ROMANIA – COLONIE PETROLIERA? Guvernul Ponta, acuzat ca vrea SCADEREA REDEVENTELOR
- ActiveNews: Guvernul Ponta, acuzat că vrea să scadă REDEVENŢELE României din petrol şi gaze. PROTEST
Guvernul Victor Ponta plănuieşte să scadă veniturile României din redevenţele pentru petrol şi gaze, afirmă un grup de activişti pro-mediu, într-un comunicat trimis redacţiei.
Grupul „Fără fracturare” Bucureşti comunică faptul că România „poate pierde cea mai mare parte a veniturilor încasate pe baza redevențelor la petrol și gaze, situate undeva la 1 miliard de RON”, deşi ţara noastră se „laudă” cu „cele mai mici redevenţe din lume din extracţia de petrol şi gaze, de până la cinci ori mai mici decât statele din vârful clasamentului„.
Activiştii acuză Guvernul Ponta de lipsă de transparenţă, executivul fiind acuzat că a negociat pe ascuns cu marile companii petroliere, în acest sens urmând să fie adoptat un proiect de ordonanţă de urgenţă.
„Din informaţiile care s-au scurs, reiese că în luna decembrie va fi aprobat un proiect de ordonanţă de urgenţă care prevede aplicarea unei taxe pe profitul obţinut din exploatare, în loc de redevenţe. În plus, Guvernul va renunţa şi la alte taxe în vigoare, aplicate companiilor petroliere“, se arată în comunicat.
Semnatarii comunicatului consideră că există un risc foarte mare ca România să fie transformată „într-o colonie petrolieră, din ce în ce mai atragătoare pentru cei care vor dori să extragă petrolul și gazele romanești, cu precădere neconvenționale, iar a cetățenilor români în cobai. Totul, bineînțeles, fără ca cel mai mic beneficiu să se întoarcă la cetățenii acestei țări”.
Conform Legii,orice modificare a regimului înstrăinării bogăţiilor subsolului trebuie să se facă în dezbatere publică, afirmă ONG-iştii.
„Din aceste motive, pe 30 noiembrie ne vom cere drepturile în stradă şi vom protesta împotriva acestei ordonanţe secrete, care legiferează transformarea Romaniei într-o colonie postmodernă”
În acest sens, semnatarii anunţă un protest pentru duminică, la ora 16:00, în Piaţa Universităţii din Bucureşti.
- Voxpublica/ Costi Rogozanu: Scandalul REDEVENŢELOR. Soluţia: o mai ţinem un an aşa. Nicolescu: Comisia n-a vrut
Discuţiile despre redevenţe primesc un răspuns tradiţional: o mai lungim un an, deşi termenul expira la începutul lui 2015. Guvernanţii vor să ne vîndă situaţia drept una complicată şi complexă, cînd îl auzi pe şeful de la ANRE vorbind zici că face parte din vreo firmă de lobby a OMV. Da, situaţia este complicată şi complexă, dar la o scurtă privire comparatistică, obervăm că România în UE îşi dă resursele foarte ieftin. De la acest fapt simplu porneşte discuţia.
Cele mai întîlnite forme de deturnare a discuţiei sînt: cît de dificilă e exploatarea în Marea Neagră, deci trebuie să ne taxaţi mai uşor (totuşi profiturile vin din altă parte, din exploatări convenţionale); inedependenţă energetică, deci luaţi-ne uşor cu taxarea altfel renunţăm la investiţii (şantaj) şi cîte şi mai cîte.
Azi, doamna Petrescu a anunţat pe Agerpres că abia acum vor începe dezbaterile pe tema redevenţelor! Cu alte cuvinte, deja un prim pas e cîştigat pentru marile companii: un an de graţie, în care vor plăti cel mult ce-au plătit pînă acum. Cum ideea era că trebuia să le luăm totuşi ceva mai mult, putem considera că cetăţenii româniei (proprietarii resurselor conform constituţiei) au mai făcut cinste încă un an dealerilor de resurse.
Petrescu spune că s-a apucat în martie şi a văzut că nu era nimic făcut şi a început să ceară estimări, a luat un model de la Banca Mondială etc. Adică noi cu tone de specialişti pe resurse n-am reuşit să avem vreo idee? E bine să te consulţi şi cu alţii, dar propunerea nu trebuia să vină de aici şi să fie rafinată apoi de dezbateri cu cine doresc guvernanţii? Povestea:
M-am dus la Washington, la FMI, de mai multe ori, şi am cerut asistenţă tehnică. Premierul m-a invitat să vin la întâlnirea din Israel, din iunie, şi am cerut să am o întâlnire cu ministrul de Finanţe Lapid (Yair Lapid, ministrul isarelian al Finanţelor – n.r.) şi domnia sa m-a ajutat foarte mult, pentru că ei îşi schimbaseră sistemul de impozitare a resurselor naturale, aveau o comisie formată deja şi au dezbătut acest lucru vreo doi ani. Am cerut ajutorul şi ne-au trimis specialistul lor, pe profesorul Sheshinski (Eytan Sheshinski – n.r.), aici la Bucureşti.(economica)
Interesant cum priveste FMI problema şi cum au instruit-o pe doamna ministru. Să se ia în calcul toate taxele pe care le plătesc. Deja o formă sofistică de abordare. Nu poţi trata o companie care exploatează resurse ca pe orice altă companie plătitoare de taxe. Petrom, de exemplu, nu ne face un favor plătindu-şi taxele. Discuţia despre redevenţe începe dincolo de funcţionarea normală a unei mari companii, pentru că sînt resurse aparţinînd statului.
S-a calculat, de asemenea, cât este government take-ul (veniturile totale ale statului în domeniul petrolier, din taxe, redevenţe şi din participaţii – n.a.) în România relativ cu alte ţări. Practic, ei au calculat, din aceste resurse naturale pe care le exploatează companiile, cam cât ia statul român de la ele. Când au făcut acest calcul au luat în considerare, au pornit de la sistemul actual, unde (companiile – n.a.) plătesc redevenţe, impozit pe profit, plătesc taxa pe construcţii speciale, i-am rugat să ia în calcul o taxă de 1%, pentru că aveam de gând să o coborâm de la 1,5% la 1%, şi au calculat astfel încât noi să ne facem o idee cam cât impozitează alte ţări aceste resurse naturale şi cam cât impozităm noi toate aceste resurse.
Petrescu ne asigură că a dezbătut problema taxării la Bruxelles, Washington şi are un proiect de lege pregătit. Păi şi noi ce mai dezbatem dacă aţi cules deja toate măreţele instanţe? Mai pune tot timpul problema descurajării investiţiilor. Unii fac un miliard profit pe an. Cît trebuie să facă profit ca să fim liniştiţi că nu-i deranjăm?
DUMINICĂ deja s-a anunţat un protest împotriva unei posibile ordonanţe de urgenţă (anunţată pe surse de hotnews) prin care redevenţele ar fi fost eliminate în favoarea unor taxe pe profit (metodă periculoasă avînd în vederea practica marilor companii de nedeclarare a profitului real).
IMM – o veste proastă
[…]
- GITENSTEIN RECUNOASTE PRESIUNILE. Fostul Ambasador al SUA a INTERVENIT pe langa guvern pentru CONCESIONARILE catre CHEVRON/ De ce amana guvernul PONTA chestiunea REDEVENTELOR petroliere?
- Duane Butcher, oficial al Ambasadei SUA, la Pungesti ca stapanul pe plantatie. “TAXAREA EXCESIVA” poate deraia “SECURITATEA ENERGETICA”!/ Economia SANTAJULUI COLONIALIST sau cum se bucura americanii si rusii de BANII SARACILOR ROMANIEI
- NEGOCIERILE CU FMI AU URMAT AGENDA CORPORATIILOR. Maririle de salarii si pensii – praf in ochi pentru a ascunde TAXELE CRESCUTE PENTRU SĂRĂCANI SI RENUNTAREA LA ORICE FEL DE CRESTERE A REDEVENTELOR LA PETROL & GAZE
- Chestiunea redeventelor la GAZE & PETROL sau inca un SANTAJ CORPORATISTO-COLONIALIST. Ilie Serbanescu despre “MAREA LICHIDARE A RESURSELOR MINERALE ROMANESTI”
Te uimeşti de ce auzi, de la zi la zi.
Ce câstigă România din cel mai scăzut nivel redeventelor la nivel mondial ? Suntem săracii Europei, în ce ? În resurse ?
Nu! Nu!! Nu !!!.
Suntem săraci în oameni politici cu inimă şi suflet pentru țară şi neam. Şi sunem foarte săraci.
Da. Suntem săracii Europei. Pentru că nu ne prețuim ce ne-a dat Dumnezeu. Or mai fi națiuni şi popoare pe lumea asta, care să aibă elite ,,intelectuale” ce-şi defăimează propriul popor şi politicieni care-şi numesc concetățenii asistați social, leneşi, oameni de nimic, după ce au deținut puterea şi i-au adus ei înşişi cea mai cruntă sărăcie într-o țară care au preluat-o cu datorie externă ZERO în 1989 ???
Şi totuşi, de ce avem cel mai scăzut nivel al redeventelor noi românii?
Poporul trebuie să ştie !! De ce?
Domnitorul, viclean, trimise un armaş să-i întrebe pe oameni ce voiesc.
Aceştia, surprinşi de asemenea întrebare, nu ştiau ce să răspundă; în sfârşit, se auzi un glas: „Motoc! Motoc! El ne pradă. El sfătuieşte pe Vodă. Să moară!” Şi atunci toate glasurile se uniră şi strigară: „Capul lui Motoc vrem!” Domnitorul, spre a se salva pe sine, sacrifică netulburat viaţa lui Motoc.
Când Motoc află condamnarea sa la moarte, cere îndurare domnitorului: „Nu-i asculta pe nişte mujici. Pune să dea cu tunurile într-inşii! Să moară toţi! Eu sunt boier mare, ei sunt nişte proşti.”
„Proşti, dar mulţi” – răspunse Lăpuşneanu cu sânge rece.
Cat de de mult seamana vornicul Motoc din nuvela “Al. Lapusneanu” a lui C. Negruzzi (sunt fapte reale petrecute in vremea lui Al. Lapusneanu, povestite de cronicarii vremii si stilizate de C. Negruzzi) cu baronii si in general cu clasa politica din ziua de azi si cat de mult ne deosebim noi romanii de astazi , de stramosii nostri din timpul lui
Lapusneanu, care multi fiind si uniti, isi luau soarta in propriile maini(fara sa le pese de consecinte) si aplicau masuri extreme atunci cand conducerea tarii actiona (din lacomia de bani si privilegii– ca si acum) impotriva poporului.
Este interesanta urmatoarea similitudine: si atunci , si acum ,conducatorii tarii cosiderau poporul, drept ” prostime”.
Tinand cont de zicala: “fiecare popor îşi are conducătorii pe care îi merită” ,
sa acceptam (cu resemnare-pt unii, cu seninatate-pt altii) statutul nostru de colonie.
ooo, convocare la protest pe fb (prin hotnews!), in Piata Universitatii!!
Sa fie doar ‘capul lui Motoc’ in discutie, sau si o mica maidanizare a Romaniei, un prim pas prin care sa se stabileasca limpede de-acum incolo care-i tabara ‘corecta’?
Sub ce auspicii ‘de exceptie’ incepe noua domnie…
Ma intreb: oare toti aceia care pur si simplu au refuzat evidentele in toata aceasta campanie electorala, toti acesti oameni incremeniti in argument, care mai posteaza de altfel si pe aici (argumentul: ‘Iohannis om cinstit’), opaci la orice demonstratie si la orice nuanta, la orice analiza logica si profunda – pe scurt: toti cei care au votat Iohannis nu oricum, ci cu patima, frenezie, insultand pe ceilalti, rupand prieteniile, facandu-i ‘orbi’ si ‘mitici’, ‘comunisti’ si ‘batuti in cap’ – oare toti acestia (sau macar unii din ei, aia care n-au vanat sinecuri si nici nu s-au vandut cinic ca sa atate valvataia si dezbinarea), dupa ce realitatea isi va arata coltii, vor avea vreodata taria de caracter, smerenia si onestitatea de A-SI CERE IERTARE?? Macar atat…
(ce sa mai vorbesc de diaspora! la o distanta respectabila, cat de usor e sa-ti iei visele si nostalgiile drept realitate!)
@ doroteea:
Nu e nevoie sa-si ceara iertare decat lui Dumnezeu atunci cand (DACA!) se vor trezi din orbire. Adica sa se caiasca sincer. Dar la noi orgoliul este mare si prea putini or s-o faca. Plus ca e atat de irezistibila placerea narcotizanta de a te simti plutind pe valul succesului, al partasiei cu cei puternici, al celor care “s-au trezit” si “fac istorie”, “creeaza viitorul”, “participa la revolutia binelui”, “schimba fata tarii” – si cat de usor, numai dand click si share, iar apoi iesind in strada la chemarile “valului”, si totul, culmea, mergand in sensul cel mai evident al “curentului”, neprigoniti de nimeni, ci sustinuti din prima linie, ba chiar eroizati de toata media antihristica, dar in acelasi timp, definindu-se ca… “anti-sistem” – asta ca inselarea sa fie perfecta, iar cercul sa fie complet inchis! – incat e greu de crezut ca cine a intrat deja in ea si pana acum nu a vrut sa vada realitatea, o va mai face de acum incolo. Tragica noastra disponibilitate spre a indreptati absolut ORICE alegere, orice inselare este efectiv fara margini. Degeaba ni s-a dat sa vedem intai ce au patit altii (“primavara araba”, “euromaidanul” ucrainean etc.), degeaba am trecut prin atatea curse din decembrie 89 incoace… tot la fel de usor de manipulat suntem.
@admin.
exact. Un cerc vicios!
Un singur lucru bun, am mai spus asta: ‘la firul ierbii’, lucrurile nu stau asa rau…totusi. Am vorbit cu multa lume, unii votanti de-ai lui I. Sloganurile nerusinate ale campaniei, da, exista, sunt vehiculate. Dar ce nu exista este inversunarea asta agresiva si blocajul asta la nivel de argument logic pe care il vedem pe net. Totusi, inca se poate vorbi cu oamenii, asculta, isi pun probleme. Multi sfarsesc prin a reflecta, exista politete in loc de involburare, firea concilianta a romanului nu se dezminte. Cei mai multi realizeaza ce se intampla, realizeaza ruptura creata intre oameni.
Un (alt)lucru rau insa: am observat ca s-a creat o perceptie a pericolului. Cei care au votat cu Ponta sau n-au votat evita sa abordeze subiectul, e tabu. Imi spunea un amic cu blog ca a primit mesaje de genul ‘nu postez ca ma impusca astia’. De la mineriada incoace asa ceva nu s-a mai intamplat!! Si, vorba aia, n-a trecut scrutin fara fraude, de-o parte si de alta, fara injuraturi etc..Dar ca acum – adularea alesului, mobilizare in strada si pumnul in gura adversarului – numai in anii ’90 cand Petre Roman avea la picioare apaca iar Iliescu impartea bezele pensionarilor.
Si in fine, al 3-lea lucru (tot) rau: noi insine ne ambalam, ne enervam. ‘Punem botul’. Ne pierdem toleranta, blandetea, iertarea, increderea in Dumnezeu. Vad la mine, am o furie si o amaraciune care, limpede, vin – da, din orgoliu, din frustrarea in fata autosuficientei, @Alin-7 avea perfecta dreptate, sursa maniei asta e! – dar si din…frica.
Una peste alta, tot e bine ca ni se reamintesc propriile limite. Pt ca timpul pt. a ne imbuna in mod autentic, in mod mantuitor, este clar ca se scurteaza tot mai dramatic.
Fenomenul pro-Johannis seamana in fanatismul sau cu cel pro-Iliescu din primii ani de dupa revolutie (la fel si dezbinarea din societate), doar ca acum curentul fanatist este de partea cealalta.
P.S. unii au votat si pt ca ar fi corect/cinstit Johannis (ce prostie sa crezi asta dupa ce primarul Johannis si-a retrocedat ilegal casa de la primarie, dar si dupa ce nu a putut sa isi justifice averea imobiliara), dar si din cauza… mineriadelor lui Iliescu (!).
Mirela 6
Omul neduhovnicesc, (omul lumesc), nu deosebeşte lumina de întuneric. Pentru acesta nu există nimic în afară de lumesc. Chiar şi de ar veni şi Lazăr, cel don sânul lui Avraam, tot nu ar crede. Dar crede cu toată ființa în ,, îzbăvirea cea de la om”.
Aceasta este masa cea manipulabilă a lumii. Demonul o ştie. O spune şi evanghelia.
,,Vreți Pe Iisus sau pe Baraba ? Şi Baraba era tâlhar” . Pe Baraba!!! Pe Iisus răstigneşte’l.(redat din memorie).
Nu am adus aceasta pentru a specula că Ponta ar fi în postura Domnului Iisus, ci pentru a arăta cât de uriaşă era diferența dintre Baraba şi Iisus, (cer şi pământ), şi ce s-a ales.
Asta, (lipsa discernământului), arată nivelul credinței şi mai ales calitatea ei.
Omul lumesc are discernământ lumesc oricât de instruit şi de inteligent ar fi. El crede în izbăvirea cea de la om.
Nu mai vede (şi chiar de vede trece peste…) nici una din apucăturile dominant rele ale ,,izbăvitorului”, exaltă şi trăieşte iluzia izbăvirii, şi se bicură de sine, pentru eroismul de a ,, vedea”, alege, susține şi impune (chiar cu forța), alesul.
Aici se vede activitatea şi mai ales calitatea duhovnicilor. În discernământul fiilor duhovniceşti din acest popor (ortodox).