuprins intre 28,81% si 38,70% ca urmare a cresterii pretului gazelor naturale pentru centralele termoelectrice. Aceasta crestere s-ar datora diferentei de pret de circa 40% dintre pretul gazelor naturale pe piata concurentiala si cea reglementata, gazele naturale avand o influenta de circa 75-80% in costul de productie al energiei termice. De asemenea, ANRE a adus la cunostinta membrilor comisiilor despre referatul inaintat Departamentului pentru Energie prin care sustine rezolvarea acestei probleme prin promovarea ordonantei elaborate de catre Departamentul pentru Energie, in regim de urgenta. ANRE a facut aceasta informare in cadrul dezbaterii dezbaterea Raportului anual privind activitatea ANRE organizate de Comisia pentru Industrii din Camera Deputatilor.

In urma acestei informari, Departamentul pentru Energie a transmis doua comunicate de presa. In primul spune ca a primit o solicitare de initiere a modificarii legislatiei de la ANRE si de la o serie de operatori privati pentru a amana cu cel putin un an liberalizarea preturilor pentru centralele de cogenerare care produc energie termica pentru populatie si de a le asimila pe acestea consumatorilor casnici, din punctul de vedere al tarifelor. “Departamentul pentru Energie analizeaza aceste solicitari si, la randul sau, a cerut astazi ANRE, institutia care monitorizeaza piata gazelor din Romania, date suplimentare care sa demonstreze necesitatea amanarii liberalizarii. Departamentul pentru Energie considera ca o amanare partiala sau totala a liberalizarii pentru consumatorii industriali (inclusiv C.E.T. -uri) necesita o aprobare prealabila a Comisiei Europene. In ceea ce priveste preturile platite de consumatorii casnici pentru gazele naturale din productia interna, acestea vor ramane neschimbate de la 1 ianuarie 2015 in raport cu nivelul actual”, se arata in comunicat.

Al doilea comunicat prezinta o adresa transmisa de Departamentul catre ANRE care prezinta un set de intrebari despre motivele care stau la baza propunerii de amanare a liberalizarii preturilor la gaze in cazul CET-urilor care furnizeaza energie termica populatiei. Printre altele, Departamentul arata ca a primit solicitari de amanare a liberalizarii preturilor la gaz din productia interna pentru toti consumatorii industriali. Inainte de transmiterea publica a acestei adrese, ministrul delegat pentru energie, Razvan Nicolescu a declarat pentru HotNews.ro ca una dintre intrebarile la care trebuie sa raspunda ANRE este “De ce aceasta amanare de liberalizare trebuie sa se aplice doar CET-urilor si nu celorlalti consumatori care inca mai sunt reglementati, adica IMM-uri?”.

Trebuie precizat ca societati precum E.On si GDF ar avea mare interes sa fie amanata liberalizarea preturilor la consumatorii non-casnici, tocmai pentru a reusi sa tina o mare parte dintre ei activi. De la 1 ianuarie ar trebui sa intre pe piata libera circa 170.000 de consumatori non-casnici. Multi dintre acestia sunt impartiti de GDF si E.ON. Daca se liberalizeaza piata pentru toti acestia, GDF si E.ON ar putea pierde cota de piata, deoarece multi consumatori si-ar putea alege alti furnizori.

Scandalul scumpirii energiei termice. Interesele din spatele unor declaratii care starnesc confuzii, ce este adevarat si ce este fals

[…] ADEVARAT. Se scumpeste energia termica in cazul in care Guvernul nu aproba o Ordonanta pentru CET-uri. ANRE a transmis ca energia termica s-ar putea scumpi cu 28% pana la 38%, daca va fi produsa din gaze achizitionate de pe piata libera. Acestea sunt procentele comparativ cu preturile la energia termica furnizata in prezent, fara a fi luate in calcul taxele de cogenerare valabile incepand cu 1 ianuarie 2015. Daca se iau in calcul si taxele de cogenerare stabilite de ANRE pentru 2015, cresterea va fi intre 18% si 21%. Insa, oricum s-a calcula, tot o scumpire semnificativa a energiei termice va fi, in cazul in care nu se aproba OUG privind amanarea liberalizarii pretului la gazele pentru energia termica livrata populatiei. Aceasta crestere s-ar datora diferentei de pret de circa 40% dintre pretul gazelor naturale pe piata concurentiala si cea reglementata, gazele naturale avand o influenta de circa 75-80% in costul de productie al energiei termice. IMPORTANT de mentionat este ca pretul reglementat al gazelor din productia interna pentru CONSUMATORII CASNICI este acum de 53,3 lei/MWh. Consumatorii casnici vor ramane pe pret reglementat pana in 2021. Pentru consumatorii NON-CASNICI care urmeaza ca de la 1 ianuarie sa intre pe piata libera, pretul este de 89,4 lei/MWh. In cazul in care ar intra in categoria consumatorilor de pe piata libera, CET-urile ar urma sa porneasca de la acest pret maxim de 89,4 lei/MWh. Daca ar intra pe piata libera, CET-urile ar putea ajunge si la un pret mai mic de 89,4 lei/MWh, in functie de negocierile cu furnizorii de gaze, insa, in niciun caz, nu ar putea sa obtina cat un consumator casnic reglementat, adica 53,3 lei/MWh. De aceea, este necesara o Ordonanta de Urgenta. Astfel, CET-urile ar plati gazele folosite pentru energia termica furnizata populatiei la acelasi pret ca un consumator casnic de gaze. In schimb, gazele folosite pentru energia termica furnizata firmelor ar fi platite la nivelul pietei libere, in functie de cat negociaza cu furnizorii, pornind de la acel pret maxim de 89,4 lei/MWh. Mai trebuie mentionat ca pana acum, CET-urile au avut statut special fata de alti consumatori non-casnici, tocmai pentru a fi protejata populatia de scumpiri de nesuportat a energiei termice. De aceea, CET-urile au beneficiat si de un cos de gaze, consumand peste 95% gaze din productia interna pentru energia termica livrata populatiei. […]


Categorii

1. DIVERSE, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

5 Commentarii la “Liberalizarea energiei loveste si in romanii racordati la SISTEMUL CENTRAL DE INCALZIRE. Cu cat s-ar scumpi INTRETINEREA

  1. Pai asta este fundamental! Liberalizarea, sanchi!,a preturilor a distrus puterea de cumparare a romanilor. In alte orase pretul la energie pe apartament este chiar mai mare pe timpul iernii. ASTA declanseaza adevarate tragedii mai ales printre batrinii pensionari si familii cu copii multi si mijloace putine. Mai ales pe timpul iernilor.

    Pai ASTA este un motiv de iesit in strada. ASTA este un motiv REAL de protest, de agitatie, de organizare, etc,etc. Pentru ca indiferent de guvernare preturile au fost liberalizate si iar liberalizate din 2008 incoace si este o nebunie! NU timpenii abracadabrante si abstracte, gen valorile europene, si I love DNA, nu motive cretine de genul, mie imi place x pentru ca e neamt si vorbeste bine sau nu vorbeste. Nu imbecilitati de genul asta….Problema este ca nu mai sintem capabili sa vedem nici ceeace un taran analfabet de acum 50-100 de ani putea sa vada foarte clar.

  2. @ Petra:

    Pai nu, fiindca astea-s motive doar pentru “fraierii” de “asistati”, de “lenesi” care “si-o merita”, si au ajuns saraci fiindca mereu voteaza “stanga” si care e mai bine sa si piara cu ocazia asta. Pentru ei, nu, nu face nimeni mobilizare pe Facebook. Sa munceasca! Dreptul lor la viata nu este intr-atat de “constitutional”, de vital si de fundamental precum acela de a vota cand esti plecat din tara. Sau, cum zicea activistul Mandruta: Da, este vorba de un om bolnav. Foarte frumos că este un om bolnav!.

  3. @admin2,

    Exista si oameni care muncesc pe salarii ceva mai mici, si acestia sunt… majoritari (deci nu pot fi numiti lenesi). Ma indoiesc totusi ca euforicii alegatori ai lui Johannis sunt (doar) cei cu venituri medii spre mari.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare