“Dialogul” dintre ortodocsi si monofizitii orientali a fost reluat. DEZINFORMAREA “NEINTELEGERILOR ASUPRA TERMINOLOGIEI”

27-11-2014 1 minut Sublinieri

basilica

În perioada 23-26 noiembrie, la Atena se desfăşoară întrunirea mixtă între delegaţii Bisericii Ortodoxe şi ai Bisericilor Vechi – Orientale, în vederea reluării dialogului dintre cele două tradiţii creştine care au coexistat în Orientul Mijlociu timp de un mileniu şi jumătate, informează Ziarul Lumina. Delegaţia ortodoxă este prezidată de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Emanuel al Franţei, din cadrul Patriarhiei Ecumenice a Constantinopolului, iar delegaţia vechi-orientală este prezidată de Mitropolitul Bishoy de Damietta, din cadrul Bisericii Copte.

Biserica Ortodoxă Română este reprezentată, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, de către Înaltpreasfinţitul Părinte Iosif, Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale şi Meridionale.

Dialogul ortodox-oriental, început în 1985, a fost întrerupt în 1993, din cauza unor neînţelegeri asupra terminologiei din documentele elaborate anterior de comisie. A persistat însă dorinţa de reluare a dialogului, exprimată de ambele părţi mai ales cu ocazia unor întruniri ecumenice, la care participau delegaţi ortodocşi şi vechi-orientali. Întrunirea de la Atena are ca scop revitalizarea dialogului într-o vreme în care problemele politice, ideologice, economice şi religioase afectează din ce în ce mai mult coexistenţa paşnică a persoanelor şi popoarelor din Orientul Mijlociu.

Nota noastra:

Poate ca, tocmai din cauza situatiei critice a crestinilor monofiziti de diferite rituri din Orientul Mijlociu, mult mai nimerita ar fi fost o actiune conjugata si practica de ajutorare a comunitatilor care sufera din greu in Irak, Siria, Egipt si alte tari, si nu “dialoguri” ecumeniste care se duc pentru agende obscure si in folosul unor elite restranse (dar spre paguba Bisericii).

In plus, comunicatul contine si o manipulare. “Dialogul” dintre ortodocsi si orientali nu s-a blocat din cauza neintelegerilor terminologice, ci a celor dogmatice. Pur si simplu orientalii monofiziti nu primesc Sinoadele Bisericii de dupa Calcedon si toata dogmatica aferenta.

Cei de la Agentia de presa Basilica ar fi facut bine sa consulte lucrarea teologului francez J-Cl Larchet, Persoana si natura, aparuta chiar la Editura …Basilica, cu binecuvantarea PF Daniel. Acolo se demonstreaza convingator, fara urma de dubiu, ca NU EXISTA NEINTELEGERI TERMINOLOGICE, ci doar o persistenta a reprezentantilor crestinilor monofiziti in aceleasi erezii. Ii incurajam pe oamenii patriarhiei sa ia in serios publicatiile scoase sub atenta supraveghere a intaistatatorului Bisericii Romane si sa informeze corect publicul crestin.


Categorii

1. DIVERSE, Ecumenism, IPS Iosif Pop, Opinii, analize, Patriarhul ecumenic Bartolomeu

Etichete (taguri)

, ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

2 Commentarii la ““Dialogul” dintre ortodocsi si monofizitii orientali a fost reluat. DEZINFORMAREA “NEINTELEGERILOR ASUPRA TERMINOLOGIEI”

  1. Că tot a ajuns al probleme de terminologie, este de observat cât de atenţi sunt cei de la Patriarhie să numească întrunirile cu monifiziţii drept “ecumenice”, evitând, pentru simplitatea multora, pe cel potrivit, anume “ecumeniste”.

  2. Pingback: Sfantul Cuvios Paisie Aghioritul si Sfanta Mucenita Eufimia – APARATORII DREPTEI CREDINTE IN FATA “LUPILOR” ERETICI SI A PROZELITISMULUI SECTAR | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare