TRATAMENTUL PENTRU RACEALA poate fi mai nociv decat boala!/ ANTIBIOTICELE – folosite excesiv in Romania/ BOLILE CARE NE OMOARA/ Practica abuziva a EPIZIOTOMIEI la nastere/ Spitalele nu au medicamente si seringi/ MEDICII POT FI ACUZATI DE LUARE DE MITA pentru orice “atentie”. Vor mai ramane medici in Romania, la stat, dupa decizia ICCJ?

4-12-2014 17 minute Sublinieri

Diferentele de temperatura au adus un val de viroze peste Romania. Numarul infectiilor respiratorii a crescut cu cinci procente, fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Peste 81 de mii de romani tusesc, au febra si nu mai stiu ce sa ia, ca sa se vindece. Din fericire, deocamdata nu au fost confirmate cazuri de gripa, la care doctorii se asteapta abia in ianuarie.

Aceasta fetita abia acum si-a revenit dupa ce o saptamana a fost internata cu viroza respiratorie. Tratamentul initial dat de medicul de familie n-a avut efect, iar boala s-a complicat. In cele din urma, s-a transformat in pneumonie si a ajuns sa aiba nevoie de perfuzii cu antibiotic.

Tusea si febra mare ii doboara pe cei mai fragili dintre pacienti. Mama unei fetitie spune ca de cand a inceput gradinita, numai in raceli si tuse o tine. In ultima saptamana, peste 81 de mii de romani au fost diagnosticati cu infectii respiratorii si pneumonii. Cifra e cu 5 procente mai mare fata de aceeasi perioada a sezonului trecut.

Medicii atrag atentia inca o data ca virozele nu trebuie tratate dupa ureche. Nu se trateaza cu niciun fel de antibiotic. Cei care gresit iau aceste pastile isi prelungesc episoadele de raceala, spun doctorii , pentru ca tratamentul nu este adecvat cauzei reale.

Mai mult, se creaza germeni tot mai rezistenti la tratament! Asadar, cereti sfatul medicului. Exista diferente mari intre siropurile de tuse si chiar intre efectele pe care le dau aspirina, paracetamolul si ibuprofenul. Daca luati, de pilda, 3 siropuri, e posibil ca acestea sa se anuleze intre ele. In plus, unele dau si alergii. De asemenea, ASPIRINA e interzisa pana la 12 ani, parintii trebuie doar sa scada febra si sa mearga la doctor.

In tot acest val de viroze, exista insa si vesti bune: pana acum niciun caz de gripa nu a fost confirmat in Romania. Peste 12 mii de persoane care se puteau imbolnavi au fost vaccinate cu serul distribuit de Ministerul Sanatatii.

  • Hotnews:

Romania – tara impanzita de bacterii rezistente la tratament. De ce mananca romanii antibiotice pe paine?

rezistenta_la_antibiotice-32206Românii sunt printre cei mai avizi consumatori de antibiotice din Uniunea Europeană, în 2013 situându-se pe locul trei fără ca nicio reducere a acestui exces periculos să se fi produs în ultimii 4 ani. Periculos pentru că efectul principal al acestui comportament este creşterea numărului de bacterii rezistente la orice tratament.

Specialiştii prevăd că, dacă acest exces va continua, pentru boli astăzi vindecabile românii nu vor mai avea un tratament eficient.

Deja peste jumătate din stafilococii aurii care circulă în România sunt rezistenţi la meticilină, astfel că infecţiile cu această bacterie (care poate produce pneumonii, artrite sau meningite) sunt tot mai greu de vindecat.

Dacă nu vă număraţi printre consumatorii de antibiotice nu înseamnă că sunteţi la adăpost de aceste bacterii, căci puteţi oricând contracta o infecţie cu o astfel de tulpină rezistentă. Excesul unora afectează întreaga populaţie a României.

Răspândirea Stafilococului rezistent la tratament în Europa. România are deja peste 50% din bacteriile circulante rezistente (sursa: ECDC)

Medicii români prescriu mult prea uşor antibiotice pacienţilor lor, sunt de acord mai mulţi specialişti citaţi de săptămânalul Viaţa Medicală, care a dedicat un întreg număr acestei probleme. Motivele sunt legate de presiunea economică exercitată de comercianţii farma, crescând “impactul informaţiei produsă de cei interesaţi de creşterea vânzărilor de antibiotice, care încearcă să convingă cu argumente mai mult sau mai puţin ştiinţifice că [produsul] lor este cel mai bun”, susţine dr. Gabriel Popescu, preşedintele subcomisiei naţionale pentru limitarea rezistenţei microbiene.

Pacienţii români pot cumpăra din farmacii unele antibiotice fără reţetă, iar 40% din reţetele cu antibiotice prescrise de medici nu sunt necesare, susţine un studiu recent al OMS.

În acelaşi timp „formatorii din domeniul academic medical nu fac suficient pentru a crea deprinderi corecte viitorilor medici.

Dar şi pacienţii pun presiune pe medici pentru a primi antibiotice, crede dr. Adrian Streinu-Cercel. Aşa am ajuns înconjuraţi de germeni cu multirezistenţă. Medicii se tem să nu greşească, se tem de situaţia în care pacientul nu primeşte un antibiotic în condiţiile în care ar fi trebuit să primească unul, afirmă Streinu-Cercel, citat de Viaţa Medicală. În condiţiile în care rezistenţa la antibiotice este o problema prioritară la nivel european, în România încă există farmacii care eliberează antibiotice fără reţetă.

“NICI UN PROGRES IN ROMANIA!” – Directorul Centrului European pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor

Strategia adoptată de autorităţile române pentru a stopa acest fenomen nu a fost eficientă. În ultimii 4 ani, consumul de antibiotice în România a rămas constant: foarte mare.

Pe hărţile comparative, în 2010 România apare în portocaliu, pentru ca în 2013 să fie colorată în roşu. Nu este niciun progres”, subliniază dr. Marc Sprenger, directorul Centrului European pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (ECDC), într-un interviu pentru Viaţa Medicală. “Ministrul dumneavoastră ar trebui să spună că reducerea consumului de antibiotice este importantă pentru România”, nu se sfieşte Sprenger să afirme. “Este foarte important să investiţi în combaterea acestui fenomen. Dar totul începe cu voinţa politică”.

Dirijorii politici ai sistemului sanitar din România au fost ocupaţi însă cu priorităţi electorale în ultimul an.

Deja peste un sfert din tulpinile de streptococ care circulă în România sunt rezistente la penicilină. 63,4% din cele de stafilococ aureu sunt rezistente la meticilină, iar numărul bacteriilor Klebsiella (care pot produce pneumonie) multirezistente la antibiotice a crescut de la 0% în 2011 la 44% în prezent. Din cele 12 recomandări UE pe tema rezistenţei la antibiotice, România a pus în aplicare doar 5.

Peste 500.000 de români consumă zilnic antibiotice.

Este important să ştim că antibioticele NU vindecă:

gripa,
răceala,
infecţiile urechii,
sinuzitele,
durerile în gât.

Ele nu îndepărtează durerea, febra sau tusea. Durata prea scurtă sau prea lungă a unei cure de antibiotice, ca şi schimbarea antibioticului la trei zile este de asemenea o eroare. Prescrierea antibioticelor în alergii sau toxiinfecţii alimentare este nejustificată.

Mamele din Romania sunt expuse excesiv unei interventii chirurgicale indicate doar in cazurile complicate

Epiziotomia este o manevră chirurgicală practicată în timpul naşterilor dificile prin care este tăiat perineul mamei, adică regiunea dintre organele genitale şi anus. Dacă în Europa s-a încercat şi reuşit reducerea frecvenţei acestei intervenţii, conform statisticilor de la nivelul anului 2010 România este plasată pe locul trei.

În 2013 situaţia nu s-a redresat deloc. Conform ultimelor date, o mamă din România aflată la prima naştere are sub 5% şanse să plece din spital fără să-i fie tăiat perineul, chiar dacă naşterea este complet normală. Care sunt explicaţiile excesului acestei practici chirurgicale în maternităţile din România?

Datele ştiinţifice nu susţin folosirea de rutină a epiziotomiei, atrage atenţia Colegiul American al Ginecologilor. Această intervenţie chirurgicală este indicată pentru evitarea rupturii perineului la mamă în naşterile naturale dificile. Dar în România, 92% dintre mamele aflate la prima naştere au suferit o intervenţie prin epiziotomie, conform unui studiu efectuat în 2013 de o echipă din Târgu-Mureş.

12.000 de mame din opt maternităţi au fost incluse în acest studiu ale cărui rezultate preliminare au fost prezentate la ultimul Congres Naţional de Obstetrică-Ginecologie şi urmează să fie publicate într-o revistă de specialitate.

DE 7 ORI MAI MULTE EPIZIOTOMII IN ROMANIA DECAT NIVELUL RECOMANDAT DE OMS

În Germania şi Franţa frecvenţa acestei intervenţii este de doar 27%, iar în Marea Britanie de 8,3%. Din cauza beneficiilor reduse ale intervenţiei, Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă o rată a epiziotomiilor de 10%. În România se efectuează de 7 ori mai multe epiziotomii decât nivelul recomandat de OMS.

Atunci când, în timpul naşterii naturale, fătul exercită o presiune prea mare asupra peretului perineal al mamei, acesta se poate rupe de la sine. Aceste rupturi „nu trebuie privite generic drept nişte drame. Ele se suturează de obicei uşor, vindecarea este rapidă şi fără complicaţii”, spune prof. Gheorghe Peltecu, directorul maternităţii Filantropia din Bucureşti.

Doar că, pentru a evita astfel de rupturi, ginecologul poate alege să provoace profilactic ruptura tăind chirurgical perineul – epiziotomia. În acest caz recuperarea mamei este mai dificilă. „Complicaţiile epiziotomiei profilactice sunt foarte frecvente şi alterează mult calitatea vieţii femeii după naştere”, spune profesorul Peltecu.

Probabilitatea de a avea dureri şi o recuperare mai dificilă până în a treia săptămână de la naştere este mai mare pentru mamele cu epiziotomie, constată un studiu publicat în 2013. Printre dezavantajele acestei intervenţii sunt enumerate refacerea defectuoasă a perineului, fistule recto-vaginale sau hemoragii crescute.

Practic, în ultimii ani, România a urcat de pe locul 3 în Europa pe locul 1 ca frecvenţă a epiziotomiilor. Subiectul este foarte discutat în interiorul comunităţii de ginecologi din România, nu puţini fiind cei care susţin că mamele din România sunt puse în faţa unei supra-medicalizări a unui act fiziologic.

Preşedintele Societăţii Române de Obstetrică-Ginecologie, prof. Florin Stamatian, admite că în România „se face exces de epiziotomia profilactică. A tăia nu înseamnă neapărat că totul va ieşi ultraperfect”. Printre medicii români „există falsa convingere, infirmată de studii, că epiziotomia reduce incontinenţa urinară din perioada premergătoare şi ulterioară menopauzei”, remarcă profesorul Gheorghe Peltecu.

ASA SE APARA MEDICII DE ACUZELE DE MALPRAXIS

Cel mai important studiu internaţional pe acest subiect, care a analizat datele referitoare la 5541 de naşteri, constată fără drept de apel că este recomandabilă restricţionarea folosirii epiziotomiei. Şi din punct de vedere economic folosirea epiziotomiei pe scara largă este nejustificată, 12,5 dolari fiind economisiţi pentru fiecare astfel de intervenţie, utilă doar în cazul complicaţiilor.

Specialiştii consideră că frecvenţa epiziotomiilor poate fi redusă fără probleme în cazurilor naşterilor fără risc (studiu sursa), dar este important ca această intervenţie chirurgicală să fie practicată în continuare în naşterile cu potenţiale complicaţii.

În România, mulţi medici practică epiziotomia în orice situaţie în care fătul dă semne de stres pentru că aşa se pot proteja împotriva acuzelor de malpraxis”, spune Adriana Păun, vicepreşedintele Asociaţiei Moaşelor Independente. „E şi o chestiune de educaţie a mamelor şi a cadrelor medicale medii. Există un antrenament perineal recomandat, exerciţii prin care perineul este pregătit înainte de naştere pentru a preveni rupturile de gradul 3 şi 4, dar şi după naştere pentru a preîntâmpina apariţia incontinenţei urinare mai târziu”. Dacă antrenamentul perineal nu este încă o rutină în România, epiziotomia a devenit o procedură de rutină în maternităţi.

Ştim cu toţii că rata epiziotomiilor ar trebui să fie mult mai mică”, spune şeful clinicii de ginecologie a spitalului Elias, prof. Radu Vlădăreanu. „Dar foarte mulţi dintre cei care îi învaţă astăzi pe rezidenţi au deprins practica naşterii în acest mod şi, după foarte mulţi ani, le este foarte greu să facă altfel. În plus, în România nu există un ghid cap-coadă pentru naşteri astfel că naşterile se practică fără acest ghid”.

O FORMA DE VIOLENTA OBSTETRICA

O echipă de medici din Brazilia, o altă ţară cu un număr foarte mare de epiziotomii, se referă la utilizarea excesivă a acestei practici ca la o formă „de violenţă obstetrică. Adică acea situaţie în care orice travaliu este considerat patologic, când o femeie este automat transformată într-un pacient şi proceduri medicale şi farmacologice sunt practicate de rutină fără a-i permite mamei să ia decizii cu privire la propriul ei corp”.

Din păcate, spune prof. Radu Vlădăreanu, „poziţia pe care Societatea Română de Ginecologie ar putea-o lua public nu are valoarea recomandărilor Colegiului American al Ginecologilor, care sunt o cutumă de conduită, au un efect mult mai puternic. Asociaţiile profesionale din România nu au puterea de a implementa anumite atitudini şi tot Ministerul Sănătăţii are în final acest drept”.

Mamele din România sunt expuse excesiv şi nejustificat epiziotomiei, o intervenţie chirurgicală rezervată doar naşterilor cu complicaţii. Este încurajator că problema a fost adusă în dezbatere chiar în timpul unei reuniuni de specialitate a ginecologilor români. Dar, subliniază un studiu despre ţările cu frecvenţe mari ale epiziotomiei, „atunci când o intervenţie devine rutină în practica clinică ea nu este uşor abandonată, chiar dacă există dovezi ştiinţifice puternice care-i demonstrează inutilitatea şi nocivitatea”.

Studiile citate in acest articol sunt:
* European Perinatal Health Report, 2010.
* Selective episiotomy vs a non episiotomy protocol, 2014, Reproductive Health.
* Episiotomy for vaginal birth, 2009, Cochrane Database.
* Changing associations of episiotomy, 2013, British Medical Journal.
* Routine episiotomy should be abandoned, 1998, British Medical Journal.

Bolile circulatorii, cancerele, bolile aparatului digestiv, respirator, bolile hepatice şi diabetul sunt cele mai frecvente cauze de deces în România. Statisticile arată că trăim mai mult, dar mai prost. Rata mortalităţii pentru formele principale de cancer (bronho-pulmonar, colorectal) este mai mare la noi decât în UE. Avem cel mai ridicat consum de alcool din Europa şi ocupăm locul doi în Europa la incidenţa infecţiei cu virusurile hepatitice B şi C.

 ECONOMICA.NET vă prezintă radiografia stării de sănătate a românilor, aşa cum este prezentată în Strategia Naţională de Sănătate pentru următorii cinci ani. 

Unde suntem acum

Mortalitatea generală s-a menţinut la valori în platou în ultimii ani, valoarea din 2011 – egală celei înregistrate în 2009 (12 decese ‰ locuitori) şi cu circa 25% peste media UE27.

Mortalitatea înregistrează valori mai ridicate în rural (14,2‰) decât în mediul urban (9,8‰), din cauza îmbătrânirii mai accentuate a populaţiei din mediul rural.

Cele mai frecvente cauze de deces

Mortalitatea generală este dominată de bolile circulatorii şi de neoplasme (8 din 10 decese sunt cauzate de boli circulatorii şi neoplasme).

Următoarele cauze de deces în ordinea frecvenţei sunt bolile aparatului digestiv, respirator, bolile hepatice şi diabetul zaharat. 

Mortalitatea standardizată pentru primele patru cauze de deces a înregistrat o ameliorare în perioada 2006-2010.

A crescut însă substanţial mortalitatea prin boli cronice ale ficatului şi ciroze, cu precizarea că mortalitatea prin ciroză este predominantă – dar şi decesele cauzate de consumul de alcool, în general.

Trăim mai mult, dar mai prost

Speranţa de viaţă sănătoasă la naştere în România rămâne inferioară celei din statele membre UE27 (57,1 la noi, respectiv 62,2 ani în UE).

Anchetele UE – Statistics on Income and living Conditions arată că, deşi speranţa de viaţă la naştere a crescut, speranţa de viață sănătoasă a scăzut în România, în timp ce în statele UE25 a crescut!

Speranţa de viaţă sănătoasă la românii care au 65 de ani a scăzut între anii 2007-2010 mai mult la femei decât la bărbaţi.

Concret, speranţa de viaţă sănătoasă la vârsta de 65 de ani a scăzut la femei de la 7,8 ani, în medie, la 5 ani, în vreme ce la bărbaţi a scăzut de la 7,7 ani, în medie, la 5,9 ani.

După 65 de ani, româncele trăiesc circa 5 ani fără afecţiuni care pot determina limitarea activităţii, încă 7,5 ani cu limitare moderată şi încă 4,8 ani cu limitarea severă a activităţii.

Bărbaţii de 65 de ani petrec, în medie, 5,9 ani fără afecţiuni care conduc la limitarea activităţii, 5,6 ani – cu limitare moderată, respectiv 2,5 ani de viaţă – cu limitare severă a activităţii.

Cele mai multe decese după vârsta de 65 de ani sunt cauzate, la ambele sexe, de boala cardiacă ischemică, de accidentul vascular cerebral şi de ciroză hepatică, în această succesiune.

Cancerul la sân şi cel de col uterin la femei, şi cancerul bronhopulmonar la bărbaţi constituie malignităţile cu cel mai mare impact asupra mortalităţii românilor care au peste 65 de ani.

Mod de viaţă: Alegerile cotidiene greşite, făcute cu bună ştiinţă, ne omoară lent dar sigur

Fumatul, consumul excesiv de alcool, sedentarismul, consumul excesiv de sare, grăsimi saturate şi de carne roşie, supraponderalitate, obezitatea şi hipertensiunea arterială contribuie semnificativ la îmbolnăvirea românilor. Iată, punctual, cum.

Fumatul

Procentul estimat al adulţilor fumători în România este de 30% şi al foştilor fumători de 20%. La nivel naţional avem un risc mediu în privinţa riscurilor asociate consumului de tutun, comparativ cu alte ţări europene, se arată în Strategia Naţională de Sănătate.
Circa 4 din 10 elevi susţin că au fumat cel puţin o dată în viaţă, iar ponderea tinerilor care au fumat creşte odată cu vârsta (31% dintre tinerii de 13 ani spun că au fumat măcar o dată, 55 % dintre tinerii de 15 ani afirmă că au fumat), potrivit aceluiaşi document.
Mai mult, 5 din 10 elevi care nu au fumat niciodată (47%) şi 8 din 10 elevi fumători (77%) sunt expuşi la fumat pasiv, arată statisticile OECD – Health at a Glance, Europe 2012.

Consumul de alcool, estimat în rândul adulţilor români este cel mai ridicat din Europa, cu 30% peste media europeană, potrivit studiului Alcohol in the European Union Consumption, harm and policy approaches, WHO & EC, 2012, realizat de Anderson P.
16,4% dintre bărbaţi consumă alcool în exces, de cinci ori mai mult decât femeile. Consumul de alcool este mai mare la bărbaţii din rural decât la cei din urban, conform rezultatelor Programului Naţional de Evaluare a Stării de Sănătate a Populaţiei, derulat în perioada 2007-2008 (PNESS).
6% dintre copiii de 15-18 ani declară ca au consumat alcool în ultima lună, în vreme ce 47% dintre băieţii de 15 ani au consumat măcar o dată alcool, potrivit măsurătorilor OECD, Health at a Glance Europe 2010.

Sedentarismul – încurajat şi valorizat încă din şcoală

Circa 1 din 10 elevi nu participă la orele de educaţie fizică din şcoală şi mai puţin de 1 din 10 elevi participă la activităţi sportive în afara orelor de educaţie fizică, potrivit Raportului Naţional de Sănătate al Copiilor şi Tinerilor din Romania din 2011.
Pe măsura înaintării în vârstă, adolescenţii adoptă în proporţie tot mai mare un stil de viaţă sedentar, arată studiul Social determinants of health and well-being among young people: Health Behaviour in School-Aged Children (HBSC) study, 2009/2010.

Excesele alimentare care ne ruinează sănătatea

53% dintre români consumă în exces sare, 32% dintre ei consumă în exces grăsimi saturate şi 27% dintre români mănâncă în exces carne roşie, au arătat rezultatele PNESS.

Supraponderalitatea şi obezitatea

Prevalenţa obezităţii la adulţi este relativ mică în România (~8%) şi deocamdată cea mai mică din UE27, de peste trei ori sub maximele europene, arată măsurătorile Eurostat, Overweight and obesity – BMI statistics, noiembrie 2011.
54% dintre românii evaluaţi de către medicul de familie erau supraponderali iar 5% aveau obezitate severă, în 2007. Greutatea în exces este mai frecvent întâlnită la băieţii români (20% erau supraponderali şi obezi), iar tendinţa generală indică înrăutăţirea situaţiei, arată rezultatele PNESS 2007-2008.
Totuşi, rata de creştere a obezităţii la copii în România este una dintre cele mai înalte din Europe (5% în opt ani), se arată în Stategia Naţională de Sănătate.

Notă: PNESS este acronimul pentru Programul Naţional de Evaluare a Stării de Sănătate a Populaţiei, din 2007-2008.

Hipertensiunea arterială (HTA)

Prevalența hipertensiunii arteriale la adulţii români este de circa 40%, arată studiile SEPHAR I şi II.
Grupul populaţional cu cel mai înalt risc de HTA sunt femeile de vârsta medie, din mediul urban, rezidente în regiunea Sud, absolvente de liceu, cu venituri mici, nefumătoare şi sedentare, arată studiul citat anterior.

Radiografia afecţiunilor invalidante care ne omoară: cât de răspândite sunt şi cum le controlăm

Bolile cardiovasculare, cancererele, diabetul zaharat, bolile endocrine

Rata standardizată de mortalitate prin boli cronice este de circa două ori mai mare în România decât în UE27, potrivit măsurătorilor Eurostat.
O explicaţie plauzibilă pentru excesul de mortalitate prin boli cardiovasculare, observat în România este lipsa evaluării riscurilor şi a depistării în faze precoce a patologilor cardiovasculare, precum şi controlul terapeutic inadecvat, se argumentează în Strategia Naţională de Sănătate.
Doar 3 din 7 adulţi hipertensivi erau conştienţi că aveau această problemă de sănătate, arată rezultatele Programului Naţional de Evaluare a Stării de Sănătate.

Cancerele
Rata mortalităţii standardizate pentru formele principale de cancer (bronho-pulmonar, colo-rectal) este mai mare în România decât în statele membre ale UE, cu excepţia cancerului de sân la femei.
România perfomează execrabil în domeniul prevenţiei, inclusiv în depistarea precoce a cancerului de col uterin.
Vor trece câţiva ani până când programul naţional de screening pentru cancerul de col uterin va avea impact asupra motalităţii darorate acestei afecţiuni.
Mai mult, este imperativă depistare precoce prin screening populaţional a celorlalte două forme frecvente de cancer (sân şi colo-rectal), conform recomandărilor europene.

Cancerul hepatic
Incidenţa cancerului hepatic în populaţia României este mare, din cauza prevalenţei mari a comportamentelor cu risc crescut (fumat, consum de alcool) şi a circulaţiei înalte a virusurilor B şi C.
Incidenţa cancerului hepatic la bărbaţi români este a treia cea mai mare din Europa, potrivit statisticilor The European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC).

Diabetul zaharat
Diabetul zaharat este o afecţiune invalidantă, mare consumatoare de resurse şi, mai ales, foarte răspândită în România (circa 1,5 milioane pacienţi diabetici, dintre care peste 100.000 – insulinodependenţi), potrivit International Diabetes Federation – IDF Diabetes Atlas Update 2012.
România se situează pe locul nouă în Europa, după numărul de pacienţi diabetici. Prevalenţa bolii la adulţi este peste media europeană (~9,3% în România faţă de 8,4% în UE), se arată în Strategia Naţională de Sănătate.

Bolile endocrine
Din categoria bolilor endocrine, sunt de menţionat ca prioritate de sănătate publică tulburările prin deficit de iod, mai ales în anumite regiuni endemice; notabilă este şi povara relativ mare a bolii prin osteoporoză, potrivit aceluiaşi document.

Bolile psihice

Frecvenţa cazurilor de suicid la tinerii români de 15-19 ani este cu circa 50% peste media europeană.
Mai mult, frecvenţa cazurilor de suicid la tinerii de 15-19 ani este cu 21% mai mare decât la adulţii români în vârstă de 50-54 de ani (dar nu şi la persoanele de 85+ ani), se arată în Strategia Naţională de Sănătate.

Bolile transmisibile – tuberculoză, hepatită B, C, HIV/SIDA, boli cu transmitere sexuală

Boli evitabile prin vaccinare

În ultimii ani se observă scăderea acoperirii vaccinale cu vaccinurile cuprinse în calendarul 18 naţional de vaccinare, simultan cu apariţia unui număr mare de cazuri de boli prevenibile prin vaccinare, arată statisticile World Health Organization – European Health for All Database.

Refuzul explicit al părinţilor de vaccinare a copiilor şi indiferenţa la vaccinare a unor părinţi – care persistă în anumite categorii de populaţie – sunt practici tot mai întâlnite în România.

Plecarea la muncă în străinătate a unui număr tot mai mare de români îngreunează vaccinarea copiilor lor, conform vârstei.
Autorităţile atrag atenţia părinţilor plecaţi la muncă în străinătate că statele au profiluri epidemiologice diferite (scăzute şi ridicate pentru anumite boli transmisibile) şi practici diferite privind imunizările obligatorii, şi că unii dintre copiii reîntorşi în ţară, cu vaccinare incompletă (exemplu: BCG, vaccin antihepatită B) devin astfel mai vulnerabili la îmbolnăvire.

Tuberculoza

Incidenţa TBC în România este cea mare din UE27, atât pentru cazurile noi, cât şi pentru recidive, arată studiul Tracking parental attitudes on vaccination across European countries: The Vaccine Safety, Attitudes, Training and Communication Project, realizat de Stefanoff P et Co.
Începând din 2002, incidenţa tuberculozei a scăzut constant în România, până la 68,2 cazuri noi la suta de mii de persoane în 2011, dar povara prin TBC este încă foarte mare în România, potrivit măsurătorilor Institutului Naţional de Statistică.

Cele mai afectate grupuri populaţionale sunt românii din mediu rural, din regiunile sărace, bărbaţii şi romii.
Circa 15% dintre îmbolnăviri survin la copil, iar o treime dintre pacienţii diagnosticaţi cu TBC au între 15-34 ani.

Riscul de deces din cauza TBC este de circa şase ori mai mare la noi decât media europeană, potrivit mărurătorilor Eurostat.

O provocare importantă pentru sectorul de sănătate românesc se referă la ponderea destul mare a recidivelor şi povara prin formele multi-rezistente la tratament – TB MDR, 3% dintre cazurile noi şi 11% dintre cele prevalente – şi extrem de rezistente TB XDR, 10-12% dintre cazurile multi-rezistente, se arată în Propunerea pentru Strategia Naţională de Control a Tuberculozei în România 2013-2017.

Hepatita virală B sau C 

România deţinea locul doi în Europa în 2010, la incidenţa infecţiei cu virusurile hepatitice B (VHB) şi C (VHC), potrivit ECDC – Hepatitis B and C in the EU neighborhood: prevalence, burden of disease and screening policies.

Extrem de importantă este prevalenţa ascunsă a infecţiei virale de care depinde de fapt riscul de infectare și îmbolnăvire a celor sănătoşi, atrag atenţia autorii Strategiei Naţionale de Sănătate.

Studiile de prevalenţă disponibile arată că România este o ţară cu risc înalt pentru infecţia VHB şi VHC (a doua cea mai mare prevalenţă din UE pentru pentru VHB şi cea mai mare prevalentă pentru VHC).
Povara bolii în populaţie este amplificată de patologia secundară cronică severă, adică ciroza şi cancerul hepatic, se arată în Strategia Naţională de Sănătate.

Boli cu transmitere sexuală

Incidenţa sifilisului în ţara noastră rămâne de circa două ori mai mare decât media europeană. Cu toate acestea, incidenţa sifilisului în România se află în scădere marcată după anul 2002.
În ceea ce priveşte gonoreea şi infecţia cu Chlamydia, România are una dintre cele mai mici rate din EU27, cel mai probabil pe fondul subdiagnosticării şi subraportării, se arată în Strategia Naţională de Sănătate.

HIV/SIDA

România este una dintre puţinele ţări din Europa Centrală şi de Sud-Est cu un număr mare de persoane afectate de HIV/SIDA aflate în viaţă, potrivit ECDC – Surveillance Report HIV/AIDS surveillance in Europe, 2010.
La finele anului 2011, 10.903 persoane dintre cele 17.435 de cazuri HIV/SIDA înregistrate vreodată în România erau în viaţă.
Creşterea incidenţei HIV care a fost observată în ultimii ani a fost asociată creşterii de tip epidemic a transmiterii în rândul consumatorilor de droguri (de la 0.8% dintre cazurile noi în 2007, la 18.4% în 2011) pe fondul unor schimbări ale practicilor utilizatorilor de droguri, a numărului mic de centre în care se pot schimba seringile, dar şi pe fondul transmiterii pe cale homosexuală, potrivit studiului HIV/AIDS among injecting drug users in Romania Report of a recent outbreak and initial response policies, de Botescu A et. Co.

Totuşi, calea predominată de transmitere a HIV în Romania este cea heterosexuală (peste 60% din cazuri noi din 2011), se arată în Strategia Naţională de Sănătate.

În 2011 au fost înregistraţi 11 nou-născuţi infectaţi prin transmite verticală materno-fetală. Gradul de acoperire cu tratament antiretroviral (ARV) pentru reducerea riscul transmiterii materno-fetale la gravida seropozitivă este de circa 88%, potrivit UNAIDS, 2011.

medicamente-seringa-think_article-main-imagePreşedintele CNAS, Vasile Ciurchea, a declarat miercuri, la conferinţa MEDIAFAX, că la nivel de management ar trebui regândit tot sistemul, pentru că unele spitale au arierate, altele nu au niciodată medicamente ieftine, vată sau seringi, iar numărul internărilor continue a scăzut foarte puţin.

Vasile Ciurchea a spus că actul medical este al medicului, dar acesta trebuie gândit într-un spirit de economie, pentru că altfel se va ajunge în situaţia în care fondurile vor fi insuficiente.

Pentru acest sfârşit de an, nu există niciun domeniu care să nu fie finanţat. Sigur, sunt spitale care au arierate, dar şi acolo trebuie văzut de ce. Să faci arierate, nu este complicat, dar întotdeauna trebuie gândit ce este mai important şi mai economic să faci. Îmi pun întrebarea de ce în spitale nu există niciodată medicamente ieftine sau consumabile, cum ar fi vata sau seringile. Probabil că şi la nivel de management de spital ar trebui regândit tot sistemul. Ne dorim ca internările de zi să crească, însă dacă dorim să avem secţii cu un număr foarte mare de paturi, doar secţii pentru internări de zi, nu o să facem raport invers“, a declarat preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), la conferinţa MEDIAFAX, în care a fost prezentat Studiul Naţional privind Prevalenţa Diabetului, Prediabetului, Supraponderii, Obezităţii, Dislipidemiei, Hiperuricemiei şi Bolii Cronice de Rinichi (PREDATORR).

Preşedintele CNAS a precizat că, în străinătate, numărul de internări de zi reprezintă 90 la sută din totalul internărilor, însă în România, procentul este invers. Ciurchea a precizat că, după schimbarea regulilor, s-a reuşit scăderea numărului de internări continue numai cu cinci procente, ceea ce înseamnă “foarte puţin“.

Vasile Ciurchea a mai spus că pentru anul viitor doreşte să discute cu societăţile medicale despre ceea ce înseamnă internarea de zi, pentru ca acestea să stabilească, fiecare pe domeniul său, cel mai bun pachet pentru internarea de zi sau pentru internarea continuă.

Aş vrea ca, pentru anul viitor, tot ce înseamnă internare de zi să fie dat de societăţile medicale. Dacă societatea medicală îşi asumă acest pachet, este în regulă, pentru că nimeni nu-l poate contesta. Există pentru toate ariile terapeutice societăţi medicale şi ne-am propus să găsim împreună care este cel mai bun pachet pentru internarea de zi sau pentru internarea continuă. Este foarte greu să convingi şi omul, şi medicul că multe lucruri se pot rezolva în ambulatoriu. Probabil că o soluţie viabilă şi pe termen mai lung este cea găsită împreună“, a adăugat Ciurchea.

Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a stabilit, miercuri, ca orice medic care este angajat intr-o unitate a Ministerului Sanatatii (MS) este functionar public si, in consecinta, este subiect activ al infractiunii de luare de mita.

Noua judecatori ai ICCJ au fost desemnati sa dezbata o chestiune de drept privind calitatea de functionar public a medicilor din Romania. In final, ei au hotarat, in unanimitate, ca orice medic angajat al unei unitati ce apartine Ministerului Sanatatii are calitatea de functionar public.

Judecatorii au spus ca medicul incadrat intr-un spital din reteaua Ministerului Sanatatii este functionar public in acceptiunea dispozitiilor articolului 175 di Codul penal, alineatul 1 litera B teza a doua, adica functie publica de orice natura. Practic, orice medic de la orice spital al MS este functionar public si, in consecinta, este subiect activ al infractiunii de luare de mita”, explica surse judiciare.

Potrivit acelorasi surse, inclusiv la ICCJ au existat judecatori care au dat solutii de achitare unor astfel de medici, despre care s-a constatat miercuri ca au calitate de functionari. Aceleasi surse spun ca astfel se va unifica practica judiciara privind acest aspect.

Judecatorii ICCJ au dezbatut aceasta chestiune ca urmare a unei sesizari de la Curtea de Apel Targu Mures, trimisa cu referire stricta la medicii angajati ai unitatilor medicale ale Ministerului Sanatatii, nefacand referire si la medicii din spatiul privat sau angajati in egala masura in domeniul public si in cel privat. Astfel, explica sursele citate, cei noua judecatori nu s-au putut pronunta si cu privire la aceste categorii de medici.

Mai exact, judecatorii instantei supreme au trebuit sa raspunda la urmatoarea intrebare: “Articolul 175 din Codul penal se interpreteaza in sensul ca medicul chirurg – angajat cu contract de munca pe perioada nedeterminata intr-o unitate spitaliceasca din sistemul public de sanatate, trimis in judecata sub acuza savarsirii infractiunii de luare de mita prevazuta de articolul 289 Cod penal – se incadreaza in categoria functionarilor publici prevazuta la articolul 175 alineatul 1 litera c) Cod penal, sau in categoria functionarilor publici prevazuta la articolul 175 alineatul 2 Cod penal?”.

Articolul 175 alineatul 1 litera c) arata ca “functionar public, in sensul legii penale, este persoana care, cu titlu permanent sau temporar, cu sau fara o remuneratie (…) exercita, singura sau impreuna cu alte persoane, in cadrul unei regii autonome, al altui operator economic sau al unei persoane juridice cu capital integral sau majoritar de stat, atributii legate de realizarea obiectului de activitate al acesteia”.

Cea de-a doua legiferare, existenta la articolul 175 alineatul 2 reglementeaza faptul ca, “de asemenea, este considerata functionar public, in sensul legii penale, persoana care exercita un serviciu de interes public pentru care a fost investita de autoritatile publice sau care este supusa controlului ori supravegherii acestora cu privire la indeplinirea respectivului serviciu public”.

In final, completul a stabilit ca medicii nu intra in niciuna una dintre cele doua categorii, ci in cea reglementata de articolul 175 alineatul 1 litera b teza a adoua, care spune ca “functionar public, in sensul legii penale, este persoana care, cu titlu permanent sau temporar, cu sau fara o remuneratie, exercita o o functie publica de orice natura”.

Pe de alta parte, in 9 octombrie, presedintele Traian Basescu a promulgat legea de aprobare a Ordonantei 2/2004, potrivit careia medicul nu este functionar public si nu poate fi asimilat acestuia, dupa ce Parlamentul a respins cererea de reexaminare prin care se solicita sa se revina asupra acestei decizii.

ICCJ deschide calea anchetelor de corupţie în sănătate. Orice medic care este angajat la stat este funcţionar public. Asta înseamnă că medicii vor putea fi acuzaţi şi judecaţi pentru luare de mită.

 La începutul acestui an, Guvernul a modificat prin Ordonanţă de Urgenţă Legea Sănătăţii, astfel încât medicii au fost excluşi din categoria funcţionarilor publici. Consecinţa a fost că unele instanţe din ţară au achitat medici trimişi în judecată pentru luare de mită, faptă pentru care nu mai puteau fi acuzaţi.

Instanţa supremă a fost sesizată de magistraţii Curţii de Apel Târgu Mureş, care aveau un asemenea dosar pe rol. Situaţia rămâne neclară în cazul medicilor care lucrează în clinici private sau al celor care sunt angajaţi în egală măsură în domeniul public şi în cel privat. Decizia de astăzi nu face referire şi la aceste categorii.

„O să aibă aceleaşi efecte pe care le putea suporta un medic şi până acum. Nu este nicio noutate, singura noutate intervenită a fost apariţia modificării legislative, pe care preşedintele Băsescu, de altfel, o şi retrimisese înapoi semnalând că este incorectă şi inoperantă şi pe care Parlamentul s-a ambiţionat să o împingă până la nivel de lege. Altfel spus, şi înainte medicii erau funcţionari publici în accepţiunea Codului Penal şi această nouă prevedere pe care o include Legea Sănătăţii nu avea niciun fel de incidenţă asupra Codului Penal. Dacă medicii s-ar teme cu adevărat de a nu fi încadraţi la luare de mită, au o portiţă în legea la care am contribuit şi eu. Respectiv, pot fi angajaţi ca persoane fizice autorizate, colaboratoare externe ale spitalului. Părerea mea este că nu ar fi susceptibili pentru luare de mită în asemenea situaţie”, a spus Sorin Paveliu, expert în politici de sănătate, la Digi24.



Avocatul Alice Draghici despre consecintele deciziei Inaltei Curti:

MEDICII POT FI ACUZATI DE LUARE DE MITA si daca nu conditioneaza actul medical, pentru orice suma sau cadou primit

Legaturi:


Categorii

1. DIVERSE, Razboiul impotriva populatiei, Razboiul impotriva sanatatii, Sistemul romanesc de sanatate, Video

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

9 Commentarii la “TRATAMENTUL PENTRU RACEALA poate fi mai nociv decat boala!/ ANTIBIOTICELE – folosite excesiv in Romania/ BOLILE CARE NE OMOARA/ Practica abuziva a EPIZIOTOMIEI la nastere/ Spitalele nu au medicamente si seringi/ MEDICII POT FI ACUZATI DE LUARE DE MITA pentru orice “atentie”. Vor mai ramane medici in Romania, la stat, dupa decizia ICCJ?

  1. Gestionarea săraciei se face spre adâncirea şi desăvârşirea ei. Mare este omul care are geniul gestionării săraciei lui, a familei lui, a țării lui. Geme țara şi politicul de doctori şi somități (cu acte de la universități cu pretenții internaționale), dar țara suferă şi merge mai prost decât când era condusă de cizmar.
    Sistem, sau ne-sistem, criză sau ne-criză, dictatură sau ne-dictatură… , saracia, este aceiaşi ori când şi ori unde. Nu sistemul, ci modul de a gestiona este totul.
    Cizmarul, avea şi învățamânt mai bun pentru toți şi sănatate pentru mai mulți, şi armată cu mai mari cheltuieli (aşa cum era), şi cam toate. Da, da şi a mai şi pătit până la zero, datoriile României.
    Nu este (repet), vorba de sistem, ci de cine şi cum gestionează.
    Cizmarul a folost totul, şi din țară şi din relațiile externe, şi a gestionat genial, de a reuşit performanța achitarii datoriei cu cele ce le-am amintit la (sănătate, învățământ, apărare… migurile lui, încă sunt folosite după 25 de ani şi în condițiile în care suntem în NATO).
    Nu sistemul, ci modul în care este gestionată săracia şi raportarea la cetățean şi la națiune este totul.

  2. Țara se conduce prin dragoste şi lege. Indefernt de sistem.
    La noi nici una, nici alta.
    Dragostea de putere şi forțarea legii (îcepând cu prezidentul ce a recomandat-o pulblic succesorului).
    Dragostea de țară nu există, de cețățean… o panaramă demagogică.
    Legea ? Pentru cei fără putere. Facem Poteri să-i supravegeze şi încarcereze pe poteraşi. Judecători pentru judecatori. Pentru ce ?. Pentru că legea nu are putere (asupra lor). Pentru că nu avem oameni (curați) sa o aplice. Creem instrumente nu oameni. Facem organisme care sa fie cât de cât capabile de oarece putere (tot cu oameni ce nu fac prin nimic dovada cinstei prin ce sunt).
    Fără dragoste de națiune şi cetățean şi făra puterea deplină a legii asupa tuturor, o să ne… ,,băsim” democratic la nesfârşit.

  3. Desi greu de crezut la prima citire, aerosolul cu ceai de musetel, ser efedrinat (2 picaturi) si ulei de eucalipt (1 picatura) – reteta folosita in pediatrie, are efecte absolut uimitoare si asupra adultilor. Spun asta dupa ce m-am chinuit 3 saptamani cu raceala complicata cu o sinuzita mai veche.

    Uleiul de cimbru este un antibiotic natural foarte eficient pe care l-am testat pe propria piele intr-un abces, comprimatele si ceaiul de coada calului fac iarasi minuni in tratarea afectiunilor aparatului respirator.

  4. Cel mai bun tratament pentru raceala este propolisul si mierea. In general produsele apicole cresc imunitatea si nu sunt nocive ca medicamentele afara de cei alergici. Eu le folosesc si m-au ajutat foarte mult. Albina este medicul dat de Dumnezeu (va spune asta un medic).

  5. Ce bine ar fi daca s-ar renunta definitiv la consumul de carne. Daca lapte, oua si branza s-ar consuma foarte rar, foarte putin. Rar, o data pe saptamna peste, precum si in post cand e dezlegare. Dar din pacate multi crestini sunt dependenti de carnea de porc in special, o carne ce da intr-adevar dependenta, precum si de produsele de origine animala. Consecintele se vad peste tot si la noi, predomina bolnavii.

  6. Pingback: DEZASTRUL DIN SANATATE. Vasile Astarastoae despre plecarea in masa a medicilor in INDIFERENTA CRIMINALA A AUTORITATILOR/ Dezbatere despre CARDURILE DE SANATATE la Ministerul Sanatatii - Recomandari
  7. Pingback: update – PRECIZARI si PROPUNERI pentru dezbaterea despre CARDURILE DE SANATATE organizata de Ministerul Sanatatii - Recomandari
  8. Paracetamolul (paraacetilaminofenol, acetaminofen) reduce empatia!

    „Paracetamolul poate reduce empatia, iar astfel de efecte sunt îngrijorătoare. Empatia este importantă. Dacă ai o ceartă cu partenerul și urmezi un tratament cu paracetamol, acest studiu arată că vei fi mai nepăsător față de sentimentele și suferința acestuia”
    https://www.digi24.ro/magazin/stil-de-viata/viata-sanatoasa/un-nou-efect-secundar-al-tratamentului-cu-paracetamol-516479

    Paracetamol, Efferalgan, Panadol
    https://ro.wikipedia.org/wiki/Paracetamol

    Acetaminophen “reduced neural responses to social rejection”, blunted “evaluative and emotional processing” and seemed to reduce participants’ ability to empathize with those undergoing physical and emotional suffering.
    This common pain reliever blunts responsiveness to one’s own pain and also to the pain of others.
    “I’m still surprised about the striking psychological effects of such a common painkiller.” – Lead author Dominik Mischkowski
    https://www.medicalnewstoday.com/articles/324918.php

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare