LIBERALIZAREA PRETURILOR LA GAZE SI ENERGIE. Comandamentele Comisiei Europene catre PERIFERIA ROMÂNIA (video)/ Romanii “rabdatori” platesc deja energia electrica DUBLU fata de ceilalti europeni, dupa puterea de cumparare

3-06-2013 3 minute Sublinieri

Jurnalistul Radu Tudor a prezentat, în ediţia de duminică seară a emisiunii “Punctul de întâlnire” de la Antena 3, un document trimis de Comisia Europeană României, prin care se cer mai multe reforme, cu precădere economice, cu impact major asupra cetăţeanului de rând.

Cele opt concluzii ale Recomandării Consiliului privind Programul naţional de reformă al României pentru 2013, sunt comentate de jurnalistul Radu Tudor şi invitaţii săi, academicianul Dinu C. Giurescu şi analistul Ilie Şerbănescu, la Antena 3.

1. Implementarea programului preventiv – România a negociat cu Comisia Europeană şi cu FMI un program preventiv de ajustare economică în 2011. În martie 2013, România a cerut oficial o extindere cu 3 luni a acestui program. În aceste condiţii, evaluarea finală a programului va avea loc până la sfârşitul anului 2013.

2. Finanţe publice şi un sistem de impozitare sustenabile – Deşi consolidarea fiscală a continuat, disciplina fiscală reprezintă în continuare o mare provocare, iar sustenabilitatea şi adecvarea sistemului de pensii se confruntă cu riscuri de nivel mediu pe termen lung.

3. Reforma sectorului de sănătate – Sunt dezechilibre majore în sistemul de sănătate din România în special din cauza utilizării ineficiente a resurselor şi a proastei gestionări.

4. Piaţa muncii, şomajul în rândul tinerilor şi sărăcia – România a avut o rată de ocupare scăzută în 2012, iar gradul de ocupare al tinerilor a fost printre cele mai reduse din UE. România trebuie să îşi îmbunătăţească calitatea politicilor active de pe piaţa muncii şi să pună în practică fără întârziere Planul Naţional de Ocupare a Tineretului.

5. Reforma sistemului de învăţământ – România se confruntă cu o importantă provocare în ceea ce priveşte calitatea sistemului său de învăţământ şi formare profesională. Abandonul şcolar timpuriu este, de asemenea, o provocare semnificativă.

6. O mai bună administraţie publică – Capacitatea administrativă slabă este una dintre preocupările majore în ce priveste România, ea contribuind la rata redusă de absorbţie a fondurilor europene.

7. Mediul de afaceri – Pentru România un mediu de afaceri slab şi un sprijin redus pentru activitatea de cercetare-inovare reprezintă provocări majore. Autorităţile trebuie să garanteze un sistem de e-guvernare coerent şi să facă eforturi suplimentare pentru a facilita accesul la finanțare, precum și să reducă birocrația în domeniul IMM-urilor.

8. Energie şi transport – România are un grad redus de concurenţă şi eficienţă în sectoarele industriale de energie şi transport. Trebuie să asigure liberalizarea preţurilor la gaz şi electricitate, să consolideze managementul companiilor de stat şi autorităţilor de reglementare, precum şi să finalizeze interconectarea transfrontalieră.

Preţul energiei electrice pentru populaţie a urcat cu 4,4% în România în a doua jumătate a anului trecut, la 10,8 euro pe 100 kWh, unul dintre cele mai mici tarife din Uniunea Europeană (UE), după Bulgaria, potrivit datelor Eurostat.

Totuşi, tariful rezultat după ajustarea pentru puterea de cumpărare este dublu, de 21,6 euro pe 100 kWh, şi depăşeşte media Uniunii Europene (UE). Preţurile la energie electrică pentru populaţie au crescut cu 6,6% în UE în a doua jumătate a anului trecut raportat la perioada corespunzătoare din 2011, până la 19,7 euro pe 100 kWh. Cele mai scăzute preţuri ale energiei consumate de populaţie au fost înregistrate în Bulgaria (9,6 euro pe 100 kWh), România (10,8 euro) şi Estonia (11,2 euro), la polul opus situându-se Danemarca (29,7 euro), Cipru (29,1 euro) şi Germania (26,8 euro). Exprimate la paritatea puterii de cumpărare însă, cele mai scăzute preţuri la energie electrică au fost înregistrate în Finlanda, Franţa, Luxemburg şi Suedia, iar cele mai ridicate în Cipru, Germania, Polonia, Portugalia şi Ungaria. Românii şi bulgarii plătesc cu 50% mai mult pentru energia electrică decât europenii din alte ţări UE, a declarat, la Bucharest Forum/Energy, Tudor Constantinescu, Consilier Principal în cadrul DG Energy – Direcţia Generală pentru Energie a Comisiei Europene. (…)

In ziua în care companiile care furnizează utilitățile cereau scumpiri suplimentare, ministrul Energiei spune că populația este răbdătoare și suportă aceste creșteri, în schimb nu poate cere acelaşi lucru de la marii investitori din industrie. Pentru o declarație asemănătoare, fostul vicepreședinte al ANRE, Petru Lificiu, a fost demis de Victor Ponta, care l-a acuzat de aroganță.

Lificiu a declarat atunci că scumpirea la energia electrică cu 5 procente nu este mare, fiind comparabilă cu becul uitat aprins câteva minute în baie. „Să spunem că poporul roman este răbdaăor și suportă anumite creșteri de prețuri, însă investitorii care nu investesc în energie și investesc în alte domenii de activitate nu sunt mulțumiți”, a declarat Constantin Niță.

Furnizorii de gaze naturale au cerut miercuri o nouă scumpire. Pe lângă majorarea de 10 la sută estimată pentru anul acesta, odată cu liberalizarea pieţei energiei, furnizorii vor o scumpire de încă 3 procente. Autoritatea Naţionala de Reglementare în domeniul Energiei urmează să analizeze această propunere la sfârşitul lunii viitoare, dar nu e obligatoriu să o şi aprobe. Reprezentanţii E.ON Gaz, al doilea mare furnizor de gaze din România, susţin că sunt nevoiţi să ceară majorarea preţurilor pentru a-şi acoperi investiţiile realizate anul trecut.

„Suntem în discuţii cu autorităţile să beneficiem de o creştere a tarifelor de distribuţie şi sperăm să avem un răspuns pozitiv. Va avea un efect asupra facturii finale de 3%”, a declarat Frank Hajdinjak, director general E.ON România.

Autoritățile au primit o solicitare similară și din partea celuilalt mare furnizor de gaze, compania GDF Suez, iar răspunsul îl vor da pe 30 iunie.

„Dacă în cadrul comitetului de reglementare se va ajunge la concluzia că aceste venituri au fost prudent efectuate, în folosul consumatorilor, se vor recunoaște”, a declarat președintele ANRE, Nicolae Havrileţ.

Facturile la iarnă ar crește considerabil

În cazul în care costurile suplimentare ale furnizorilor de gaze vor fi recunoscute, valoarea facturilor va creşte considerabil la iarnă. Din iulie, factura pentru gaze, în cazul consumatorilor casnici, va fi cu 8 la sută mai mare ca urmare a liberalizării pieţei de energie. Iar în octombrie va avea loc o nouă scumpire, de 2 la sută.

De exemplu, dacă iarna trecută valoarea facturii pentru gaze naturale se ridica la 200 de lei, din octombrie această sumă ar putea creşte cu 13 procente, până la 226 de lei.

România, cel mai mic preț la gaze naturale

Potrivit datelor Eurostat, România avea la sfârșitul anului 2011 cel mai mic preţ pentru gazele naturale destinate populaţiei. Totuşi, raportate la puterea de cumpărare, cele mai mici preţuri se înregistrau în Luxemburg, Marea Britanie şi apoi în România. Şi în privinţa energiei electrice România se situează în rândul statelor cu cele mai mici preţuri din Uniunea Europeană, tarife mai mici fiind doar în Bulgaria. Atunci când sunt raportate la puterea de cumpărare, de cele mai mici preţuri beneficiază locuitorii din Finlanda, Franţa şi Grecia. România este abia pe locul 17.

Cele mai mici preţuri la gaze

România 2,7 euro / 100 kWh

Slovacia 5,1 euro / 100 kWh

Estonia 5,2 euro / 100 kWh

sursa: Eurostat

Cele mai mici preţuri la gaze, raportate la puterea de cumpărare

Luxemburg

Marea Britanie

România

Cele mai mici preţuri pentru energie

Bulgaria 9,6 euro / 100 kWh

România 10,8 euro / 100 kWh

Estonia 11,2 euro / 100 kWh

Cele mai mici prețuri la energie, raportate la puterea de cumpărare

Finlanda

Franța

Luxemburg

sursa: Eurostat


SCUMPIREA GAZELOR, “POPORUL RABDATOR” si…

Legaturi:


Categorii

1. DIVERSE, DINU C. GIURESCU, ILIE SERBANESCU, Razboiul impotriva Romaniei, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE), Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

13 Commentarii la “LIBERALIZAREA PRETURILOR LA GAZE SI ENERGIE. Comandamentele Comisiei Europene catre PERIFERIA ROMÂNIA (video)/ Romanii “rabdatori” platesc deja energia electrica DUBLU fata de ceilalti europeni, dupa puterea de cumparare

  1. Poporul roman este supus unui atac golanesc fara precedent – Iata unde ne-au adus vatafii vanzatori cu conturile ingrasate din subminarea economica a tarii – Pe tv-uri se maraie,pe dupa mobilier, ceva despre 160% scumpire la gaze -Al de Frank Hajdinjak si GDF incep programul de exterminare – oare se trezeste careva?….

  2. S-a dat LIBER la furaciuni!

    Deja traim, ca sa PLATIM…facturi!

    Si ce-o sa mai PLATIM…pana cand n-o sa ne mai putem permite, si-atunci: INTUNERIC TOTAL (instaurat) deja – in frunte, in inimi, si in propriile case!

    P.S. Multi/multe vor face tot posibilul sa plateasca (totusi!) pana la un prag de suportabilitate financiara fiindca, fara curent, nu-ti merge calculatorul, frigiderul, masina de spalat: esti practic RUPT de realitate!

    Bine…o sa vedeti inventivitatea romanilor (smecheri) prin coruperea unora de la ENEL (sau, chiar a unor electricieni fara legatura cu societatea) cum vor ‘mesterii’ la tabloul de comanda…ca sa IASA un pret fix (si mic, suportabil)- doar, toti au nevoie de bani ca sa manance, nu?! Cine o sa suporta pierderile de pe retea?! Cei cuminiti si corecti, DAR ‘prosti’ pentru ca nu stiu sa se DESCURCE…

  3. Admin – ar fi necesar sa faceti o analiza mai in detaliu despre ce se va intampla in tara o data cu scumpirile acestea fara precedent – Asta va atrage falimente si zeci de mii de someri in paralel cu facturi imposibil de platit – jigodiile de la bucuresti sunt in genunchi la bocancii FMI – 160% scumpire din ianuarie 2013 pana la 1 octombrie 2014
    http://www.bzi.ro/ioan-niculae-vorbeste-despre-pericolul-care-paste-romania-scumpiri-cu-160-368434

  4. Pingback: Falimentul total al industriei romanesti si saracirea populatiei [VIDEO]. Comisarul european OTTINGER dicteaza LIBERALIZAREA PRETULUI ENERGIE, concomitent cu LIBERALIZAREA PRETULUI LA GAZE - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  5. Pingback: Proteste sindicale fata de liberalizarea energiei: INDUSTRIA ROMANEASCA, DISTRUSA SISTEMATIC DE FMI SI UE/ Hidroelectrica si insolventa... familiei? REMUS BORZA, ACUZAT DE CONCEDIEREA UNOR SALARIATE AFLATE IN CONCEDII "PRENATALE" - Război într
  6. Pingback: PONTA ATINGE NOI CULMI ALE TUPEULUI: Trebuie liberalizat pretul gazului pentru ca am plati cel mai ieftin gaz din Europa! [VIDEO] - Război întru Cuvânt
  7. Pingback: Ilie Serbanescu despre implicatiile unui NOU ACORD CU FMI. Recalcitranta Ungarie si obedienta Romanie: CINE E MAI PREGATIT PENTRU TERIBILELE VREMURI CE SE VOR PRECIPITA? - Recomandari
  8. Pingback: Ilie Serbanescu: ADEVARATA CRIZA IN ROMANIA ABIA DE ACUM VA INCEPE. Ultimul jaf al capitalului strain: RESURSELE MINERALE, CRESTEREA PRETURILOR, RAPORT DISCRETIONAR PATRON-ANGAJAT - Recomandari
  9. Pingback: Academicianul DINU C. GIURESCU despre ROSIA MONTANA si VANZAREA ROMÂNIEI la “Punctul de intalnire” [VIDEO] - Recomandari
  10. Pingback: Ilie Serbanescu despre logica antieconomica a LIBERALIZARII PRETURILOR LA ENERGIE: “O japcă integralist de tip colonial”, “o jefuire fără perdea!” - Recomandari
  11. Pingback: De ce NU avem nevoie de gazele de sist? DINU GIURESCU si MIRCEA DIACONU la Punctul de intalnire [VIDEO]. Sacrificarea tarii pe altarul “ZEULUI INDEPENDENTEI ENERGETICE” - Recomandari
  12. Pingback: LIBERALIZAREA PRETURILOR LA GAZE SI ENERGIE. Comandamentele Comisiei Europene catre PERIFERIA ROMÂNIA |
  13. Pingback: Actorul FLORIN ZAMFIRESCU despre INTRAREA IN UNIUNEA SOVIETICA EUROPEANA/ Neurochirurgul american BEN CARSON despre CORECTITUDINEA POLITICA: un oribil “cod al tacerii”, iar MEDIA ii ridiculizeaza si marginalizeaza pe cei care folosesc anumite
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare