România: UCIGASUL VIOLATOR AL LARISEI CHELARU – ELIBERAT DUPA 8 ANI/ SUA: Ricky Jackson si Wiley Bridgeman – ELIBERATI DUPA 39 DE ANI DE INCHISOARE PE NEDREPT, senini, impacati, fara resentimente (VIDEO, FOTO)

4-12-2014 9 minute Sublinieri

SCANDALOS SI TULBURATOR sau DE LA REVOLTATOR LA… SUBLIM – doua cazuri socante, extreme, de eliberari din inchisoare sau: CE ESTE DREPTATEA?

Robert Ciobanu, tanarul care in 2005 a ucis-o pe Larisa Chelaru, o fetita de numai opt ani, care ii era vecina de bloc, este liber. Condamnat in 2006 la 20 de ani de inchisoare pentru omor, a iesit dupa gratii cu doar 8 ani de detentie.

Acum s-a intors in localitatea in care a comis crima si sta cu parintii sai. Vrea sa lase trecutul in urma si sa se faca instalator. Si mama Larisei, dupa ce sotul ei s-a sinucis chinuit de ancheta greoaie si a refacut viata si incearca sa isi faca o noua familie.

Robert Ciobanu a intrat la puscarie cand avea 17 ani. Atunci a recunoscut ca a violat-o si a omorat-o pe Larisa, vecina lui. Apoi i-a ascuns trupul intr-o boxa. Acum are 25 de ani si, dupa cum le-a spus ofiterilor care il supravegheaza, vrea sa isi termine liceul si sa se faca instalator.

Oana Paicu, consilier probatiune: “Este o persoana care doreste sa se reintegreze in societate. In momentul de fata inca nu are o reprezentare asupra a ceea ce s-a intamplat, o intelegere, o explicatie pentru ceea ce s-a intamplat.

Robert Ciobanu este autorul crimei din Iasi care a ingrozit o tara intreaga. Larisa avea doar opt ani cand a fost violata si ucisa de Robert, cel mai bun prieten al fratelui sau.

Ancheta a fost una greoaie, mai ales ca timp de doua luni trupul Larisei a fost de negasit. La un moment dat, un taximetrist considerat suspect s-a sinucis.

Intr-un final, trupul ei a fost gasit intr-un tomberon, langa blocul unde locuia si Robert Ciobanu a marturisit ca a violat-o si i-a ascuns trupul in boxa de la subsol.

“La inceput mi-era frica… Mi-era frica, deci stateam cu stres in casa. In primul rand, stateam si ma gandeam… Nu stiam sigur, deci suta la suta, daca dansa chiar a murit… Puteam sa cred ca era in coma si isi va reveni. Momentul in care am luat cadavrul de la boxa subsolului si l-am dus in container si cand am vazut atunci… Am vazut mainile, atat am fost in stare sa mai vad… In rest, n-am vazut nimic“, spunea in 2008 Robert Ciobanu.

Din cauza modului in care au gestionat ancheta, superiorii politiei din Iasi au fost atunci demisi. A urmat procesul, timp in care tatal Larisei, ingenuncheat de durere, s-a sinucis.

Robert Ciobanu a fost condamnat la 20 de ani de inchisoare, apoi pedeapsa i-a fost redusa la 15 ani din care a executat mai mult de jumatate.

Pana in 2020, el este in custodia unui consilier de probatiune, cu care trebuie sa se intalneasca periodic. In plus, nu are voie sa se apropie de familia Larisei.

La mai puţin de un deceniu de la crima care a cutremurat România, mama Larisei Chelaru, fetiţa ucisă de Robert Ciobanu, trăieşte un nou episod încărcat de teamă, revoltă şi neputinţă. Cel care i-a ucis fiica de opt ani şi l-a determinat pe soţ să-şi pună ştreangul de gât este din nou în libertate. Profitând de noile prevederi ale Codului Penal, criminalul Robert Ciobanu, cel care obişnuia să fie prieten cu fratele Larisei, s-a întors acasă, la tatăl său.

Schimbările legislative intrate în vigoare la 1 februarie 2014 l-au ajutat pe tânărul din Lunca Cetăţuii, judeţul Iaşi, să respire din nou aerul libertăţii. Chiar dacă eliberarea lui Robert s-a efectuat cu respectarea normalor legale actuale, mama Larisei, Luminiţa Chelaru, nu mai are somn de câteva săptămâni. Femeia a trecut cu greu peste drama produsă de fostul ei vecin şi consideră că nu e normal ca acesta să iasă din puşcărie atât de devreme. Liliana Chelaru (foto jos) a discutat ieri cu corespondentul „Adevărul” despre eliberarea celui care i-a ucis fiica. Cu o atitudine resemnată, femeia a reuşit cu greu să-şi găsească vorbele când a fost întrebată de Robert Ciobanu.

„Nu mi se pare normal ca, având în vedere ce a făcut, să fie eliberat atât de devreme. Nu e corect. Mi-e teamă că Robert i-ar putea face rău copilului meu (Cosmin, fratele Larisei, fost prieten cu Robert Ciobanu, are 25 de ani – n.r.), dar nu numai. Mi-e teamă că ar putea face rău şi altor copii. Acum, nu se mai poate face nimic. Toată această stare îmi face rău şi prefer să nu vorbesc mai multe despre asta”, a spus Liliana Chelaru pentru „Adevărul”.

Tatăl ucigaşului: „Îşi caută de muncă”

Robert Ciobanu, ajuns acum la 26 de ani, a fost eliberat din puşcărie la începutul lunii septembrie. Băiatul s-a întors acasă, la familie, în localitatea Lunca Cetăţuii, acolo unde părinţii săi au o casă în construcţii. Fosta locuinţă a familiei, un apartament, a fost scos la licitaţie pentru ca părinţii lui Robert să achite daunele morale părinţilor Larisei. Tânărul locuieşte în prezent numai cu tatăl, mama fiind plecată la muncă în Italia.

Vizitat de reporteri, joi, Robert nu a vrut să iasă din casă. A făcut-o tatăl său, care a declarat că fiul lui vrea linişte şi că nu mai doreşte să apară niciodată în presă. „El încearcă să îşi vadă de treabă, să fie liniştit. Îşi caută un loc de muncă, şi-a depus CV-ul la mai multe firme, însă, până acum, nu a fost sunat de nimeni. Vrea să lucreze, ca necalificat, nu contează ce, doar să ia viaţa de la capăt”, a spus Mirel Ciobanu.

Robert Ciobanu este supravegheat de un consilier de probaţiune şi şi-a propus să termine liceul. „Este o persoană care doreste să se reintegreze în societate. În momentul de faţă încă nu are o reprezentare, o explicaţie asupra a ceea ce s-a întâmplat”, a spus Oana Paicu, consilierul de probaţiune a lui Robert.

Iertat de lege de două ori

Tânărul a fost eliberat în urma unei decizii a Tribunalului Brăila, pe 1 septembrie. El a stat câteva luni în Penitenciarul de Tineri şi Minori de la Tichileşti, acolo unde a ajuns în luna februarie. În prealabil, Ciobanu a fost încarcerat în Penitenciarul Iaşi, acolo unde nu a făcut niciodată probleme, susţin angajaţii acestei unităţi. După intrarea în vigoare a noului Cod de Procedură Penală, instanţele ieşene s-au sesizat din oficiu în cazul lui Robert Ciobanu.

Pedeapsa primită de acesta în 2006, de 20 de ani de închisoare, a fost, la începutul acestui an, anulată, tânărul primind, în schimb, 15 ani de detenţie într-un centru de reeducare pentru minori. Potrivit legii, „în cazul în care, pe durata internării, minorul a dovedit interes constant pentru însuşirea cunoştinţelor şcolare şi profesionale şi a făcut progrese evidente în vederea reintegrării sociale, după executarea a cel puţin jumătate din durata internării instanţa poate dispune liberarea, dacă persoana a împlinit vârsta de 18 ani”. Robert Ciobanu este obligat ca, până în 2020, să urmeze un curs şcolar sau de formare profesională, să nu vorbească cu membrii familiei victimei sale şi să se prezinte la Serviciul de Probaţiune de câte ori este necesar.

Slăbiciunile sistemului judiciar: tatăl fetei şi un suspect s-au sinucis

Cazul Larisa este una din cele mai mari mostre de neputinţă oferite vreodată de sistemul judiciar din România. Dispărută de acasă pe 18 octombrie 2005, Larisa Chelaru a fost descoperită fără suflare două luni mai târziu, din cauza cercetărilor făcute defectuos de poliţiştii care s-au ocupat de caz. Ancheta în sine a produs mai multe victime decât criminalul Robert Ciobanu.

Un prim suspect, Cornel Rusu (28 de ani), al cărui nume a fost oferit pe surse de către poliţişti, s-a sinucis după ce a aflat de la televizor că este bănuit de uciderea Larisei Chelaru. Oamenii legii îi asociaseră numele cu crima pentru simplul fapt că dispăruse de acasă în aceeaşi zi cu Larisa, iar prietenii săi îl auziseră vorbind despre o fetiţă. Bărbatul era taximetrist şi se afla internat la Spitalul Socola când a decis să-şi pună capăt zilelor.

Şeful Poliţiei Iaşi, demis

Lupta pentru dreptate şi răzbunare, dar şi lipsa de comunicare a autorităţilor l-au băgat în pământ şi pe Constantin Chelaru, tatăl Larisei, care s-a sinucis în timpul procesului lui Robert Ciobanu. A recurs la acest gest imediat după ce a apărut ipoteza ca ucigaşului fiicei sale să îi fie redusă pedeapsa. Nu a fost aşa, pentru că judecătorii l-au condamnat, în cele din urmă, pe Robert Ciobanu la 20 de ani de închisoare. El şi-a recunoscut, în timpul anchetei, fapta pe care a comis-o şi a declarat că o regretă.

Părinţii lui Robert au rămas fără apartamentul din Lunca Cetăţuii, după ce locuinţa a fost scoasă la licitaţie. Asta pentru a fi acoperite daunele morale în valoare de 125.000 de lei, stabilite de instanţă în favoare rudelor Larisei. Şeful Inspectoratului Poliţiei Judeţului (IPJ) Iaşi, de la acea vreme, Gheorghe Plai, a fost destituit din funcţie, din cauza anchetei în dosarul „Larisa”. Mai mulţi subalterni care s-au ocupat de caz au fost, de asemenea, sancţionaţi.

Calendarul negru al cazului “Larisa”

Octombrie 2005: Larisa dispare de acasă

Noiembrie 2005: Cornel Rusu, un taximetrist de 28 de ani se sinucide, după ce devin suspect în cazul „Larisa”

Decembrie 2005: Larisa este găsită moartă într-un tomberon

Mai 2006: şeful IPJ Iaşi, Gheorghe Plai, este destituit din cauza modul de instrumentare al dosarului

Iulie 2006, tatăl Larisei, Constantin Chelaru, se sinucide după ce avocaţii ucigaşului cer înjumătăţirea pedepsei lui Robert Ciobanu

Decembrie 2006: Robert Ciobanu este condamnat la 20 de ani de puşcărie

1 februarie 2014: pedeapsa tânărului este anulată şi înlocuită cu 15 ani de detenţie într-un centru de reeducare

1 septembrie 2014: Tribunalul Brăila decide eliberarea condiţionată a ucigaşului

Autoritățile au decis să reanalizeze condițiile în care Robert Ciobanu a fost eliberat condiționat din penitenciar, după ce presa a dezvăluit acest lucru. Ucigașul Larisei spune că vrea să se facă nevăzut și și-a șters contul de Facebook. „Evenimentul zilei” a discutat cu un criminolog despre riscul recidivei în acest caz.

La mai bine de nouă ani de la comiterea crimei, autoritățile au cerut o nouă expertiză psihiatrică în cazul lui Robert Ciobanu, ucigașul Larisei Chelaru (8 ani). Potrivit unor surse, citate de publicația ieșeană „7 Est”, expertiza este cerută pentru a vedea dacă eliberarea sa prezintă sau nu un pericol social.

Prima expertiză a lui Ciobanu a fost făcută în 2006 şi, de atunci, datorită comportamentului ireproşabil din Penitenciarul Iaşi, nu a mai fost cerută niciuna. După spusele lui Robert, concluzia raportului de atunci a fost una singură: suferă de „tulburări”.Nu am primit un diagnostic diferit de ceilalți deținuți”, susţine Robert. Expertiza a fost făcută la Bucureşti, loc unde adolescentul de-atunci a fost transferat la începutul lui 2006, medicii legişti stabilind că la momentul săvârşirii faptei a avut discernământ. Potrivit articolului 81, alin. (1) din Noul Cod Penal, „organul de urmărire penală sau instanța dispune efectuarea unei noi expertize atunci când concluziile raportului de expertiză sunt neclare sau contradictorii, ori între conținutul și concluziile raportului de expertiză există contradicții”.

O nouă evaluare

În 2005, tânărul care acum îşi caută locul şi acceptarea în societate, cu ajutorul unui consilier de probaţiune, a omorât-o pe fata vecinilor, Larisa Chelaru. A sugrumat- o, asfixiat-o și a dus-o într-o boxă. Timp două luni trupul copilei a stat acolo, după care a fost pus într- o cutie de la televizor şi aruncat la tomberonul din faţa blocului. La două luni de la crimă, trupul a fost găsit şi de poliţişti. Robert spune că nu-şi mai aminteşte în ce a constat evaluarea psihiatrică.

Au trecut atâția ani și nu-mi mai amintesc nimic. Mi s-a spus că sufăr de tulburări și atât. Nimic diferit față de rezultatele pe care le-au primit colegii mei”, a spus Robert, jurnaliștilor de la „7 Est”.

„Se va face o expertiză psihiatrică. În Penitenciarul Iași nu a fost cerută una deoarece comportamentul lui nu a impus așa ceva. La asta se adaugă și faptul că la momentul comiterii crimei era minor. Vom vedea care va fi rezultatul. În funcţie de acesta, se va vedea ce paşi vor trebui urmaţi, fie că va fi sau nu vorba de un tratament pe care să-l urmeze”, a declarat Oana Paicu, consilierul de probaţiune al tânărului.

Expertiza

Potrivit Art.172, alin. (1) din Noul Cod Penal, efectuarea unei expertize se dispune când este necesară și opinia unui specialist pentru constatarea, clarificarea sau evaluarea unor fapte sau împrejurări ce prezintă importantă pentru aflarea adevărului în cauză. „Poate fi cerută o nouă expertiză, având în vedere că, în 2006, Robert era minor. Expertiza se referă la un anumit moment, fie după comiterea unei fapte ori la mult timp după aceasta. Acum intră în altă categorie de vârstă și mai mult ca sigur rezultatul nu va mai fi același. Anii de detenție au rolul de reeducare. Potențial pentru comiterea unei fapte de aceeași natură este mare, însă nu ne putem baza pe presupuneri”, ne-a declarat un medic psihiatru.

Ce cuprinde raportul

● Partea introductivă, în care se arată cine a dispus efectuarea expertizei, data când s-a dispus aceasta, numele si prenumele expertului, obiectivele, data la care a fost efectuată, materialul pe baza căruia expertiza a fost efectuată, dovada înștințării părților, dacă au participat la aceasta și au dat explicații, data întocmirii raportului de expertiză;

● Partea expozitivă, prin care sunt descrise operațiile de efectuare a expertizei, a metodelor, programele și echipamentele utilizate;

● Concluziile, prin care se răspunde la obiectivele stabilite, precum și orice alte precizări și constatări rezultate din efectuarea expertizei, în legătură cu obiectivele expertizei.

Avertismentul criminologului: „Riscul de recidivă este de maxim cinci ani!”

Alin Leș (foto) este singurul psiholog expert criminolog din România. Școlit la Paris, în Franța, vocea sa este autoritară. Care sunt, în opinia sa, șansele ca Robert Ciobanu să recidiveze și în cât timp?

„Există riscul să facem predicție «în orb» – și este extrem de periculos! Raportându- ne la backgroundul lui cu acte cu caracter pedofilic înaintea crimei violente cu motivație sexuală, șansele de recidivă sunt ridicate. Structura sa de personalitate, narcisic-sexuală dezorganizată, este deschisă la raptusuri cu motivație sexuală. În cât timp? Nu știm… Riscul de recidivă crește de la câteva luni până la câțiva ani. Posibil cinci, în funcție de circumstanțele care-l vor apropia de minusurile sale: afective și sexuale”.

Criminalul a declarat, după eliberare, că își dorește să se facă instalator. Deziderat ușor de împlinit și banal. Cum va fi când va intra în casele oamenilor?

„Depinde cum l-a instruit psihologul în momentul învățării meseriei. Psihologul ar fi trebuit să-i stea alături pe parcursul formării sale profesionale și să-i arate modalități prin care poate să iasă din dificultățile cu caracter psihologic sau moral ivite: «Ce să fac dacă?», «Cum să fac dacă?», «La cine să apelez dacă?» etc”, explică criminologul.

Există riscul unor noi agresiuni sexuale

Dar ce șanse sunt ca un astfel de om să mai poată avea o familie normală, cu nevastă și copii? Psihologul intră în meandrele psihicului: „Dacă va întâlni pe cineva care să-i satisfacă gusturile sexuale, pentru că gelozia și concurența îi sunt străine, e posibil să ducă o viață normală. Dacă nu, e posibil să auzim de alte bizarerii concretizate în infracțiuni violente cu sau fără suprimarea vieții”.

Și, dacă va avea copii, nu există riscul ca aceștia să fie agresați sexual? „Dacă ținem cont că viața sa sexuală este imatură – ce poate merge până la impotență – săracă în experiențe și că poluția, asociată masturbării compulsive, devine un mod de viață, dacă n-au existat remușcări asumate public, da, există riscuri de agresiune sexuală atât pentru proprii copii, cât și pentru ai altora!, conchide expertul criminolog.

La agățat pe internet: „Nu vreau să mai vorbesc nimic despre mine!”

În urmă cu două luni, Robert Ciobanu, criminalul Larisei Chelaru, a fost eliberat condiționat. În baza noului Cod de procedură penală, pedeapsa de 20 de ani de închisoare i-a fost redusă la 15 ani, pentru ca după opt ani executați în Penitenciarul Iași, să fie transferat la Penitenciarul de Minori Tichilești (Brăila). Asta, deși Robert avea 26 de ani. A fost eliberat pentru bună purtare, iar acum este acasă la părinții săi. Imediat după eliberare, el și-a deschis un cont pe facebook. com și a postat câteva fotografii și impresii. După câteva zile și l-a șters.Îmi caut în continuare de muncă, dar până acum nu am fost sunat de nimeni. Sper ca într-o zi, norocul să fie de partea mea. Nu vreau să mai vorbesc nimic despre mine, despre ceea ce fac sau vreau să fac. Vreau să mă fac nevăzut”, a spus Ciobanu, care crede că declarațiile pe care le dă nu fac altceva decât să-i dăuneze lui și părinților.

Proaspăt ieșit din închisoare, Ciobanu și-a postat câteva fotografii făcute cu telefonul pe contul de Facebook, cont pe care l-a desființat acum câteva zile.

***


Eliberat dupa 39 de ANI de INCHISOARE PE…
Fara resentimente, dupa ce au fost inchisi…

Un american a fost eliberat după ce a stat timp de 39 de ani în închisoare, deşi era nevinovat, scrie Sky News.

Ricky Jackson, un bărbat de culoare din statul american Ohio, a fost acuzat de uciderea unui alt bărbat, fiind trimis în puşcărie, alături de fraţii [prietenii] săi, ca urmare a mărturiei unui băiat de 12 ani, care susţinea că a fost martor la crimă.

Acum, la 39 de ani distanţă, ”martorul” a recunoscut că a minţit, el nefiind prezent la locul crimei, ci aflându-se în drum spre şcoală în timp ce s-a petrecut tragedia.

În momentul în care a aflat că va fi eliberat, Jackson, în vârstă de 57 de ani, a izbucnit în lacrimi. Fraţii săi au depus şi ei cereri de rejudecare a cazului, dar nu au primit deocamdată un răspuns.

Acum, autorităţile au un nou suspect pentru crima de acum 39 de ani, în persoana unui bărbat care a fost arestat în urmă cu trei ani, pentru alte infracţiuni.

  • Cleveland.com (nov. 2014):

Hearing set for Wiley Bridgeman, second man seeking freedom after witness recanted testimony in 1975 murder (LIVE COVERAGE)

Ricky Jackson and Wiley Bridgeman are free men, but will they be compensated for the wrongful convictions that sent them to prison for 39 years?

39yıl-d2a1e0bc9eb1b77a-0daad0dae8bc7abc-3bf4ed694dfb7bf3 -c48ed34d3df06cc4 -da613a97fb613c96-ed6e882af2eb5d4eap_wiley_bridgeman_ricky_jackson_prison_release_current_jc_141121_16x9_992ohio-slaying-witness-recants -acb540c13d17b5ef -7070beb2fc975f7e -a4bdb6844e13d939 -052feb8034c08cf3

Comentariile… va apartin!


Categorii

America, Eroism, omenie, Justitie, Video

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

4 Commentarii la “România: UCIGASUL VIOLATOR AL LARISEI CHELARU – ELIBERAT DUPA 8 ANI/ SUA: Ricky Jackson si Wiley Bridgeman – ELIBERATI DUPA 39 DE ANI DE INCHISOARE PE NEDREPT, senini, impacati, fara resentimente (VIDEO, FOTO)

  1. Mda. ‘Justitia’ … ce gluma buna.

    Mie mi s-ar parea normal ca ucigasii, pedofilii, violatorii sa fie INSEMNATI. Cu un semn distinctiv, in functie de crima comisa, pe frunte. Pot fi liberi, nici o problema, dar oamenii sunt astfel avertizati sa nu stea singuri in preajma lor, sa nu isi lase copiii in preajma lor etc..

  2. Aici este si o chestie de lipsa clara de profesionalism.

    Cand femeia aia declara cu seninatate – desi pare a fi insasi psiholoaga sau, in fine, cineva implicat in decizia de eliberare, care a dat un aviz, acolo – ca ‘el inca nu are constiinta a ceea ce a facut’ si, totusi, zambeste reporterului si nu adauga nimic (!) (cum ar fi ceva de genul ‘nu este ok sa fie eliberat, exista riscul real al recidivei’), atunci avem o problema. Si problema nu e Robert, e altcineva.

    O sa o spun de cate ori am ocazia: hotilor, coruptilor, tradatorilor de neam etc. le-a mers din plin pe fondul lipsei unei autentice educatii. Iar acest sistem se perpetueaza: baga in capul copiilor astora (ca si pe vremea mea de alfel) matematica cu lopata, probleme sofisticate, dintre cele mai bizare, dificile si excentrice, in schimb restul disciplinelor scolare raman niste cenusarese – cine mai are timp de educatie civica, istorie, geografie, biologie si, mai departe, de sociologie, economie, drept, psihologie etc.?? Si asa, stiintele umaniste, juridice, economice se degradeaza, nu pot sustine un nivel real de competenta. Si astfel ne pomenim apoi cu astfel de ‘profesionisti’ care, cu surasul pe buze, sapa groapa viitoarei victime (sa nu fie!).

    Toata lumea stie matematica si IT, in schimb nimeni nu intelege pe ce lume traieste.

  3. În aceeași notă…

    Benjamin Carr, Eric Garner’s stepfather, visited the site where Garner was put in a chokehold — and was approached by a stranger. He asks, “What’s the future for me?”

    And Carr responds, “Let’s keep the peace.”

    E vorba de tatăl vitreg al lui Eric Garner, tată a 6 copii, ucis de un ofițer de poliție american în momentul arestării, în iulie 2014 (pe 3 decembrie, juriul a decis neînceperea urmăririi penale în cazul polițistului criminal, deși acesta avea și antecedente, nefiind la prima arestare abuzivă – au urmat proteste masive în SUA dar…cu “dreptatea” nu te joci).
    http://en.wikipedia.org/wiki/Death_of_Eric_Garner

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare